Az ​ezüsttrón (Narnia krónikái 6.) 549 csillagozás

C. S. Lewis: Az ezüsttrón C. S. Lewis: Az ezüsttrón C. S. Lewis: Az ezüsttrón C. S. Lewis: Az ezüsttrón C. S. Lewis: Az ezüsttrón

Narnia ​birodalmának titokzatos történetét hét kötetben mondja el a világhírű angol szerző, C. S. Lewis, ezek közül az elsőt, Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény címűt vitte filmre a Walt Disney Pictures és a Walden Media.

A Narnia Krónikája a Jó és Rossz örök háborúját meséli el. Olykor a csatamezőn, nyílt küzdelemben csap össze a fény az árnnyal, máskor a szív rejtett zugaiban. Ám legyenek az ütközetek akár a lélekben, akár a harcmezőn: minden összecsapás meghatározó erejű.

Olyan utakon kalandozhatunk, amelyek a világ végére vezetnek, fantasztikus lényekkel köthetünk ismeretséget, megtudjuk, mi az árulás, mi a hőstett, mit jelent megnyerni vagy épp elveszíteni egy barátot. Kalandos utazás ez a fantázia birodalmában, ugyanakkor a legmélyebb valóságban. Kiadónk sorozatban jelenteti meg a rajzokkal illusztrált hét kötetet. Sorozat ez, melyben minden mű önmagában is teljes egész, önállóan is lenyűgöző olvasmány. Lépj hát be az Alsó Világba és keresd velünk az… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1953

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Harmat, Budapest, 2021
278 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632884523 · Fordította: Liszkay Szilvia · Illusztrálta: Pauline Baynes
>!
Harmat, Budapest, 2019
276 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632884523 · Fordította: Liszkay Szilvia · Illusztrálta: Pauline Baynes
>!
Harmat, Budapest, 2016
258 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632881843 · Fordította: Liszkay Szilvia

4 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Narnia

58 tag · 16 karc · Utolsó karc: 2022. március 6., 17:58 · Bővebben


Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Borongány · Eustace Clarence Scrubb · Jill Pole


Kedvencelte 56

Most olvassa 9

Várólistára tette 154

Kívánságlistára tette 125

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
C. S. Lewis: Az ezüsttrón

Nagyon régóta a polcomon tudtam a Narnia első hat kötetét, de megfogadtam, hogy csak akkor fogok bele a sorozatba, ha sikerül megszereznem a hetedik, befejező részt is. Decemberben sikerült megvennem a záró kötetet, így elhárult az akadály. Ráadásul kapóra jött a Fél év Narniában kihívás is, amit szeretnék teljesíteni.
Rendkívül tetszett ez a rész is. A Pevensie gyerekek unokatestvére, Eustace ezúttal iskolatársával, Jillel vág neki a kalandoknak. Társuk Borongány lett, aki egy flanga. Küldetésüket Aslantól kapják: megkeresni és visszahozni X. Caspian király tíz éve eltűnt fiát, az ifjú Rilian herceget.
Az egész könyv rendkívül kalandos, a főhősök útjuk során megannyi kalandba keverednek, egyre mélyebbre és mélyebbre jutva a föld belsejében.
Ez a kötet is rendkívül ötletgazdag és cselekménydús, telejsen magába szippantott. Nem tudok öt csillagnál kevesebbet adni erre se. ;)

Klodette>!
C. S. Lewis: Az ezüsttrón

A Caspian herceg után ez a kedvenc Narnia kötetem.
Borongány nagyon édes pofa, jókat lehet nevetni a beszólásain.
Eustace és Jill párosa nem olyan kedvelhető, mint a Pevensie tesók, de jobban szerettem őket, mint anno Polly és Digory kettősét.
Izgalmas, fordulatos és csavaros.
Szerettem nagyon. :) Jó volt megismerni és megtudni, hogy mi lett végül Caspiannal.

DarknessAngel>!
C. S. Lewis: Az ezüsttrón

Aranyos történet, kissé kevésbé kötött le, mint az előző rész, de ettől függetlenül élvezhető.
Eustace itt már a megváltozott jobbik énje, aki felkarolja Jill a szomorú kislányt az iskola udvaron. Jill mindjárt nagyon kedvelhető volt, tetszett, hogy mennyire jól kezeli az egész Narnia ügyet. A kalandok jók voltak, viszont a Caspian szál elég szomorú.

