A ​végső ütközet (Narnia krónikái 7.) 543 csillagozás

C. S. Lewis: A végső ütközet C. S. Lewis: A végső ütközet C. S. Lewis: A végső ütközet C. S. Lewis: A végső ütközet

Narnia ​birodalmának titokzatos történetét hét kötetben mondja el a világhírű angol szerző, C. S. Lewis, ezek közül az elsőt, Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény címűt vitte filmre a Walt Disney Pictures és a Walden Media.

A Narnia Krónikája a Jó és Rossz örök háborúját meséli el. Olykor a csatamezőn, nyílt küzdelemben csap össze a fény az árnnyal, máskor a szív rejtett zugaiban. Ám legyenek az ütközetek akár a lélekben, akár a harcmezőn: minden összecsapás meghatározó erejű.

Olyan utakon kalandozhatunk, amelyek a világ végére vezetnek, fantasztikus lényekkel köthetünk ismeretséget, megtudjuk, mi az árulás, mi a hőstett, mit jelent megnyerni vagy épp elveszíteni egy barátot. Kalandos utazás ez a fantázia birodalmában, ugyanakkor a legmélyebb valóságban. Kiadónk sorozatban jelenteti meg a rajzokkal illusztrált hét kötetet. Sorozat ez, melyben minden mű önmagában is teljes egész, önállóan is lenyűgöző olvasmány.
Tarts velünk a végső ütközetbe,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1956

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Harmat, Budapest, 2021
242 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632884530 · Fordította: Liszkay Szilvia · Illusztrálta: Pauline Baynes
>!
Harmat, Budapest, 2019
244 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632884530 · Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János · Illusztrálta: Pauline Baynes
>!
Harmat, Budapest, 2015
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632881850 · Fordította: Liszkay Szilvia · Illusztrálta: Cliff Nielsen

5 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Narnia

61 tag · 17 karc · Utolsó karc: 2022. június 28., 11:00 · Bővebben


Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Aslan · Eustace Clarence Scrubb · Tirian · Jill Pole

Helyszínek népszerűség szerint

Narnia


Kedvencelte 50

Most olvassa 10

Várólistára tette 150

Kívánságlistára tette 162


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
C. S. Lewis: A végső ütközet

Nagyon régóta a polcomon tudtam a Narnia első hat kötetét, de megfogadtam, hogy csak akkor fogok bele a sorozatba, ha sikerül megszereznem a hetedik, befejező részt is. Decemberben sikerült megvennem a záró kötetet, így elhárult az akadály. Ráadásul kapóra jött a Fél év Narniában kihívás is, amit szerettem volna teljesíteni.
A utolsó Narnia történet ezúttal nem kalandozások sorát mutatja be, csupán egy gonosz majom és egy buta szamár sodorja veszélybe Narniát és népét. Eustace és Jill próbálja az összekuszálódott világot helyreállítani, de megtévesztés, fondorlat és csalások sorozata hátráltatja őket.
Őszintén szólva nem ilyesfajta záró epizódra számítottam. Komor és szomorú hangulatú volt az egész utolsó rész. Örömömre viszont újra találkozhattunk az előző hat részben megismert fő szereplőkkel és csodálatos tájleírásokat kaptunk ezúttal is. A szerző C.S.Lewis igazán meglepő pontot tett a történet végére. Kifejezetten lassú a könyv utolsó harmada, hiszen nehéz a búcsú…
Örülök, hogy fél év alatt végigolvastam a sorozatot és mindenkinek csak jó szívvel tudom ajánlani.

>!
Harmat, Budapest, 2019
244 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632884530 · Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János · Illusztrálta: Pauline Baynes
2 hozzászólás
Klodette >!
C. S. Lewis: A végső ütközet

Mindig szomorú egy sorozat végére érni. :( Még olvastam volna Narnia világáról, mert elképesztő, szívet melengető, izgi, varázslatos és szívemnek oly kedves.
Szerintem még nagyon sokszor vissza fogok térni, mert egyszerűen imádom.
A vége szomorú és nem teljesen értek vele egyet, de szeretem a keserédes lezárásokat, mert azok mindig bizonyítják, hogy az író bevállalós volt és számomra az végtelenül szimpatikus. :)
Gubanc az egyik kedvenc szereplőm, főleg, hogy néha így hívom a barátomat is, amiért szokott is haragudni. :)

WindStorm>!
C. S. Lewis: A végső ütközet

Emlékezz, minden világ a vég felé halad, s a nemes halál oly kincs, amelyet senki sem szegény megvásárolni.

Igazán meglepő, de nekem tetszett. Sőt, ez a rész jutott el hozzám a legközelebb. Az előző köteteket csak úgy unalomból olvasgattam, na ez viszont feltette az i-re a pontot.
Szórakoztató, az események csak úgy pörögnek, egyszerűen együltömben kénytelen voltam kiolvasni, hiszen mindig azt suttogta: még, még, még.
A szereplőink szerethetőek, és a régi karakterek is színre kerültek, így teljes volt számomra az öröm.

