Az ​oroszlán, a boszorkány és a különös ruhásszekrény (Narnia krónikái 2.) 64 csillagozás

C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a különös ruhásszekrény

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ​oroszlán, a boszorkány és a különös ruhásszekrény című kötetből megtudhatjuk, hogy Aslan, a csodálatos oroszlán hogyan szabadítja fel Narniát a Fehér boszorkány varázslata alól. A veszélyekkel teli, sokszor lélegzetelállítóan izgalmas eseményeknek „szemtanúi” is lesznek, négy testvér – Peter, Susan, Edmund és Lucy –, akik egy kedves, öreg tanár vidéki házában éppen nyári vakációjukat töltik. Egy esős szürke délutánon kénytelenek bent a házban bújócskázni. A zegzugos folyosók, sötét helyiségek, a legkitűnőbb terepet kínálják egy ilyen játékhoz. Lucy az utolsó pillanatban ugrik be egy régi, ütöttkopott ruhásszekrénybe, mert bátyja már a sarkában van.
Befúrja magát a naftalinszagú kabátok közé és feszülten figyel. Egy-két perc és… hirtelen és váratlan egy másik világba, Narniába csöppen. „Egy erdő közepén találta magát. Esett a hó. Nem messze tőle lámpaoszlop magasodott, a lámpa fénykörében hópihék kavarogtak. Furcsa, kistermetű alak lépett elő az árnyékból…”
Lucy után… (tovább)

Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény és Az oroszlán, a boszorkány és a szekrény címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1950

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Szent István Társulat, Budapest, 1988
152 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633603749 · Fordította: K. Nagy Erzsébet · Illusztrálta: Kohl Attila

Kapcsolódó zóna

!

Narnia

59 tag · 17 karc · Utolsó karc: 2022. június 28., 11:00 · Bővebben


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Aslan · Lucy Pevensie · Edmund Pevensie · Peter Pevensie · Susan Pevensie · Tumnus · Digory Kirke

Helyszínek népszerűség szerint

Narnia


Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

Habók P>!
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a különös ruhásszekrény

A filmet láttam, tetszett. De most nem tudom, kit szídjak, az írót, a fordítót vagy a szerkesztőt. A történet most is kedves – a szokásos küzdelem Jók, Rosszak és Átállók között, állatsegítőkkel – ha ez jól lenne megírva, nagyon élvezném. De suták a mondatok, rosszul választottak a jelzők.szóval – jó ötlet, de meg kellene írni.

3 hozzászólás
ptagi P>!
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a különös ruhásszekrény

Narnia ébredését olvasni akkor, mikor körülöttem is éled a természet, kezdődik a böjt, és megfordul az élet… de jó is volt!

Mesusz>!
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a különös ruhásszekrény

A történet maga tetszett, de nem tudom, hogy az eredeti szöveg ilyen „egyszerű” néhol, vagy a fordítás során lett ilyen. Kicsit olyan érzésem volt, hogy ebben a kevés oldalban sokkal több mindent szeretett volna beleírni, de valahogy nem sikerült. A szereplők különösebben nem nőttek a szívemhez, remélem, hogy ez a következő részekben változik majd.

Lahara IP>!
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a különös ruhásszekrény

Szövegileg teljesen megegyezik – szerintem – a későbbi kiadásokkal, csak az illusztrációk borzasztóak.
A történetet különösen kedvelem.

Cs_N_Kinga P>!
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a különös ruhásszekrény

Most fejeztem be kb. fél órája. A filmet láttam, amivel biztos nem vagyok egyedül, de már régen. Szépen vissza is jött szinte minden, bár ahogy megszokhattuk nem teljesen ugyanaz volt minden, de talán itt elég sok mindent visszaadtak belőle. Viszont az első részt nem láttam, nem is tudom meg van e filmen, viszont ezáltal most sok minden értelmet nyert így a második könyvben, amire eddig nem is figyeltem, csak elfogadtam hogy így van és kész. Jó kis könyv volt, bár rövidecske. Fiataloknak időseknek egyaránt tudom ajánlani. Nem tudom fogom e még olvasni. Most azt mondanám, hogy nem, de csak azért, mert annyi könyv várat még magára, és nagy elhatározásom, hogy mostantól évente max. 5 könyv legyen újraolvasás. De évek múlva lehet még előveszem. Tetszik, jól felépített, bár hiányolom Aslan történetét, de hátha megtudom a többi részből. :))

syil>!
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a különös ruhásszekrény