Evelena P>!
C. S. Lewis: Az ezüsttrón

Olvastam már egyszer, de szinte semmire sem emlékeztem.
Ehhez képest meglepően jónak találtam, izgalmas volt, rejtélyes, na meg egy kicsit sötét, borongós is. Ha már itt tartunk, Borongány karaktere nagyon-nagyon tetszett, a kis pesszimista attitűd, de mellette akkora szíve van, annyira hűséges barát és mindezek mellett sokszor ő az egyetlen, aki átlát a szitán.
Eustace-t már az előző részben is megkedveltem, de Jill még nagyon új ebben a világban.
Érdekes, ahogy próbálják őket eltéríteni attól, amit szeretnek, amiben hisznek. Főleg szegény hercegfit, aki már jó ideje a kételyek világában él spoiler.
Nagyon futurisztikus ez a föld alatti világ, (nekem kicsit a Sándor Mátyás történet barlangi barangolós részei jutottak eszembe róla), de azért a fenti világ sokkal szimpatikusabb.
Kalandos utazás az eddig ismeretlen részekre, jó kis rész volt. :)

Zsuzsanna_Makai >!
C. S. Lewis: Az ezüsttrón

Továbbra is nagyon tetszik a sorozat, és továbbra is hülyének tartom magam, h elengedtem én ezt a sorozatot akkoriban, nem folytattam a Caspian herceg után.
Eustaceról az előző rész eleje alapján sosem gondoltam volna, h egyszer még meg is kedvelem.
Nagyon tetszett a történet, a kalandok, remek volt az egész, nagyon tetszett a földalatti világ felépítése is.
Hááát az előző részben a hajón utazás jóval jobban megfogott, mint a mostani, föld alatti sötétben utazás a vízen.

Bleeding_Bride IP>!
C. S. Lewis: Az ezüsttrón

Lassan a sorozat végére érek. Továbbra is olvastatja magát, aranyos kis mesék, de még így a hatodik kötet után se sikerült magába szívjon és átérezzem a hangulatát.
Annak ellenére, hogy nagyon szeretem a meséket meg a gyerekkönyveket, egyedül a Narnia krónikái váltják ki belőlem az „én ehhez lehet már öreg vagyok” érzést.

WindStorm>!
C. S. Lewis: Az ezüsttrón

Ti is éreztétek már bizonyára, hogy addig megkönnyebbülés a sírás, míg tart. De előbb-utóbb abba kell hagyni és eldönteni: hogyan tovább.

Sajnos ebben a részben csak úgy hírtelen egyik percről a másikra belecsöppentünk, kettőt pislogtam és már Narniában voltunk, idegenekkel körülvéve. Hiányoltam belőle a rendes bevezetőt, leírást, de ez elmaradt.
A regény közepéig unatkoztam, sokszor félbehagytam, letettem a könyvet, mert már nem bírtam, nem volt olyan a cselekmény, ami kíváncsivá tett volna.
Aztán kb. az utolsó 50 oldal az, ami érdekes, élvezhető volt, pörgős is, könnyen magával ragadott, de számomra így sem volt elég.

Remélem az utolsó rész valamenyivel jobb lesz, mert így hat kötet után hatalmas nagy csalódás..

>!
Harmat, Budapest, 2016
258 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632881843 · Fordította: Liszkay Szilvia
sztinus>!
C. S. Lewis: Az ezüsttrón

Ez egy sötét rèsz volt.
Eddig egyszer sem írtam, milyen csodaklaszak az illusztàciók. Sokat adnak a könyvekhez.
Az előző részben bírtam Eustace vinnyogását és àtalakulását, most már elèggé éretten viselkedett. A hanga jópofa alak, a történet most is, mint mindig fordulatos és soha nem lehet előre kiszámítani!
Zseniális. Ennyi;)

7 hozzászólás
mandris>!
C. S. Lewis: Az ezüsttrón

Bevallom, ebből a könyvből nagyon kevés konkrétum maradt meg, pedig annak idején, vélhetően, ezt is nagyon élveztem, hiszen jó értékelést kapott tőlem. Ami viszont megmaradt, az a flanga volt, ami szerintem felejthetetlen. Meg persze, emlékeztem, hogy ebben a kötetben is találkozunk a Hajnalvándorban megismert Eustace Scrubbal, aki immár, a neve ellenére „rendes kis fickó”. Persze, ahogy olvastam, fokozatosan jöttek elő további emlékek, de nem minden, így másodjára is az újdonság erejével tudott hatni, és nagyon élveztem az olvasást. Ebben a kötetben is fordulatos kalandok várnak az olvasóra, és emellett azért persze Lewis nem tagadhatja meg önmagát, tanító célzat és apologetika. Ez viszont ebben a kötetben sem annyira közvetlen, de érezhető. Tetszett az egész kötet mondanivalója, spoiler

