78. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján

Az ​ezüsttrón (Narnia Krónikái 6.) 158 csillagozás

C. S. Lewis: Az ezüsttrón C. S. Lewis: Az ezüsttrón C. S. Lewis: Az ezüsttrón

Narnia ​birodalmának titokzatos történetét hét kötetben mondja el a világhírű angol szerző, C. S. Lewis, ezek közül az elsőt, Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény címűt vitte filmre a Walt Disney Pictures és a Walden Media.

A Narnia Krónikája a Jó és Rossz örök háborúját meséli el. Olykor a csatamezőn, nyílt küzdelemben csap össze a fény az árnnyal, máskor a szív rejtett zugaiban. Ám legyenek az ütközetek akár a lélekben, akár a harcmezőn: minden összecsapás meghatározó erejű.

Olyan utakon kalandozhatunk, amelyek a világ végére vezetnek, fantasztikus lényekkel köthetünk ismeretséget, megtudjuk, mi az árulás, mi a hőstett, mit jelent megnyerni vagy épp elveszíteni egy barátot. Kalandos utazás ez a fantázia birodalmában, ugyanakkor a legmélyebb valóságban. Kiadónk sorozatban jelenteti meg a rajzokkal illusztrált hét kötetet. Sorozat ez, melyben minden mű önmagában is teljes egész, önállóan is lenyűgöző olvasmány. Lépj hát be az Alsó Világba és keresd velünk az… (tovább)

Az ezüst trón címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1953

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Harmat, Budapest, 2019
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632884523 · Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János · Illusztrálta: Pauline Baynes
>!
Harmat, Budapest, 2016
258 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632881843 · Fordította: Liszkay Szilvia
>!
Harmat, Budapest, 2013
258 oldal · ISBN: 9789632881843 · Fordította: Liszkay Szilvia

2 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Narnia

25 tag · 10 karc · Utolsó karc: 2020. augusztus 22., 16:56 · Bővebben


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Borongány · Eustace Clarence Scrubb · Jill Pole


Kedvencelte 12

Most olvassa 3

Várólistára tette 46

Kívánságlistára tette 45


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
C. S. Lewis: Az ezüsttrón

Nagyon régóta a polcomon tudtam a Narnia első hat kötetét, de megfogadtam, hogy csak akkor fogok bele a sorozatba, ha sikerül megszereznem a hetedik, befejező részt is. Decemberben sikerült megvennem a záró kötetet, így elhárult az akadály. Ráadásul kapóra jött a Fél év Narniában kihívás is, amit szeretnék teljesíteni.
Rendkívül tetszett ez a rész is. A Pevensie gyerekek unokatestvére, Eustace ezúttal iskolatársával, Jillel vág neki a kalandoknak. Társuk Borongány lett, aki egy flanga. Küldetésüket Aslantól kapják: megkeresni és visszahozni X. Caspian király tíz éve eltűnt fiát, az ifjú Rilian herceget.
Az egész könyv rendkívül kalandos, a főhősök útjuk során megannyi kalandba keverednek, egyre mélyebbre és mélyebbre jutva a föld belsejében.
Ez a kötet is rendkívül ötletgazdag és cselekménydús, telejsen magába szippantott. Nem tudok öt csillagnál kevesebbet adni erre se. ;)

>!
M&C, Budapest, 2002
308 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637342540 · Fordította: Liszkay Szilvia · Illusztrálta: Pauline Baynes
Klodette>!
C. S. Lewis: Az ezüsttrón

A Caspian herceg után ez a kedvenc Narnia kötetem.
Borángány nagyon édes pofa, jókat lehet nevetni a beszólásain.
Eustace és Jill párosa nem olyan kedvelhető, mint a Pevensie tesók, de jobban szerettem őket, mint anno Polly és Digory kettősét.
Izgalmas, fordulatos és csavaros.
Szerettem nagyon. :) Jó volt megismerni és megtudni, hogy mi lett végül Caspiannal.

Evelena>!
C. S. Lewis: Az ezüsttrón

Olvastam már egyszer, de szinte semmire sem emlékeztem.
Ehhez képest meglepően jónak találtam, izgalmas volt, rejtélyes, na meg egy kicsit sötét, borongós is. Ha már itt tartunk, Borongány karaktere nagyon-nagyon tetszett, a kis pesszimista attitűd, de mellette akkora szíve van, annyira hűséges barát és mindezek mellett sokszor ő az egyetlen, aki átlát a szitán.
Eustace-t már az előző részben is megkedveltem, de Jill még nagyon új ebben a világban.
Érdekes, ahogy próbálják őket eltéríteni attól, amit szeretnek, amiben hisznek. Főleg szegény hercegfit, aki már jó ideje a kételyek világában él spoiler.
Nagyon futurisztikus ez a föld alatti világ, (nekem kicsit a Sándor Mátyás történet barlangi barangolós részei jutottak eszembe róla), de azért a fenti világ sokkal szimpatikusabb.
Kalandos utazás az eddig ismeretlen részekre, jó kis rész volt. :)

WindStorm>!
C. S. Lewis: Az ezüsttrón

Ti is éreztétek már bizonyára, hogy addig megkönnyebbülés a sírás, míg tart. De előbb-utóbb abba kell hagyni és eldönteni: hogyan tovább.