Lehet ezt a könyvet szeretni, lehet szidni, de az biztos, hogy milliók olvasták és több ezer gyermek kutatta át az összes fellelhető szekrényt átjárót keresve. Mert Narnia egy csodálatos hely, ez pedig egy remek mese.
(Csak azok a rajzok! A szegény rajzoló a horror műfajban tevékenykedett, csak lebetegedett a gyerekkönyves kolléga, így őneki kellett megcsinálni. Más magyarázat nincsen.)

rodicaindia>!
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a különös ruhásszekrény

Mintha valami nagy regenynek az osszefoglaloja lett volna, tul rovid, velos, igy semmi izgalom nem jott at.

Dittta87>!
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a különös ruhásszekrény

Az 1.rész után nagyon kíváncsi voltam a folytatásra. Nem láttam teljesen a filmet, csak részleteket, de azok nagyon megragadtak bennem, ezért is kezdtem bele a sorozat olvasásába. Tetszett ez a rész is, bár a végén nekem már sok volt picit a véres csata jelenet. Edmund sem lett a kedvencem. De alapvetően jó volt a történet.

Erzsébet_Szászi>!
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a különös ruhásszekrény

Nagyon jó kis mese ez, csupa szerethető szereplővel egy gyönyörű világban. Azt hiszem Hódmama a kedvencem, meg Hódpapa, meg Tumnus és persze Aslan, meg a gyerekek. :-)
Ráadásul így, hogy olvastam már az előzményt, az is kiderült, hogy keveredhetett egy ilyen gonosz boszorkány erre a gyönyörű helyre. Imádom ezt a történetet, de képtelen voltam felülemelkedni a fordítás hibáin, ezért a 3 csillag.

Hajnalka_Ferencsák>!
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a különös ruhásszekrény

Tovább folytatódik a kaland Narniában, ez a rész, melyből az első film is készült, így nem volt ismeretlen a számomra. A történet körülbelül megegyezik a filmváltozattal, a szereplők sem ismeretlenek. Az írásmód továbbra is gyermekeknek szól, egyszerű, sok leírással. Aranyos történt, és Digory is visszatér a Professzor személyében az első részből, aminek külön örültem (bár igazán sztorizgathatott volna az ő Narnia élményeiről a gyerekeknek). A boszorkánnyal kíváncsi lennék, mi lett (tutibizti nem halt meg), és a következő öt rész még biztosan tartogat izgalmakat.


Népszerű idézetek

imma P>!

LUCY BARFIELDNEK

Drága Lucy,
ezt a történetet neked írtam. Amikor belefogtam, nem gondoltam arra, hogy a kislányok gyorsabban növekednek, mint a könyvek. Így te már túlságosan felnőtt vagy a mesékhez. Mire ez a könyv a kezedbe kerül, még öregebb leszel.
Ha majd újra annyi idős leszel, hogy megint gyönyörködni akarsz a mesékben, akkor a legfelső polcról emeld le és porold le ezt a kis könyvet. Ha elolvastad, mondd el, tetszett-e! Akkor tán süket is leszek, hogy meghallgassam, túl öreg, hogy pontosan értsem a szavaidat. Viszont örökre hűséges barátod maradok:
C. S. Lewis

(ajánlás)

2 hozzászólás
imma P>!

Ha a Professzornak igaza volt, még csak most kezdődnek az igazi kalandok Narniában.

(utolsó mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Digory Kirke · Narnia
Vaklarma P>!

Lucy belefáradt már az evésbe, a Faun mesélni kezdett. Mesélt az erdő életéről, beszélt az éjféli mulatságokról, amikor a Nimfák a forrásokból, a Manók a fákról összegyűltek, hogy táncoljanak a Faunokkal. Elmesélte a vég nélküli hajtóvadászatokat a fehér szarvas után (ami minden kívánságodat teljesíti, ha elfogtad), felidézte a lakomákat, kincskereső utakat, amelyeken együtt izgultak a Vörös Manóval a barlangok, gödrök mélyén, végül beszélt a nyárról, amikor minden csupa zöld és meglátogatja őt az öreg Silenus szamárháton, sőt talán még Bacchus is. A patakokban bor folyik majd víz helyett, az egész erdő az örök vidámság otthona lesz.

