Az ​öröm vonzásában 15 csillagozás

Fiatalkorom
C. S. Lewis: Az öröm vonzásában C. S. Lewis: Az öröm vonzásában

A materialista világegyetem azzal a hatalmas előnnyel kecsegtette gyávaságomat, hogy korlátolt felelősséget kínált föl. Semmi igazán végtelen szerencsétlenség nem érhet benne. A halállal véget ér minden. S ha bármelyik véges nyomorúság elviselhetetlenül ránehezedik az emberre, akkor mindig lehetséges az öngyilkosság. A keresztény világegyetemben azt éreztem a legszörnyűbbnek, hogy egyetlen ajtajára sincsen felírva: Kijárat. Ha ez igaz volna, akkor többé semmiképp sem lehetséges kiegyezni a valósággal. Akkor még az ember lelke legmélyén sem marad egyetlen terület sem (sőt, éppen ott a legkevésbé), amelyet körülvehetne drótkerítéssel, és kiakaszthatná a táblát: Belépni tilos! Én pedig ezt kívántam: legyen olyan terület, bármilyen kicsiny is, amelyről elmondhatom az összes többi lénynek: Ez csakis egyedül énreám tartozik.

Eredeti mű: C. S. Lewis: Surprised by Joy

Eredeti megjelenés éve: 1955

Tartalomjegyzék

>!
Harmat, Budapest, 2013
318 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632881874 · Fordította: Lukács László
>!
Harmat, Budapest, 2007
318 oldal · ISBN: 9789639564695 · Fordította: Lukács László
>!
Harmat, Budapest, 1993
232 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637954201 · Fordította: Lukács László

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

C. S. Lewis


Kedvencelte 5

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

>!
tataijucc P
C. S. Lewis: Az öröm vonzásában

Volt egyszer egy híres öregúr, akinek a nevéről az emberek többségének az a bizonyos oroszlán, meg az a nagyon fura szekrény jut az eszébe. Tudjátok, ami át tud vinni abba a különleges világba, ahol a hóból törökcsemege lesz. Sokak szerint fura ember volt ő, mert kedvelte a Valkűröket, érdeklődött az angol irodalom iránt, teljes szívéből utálta a Ficsúrok életmódját, megjárta a háborút, tudva-tudatlanul, de élvezte a keresztény irodalmat, még ha nem is értette a mibenlétét. És mit volt mit tenni, hosszas, és kimerítő kutatás után képes volt a korábbi materialista vagy éppen ateista nézeteit mérlegelni, átértékelni és új világképet kialakítani. Nem kellett az neki, hogy mások megmondják mi a helyes és mi nem, csak ment a saját kobakja után, és felfedezett. Útja során sokféle népet sodort elé a jó Isten – nevezze ki-ki tetszése szerint – és egyszer csak beötlött neki, hogy nem érzelmi felidulásra van szüksége. Inkább olyasmi történt, mint amikor valaki hosszú álom után még mindig mozdulatlanul fekszik az ágyában, de egyszer csak ráeszmél arra, hogy már ébren van.

7 hozzászólás
>!
GingerKid I
C. S. Lewis: Az öröm vonzásában

Ez most kicsit személyes lesz.

Miután már túljutottam a Narnia krónikái felén direkt nem egyhuzamban olvasom őket, hogy kitartson , és a kezembe került a Keresztény vagyok című könyv is, nem is volt kérdés, hogy Lewis életművét sokkal behatóbban kell megismernem, és végül a következő választásom erre a könyvre esett.

Öt csillagnál aligha adhatok kevesebbet, egyáltalán ez nem is egy olyan mű, amit igazán értékelni lehet egy ilyen skálán, mert vagy megérint valakit, vagy nem. Vagy magának érzi vagy nem.
Na én teljesen magaménak éreztem. Én is ateistából lettem keresztény, és végigmentem egy nagyon hasonló úton, mint Lewis. Tudom, milyen foggal körömmel harcolni, az egyre élesebben felsejlő hit ellen. Aki nem élte át, nem is tudja, mekkora szenvedés, mekkora küzdelem ez. Mert tényleg az. Hiszen, ha keresztény vagy, akkor már komoly felelősséged van, akkor elvárnak tőled valamit. Pontosabban isten várja el, hogy neki engedelmeskedj. Ez eleinte félelmetes, sőt sokak számára gyűlöletes. Aztán átbillen a mérleg, és rádöbben az ember, hogy tökéletesen rosszul látott mindent.
Na de ne menjünk ebbe bele. Lewis tökéletesen írja le ezt a folyamatot, egy nehéz, de csodálatos utat.

