Az ​ezüst trón (Narnia Krónikái 6.) 295 csillagozás

C. S. Lewis: Az ezüst trón C. S. Lewis: Az ezüst trón

A szerző hétkötetes sorozatának 4. része ismét elvezeti az olvasót és a már ismert szereplőket – Petert, Edmundot, Susant és Lucyt – a képzelet különös országába: Narniába.
A főhős ezúttal Rilian herceg, aki megszökik a gonosz Fehér boszorkány földalatti birodalmából. Kalandjai során számos barát szegődik mellé, de legalább annyi rosszakaró is. A szerencsés befejezésig rengeteg fordulat és izgalom tartja ébren az olvasó figyelmét, Aslan pedig, a csodálatos beszélő oroszlán ismét a legreménytelenebbnek tűnő pillanatban jelenik meg, hogy igazságot tegyen jók és gonoszok között.
A könyv önállóan is érthető, külön történet.

Az ezüsttrón címmel is megjelent.

Eredeti mű: C. S. Lewis: The Silver Chair

Eredeti megjelenés éve: 1953

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
M&C, Budapest, 2006
308 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637342540 · Fordította: Liszkay Szilvia · Illusztrálta: Pauline Baynes
>!
Szent István Társulat, Budapest, 1993
204 oldal · ISBN: 9633607434 · Fordította: K. Nagy Erzsébet · Illusztrálta: Cserna Tamás

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Borongány · Eustace Clarence Scrubb · Jill Pole


Kedvencelte 32

Most olvassa 4

Várólistára tette 106

Kívánságlistára tette 74

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Bleeding_Bride ISP
C. S. Lewis: Az ezüst trón

Lassan a sorozat végére érek. Továbbra is olvastatja magát, aranyos kis mesék, de még így a hatodik kötet után se sikerült magába szívjon és átérezzem a hangulatát.
Annak ellenére, hogy nagyon szeretem a meséket meg a gyerekkönyveket, egyedül a Narnia krónikái váltják ki belőlem az „én ehhez lehet már öreg vagyok” érzést.

>!
Narutofan98 P
C. S. Lewis: Az ezüst trón

Régi szereplőket. Most. Eustes nem a kedvenc szereplőm, az már biztos. Maga a történetet izgalmasnak és jónak találtam, de olyan nesze semmi fogd meg jól érzéssel kezdődik el. Belecsöppenünk egy szituációba, és megyünk tovább, mintha mi sem történt volna. Persze, nem rossz maga a történet, csak a felvezetést kellett volna másképpen megoldani. Nem így.

>!
AniTiger MP
C. S. Lewis: Az ezüst trón

Meglepő módon (haha…) nem olvastam el (ismét… haha…) a fülszöveget, szóval pár oldal után csak pislogtam: Eustace? Hát megint veled utazom?! Ki a frász ez a Jill? Mi ez a hely?

Hamar hozzászoktam az új főszereplőkhöz, a történet cselekménye aranyos, humoros és csavaros. Lehet nevetni és aggódni, de félni és örömködni is. Szóval épp olyan, mint az eddigi Narnia sztorik, de mégis más – a sztori új, egyedi. Olyanok ezek a mesék, mint a hópelyhek: minél közelebbről nézzük, annál különlegesebb és annál több mindenben tér el a többitől!

Kedvenc szereplő: Borongány
A borító: gyönyörű (nekem Az ezüsttrónhoz tartozó aranyozott van, de ezekkel az ISBN adatokkal…)
Illusztrációk: Pauline Baynes képei feldobják, kiegészítik és hangulatossá teszik a könyvet! Nagyon jók!

http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2014/11/cs-lewis-na…

2 hozzászólás
>!
mrsp
C. S. Lewis: Az ezüst trón

Ez az egyik olyan könyv a sorozatban, ami a kedvencemmé vált. Hogy miért? Lehet az oka az új szereplőgárda, az alapsztoritól való elrugaszkodás, vagy az, hogy a filmadaptációkból ismertem már három történetet, ezt viszont nem, és így meglepetésként ért…

http://mostjo.blogspot.hu/2014/10/c-s-lewis-az-ezust-tr…

>!
mcborzaska
C. S. Lewis: Az ezüst trón

Fura volt ez a rész Lucy és Edmund nélkül. Jill-t nem kedveltem meg, sőt, egyenesen idegesítő volt. Furcsa volt, hogy a szereplők nem a keresztnevükön szólítják egymást..:O

>!
gab001 P
C. S. Lewis: Az ezüst trón

Talán ez a rész tetszett eddig a legjobban, aminek valószínűleg a fordítás az oka, mivel másik kiadásban olvastam, mint az eddigieket, s ez sokkal jobb. Jobban élveztem a történetet, mert gördülékenyebb volt a megfogalmazás. Imádtam Borongányt, a végtelen pesszimizmusát, amiben mindig volt valami plusz, ami megmosolyogtatott. Érdekes volt az óriások között és Lennvilágban barangolni. Bár a történet kiszámítható, de a megoldás sokszor egyszerűbb és szeretettel telibb volt, mint amire számítottam. Kedves kis mese, elbűvölő fantázia.

>!
Fairy
C. S. Lewis: Az ezüst trón

A borító nem a legjobb,de a történet tetszett imádom Narniát.
Furcsa volt,hogy az író nem a keresztnevükön nevezi a gyerekeket.
Eustace és Jill jó kis kalandba keverednek.
Borongányt nagyon csíptem.
Én sajnos egy két dolgot hamar kitaláltam,de jó kis történet ez is.

>!
Erzsébet_Szászi
C. S. Lewis: Az ezüst trón

Kellemes, kalandos mesét kaptunk ezzel a résszel. Eustace határozottan kellemes személyiséggé fejlődött az előző rész során, és Jill is aranyos kislánynak tűnik. Puddleglumot pedig egyenesen imádtam, igazi „Forgómorgó”, de remek barát. Sajnos a fordítással most sem voltam elégedett. Több értelmetlen mondatot is találtam, illetve volt, hogy kissé belezavarodtunk a Caspianokba (mármint hogy ki kicsoda, és ki utazott/ik kivel).

>!
Millázs
C. S. Lewis: Az ezüst trón

Nagyon jó volt újraolvasni. Igazán kalandos regényt tartottam a kezemben. Élvezet volt minden fordulata. A mocsári flanga személyisége, szerepe pedig fölértékelődött a szememben. Ha ő nincs, mindennek vége. A maga pesszimizmusával-optimizmusával, cselekedeteivel tartotta a gyerekekben a lelket. Aslan pedig ott van, ahol kell. Nagyon kerek a történet.

>!
Ancalimë
C. S. Lewis: Az ezüst trón

Nekem nagyon tetszett, eddig szerintem ez a legjobb a könyvek közül (igaz még csak 4 könyvet olvastam el a hétből :D). Lehet ennek az az oka, hogy ez teljesen új volt számomra, mivel az első három könyv történetét már ismertem a filmek miatt. Eustace nagyon szimpatikus volt, jót tett neki az a kiruccanás anno Caspianék társaságában. Azonban hiányoltam Edmundékat, nélkülük nem volt az igazi ez a narniai utazás. Kissé meglepett, hogy mennyire elszaladt az idő a 3. könyv óta Narniában….de hát ott mindig másképp telik az idő. Nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra.


Népszerű idézetek

>!
bobo1019

A sírás jót tesz, legalábbis, amíg tart. De előbb-utóbb abba kell hagynunk, akkor pedig nincs mese, döntenünk kell, hogyan tovább.

34. oldal

Kapcsolódó szócikkek: sírás
>!
SophieOswald

Mindig nézzük a dolgok jó oldalát – mondta Borongány – Ha sziklamászás közben kitörjük a nyakunkat, nem fulladunk bele a folyóba.

115. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Borongány
>!
Millázs

A sírás jót tesz, legalábbis addig, amíg tart. De előbb-utóbb abba kell hagynunk, akkor pedig nincs mese, döntenünk kell arról, hogyan tovább.

23. oldal

>!
island

A kentaurnak embergyomra és lógyomra is van. És persze mindkettő követeli a reggelit. Először tehát zabkását eszik, vesepecsenyét, szalonnás rántottát, hideg sonkát, pirítóst, lekvárt és kávét meg sört iszik hozzá. Aztán a ló részét is jól kell lakatnia, úgyhogy legelészik vagy egy órát, majd forró darapéppel, friss zabbal és egy zacskó cukorral fejezi be. Ezért komoly vállalkozás egy kentaurt meghívni hétvégére. Igen komoly vállalkozás.

16. fejezet

>!
bobo1019

-Megsebesültél, Pole? – kiáltott Scrubb.
-Ugye mindkét lábadat eltörted? – süvített Borongány hangja.

131. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Eustace Clarence Scrubb · Jill Pole
>!
island

Érdemes elnémulni, ha nem akarod, hogy kiderüljön, mennyire félsz. A hangod mindig elárul.

14. fejezet

>!
SophieOswald

A hatalmas, durva falak mindkét oldalon közelebb kerültek. Az út meredek alagútban futott tovább….Ám a nyílás egyre szűkebbé vált…Végül a tető már annyira lent volt, hogy Borongány és a herceg bele is verte a fejét….A lámpa előttük kialudt. Ugyanez történt a mögöttük lévővel is. Teljes sötétség borult rájuk.

– És tudjátok, miért előnyös, hogy itt estünk csapdába? Megspórolhatjuk a temetés költségeit.(Borongány)

269. oldal

>!
island

Az igazgató(nő) barátai látták: az igazgató(nő) nem alkalmas igazgató(nő)nak-nek, ezért aztán tanfelügyelőt csináltak belőle. Ezentúl ő kötözködjön a többi igazgató(nő)val-vel. Amikor pedig rájöttek, hogy erre sem alkalmas, bejuttatták a parlamentbe, ahol aztán boldogan élt, amíg meg nem halt.

16. fejezet

3 hozzászólás
>!
Millázs

Jót akart, de tényleg kioktató stílusban beszélt.

9. oldal


A sorozat következő kötete

Narnia Krónikái sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

L. Frank Baum: Oz, a nagy varázsló
Lewis Carroll: Aliz kalandjai Csodaországban és a tükör másik oldalán
Neil Gaiman: Coraline
Szakács Eszter: Babilon
Jonathan Swift: Gulliver utazása Lilliputban
Eoin Colfer: Sarkvidéki incidens
Darren Shan: Kojaszan
J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
J. R. R. Tolkien: A babó
Diana Wynne Jones: Az égi palota