Calypso>!
C. S. Lewis: Az ezüsttrón

Hiányoznak a Pevensie testvérek, de hát ez a sorozat nem róluk szól, hanem Narniáról. :)
Mindig nagy kuszaság van a fejemben ez után a kötet után, és most sem tudnám normálisan megfogalmazni off, szóval az eddig jól bevált megoldás szerint rövidre fogom.
Ha jól tévedek eredetileg ez a kötet negyedikként jelent meg a sorozatban, mégis úgy érzem, mintha Lewis itt már teljesen közvetlenül is leírná a mögöttes mondanivalót, csak értse már meg végre az olvasó. És teljesen igaza is van, sokszor nem figyelünk, vagy inkább nem is keressük, ami a háttérben van, mert nekünk az úgy kényelmesebb. Persze, sok könyvnél nem az a cél, hogy tanítson (függetlenül attól, milyen korban olvassuk), de ez a Narniánál nem így van. Ez kérem szépen nem egy mesekönyv gyerekeknek. Nyilván, de és szívesen ajánlanám kisebbeknek is, mert a cselekmény izgalmas, aranyos, veszedelmes, és a gyerekek számára is sok a tanulság. Viszont van valami, amit gyerekként nem látunk meg benne. Ezt úgy merem állítani, hogy egészen gyerek voltam még, amikor először megismerkedtem a sorozattal.
Nem is beszélek itt össze-vissza tovább, egyszerűen csak olvassátok el! :)


Népszerű idézetek

Adrirawia>!

Ön szerint gyermekek vagyunk, akik kitaláltak maguknak egy játékot. Ám ez a négy játékos gyermek olyan képzelt világot teremtett, amely mellett elbújhat az ön valósága. Ezért aztán én kitartok a saját játékbirodalmam mellett. Aslan oldalán állok, még ha nincs is Aslan, aki vezessen. És amennyire csak tehetem, narniaiként élem az életem, még ha Narnia nem is létezik.

235-233. oldal, Tizenkettedik fejezet (M&C kiadó)

Kapcsolódó szócikkek: Borongány
SophieOswald>!

Mindig nézzük a dolgok jó oldalát – mondta Borongány – Ha sziklamászás közben kitörjük a nyakunkat, nem fulladunk bele a folyóba.

115. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Borongány
bobo1019>!

A sírás jót tesz, legalábbis, amíg tart. De előbb-utóbb abba kell hagynunk, akkor pedig nincs mese, döntenünk kell, hogyan tovább.

34. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sírás
Adrirawia>!

[…] Úgy beszélsz, mint aki mindentől retteg, s közben bátor vagy, mint egy – egy oroszlán.

293. oldal, Tizenhatodik fejezet, Begyógyulnak a sebek

Kapcsolódó szócikkek: Borongány · Jill Pole
Millázs>!

A sírás jót tesz, legalábbis addig, amíg tart. De előbb-utóbb abba kell hagynunk, akkor pedig nincs mese, döntenünk kell arról, hogyan tovább.

23. oldal

RVivi P>!

– Borongánynak hívnak. De nem baj, ha elfelejtitek. Majd megmondom újra.

95. oldal

TribeBubu >!

– Egyetlen szóra. Amit ön mondott, az minden bizonnyal tökéletesen igaz. Én magam világéletemben igyekeztem felkészülni a legrosszabbra, aztán jó képet vágtam hozzá. Ezért nem is vonom kétségbe a szavait. Mégis mondanom kell valamit. Tegyük fel, valóban csak álmodtuk, kitaláltuk azokat a dolgokat. A fákat, a füvet, a napot, a holdat, a csillagokat […] Tegyük fel, hogy így van. Ebben az esetben azonban nem mondhatok mást: ezek az álmok sokkal, de sokkal fontosabbak, mint a valóság. Tegyük fel, az ön királysága, ez a szénfekete bánya, ez az egyetlen, létező világ. Nos, nekem meglehetősen gyatra helynek tűnik. Önnek nem furcsa ez? Ön szerint gyermekek vagyunk, akik kitalálnak maguknak egy játékot. Ám ez a négy játékos gyermek olyan képzelt világot teremtett, amely mellett elbújhat az ön valósága. Ezért aztán én kitartok a saját játék birodalmam mellett. […] nekivágunk a sötétségnek, és életünk végéig keressük majd a Fennvilágot. Habár gyanítom, nem leszünk hosszú életűek, ám ez csekély veszteség, ha a világ valóban olyan tompa és fakó, ahogyan ön állítja.

232. oldal, 12. Lennvilág királynője (M&C, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: Borongány · fantázia · hit · sötétség · valóság
lapkasajt>!

Ti is éreztétek már bizonyára, hogy addig megkönnyebbülés a sírás, míg tart. De előbb-utóbb abba kell hagyni és eldönteni: hogyan tovább.

2. fejezet - Jill megbízatást kap

Kapcsolódó szócikkek: sírás
Viki24>!

[…] – És tudjátok, miért előnyös, hogy itt estünk csapdába? Megspórolhatjuk a temetés költségeit.

219. oldal


A sorozat következő kötete

Narnia krónikái sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Jessica Townsend: Kámforkór
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Tea Stilton: A sivatag hercegnője
J. R. R. Tolkien: A babó
Szigeti Kovács Viktor: A táltos
Peter S. Beagle: Az utolsó egyszarvú
L. Frank Baum: Óz, a csodák csodája
Lewis Carroll: Évike Tündérországban
J. M. Barrie: Pán Péter