És arról már nem is beszélnék, hogy az a szellemesség, az a humor, közvetlenség és intelligencia, amivel mindezt átadja, csodálatos. Imádom. Mindenhogy szíven talált. Néha nevettem, néha teljesen meghatott ahogy a megtérésről, a könyvek iránti szeretetéről vagy az ír vidékről mesélt.

Ajánlom ezt a könyvet, elsősorban azoknak, akik már némileg ismerik Lewis munkásságát, és azoknak, akiket egy kicsit érdekel, milyen érzés, amikor, ahogy Lewis mondja: A Nagy Halász horgára akadsz.

>!
Dana
C. S. Lewis: Az öröm vonzásában

Ha valaki rágúglizik erre a könyvre, C. S. Lewis Az öröm vonzásában c. önéletrajzáról beszélek, akkor az első találatok többsége keresztény oldalakhoz fog vezetni, talán nem véletlenül, azonban kissé félreérthető módon. C. S. Lewis ugyanis tényleg keresztény, mégpedig a racionális fajtából, de ez a könyve csak részben foglalkozik azzal a folyamattal, ahogyan közelebb kerül Istenhez. Ami nekem kész szerencse, semmitől nem viszolygok annyira, mint a kenetes hangon előadott, emocionális túlbuggyanásokkal felfújt, patetikus megtéréstörténetek, amelyek nélkülöznek mindenfajta belátást. Lewis azonban nagyon érdekesen és őszintén adja elő élete történetét, sokszor éreztem azt, hogy pontosan olyan kérdéseken gyötri magát a vallásokkal kapcsolatban, amiken jómagam is előszeretettel rágódom. (És még az orgona hangját is utálja.)
Lewis könyve tehát csak az utolsó két fejezetben válik igazán filozófikussá, a könyv jó két harmadának főszereplője ugyanis a csodálatos ír tájék, és Lewis túlburjánzó képzelete mindenféle beszélő állatokról és páncélos lovagokról. Ifjúkora jókora szeletét az északi mitológiáért és Wagnerért való rajongás teszi ki, gyönyörű sorokat olvashattam az irodalom szépségeiről, a nagy hétvégi olvasások mámoráról, a könyvtárak csodáiról. Az Öröm tehát ezekben van: természet, képzelet, esztétikai gyönyör (olvasás). Ez az Öröm azonban csupán útmutatónak bizonyult egy nagyobb, teljesebb valami felé, amely aztán az Istenben kumulálódott. Lewis azonban még sokat rágódott absztrakt teizmusán, míg végül kereszténység lett belőle, számomra ezek voltak a könyv legizgalmasabb lapjai.
Az öröm vonzásában azonban mint említettem, inkább intellektuális életrajz, sőt korrajz, mint a megtérésről szóló vallomás. Így egészen nyíltan írt az ír bentlakásos fiúiskolák borzalmairól, a szadisztikus nevelési rendszerről, vagy az angol – Harry Potterből jól ismert – iskolarendszer olyan melléktermékeiről, mint a homoszexualitás. Mesél otthona és apja elméjének széthullásáról, rokonairól, az első világháborúról és az egyetem intellektuális szócsatáiról.
Egy élvezetes stílusban megírt, okos, szellemes önéletrajz, hasznos útravaló és megajándékoz azzal az érzéssel, hogy egy nagy mesélőt avat közeli barátunkká.

>!
Ceri
C. S. Lewis: Az öröm vonzásában

Lewis érdekes, őszinte, finom humora van és egy igazi könyvmoly. Megtérésének története pedig abszolút hiteles, nem csomagolja rózsaszín vattacukorba. Nagyon tetszett!

>!
Dheni
C. S. Lewis: Az öröm vonzásában

Lewis önéletrajza, őszinte…:) Úgy falta a könyveket, oly mohósággal, ahogyan én szoktam….

>!
Mileva
C. S. Lewis: Az öröm vonzásában

Lewis világképe meglehetősen messze áll az enyémtől, de szerettem az őszinteségét. Aki meg akarja érteni az elhivatott kereszténységet ,olvassa el. Nem térít, de tágítja a látókört. (A fiúiskolák szexuális viszonyainak elemzése pedig durván odavág.)