Kapcsolódó szócikkek: Lucy Pevensie · Tumnus
Vaklarma P>!

— Hallottátok, hogy mondta? Mi, oroszlánok. Vagyis ő és én együtt. Ezért szeretem őt annyira. Semmi pöffeszkedés, beképzeltség! Mi, oroszlánok!
Szünet nélkül járt a szája mindaddig, amíg Aslan a hátára nem parancsolt három törpét, két nyulat meg egy sündisznót. Ez valahogy elhallgattatta az oroszlánt.

Kapcsolódó szócikkek: Aslan
megnyuvasztusz>!

Feszülten figyelték, mi fog történni. Nem mindennapi látványban volt részük!
Sokaság lepte el a Kőtábla környékét Bár holdvilág volt, mégis sokan fáklyát lobogtattak. Sűrű füstöt és ördögi fényt árasztottak. És mik voltak ott!!! Emberevő óriások, hatalmas fogakkal, farkasok, bikafejű emberi szörnyetegek, az elvetemült fák szellemei, mérgező növények, valamint sok más olyan élőlény, akiket le sem merek nektek írni. Ha megtenném, tán nem engednék a könyvet kinyomtatni.

59. oldal, 14. fejezet - A boszorkány győzelme (Szent István Társulat, 1988)

Kapcsolódó szócikkek: Lucy Pevensie · Susan Pevensie
bookwormfairy25>!

Nagy sürgés-forgás keletkezett. A legizgatottabb a másik oroszlán
volt, aki fáradhatatlanul rohangált le-föl az állatok között. No nem azért,
hogy annyira ügybuzgó lett volna, hanem hogy mindenkinek mondjon
valamit.
— Hallottátok, hogy mondta? Mi, oroszlánok. Vagyis ő és én együtt.
Ezért szeretem őt annyira. Semmi pöffeszkedés, beképzeltség! Mi,
oroszlánok!

bookwormfairy25>!

A következő napon kelet felé haladtak a nagy folyó irányába. Két
nap múlva érték el a torkolatot. A Négy Trónus kastélya egy
emelkedőn magasodott. Előtte a tenger morajlott. Hullámai átátcsaptak a kisebb sziklákon, hínárral sűrűn benőtt köveken. Orrukban
érezték a sós víz illatát. Sirályok visítoztak, keringtek, le-lecsaptak a
habokra. Ugye, volt már ilyen látványban részetek? Vagy hallottatok,
olvastatok róla?

Vaklarma P>!

Mikor mindenki megtalálta a helyét (amiben sokat segített Aslannak egy nyájterelő puli), kitódultak szépen sorban a hatalmas résen.

Vaklarma P>!

Talán ti is voltatok már úgy, hogy valakinek a szavai különösen hatottak rátok — félelmesnek vagy rejtelmesnek tűntek, netán kellemes, bizsergető érzést váltottak ki. Mintha erre vártatok volna hosszú idő óta. Most is hasonló történt. Az Aslan név hallatára a gyerekek úgy figyeltek, mint akik felfogták, mit rejt magába ez a név. Edmund valami borzalmasat sejtett. Peter kalandot és fontos eseményeket, Susan csodálatos muzsikát vélt hallani. Lucy tele volt olyan érzésekkel, mint amikor egy reggel felébredünk, és eszünkbe jut, hogy a mai nappal kezdődik a régen várt nyári szünet.

Vaklarma P>!

És mik voltak ott!!! Emberevő óriások, hatalmas fogakkal, farkasok, bikafejű emberi szörnyetegek, az elvetemült fák szellemei, mérgező növények, valamint sok más olyan élőlény, akiket le sem merek nektek írni. Ha megtenném, tán nem engednék a könyvet kinyomtatni.


A sorozat következő kötete

Narnia krónikái sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak
Lucy Strange: A kastély szelleme
Irene Adler: A skarlátvörös rózsa rejtélye
Lucy Strange: A nővérek átka
Åsa Larsson – Ingela Korsell: A fantomok
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
L. Frank Baum: Óz, a csodák csodája
Cressida Cowell: Hajdan varázslói
Rick Riordan: Hádész Háza
Elisabetta Gnone: Grisam kapitány és a szerelem