Sajnos ebben a részben csak úgy hírtelen egyik percről a másikra belecsöppentünk, kettőt pislogtam és már Narniában voltunk, idegenekkel körülvéve. Hiányoltam belőle a rendes bevezetőt, leírást, de ez elmaradt.
A regény közepéig unatkoztam, sokszor félbehagytam, letettem a könyvet, mert már nem bírtam, nem volt olyan a cselekmény, ami kíváncsivá tett volna.
Aztán kb. az utolsó 50 oldal az, ami érdekes, élvezhető volt, pörgős is, könnyen magával ragadott, de számomra így sem volt elég.

Remélem az utolsó rész valamenyivel jobb lesz, mert így hat kötet után hatalmas nagy csalódás..

>!
Harmat, Budapest, 2016
258 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632881843 · Fordította: Liszkay Szilvia
sztinus>!
C. S. Lewis: Az ezüsttrón

Ez egy sötét rèsz volt.
Eddig egyszer sem írtam, milyen csodaklaszak az illusztàciók. Sokat adnak a könyvekhez.
Az előző részben bírtam Eustace vinnyogását és àtalakulását, most már elèggé éretten viselkedett. A hanga jópofa alak, a történet most is, mint mindig fordulatos és soha nem lehet előre kiszámítani!
Zseniális. Ennyi;)

7 hozzászólás
mandris>!
C. S. Lewis: Az ezüsttrón

Bevallom, ebből a könyvből nagyon kevés konkrétum maradt meg, pedig annak idején, vélhetően, ezt is nagyon élveztem, hiszen jó értékelést kapott tőlem. Ami viszont megmaradt, az a flanga volt, ami szerintem felejthetetlen. Meg persze, emlékeztem, hogy ebben a kötetben is találkozunk a Hajnalvándorban megismert Eustace Scrubbal, aki immár, a neve ellenére „rendes kis fickó”. Persze, ahogy olvastam, fokozatosan jöttek elő további emlékek, de nem minden, így másodjára is az újdonság erejével tudott hatni, és nagyon élveztem az olvasást. Ebben a kötetben is fordulatos kalandok várnak az olvasóra, és emellett azért persze Lewis nem tagadhatja meg önmagát, tanító célzat és apologetika. Ez viszont ebben a kötetben sem annyira közvetlen, de érezhető. Tetszett az egész kötet mondanivalója, spoiler

Deziréé>!
C. S. Lewis: Az ezüsttrón

Ennek a kötetnek sem tudok 5 csillagnál kevesebbet adni. Egyszerűen nem lehet megunni Narnia világát. Legszívesebben néha én is elmennék oda. Kell egy varázsszekrény komolyan. :D
Alig várom a következő részt, fogalmam sincs, hogy lehetne egy ilyen történetet befejezni, de nem is akarom, hogy vége legyen. :)

Dombi_Petra>!
C. S. Lewis: Az ezüsttrón

Talán ez lett volna vagy ez is az egyik legjobb Narnia kötet számomra, ha nem egy-két hónap alatt olvastam volna el az eddigi részeket. Így kicsit tömény volt, néha már untam, elegem is volt belőle – :( –, de aztán mindig jött valami olyan rész, amitől megint beleszerettem.
Izgalmas kis kaland volt ez is, tele tanulsággal, barátsággal, bátorsággal, hősiességgel ésatöbbi. Jill annyira nem ásta magát a szívembe, ellenben Borongánnyal.
Ami felettébb idegesített a kötetben, az az volt, hogy Jill (Pole) és Eustace (Scrubb) a vezetéknevén szólította a másikat. :(
És amit nagyon sajnáltam, az nem volt más, mint az, hogy Caspian spoiler, eljutott Aslan országába :/
Rilian herceg nagyon szimpatikus, méltó utódja az apjának. :)
Azt hiszem, most kicsit szünetelek, mielőtt elolvasnám az utolsó kötetet.

>!
Harmat, Budapest, 2013
258 oldal · ISBN: 9789632881843 · Fordította: Liszkay Szilvia
3 hozzászólás
Paulina_Sándorné P>!
C. S. Lewis: Az ezüsttrón

Aranyos mese volt. Jó volt újra találkozni Aslan-nal. Megint érdekes világot ismerhettem meg, valamiért a föld alatti világ fogott meg a legjobban. Borongány szövege nagyon tetszett. Jókat mosolyogtam olvasás közben. Jill és Eustace aranyosak voltak. Nem semmi volt az iskolájuk.

beecebocaღ P>!
C. S. Lewis: Az ezüsttrón

Egyik kedvenc részem volt annak ellenére, hogy nagyon hiányoztak a Pevensie testvérek. főleg Lucy


Népszerű idézetek

Adrirawia>!