A sorozat befejező részeként, úgy érzem, hogy ez méltó lezárása volt Narnia világának. Hiszen „Ott nyílok, ahol zárul”, egyszóval: tökéletes!

És most kedvem támadt megnézni az első filmet, hiszen ilyen hóborította tájjal körülvéve, csak Tumnus jut eszembe, az ő esernyőjével. :)

DarknessAngel >!
C. S. Lewis: A végső ütközet

Nagyon érdekes volt. Már az első oldaltól faltam a lapokat. Kíváncsi voltam, meddig fog elmenni a gonosz majom, illetve Aslan mikor fog közbeavatkozni. Reményledtem benne, hogy a régi szereplők is visszatérhetnek a végső ütközetre, elvégre Narniáról van szó.
Meglepett, mikor mondták, hogy spoiler.
Nagyon tetszett az egész történet kivetelezése, a rosszak megbűnhődése és a jók megjutalmazása. A végével viszont nem vagyok kibékülve. Persze mikor már Peter és Edmund mesélték a történetüket, gondoltam mi történt, csak nem akartam elhinni.
Még most is szörnyű belegondolni, hogy spoiler
Tényleg csak a végső lezárás miatt nem tudom megadni az 5 csillagot. Nagyszerű utazás volt, imádtam Niarniában kalandozni a gyerekekkel, de ez nagyon elrondítja az egészet :(

Bleeding_Bride IP>!
C. S. Lewis: A végső ütközet

Érdekes, hogy bár az egész sorozat során hiányoltam azt, hogy átérezzem, magával ragadjon, mégis az utolsó részt kézbe véve már volt egy keserűség bennem, hogy ez most a búcsúkötet.
Lehet ez a romantikus átszellemülés járta át az egészet, mert tényleg sokkal jobban benne voltam a történetben, eddigi abszolút kedvencem lett.
A vége fele, Narnia sorsa miatt már- már könnyeztem, a lezárástól meg sokkot kaptam.
Becsszó, csodálkozom, hogy nem bőgtem el magam, pedig ilyen és ehhez hasonló végkifejleteknél mindig szoktam.
Szó mi szó, hiányozni fognak.

sztinus>!
C. S. Lewis: A végső ütközet

5*, vègtelen szomorúsàg. Az egész rész vilàg-Narnia-vèg-hangulatú. Mègis lapoztam, és bíztam, és valamit sejtettem, de amikor leírva is làtom…
Két hónap alatt végigkalandoztam Narniát, és azt kell mondjam, èletem legjobb utazása volt.
#musthave

5 hozzászólás
tamachan >!
C. S. Lewis: A végső ütközet

Okés, szóval túl sok az érzelem perpillanat, de megpróbálok valamit összehozni. Magával a sorozattal egyszer fenn, egyszer lenn kapcsolatban voltam, bár élveztem összességében mindegyiket, az első három kevésbé maradandó számomra. Ellenben a Caspian herceg, a Hajnalvándor útja és az Ezüsttrón hihetetlenül izgalmas és magával ragadó volt. A hét kötetet tekintve nyugodtan elmondhatjuk, hogy Lewis fantáziájának semmi sem szabhatott határt; csodás helyek, beszélő állatok és még más lenyűgöző, varázslatos lények (nem csak a mi világunkban is ismertek, lásd például gyügyük és társaik). Otthon éreztem magamat Narniában, még ha nem is minden története fogott meg annyira. Azonban nekem nem tetszett az, amit megpróbált az író „ráhúzni” erre az egész világra, és az ő teremtőjére, Aslanra. Nem megvetésből voltam így ezzel, sokkal inkább csak szomorúságból – Narniában épp az a jó, hogy össze sem lehet hasonlítani a mi világunkkal. Ez az egész párhuzam számomra elidegenítette a helyet, többé nem tudtam úgy kezelni, ahogy annak idején, amikor Narnia „csak” egy mesés hely, illetve Aslan „csak” egy mindenható oroszlán volt. Tekintve, hogy ez a felütés leginkább ebben, az utolsó részben érződik, így elmondhatom, hogy bár az eleje kifejezetten tetszett, a végét tekintve mélyen elszomorított. spoiler De, mint mondtam, a teljes sorozatot tekintve, nagyon örülök, hogy kitartottam, és be tudtam fejezni még az év vége előtt. Tény, hogy sokat adott hozzám, és elvarázsolt. Ajánlani is tudom, de csak úgy, hogy elvonatkoztatunk a keresztény vonaltól. Talán nem csak én vagyok vele úgy, hogy kezeljük ezt az egész történetet a helyén: egy bámulatos, szívet melengető meseként, amiben a jó mindig győz, ahol a fáradt vándorokat terített asztal várja, ahol mindig lehet segítséget találni. off

Zsuzsanna_Makai >!
C. S. Lewis: A végső ütközet

Ez a rész kissé furábbra sikerült, mint a többi, de a vallás vonal ebben jött át a legjobban. A hitről.
A majomnak a trükközése, a többiek hülyére vevése tán azért nem tetszett annyira, mert az előző részekben a gonosz szemtől szembe támadt, egyenes volt. Itt pedig ez a furmány. Értem én, hogy a hit volt a lényeg, hogy megvan-e a belső hited, vagy az elsőnek, aki mond valamit, ami arra hasonlít, amiben hiszel, annak fogsz hinni.
És persze a jutalom, ami a túloldalon vár
Újra kell olvasnom.