Népszerű idézetek

>!
tataijucc P

Az Öröm nem helyettesíti a szexualitást, de a szexualitással gyakran megpróbálják helyettesíteni az Örömöt. Néha azon tűnődöm, vajon nem minden élvezet csupán az Örömöt igyekszik-e pótolni.

11. "Sakk"

4 hozzászólás
>!
tataijucc P

Nagyon jól tudom, mikor tettem meg a végső lépést, de azt nem, hogy hogyan. Whipsnade-be kirándultunk egy egy napos reggelen. Amikor elindultunk, még nem hittem, hogy Jézus Krisztus az Isten Fia, s amikor megérkeztünk az állatkerthez, már igen. Pedig nem is töltöttem gondolkodással az utat. Különösebb érzelmi felindulást sem éreztem. Talán az „érzelem” szót lehet a legkevésbé használnunk a legfontosabb történések jellemzésére. Inkább olyasmi történt, mint amikor valaki hosszú álom után még mindig mozdulatlanul fekszik az ágyában, de egyszer csak ráeszmél arra, hogy már ébren van.

15. A kezdet

>!
tataijucc P

Sokezer ember átélte már az első barátra találás élményét, mégis mindig csoda marad.

8. Szabadulás

>!
tataijucc P

Amikor tanítani kezdtem az angol tanszéken, két újabb barátra tettem szert: mindketten keresztények voltak (ezek a furcsa emberek mostanában mindenütt fölbukkannak a környezetemben), akik később sokat segítettek abban, hogy keresztüljussak az utolsó akadályon. Az egyik H. V. V. Dyson, a másik J. R. R. Tolkien. Az utóbbival kötött barátságom két előítéletemet rombolta szét. Világra jöttöm óta mindenütt arra figyelmeztettek (kimondatlanul is), hogy óvakodjam a pápistáktól; mikor pedig az angol tanszékre kerültem, nyíltan óvtak a filológusoktól. Tolkien pápista volt és filológus.

14. Sakk-matt

>!
Ceri

Ha egy fiatalember józan ateista akar maradni, nem lehet elég óvatos az olvasmányaival. Mindenütt csapdák leselkednek rá – „nyitva hagyott Bibliák, millió meglepetés – ahogyan Herbert mondja –, finom hálók és cselszövények”. Isten – ha szabad így mondani – meglehetősen gátlástalan.

255. oldal

Kapcsolódó szócikkek: kereszténység
>!
Jesper_Olsen

Azt hiszem, nem akad meglepőbb az ember életében, mint ha fölfedezi, hogy léteznek hozzá igen-igen hasonló emberek.

129. oldal

>!
csillagka P

Egy írországi skót eljuthat az istentagadásig, de oda nem, hogy a hetedik napon is a hétköznapi ruháját viselje.

136. oldal, 9. fejezet - A Nagy Kopp (Harmat, 1993)

>!
Jesper_Olsen

Nem is értem egészen, hogy az emberek miért akarnak több embert megismerni, mint amennyivel igazi barátságot képesek kialakítani.

36. oldal

>!
tataijucc P

A Világ csak a pokolba vezet; ám a homoszexualitás a börtönbe vezethet, botrányt okozhat, s állás nélkül maradsz. A Világ – ismerjük el – ritkán juttat ide.

7. Fény és árnyék

>!
Ceri

Szinte úgy érzem, hogy a Gondviselés, vagy valami egyéb, meglehetősen homályos „másodlagos ok” csaknem mindenestül legyőzi a korábbi ízlésünket, ha elhatározza, hogy összehoz két embert. Egy írót éppen úgy meg lehet szeretni minden elhatározás és várakozás ellenére is, mint ahogy bele lehet szeretni valakibe.

254. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Nick Vujicic: Élet korlátok nélkül
Adrian Plass: Növekedésem kínjai
Ézsiás Erzsébet: A hit pajzsa
Joni Eareckson – Joe Musser: Joni
Béky Gellért – Kővári Károly: Reménytelen dolgok szentjei
Nabeel Qureshi: Allahot kerestem, Jézusra találtam
Elizabeth Mittelstaedt: Poros úton mezítláb
Reinhard Bonnke: Szent tűzben égve
Beth Nimmo – Darrel Scott: Rachel könnyei
Bodnár Dániel: Erzsébet, a szeretet szolgálóleánya