Ön szerint gyermekek vagyunk, akik kitaláltak maguknak egy játékot. Ám ez a négy játékos gyermek olyan képzelt világot teremtett, amely mellett elbújhat az ön valósága. Ezért aztán én kitartok a saját játékbirodalmam mellett. Aslan oldalán állok, még ha nincs is Aslan, aki vezessen. És amennyire csak tehetem, narniaiként élem az életem, még ha Narnia nem is létezik.

235-233. oldal, Tizenkettedik fejezet (M&C kiadó)

Kapcsolódó szócikkek: Borongány
lapkasajt>!

Ti is éreztétek már bizonyára, hogy addig megkönnyebbülés a sírás, míg tart. De előbb-utóbb abba kell hagyni és eldönteni: hogyan tovább.

2. fejezet - Jill megbízatást kap

Kapcsolódó szócikkek: sírás
Adrirawia>!

[…] Úgy beszélsz, mint aki mindentől retteg, s közben bátor vagy, mint egy – egy oroszlán.

293. oldal, Tizenhatodik fejezet, Begyógyulnak a sebek

Kapcsolódó szócikkek: Borongány · Jill Pole
RVivi P>!

– Borongánynak hívnak. De nem baj, ha elfelejtitek. Majd megmondom újra.

95. oldal

TribeBubu >!

– Egyetlen szóra. Amit ön mondott, az minden bizonnyal tökéletesen igaz. Én magam világéletemben igyekeztem felkészülni a legrosszabbra, aztán jó képet vágtam hozzá. Ezért nem is vonom kétségbe a szavait. Mégis mondanom kell valamit. Tegyük fel, valóban csak álmodtuk, kitaláltuk azokat a dolgokat. A fákat, a füvet, a napot, a holdat, a csillagokat (…) Tegyük fel, hogy így van. Ebben az esetben azonban nem mondhatok mást: ezek az álmok sokkal, de sokkal fontosabbak, mint a valóság. Tegyük fel, az ön királysága, ez a szénfekete bánya, ez az egyetlen, létező világ. Nos, nekem meglehetősen gyatra helynek tűnik. Önnek nem furcsa ez? Ön szerint gyermekek vagyunk, akik kitalálnak maguknak egy játékot. Ám ez a négy játékos gyermek olyan képzelt világot teremtett, amely mellett elbújhat az ön valósága. Ezért aztán én kitartok a saját játék birodalmam mellett. (…) nekivágunk a sötétségnek, és életünk végéig keressük majd a Fennvilágot. Habár gyanítom, nem leszünk hosszú életűek, ám ez csekély veszteség, ha a világ valóban olyan tompa és fakó, ahogyan ön állítja.

232. oldal, 12. Lennvilág királynője (M&C, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: Borongány · fantázia · hit · sötétség · valóság
Adrirawia>!

– A legfőbb tanulság mindebből, felség – mondta a legidősebb törpe –, az északi boszorkányok szándéka mindig ugyanaz, de minden korszakban más tervet eszelnek ki, hogy megvalósítsák.

287. oldal, Tizenötödik fejezet, Jill eltűnik (M&C kiadó)

Mariann_Czenema P>!

Jill hallotta, hogy Borongány ezt mondja a körülötte tülekedőknek:
– Nem, nem, az én történetem várhat. Ami velem történt, az szóra sem érdemes. Inkább ti mondjátok, mi újság! És ne próbáljátok finoman beadagolni, mindent tudni akarok most azonnal! Elsüllyedt a király hajója? Leégett az egyik erdő? Ránk támadt az ellenség Calormenből? Esetleg sárkányokkal gyűlt meg a bajunk?
De mindenki csak nevetett, és ezt mondogatta:
-Tipikus flanga, nem igaz?

285-286. oldal, 15. Fejezet - Jill eltűnik

Kapcsolódó szócikkek: Borongány
holdpillango>!

Scrubb látta, hogy Jill még nem szedte össze magát, ezért nagyon bölcsen megkínálta mentolos cukorkával. Ő is bekapott egyet. Nemsokára Jill már más fényben látta a dolgokat.

18. oldal, 1. fejezet - A tornaterem mögött (M&C, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: cukor · Eustace Clarence Scrubb · Jill Pole
Viki24>!

(…) – És tudjátok, miért előnyös, hogy itt estünk csapdába? Megspórolhatjuk a temetés költségeit.

219. oldal

timcsigirl>!

A jelek, ha szembetalálkozol velük, talán nem egészen olyanok lesznek, mint amilyennek itt elképzelted őket. Ezért kell kívülről tudnod mindahányat. A látszattal pedig nem szabad törődnöd!

31. oldal


A sorozat következő kötete

Narnia Krónikái sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Neil Gaiman: Coraline
Cressida Cowell: Így védd ki egy sárkány átkát
Tina Markus: Pircsi és a zombizűr
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
J. R. R. Tolkien: A hobbit
J. R. R. Tolkien: A babó
Michael Ende: A Végtelen Történet
Elizabeth Goudge: Holdhercegnő
Catherynne M. Valente: A lány, aki Tündérföld alá zuhant és a tivornya élére állt