A ​végső ütközet (Narnia krónikái 7.) 601 csillagozás

C. S. Lewis: A végső ütközet C. S. Lewis: A végső ütközet C. S. Lewis: A végső ütközet C. S. Lewis: A végső ütközet

Narnia ​birodalmának titokzatos történetét hét kötetben mondja el a világhírű angol szerző, C. S. Lewis, ezek közül az elsőt, Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény címűt vitte filmre a Walt Disney Pictures és a Walden Media.

A Narnia Krónikája a Jó és Rossz örök háborúját meséli el. Olykor a csatamezőn, nyílt küzdelemben csap össze a fény az árnnyal, máskor a szív rejtett zugaiban. Ám legyenek az ütközetek akár a lélekben, akár a harcmezőn: minden összecsapás meghatározó erejű.

Olyan utakon kalandozhatunk, amelyek a világ végére vezetnek, fantasztikus lényekkel köthetünk ismeretséget, megtudjuk, mi az árulás, mi a hőstett, mit jelent megnyerni vagy épp elveszíteni egy barátot. Kalandos utazás ez a fantázia birodalmában, ugyanakkor a legmélyebb valóságban. Kiadónk sorozatban jelenteti meg a rajzokkal illusztrált hét kötetet. Sorozat ez, melyben minden mű önmagában is teljes egész, önállóan is lenyűgöző olvasmány.
Tarts velünk a végső ütközetbe,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1956

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Harmat, Budapest, 2022
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632884530 · Fordította: Liszkay Szilvia · Illusztrálta: Pauline Baynes
>!
Harmat, Budapest, 2021
242 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632884530 · Fordította: Liszkay Szilvia · Illusztrálta: Pauline Baynes
>!
Harmat, Budapest, 2019
244 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632884530 · Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János · Illusztrálta: Pauline Baynes

6 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Narnia

73 tag · 21 karc · Utolsó karc: 2023. május 21., 13:28 · Bővebben


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Aslan · Eustace Clarence Scrubb · Tirian · Jill Pole

Helyszínek népszerűség szerint

Narnia


Kedvencelte 56

Most olvassa 10

Várólistára tette 162

Kívánságlistára tette 159

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
C. S. Lewis: A végső ütközet

Nagyon régóta a polcomon tudtam a Narnia első hat kötetét, de megfogadtam, hogy csak akkor fogok bele a sorozatba, ha sikerül megszereznem a hetedik, befejező részt is. Decemberben sikerült megvennem a záró kötetet, így elhárult az akadály. Ráadásul kapóra jött a Fél év Narniában kihívás is, amit szerettem volna teljesíteni.
A utolsó Narnia történet ezúttal nem kalandozások sorát mutatja be, csupán egy gonosz majom és egy buta szamár sodorja veszélybe Narniát és népét. Eustace és Jill próbálja az összekuszálódott világot helyreállítani, de megtévesztés, fondorlat és csalások sorozata hátráltatja őket.
Őszintén szólva nem ilyesfajta záró epizódra számítottam. Komor és szomorú hangulatú volt az egész utolsó rész. Örömömre viszont újra találkozhattunk az előző hat részben megismert fő szereplőkkel és csodálatos tájleírásokat kaptunk ezúttal is. A szerző C.S.Lewis igazán meglepő pontot tett a történet végére. Kifejezetten lassú a könyv utolsó harmada, hiszen nehéz a búcsú…
Örülök, hogy fél év alatt végigolvastam a sorozatot és mindenkinek csak jó szívvel tudom ajánlani.

>!
Harmat, Budapest, 2019
244 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632884530 · Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János · Illusztrálta: Pauline Baynes
2 hozzászólás
Klodette>!
C. S. Lewis: A végső ütközet

Mindig szomorú egy sorozat végére érni. :( Még olvastam volna Narnia világáról, mert elképesztő, szívet melengető, izgi, varázslatos és szívemnek oly kedves.
Szerintem még nagyon sokszor vissza fogok térni, mert egyszerűen imádom.
A vége szomorú és nem teljesen értek vele egyet, de szeretem a keserédes lezárásokat, mert azok mindig bizonyítják, hogy az író bevállalós volt és számomra az végtelenül szimpatikus. :)
Gubanc az egyik kedvenc szereplőm, főleg, hogy néha így hívom a barátomat is, amiért szokott is haragudni. :)

WindStorm>!
C. S. Lewis: A végső ütközet

Emlékezz, minden világ a vég felé halad, s a nemes halál oly kincs, amelyet senki sem szegény megvásárolni.

Igazán meglepő, de nekem tetszett. Sőt, ez a rész jutott el hozzám a legközelebb. Az előző köteteket csak úgy unalomból olvasgattam, na ez viszont feltette az i-re a pontot.
Szórakoztató, az események csak úgy pörögnek, egyszerűen együltömben kénytelen voltam kiolvasni, hiszen mindig azt suttogta: még, még, még.
A szereplőink szerethetőek, és a régi karakterek is színre kerültek, így teljes volt számomra az öröm.

A sorozat befejező részeként, úgy érzem, hogy ez méltó lezárása volt Narnia világának. Hiszen „Ott nyílok, ahol zárul”, egyszóval: tökéletes!

És most kedvem támadt megnézni az első filmet, hiszen ilyen hóborította tájjal körülvéve, csak Tumnus jut eszembe, az ő esernyőjével. :)

DarknessAngel >!
C. S. Lewis: A végső ütközet

Nagyon érdekes volt. Már az első oldaltól faltam a lapokat. Kíváncsi voltam, meddig fog elmenni a gonosz majom, illetve Aslan mikor fog közbeavatkozni. Reményledtem benne, hogy a régi szereplők is visszatérhetnek a végső ütközetre, elvégre Narniáról van szó.
Meglepett, mikor mondták, hogy spoiler.
Nagyon tetszett az egész történet kivetelezése, a rosszak megbűnhődése és a jók megjutalmazása. A végével viszont nem vagyok kibékülve. Persze mikor már Peter és Edmund mesélték a történetüket, gondoltam mi történt, csak nem akartam elhinni.
Még most is szörnyű belegondolni, hogy spoiler
Tényleg csak a végső lezárás miatt nem tudom megadni az 5 csillagot. Nagyszerű utazás volt, imádtam Niarniában kalandozni a gyerekekkel, de ez nagyon elrondítja az egészet :(

Keiran_Rowley IP>!
C. S. Lewis: A végső ütközet

Mi vár a minden túl

“Léteznek még más világok is.” – adja az egyik kedvenc szereplőm szájába az egyik kedvenc íróm. És igen. Narnia olyan mint a hagyma… nem, nem büdös, és nem, nem sírásra késztető, hanem ré-te-ges. Rétegei vannak, mélysége.
Ez a rész a legnyomasztóbb és a legkomolyabb témákat boncolgató rész, nyilván, hiszen ez az utolsó. Hitbeli kérdésekben felmerül például a bálványimádás, a hit teremtő ereje, a halál utáni lét, társadalmi-szociológiai vonulatban pedig a tömegpszichózis ereje és az önálló gondolkodás fontossága akkor is, ha a csordaszellem parancsba adja, hogy fejet lehajtva menj tovább előre a darálóba. Szóval ezek már nagyon nem gyereknek való témák, és minden mellett ez a rész tudatosan nyomasztó is. Nincs igazi feloldozás a történet végén, inkább olyan, mintha egy hatalmas szikla gördülne az ember mellkasára olvasás közben. Az külön kegyetlen, hogy Susan kivételével Narnia összes korábbi uralkodója és/vagy védelmezője visszatér… csak Susan nem, mert ő a földi hívságok fertőjében dagonyázik inkább. Szóval meglátásom szerint a kereszténység zsarnoki, sötét oldalát erősíti ez a rész, de lehet, ezzel az értelmezéssel egyedül leszek.

Azért bámulatos, hogy mire nem képes egy majom, meg egy oroszlánbőrbe bújtatott szamár. :-/

Bleeding_Bride IP>!
C. S. Lewis: A végső ütközet

Érdekes, hogy bár az egész sorozat során hiányoltam azt, hogy átérezzem, magával ragadjon, mégis az utolsó részt kézbe véve már volt egy keserűség bennem, hogy ez most a búcsúkötet.
Lehet ez a romantikus átszellemülés járta át az egészet, mert tényleg sokkal jobban benne voltam a történetben, eddigi abszolút kedvencem lett.
A vége fele, Narnia sorsa miatt már- már könnyeztem, a lezárástól meg sokkot kaptam.
Becsszó, csodálkozom, hogy nem bőgtem el magam, pedig ilyen és ehhez hasonló végkifejleteknél mindig szoktam.
Szó mi szó, hiányozni fognak.

sztinus>!
C. S. Lewis: A végső ütközet

5*, vègtelen szomorúsàg. Az egész rész vilàg-Narnia-vèg-hangulatú. Mègis lapoztam, és bíztam, és valamit sejtettem, de amikor leírva is làtom…
Két hónap alatt végigkalandoztam Narniát, és azt kell mondjam, èletem legjobb utazása volt.
#musthave

5 hozzászólás
tamachan>!
C. S. Lewis: A végső ütközet

Okés, szóval túl sok az érzelem perpillanat, de megpróbálok valamit összehozni. Magával a sorozattal egyszer fenn, egyszer lenn kapcsolatban voltam, bár élveztem összességében mindegyiket, az első három kevésbé maradandó számomra. Ellenben a Caspian herceg, a Hajnalvándor útja és az Ezüsttrón hihetetlenül izgalmas és magával ragadó volt. A hét kötetet tekintve nyugodtan elmondhatjuk, hogy Lewis fantáziájának semmi sem szabhatott határt; csodás helyek, beszélő állatok és még más lenyűgöző, varázslatos lények (nem csak a mi világunkban is ismertek, lásd például gyügyük és társaik). Otthon éreztem magamat Narniában, még ha nem is minden története fogott meg annyira. Azonban nekem nem tetszett az, amit megpróbált az író „ráhúzni” erre az egész világra, és az ő teremtőjére, Aslanra. Nem megvetésből voltam így ezzel, sokkal inkább csak szomorúságból – Narniában épp az a jó, hogy össze sem lehet hasonlítani a mi világunkkal. Ez az egész párhuzam számomra elidegenítette a helyet, többé nem tudtam úgy kezelni, ahogy annak idején, amikor Narnia „csak” egy mesés hely, illetve Aslan „csak” egy mindenható oroszlán volt. Tekintve, hogy ez a felütés leginkább ebben, az utolsó részben érződik, így elmondhatom, hogy bár az eleje kifejezetten tetszett, a végét tekintve mélyen elszomorított. spoiler De, mint mondtam, a teljes sorozatot tekintve, nagyon örülök, hogy kitartottam, és be tudtam fejezni még az év vége előtt. Tény, hogy sokat adott hozzám, és elvarázsolt. Ajánlani is tudom, de csak úgy, hogy elvonatkoztatunk a keresztény vonaltól. Talán nem csak én vagyok vele úgy, hogy kezeljük ezt az egész történetet a helyén: egy bámulatos, szívet melengető meseként, amiben a jó mindig győz, ahol a fáradt vándorokat terített asztal várja, ahol mindig lehet segítséget találni. off

Levay_Luca>!
C. S. Lewis: A végső ütközet

Ahh, nagyon jó könyv volt! Imádom az egész Narnia sorozatot, imádom ezt a részt, imádom a karaktereket, és úúúgy szeretnék én is Narniában élni <33
Jill és Eustace egész szimpatikus volt az előző részben, de igazán csak most sikerült megszeretnem őket, főleg úgy, hogy végre nem veszekedtek, Jill is megkomolyodott, és most már jobb volt a viszonyuk, mint az előző kötetben. A Pevensie testvérek megjelenésének nagyon örültem spoiler illetve Polly és Digory felbukkanása szintén örömmel töltött el, ugyanis ők (is) nagy kedvenceim.
Maga a történet ezúttal sem okozott csalódást, ez is nagyon izgalmas és fordulatos volt, kissé szomorú befejezéssel, de tulajdonképpen reményteli, új kezdet (vagy ha úgy nézzük, folytatás) beharangozásával zárta le Lewis a sorozatot.
Azt gondolom, a Narnia egy olyan sorozat, amit mindenkinek ismernie kell, legyen az illető fiú vagy lány, egy olyan világ, ahová mindenkinek el kell utaznia fejben az olvasás közben, és kalandozni a szereplőkkel. Szomorú vagyok, hogy vége, és ha maguk a cselekmények annyira nem is maradnak meg bennem örökre, de a könyvek hangulatára mindenképp emlékezni fogok még nagyon sokáig.

4 hozzászólás
Zsuzsanna_Makai>!
C. S. Lewis: A végső ütközet

Ez a rész kissé furábbra sikerült, mint a többi, de a vallás vonal ebben jött át a legjobban. A hitről.
A majomnak a trükközése, a többiek hülyére vevése tán azért nem tetszett annyira, mert az előző részekben a gonosz szemtől szembe támadt, egyenes volt. Itt pedig ez a furmány. Értem én, hogy a hit volt a lényeg, hogy megvan-e a belső hited, vagy az elsőnek, aki mond valamit, ami arra hasonlít, amiben hiszel, annak fogsz hinni.
És persze a jutalom, ami a túloldalon vár
Újra kell olvasnom.


Népszerű idézetek

island>!

Emlékezz, minden világ a vég felé halad, s a nemes halál oly kincs, amelyet senki sem szegény megvásárolni.

8. fejezet

Reelka>!

Hihetetlen, mennyire jó tud lenni egy régi vicc, ha ötszáz-hatszáz évnyi pihenő után egyszer csak újra előhúzod.

258. oldal

Aranymag>!

A hazugság a földön él, s nem a csillagok között.

31. oldal

AniTiger P>!

Persze innivaló sem volt más, csak víz.
– Bár hoztunk volna egy zacskó teát! – sóhajtott Jill.
– Vagy egy doboz kakaót – ábrándozott Eustace.
– Nem ártott volna egy-két hordó jó bort elhelyezni a tornyokban – tette hozzá Tirian.

87. oldal, 5. fejezet - A király segítséget kap (M&C, 2002)

Kapcsolódó szócikkek: Eustace Clarence Scrubb · Jill Pole · Tirian
2 hozzászólás
island>!

Gubanc [szamár] reggel már sokkal jobban érezte magát, s ez meg is látszott rajta. Gyémánt egyszarvú volt, a legnemesebb s legérzékenyebb állatok egyike, ezért kedvesen, udvariasan viselkedett vele, csupa olyasmiről beszélgettek, amihez mindketten jól értenek: fűről és kockacukorról meg patagondozásról.

7. fejezet

island>!

A harcos nem szitkozódik. Bátor szavak, kemény ütések! Más nyelvet nem ismerhet.

11. fejezet

Cicu>!

Narnia történetének utolsó korszakában, messze nyugaton, a Lámpás-tisztáson is túl, a nagy vízesésen innen, élt egy majom.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Narnia
1 hozzászólás
Adrirawia>!

Inkább haljak meg Narniáért, mint vénüljek meg, butuljak el otthon, esetleg tolószékhez kötve. A vége ott is ugyanaz.

143. oldal, Kilencedik fejezet, Nagygyűlés az istállódombon (M&C kiadó)

Kapcsolódó szócikkek: Jill Pole
tamachan>!

– Ne kajáljunk valamit? Úgy értem, leginkább te, uram, mi ketten már reggeliztünk – mondta a fiú.
Tirian sokáig tűnődött, mit jelenthet az, hogy „kajálni”, de amikor a fiú előhalászott egy összenyomódott és meglehetősen zsíros csomagot, mindjárt megértette.

75. oldal


A sorozat következő kötete

Narnia krónikái sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Jessica Townsend: Nevermoor
Tea Stilton: A korallok hercegnője
Soman Chainani: Egy igaz király
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
J. R. R. Tolkien: A babó
Peter S. Beagle: Az utolsó egyszarvú
Eliot Schrefer: Erőpróba
Szigeti Kovács Viktor: A táltos
Elizabeth Goudge: Holdhercegnő