Az ​ezüsttrón (Narnia Krónikái 6.) 116 csillagozás

C. S. Lewis: Az ezüsttrón C. S. Lewis: Az ezüsttrón C. S. Lewis: Az ezüsttrón

Narnia ​birodalmának titokzatos történetét hét kötetben mondja el a világhírű angol szerző, C. S. Lewis, ezek közül az elsőt, Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény címűt vitte filmre a Walt Disney Pictures és a Walden Media.

A Narnia Krónikája a Jó és Rossz örök háborúját meséli el. Olykor a csatamezőn, nyílt küzdelemben csap össze a fény az árnnyal, máskor a szív rejtett zugaiban. Ám legyenek az ütközetek akár a lélekben, akár a harcmezőn: minden összecsapás meghatározó erejű.

Olyan utakon kalandozhatunk, amelyek a világ végére vezetnek, fantasztikus lényekkel köthetünk ismeretséget, megtudjuk, mi az árulás, mi a hőstett, mit jelent megnyerni vagy épp elveszíteni egy barátot. Kalandos utazás ez a fantázia birodalmában, ugyanakkor a legmélyebb valóságban. Kiadónk sorozatban jelenteti meg a rajzokkal illusztrált hét kötetet. Sorozat ez, melyben minden mű önmagában is teljes egész, önállóan is lenyűgöző olvasmány. Lépj hát be az Alsó Világba és keresd velünk az… (tovább)

Az ezüst trón címmel is megjelent.

Eredeti mű: C. S. Lewis: The Silver Chair

Eredeti megjelenés éve: 1953

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Harmat, Budapest, 2019
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632884523 · Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János · Illusztrálta: Pauline Baynes
>!
Harmat, Budapest, 2016
258 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632881843 · Fordította: Liszkay Szilvia
>!
Harmat, Budapest, 2013
258 oldal · ISBN: 9789632881843 · Fordította: Liszkay Szilvia

1 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Borongány · Jill Pole


Kedvencelte 10

Most olvassa 4

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 41


Kiemelt értékelések

>!
Klodette
C. S. Lewis: Az ezüsttrón

A Caspian herceg után ez a kedvenc Narnia kötetem.
Borángány nagyon édes pofa, jókat lehet nevetni a beszólásain.
Eustace és Jill párosa nem olyan kedvelhető, mint a Pevensie tesók, de jobban szerettem őket, mint anno Polly és Digory kettősét.
Izgalmas, fordulatos és csavaros.
Szerettem nagyon. :) Jó volt megismerni és megtudni, hogy mi lett végül Caspiannal.

>!
Evelena
C. S. Lewis: Az ezüsttrón

Olvastam már egyszer, de szinte semmire sem emlékeztem.
Ehhez képest meglepően jónak találtam, izgalmas volt, rejtélyes, na meg egy kicsit sötét, borongós is. Ha már itt tartunk, Borongány karaktere nagyon-nagyon tetszett, a kis pesszimista attitűd, de mellette akkora szíve van, annyira hűséges barát és mindezek mellett sokszor ő az egyetlen, aki átlát a szitán.
Eustace-t már az előző részben is megkedveltem, de Jill még nagyon új ebben a világban.
Érdekes, ahogy próbálják őket eltéríteni attól, amit szeretnek, amiben hisznek. Főleg szegény hercegfit, aki már jó ideje a kételyek világában él spoiler.
Nagyon futurisztikus ez a föld alatti világ, (nekem kicsit a Sándor Mátyás történet barlangi barangolós részei jutottak eszembe róla), de azért a fenti világ sokkal szimpatikusabb.
Kalandos utazás az eddig ismeretlen részekre, jó kis rész volt. :)

>!
WindStorm P
C. S. Lewis: Az ezüsttrón

Ti is éreztétek már bizonyára, hogy addig megkönnyebbülés a sírás, míg tart. De előbb-utóbb abba kell hagyni és eldönteni: hogyan tovább.

Sajnos ebben a részben csak úgy hírtelen egyik percről a másikra belecsöppentünk, kettőt pislogtam és már Narniában voltunk, idegenekkel körülvéve. Hiányoltam belőle a rendes bevezetőt, leírást, de ez elmaradt.
A regény közepéig unatkoztam, sokszor félbehagytam, letettem a könyvet, mert már nem bírtam, nem volt olyan a cselekmény, ami kíváncsivá tett volna.
Aztán kb. az utolsó 50 oldal az, ami érdekes, élvezhető volt, pörgős is, könnyen magával ragadott, de számomra így sem volt elég.

Remélem az utolsó rész valamenyivel jobb lesz, mert így hat kötet után hatalmas nagy csalódás..

>!
Harmat, Budapest, 2016
258 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632881843 · Fordította: Liszkay Szilvia
>!
sztinus P
C. S. Lewis: Az ezüsttrón

Ez egy sötét rèsz volt.
Eddig egyszer sem írtam, milyen csodaklaszak az illusztàciók. Sokat adnak a könyvekhez.
Az előző részben bírtam Eustace vinnyogását és àtalakulását, most már elèggé éretten viselkedett. A hanga jópofa alak, a történet most is, mint mindig fordulatos és soha nem lehet előre kiszámítani!
Zseniális. Ennyi;)

6 hozzászólás
>!
mandris
C. S. Lewis: Az ezüsttrón

Bevallom, ebből a könyvből nagyon kevés konkrétum maradt meg, pedig annak idején, vélhetően, ezt is nagyon élveztem, hiszen jó értékelést kapott tőlem. Ami viszont megmaradt, az a flanga volt, ami szerintem felejthetetlen. Meg persze, emlékeztem, hogy ebben a kötetben is találkozunk a Hajnalvándorban megismert Eustace Scrubbal, aki immár, a neve ellenére „rendes kis fickó”. Persze, ahogy olvastam, fokozatosan jöttek elő további emlékek, de nem minden, így másodjára is az újdonság erejével tudott hatni, és nagyon élveztem az olvasást. Ebben a kötetben is fordulatos kalandok várnak az olvasóra, és emellett azért persze Lewis nem tagadhatja meg önmagát, tanító célzat és apologetika. Ez viszont ebben a kötetben sem annyira közvetlen, de érezhető. Tetszett az egész kötet mondanivalója, spoiler

>!
Deziréé
C. S. Lewis: Az ezüsttrón

Ennek a kötetnek sem tudok 5 csillagnál kevesebbet adni. Egyszerűen nem lehet megunni Narnia világát. Legszívesebben néha én is elmennék oda. Kell egy varázsszekrény komolyan. :D
Alig várom a következő részt, fogalmam sincs, hogy lehetne egy ilyen történetet befejezni, de nem is akarom, hogy vége legyen. :)

>!
Dombi_Petra
C. S. Lewis: Az ezüsttrón

Talán ez lett volna vagy ez is az egyik legjobb Narnia kötet számomra, ha nem egy-két hónap alatt olvastam volna el az eddigi részeket. Így kicsit tömény volt, néha már untam, elegem is volt belőle – :( –, de aztán mindig jött valami olyan rész, amitől megint beleszerettem.
Izgalmas kis kaland volt ez is, tele tanulsággal, barátsággal, bátorsággal, hősiességgel ésatöbbi. Jill annyira nem ásta magát a szívembe, ellenben Borongánnyal.
Ami felettébb idegesített a kötetben, az az volt, hogy Jill (Pole) és Eustace (Scrubb) a vezetéknevén szólította a másikat. :(
És amit nagyon sajnáltam, az nem volt más, mint az, hogy Caspian spoiler, eljutott Aslan országába :/
Rilian herceg nagyon szimpatikus, méltó utódja az apjának. :)
Azt hiszem, most kicsit szünetelek, mielőtt elolvasnám az utolsó kötetet.

>!
Harmat, Budapest, 2013
258 oldal · ISBN: 9789632881843 · Fordította: Liszkay Szilvia
3 hozzászólás
>!
beecebocaღ
C. S. Lewis: Az ezüsttrón

Egyik kedvenc részem volt annak ellenére, hogy nagyon hiányoztak a Pevensie testvérek. főleg Lucy

>!
Onkie P
C. S. Lewis: Az ezüsttrón

Határozottan a kedvenc részem. Tele van kalanddal, kevés csata (amit szeretek, de nem Lewistól), sok esemény. Az „új” boszorkányunkat megintcsak nem tudom hová tenni. Az nekem nem volt egyértelmű, hogy mi lett Jadis sorsa (a második könyvben sem említik név szerint), egy ideig azt hittem, ő tért vissza, de inkább a rokonaként találgatnak rá. Viszont egyértelműen meghalt, mégsem lett világvége, ami pedig az ősi törvények szerint bekövetkezne. Ez a kis következetlenség eléggé zavar a regénysorozatban. :(

>!
Antal_Zsuzsi
C. S. Lewis: Az ezüsttrón

Ezt a kötetet az eddigiek közül azt hiszem, hogy leginkáb A ló és kis gazdája című harmadik részhez tudnám hasonlítani. Hiszen itt is csak néhány fejezet játszódik Narniában, és a hangsúly igazából a hosszú utazáson, vagyis, inkább vándorláson van.
Ennél a könyvnél nekem már nagyon erősen érződött, hogy ez inkább egy tündérmese, és az igazi fantasy történetektől meglehetősen távol áll. Egészen pontosan arra gondolok, hogy mindenki boldog, az ország virágzik, a kitörő lázadást egyetlen mondattal elintézzük, mindenki újra jóban van mindenkivel, egyetlen gonosz szereplő van csak, de a csodás, izmos, erős herceg, barátai segítségével őt is nagyon hamar kiiktatja a képből. Egy szóval az egész történet tele van előrelátható elemekkel, fordulatokkal, az izgalom szintje pedig meglehetősen alacsony. Egyébként pedig valószínűleg csak annyi a baj, hogy nem éppen az én korosztályomnak szólnak ezek a könyvek.
Azt, hogy a könyv miért pont ezt a címet kapta, sajnos nem egészen értem. Az a bizonyos ezüst trón ugyanis csak pár mondat erejéig szerepel a könyvben, majd el is pusztítják, de az az igazság, hogy amíg ott van sem tölt be igazán fontos szerepet. Azt hiszem, az író ettől sokkal találóbb címet is választhatott volna.
Ami igazán tetszett, az az ami a könyv végén történt, hogy kicsit részletesebben megismertük Aslan országát, és itt találkoztunk Caspian királlyal is és habár, a királlyal történtek is csak azt erősítik meg, hogy ez a sorozat olyan, mint egy tündérmese, azt hiszem, hogy ez a mesei vonása ebben az egy esetben annyira nem is volt zavaró :).


Népszerű idézetek

>!
Adrirawia

Ön szerint gyermekek vagyunk, akik kitaláltak maguknak egy játékot. Ám ez a négy játékos gyermek olyan képzelt világot teremtett, amely mellett elbújhat az ön valósága. Ezért aztán én kitartok a saját játékbirodalmam mellett. Aslan oldalán állok, még ha nincs is Aslan, aki vezessen. És amennyire csak tehetem, narniaiként élem az életem, még ha Narnia nem is létezik.

235-233. oldal, Tizenkettedik fejezet (M&C kiadó)

Kapcsolódó szócikkek: Borongány
>!
lapkasajt

Ti is éreztétek már bizonyára, hogy addig megkönnyebbülés a sírás, míg tart. De előbb-utóbb abba kell hagyni és eldönteni: hogyan tovább.

2. fejezet - Jill megbízatást kap

Kapcsolódó szócikkek: sírás
>!
Adrirawia

[…] Úgy beszélsz, mint aki mindentől retteg, s közben bátor vagy, mint egy – egy oroszlán.

293. oldal, Tizenhatodik fejezet, Begyógyulnak a sebek

Kapcsolódó szócikkek: Borongány · Jill Pole
>!
RVivi

– Borongánynak hívnak. De nem baj, ha elfelejtitek. Majd megmondom újra.

95. oldal

>!
Adrirawia

– A legfőbb tanulság mindebből, felség – mondta a legidősebb törpe –, az északi boszorkányok szándéka mindig ugyanaz, de minden korszakban más tervet eszelnek ki, hogy megvalósítsák.

287. oldal, Tizenötödik fejezet, Jill eltűnik (M&C kiadó)

>!
TribeBubu

– Egyetlen szóra. Amit ön mondott, az minden bizonnyal tökéletesen igaz. Én magam világéletemben igyekeztem felkészülni a legrosszabbra, aztán jó képet vágtam hozzá. Ezért nem is vonom kétségbe a szavait. Mégis mondanom kell valamit. Tegyük fel, valóban csak álmodtuk, kitaláltuk azokat a dolgokat. A fákat, a füvet, a napot, a holdat, a csillagokat (…) Tegyük fel, hogy így van. Ebben az esetben azonban nem mondhatok mást: ezek az álmok sokkal, de sokkal fontosabbak, mint a valóság. Tegyük fel, az ön királysága, ez a szénfekete bánya, ez az egyetlen, létező világ. Nos, nekem meglehetősen gyatra helynek tűnik. Önnek nem furcsa ez? Ön szerint gyermekek vagyunk, akik kitalálnak maguknak egy játékot. Ám ez a négy játékos gyermek olyan képzelt világot teremtett, amely mellett elbújhat az ön valósága. Ezért aztán én kitartok a saját játék birodalmam mellett. (…) nekivágunk a sötétségnek, és életünk végéig keressük majd a Fennvilágot. Habár gyanítom, nem leszünk hosszú életűek, ám ez csekély veszteség, ha a világ valóban olyan tompa és fakó, ahogyan ön állítja.

232. oldal, 12. Lennvilág királynője (M&C, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: Borongány · fantázia · hit · sötétség · valóság
>!
Mariann_Czenema P

Jill hallotta, hogy Borongány ezt mondja a körülötte tülekedőknek:
– Nem, nem, az én történetem várhat. Ami velem történt, az szóra sem érdemes. Inkább ti mondjátok, mi újság! És ne próbáljátok finoman beadagolni, mindent tudni akarok most azonnal! Elsüllyedt a király hajója? Leégett az egyik erdő? Ránk támadt az ellenség Calormenből? Esetleg sárkányokkal gyűlt meg a bajunk?
De mindenki csak nevetett, és ezt mondogatta:
-Tipikus flanga, nem igaz?

285-286. oldal, 15. Fejezet - Jill eltűnik

Kapcsolódó szócikkek: Borongány
>!
Viki24

(…) – És tudjátok, miért előnyös, hogy itt estünk csapdába? Megspórolhatjuk a temetés költségeit.

219. oldal

>!
horoszpalagota P

A három vándor felkászálódott, és megfogták egymás kezét. Az ilyen pillanatokban jólesik egy barát kezének érintése.

147. oldal, 10. fejezet - Utazás a sötétségben (Harmat, 2013)

>!
AnneTheCat

Mindketten tudták – szavak nélkül is –, hogy mi a helyzet.

8. oldal


A sorozat következő kötete

Narnia Krónikái sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lewis Carroll: Alice Tükörországban
J. R. R. Tolkien: A babó
Tina Markus: Pircsi és a zombizűr
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Roald Dahl: Charlie és a csokigyár
J. R. R. Tolkien: Karácsonyi levelek
Edith Nesbit: Az elvarázsolt kastély
Elisabetta Gnone: A Fény Hatalma
Matt Haig: A lány, aki megmenti a karácsonyt