Evelena P>!
C. S. Lewis: A végső ütközet

Nem tudom elhinni, hogy vége.
Ennek a sorozatnak minden egyes részét szeretem valamiért. Már régebben olvastam a sorozat első hat részét, de ezt idén-ig tartogattam, úgy éreztem, hogy addig, amíg nem olvasom végig, sosem ér véget ez a hosszú, barátságokkal, szeretettel, kalanddal, varázslatos tájakkal teli utazása, ami (hiába tartottam az olvasástól) ezután is elkísér.
Olyan történetek összessége Narnia Krónikái, ami, ha valaki szereti, gyerekkortól kezdve mindig is egy olyan 'hely' marad ahová érdemes és jó visszatérni.
Nagy kedvencem Lucy, de Eustace-t is nagyon megkedveltem, no és persze sok másik szereplőt is.
Elszomorított a helyzet Narniában, no meg az ál-Aslan megjelenése,sokak befolyásolhatósága. De a visszatérő szereplők megjelenése ismét fényt hozott nekik.

Megéri. :)

ptagi P>!
C. S. Lewis: A végső ütközet

Így a sorozat végére érve azt mondom: csodálatos világot épített fel C. S. Lewis!
Meg azt is mondom, hogy ez volt szerintem a legjobb rész az egész sorozatban. Hihetetlen feszültséget, tehetetlen dühöt, érzések sokaságát csalta elő belőlem.
Hiányozni fog Narnia… míg majd egyszer ott találkozunk! :)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

island>!

Emlékezz, minden világ a vég felé halad, s a nemes halál oly kincs, amelyet senki sem szegény megvásárolni.

8. fejezet

Reelka>!

Hihetetlen, mennyire jó tud lenni egy régi vicc, ha ötszáz-hatszáz évnyi pihenő után egyszer csak újra előhúzod.

258. oldal

Aranymag>!

A hazugság a földön él, s nem a csillagok között.

31. oldal

AniTiger P>!

Persze innivaló sem volt más, csak víz.
– Bár hoztunk volna egy zacskó teát! – sóhajtott Jill.
– Vagy egy doboz kakaót – ábrándozott Eustace.
– Nem ártott volna egy-két hordó jó bort elhelyezni a tornyokban – tette hozzá Tirian.

87. oldal, 5. fejezet - A király segítséget kap (M&C, 2002)

Kapcsolódó szócikkek: Eustace Clarence Scrubb · Jill Pole · Tirian
2 hozzászólás
island>!

Gubanc [szamár] reggel már sokkal jobban érezte magát, s ez meg is látszott rajta. Gyémánt egyszarvú volt, a legnemesebb s legérzékenyebb állatok egyike, ezért kedvesen, udvariasan viselkedett vele, csupa olyasmiről beszélgettek, amihez mindketten jól értenek: fűről és kockacukorról meg patagondozásról.

7. fejezet

island>!

A harcos nem szitkozódik. Bátor szavak, kemény ütések! Más nyelvet nem ismerhet.

11. fejezet

Cicu>!

Narnia történetének utolsó korszakában, messze nyugaton, a Lámpás-tisztáson is túl, a nagy vízesésen innen, élt egy majom.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Narnia
1 hozzászólás
Adrirawia>!

Inkább haljak meg Narniáért, mint vénüljek meg, butuljak el otthon, esetleg tolószékhez kötve. A vége ott is ugyanaz.

143. oldal, Kilencedik fejezet, Nagygyűlés az istállódombon (M&C kiadó)

Kapcsolódó szócikkek: Jill Pole
tamachan >!

– Ne kajáljunk valamit? Úgy értem, leginkább te, uram, mi ketten már reggeliztünk – mondta a fiú.
Tirian sokáig tűnődött, mit jelenthet az, hogy „kajálni”, de amikor a fiú előhalászott egy összenyomódott és meglehetősen zsíros csomagot, mindjárt megértette.

75. oldal


A sorozat következő kötete

Narnia krónikái sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Jessica Townsend: Nevermoor
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Tea Stilton: A sivatag hercegnője
J. R. R. Tolkien: A babó
Peter S. Beagle: Az utolsó egyszarvú
Szigeti Kovács Viktor: A táltos
Lewis Carroll: Évike Tündérországban
Elizabeth Goudge: Holdhercegnő
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve