94. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján

A ​varázsló unokaöccse (Narnia Krónikái 1.) 971 csillagozás

C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Narnia ​birodalmának titokzatos történetét hét kötetben mondja el a világhírű angol szerző, C. S. Lewis, ezek közül az első, Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény címűt vitte filmre a Walt Disney Pictures és a Walden Media.

A Narnia Krónikája a Jó és Rossz örök háborúját meséli el. Olykor a csatamezőn, nyílt küzdelemben csap össze a fény az árnnyal, máskor a szív rejtett zugaiban. Ám legyenek az ütközetek akár a lélekben, akár a harcmezőn: minden összecsapás meghatározó erejű.

Olyan utakon kalandozhatunk, amelyek a világ végére vezetnek, fantasztikus lényekkel köthetünk ismeretséget, megtudjuk, mi az árulás, mi a hőstett, mit jelent megnyerni vagy épp elveszíteni egy barátot. Kalandos utazás ez a fantázia birodalmában, ugyanakkor a legmélyebb valóságban. Kiadónk sorozatban jelenteti meg a rajzokkal illusztrált hét kötetet. Sorozat ez, melyben minden mű önmagában is teljes egész, önállóan is lenyűgöző olvasmány. Kezdődjék hát meg a kalandok sora!

A… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1955

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Harmat, Budapest, 2018
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632884332 · Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János · Illusztrálta: Pauline Baynes
>!
Harmat, Budapest, 2017
204 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632881300 · Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János
>!
Harmat, Budapest, 2015
204 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632881300 · Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János

5 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Narnia

25 tag · 10 karc · Utolsó karc: 2020. augusztus 22., 16:56 · Bővebben


Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Aslan · Digory Kirke · Polly Plummer · Jadis · Andrew Ketterley · Leticia "Letty" Ketterley

Helyszínek népszerűség szerint

London · Narnia · Alpok


Kedvencelte 82

Most olvassa 32

Várólistára tette 268

Kívánságlistára tette 222

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Kikiriki>!
C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse

Mindig csodálatos érzés részévé válni újabb világoknak a könyvek által – ez most is fantasztikus volt. Narnia világa eddig rejtély volt számomra, mivel eddig csak a filmek töredékébe tudtam betekintést nyerni. Kíváncsi vagyok a többi részre, mert ezt nagyon szépnek, aranyosnak, meseszerűnek, mégis valamennyire tanulságosnak tartottam. A szereplőket megkedveltem, senki sem irritált benne, ami számomra plusz pont a könyvek terén. Magával ragadott, és kihúzott az olvasói válságból! :)

AniTiger P>!
C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse

A(z egyik) kedvencem a Narnia krónikák közül és ezt mégsem filmesítették meg! *felháborodás kikapcs, rajongás bekapcs*

Mondjuk ebben a történetben egy egész világot kéne életre hívni, szóval nem is hiszem, hogy könnyen/szépen/jól meg tudnák oldani… (Valami igénytelen animációtól meg falnak mennék.) Szerintem ebben a könyvben megtalálható minden finom kis apróság, ami által Narnia Narnia lesz. Aki csak a filmeket nézi meg sosem fogja tudni miért van ott a lámpaoszlop és mire jók a gyűrűk. Mennyit ér Aslan? Igazán itt szerettem meg azt az oroszlánt, a többi történetben a szeretetem csak tovább mélyült. Tökéletes ifjúsági könyv, könnyedén olvasható, de van mondanivalója is. Aranyos történet barátságról, árulásról, hatalomról és hatalomvágyról.

És ismétlem: világot teremtenek benne és nem is akárhogy!
Fantasztikus!

Bővebben – http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/08/cs-lewis-na…

13 hozzászólás
Klodette>!
C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse

Emlékszem, hogy amikor először olvastam már akkor is nagyon tetszett és ez most sem volt másképpen.
Egyszerű, letisztult, aranyos kis tündérmese és roppant tanulságos. Kedves emlékekkel töltött el és tölt el mindig ha rágondolok. A szerelők roppant módon szerethetőek, néha még a gonosz karakterek is. Narnia megalapítása érdekes, különleges, Jadis múltja pedig felkavaró.
Emlékszem, hogy egyszer – még gimiben – nyertem egy irodalmi pályázatot, amikor a kedvenc megfilmesített regényemet kellett bemutatni és ott a második részről írtam. Akkor utánaolvastam C. S. Lewis munkásságának és akkor derült ki az is, hogy az író először Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrényt írta meg, majd miután kiadta, csak akkor vetette papírra az előzményeket. Így teljesen érthető, hogy A varázsló unokaöccse miért ilyen szerteágazó szereplői múltat ölel fel.
A ruhásszekrény megalkotása a kedvenc momentumom. :)

Muki75 P>!
C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse

Nagy ostobaság volt a részemről, hogy eddig ellenálltam ennek a történetnek. A filmet nem láttam és nem is szeretném megnézni. Tudom, hogy elsősorban nem én vagyok a célközönség, mégis teljesen magával ragadott. Csodálatos mese gyerekeknek és elgondolkodtató történet felnőtteknek. A bibliai párhuzam nyilvánvaló, valamint az emberi természet és annak mozgatórugói egyszerűen, szépen rajzolódnak ki. A kisfiammal is biztos elolvastatom, én pedig megyek a következő kötetért.

2 hozzászólás
WindStorm>!
C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse

– Ugyan! A felnőtteknek semmi fantáziájuk – mondta Digory.

Végre eljutottam ehhez a csodálatos Világhoz. A filmek gyönyörűek, figyelemfelkeltőek, de soha nem tudtam hova tenni őket. Honnan indult az egész?! Most viszont mindenre fény derült.
Nagyon tetszett Narnia megalakulása, maga a táj elképesztő, állandóan ott motoszkál még mindig a fejemben. Szívesen elsétálgatnék a hegyek lábánál, megpihennék a völgyekben a tavak mellett.
Aslan és Jadis karaktere nagyon kidolgozott volt, főleg a Királynőé. Őt egy erős karakternek érzem, persze remélem megkapja méltó büntetését, Aslan pedig átveszi méltó helyét.

Aranyos kis mese volt, szívetmelengető, Napfény az éjszakában.

>!
Harmat, Budapest, 2015
204 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632881300 · Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János
2 hozzászólás
Oriente>!
C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse

Narniáról természetesen illik tudni, ismertem én is az alapsztorit (ti. a ruhásszekrényest), de gondoltam, ideje némi szisztematikussággal hozzáfogni a C. S. Lewis életmű felfedezéséhez és elkezdeni a legelején, A varázsló unokaöccsével. (Ezt utoljára írta a szerző, de a cselekmény belső kronológiáját tekintve az első a Narnia-szériában.)

Be kell vallanom, elnéző félmosollyal lapoztam fel a könyvet, méghozzá olyan gondolatokkal, hogy meg kell bocsátanom neki, ha kissé már pókhálós, és azt is, ha túl tolakodó és didaktikus a keresztény-allegorikus jellege. Huszonegyedik századi sznobizmusom azonban gyorsan elpárolgott, mert működött a varázslat, aminek ilyenkor működnie kell, és néhány óra erejéig teljesen feloldódtam a sorok között.
Ez egy csodálatos, szépen lekerekített, átgondoltan megszerkesztett mese, tele humorral, jó karakterekkel, párhuzamos univerzumokkal, világátlépős mágiával, és igen, remek szimbólumokkal és ősi mitológiai motívumokkal is, mint például a teremtő és a pusztító szó együttes megjelenése.
Aslan szerepe ebben a kötetben kezdetektől nyilvánvaló, hiszen jelen lehetünk Narnia születésekor. Feltárul továbbá a Fehér Boszorkány eredettörténete, hogy végül is hogyan került ő Narniába. Még a híres lámpaoszlopra is magyarázatot kapunk. Nagyon tetszett az átkötés is e kötet és a rákövetkező között, hogyan lesz egy almából a későbbiekben kozmikus átjáró két világ között… :)

Csak azt a gyereket sajnálom, aki egyszer én voltam, és aki nem olvashatott C. S. Lewist.

6 hozzászólás
Bleeding_Bride IP>!
C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse

És végre elértem oda, hogy megtudtam a nagy titkot, hogy hogyan is keletkezett Narnia, és miből is van az a szekrény.
Igazi kis mese. Jól esett olvasni, végig mosolyogtam. Kár, hogy korábban nem vetemedtem rá.
Hatalmas csók érte @edka -nak, hogy meglepett a kötettel :)

Bajnoczianna>!
C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse

Nekem ez a könyv összességében tetszett. Egyszerű volt, de mégis pont jó. Hisz itt minden egy síkon volt. Nem voltak benne túlzások, hanem pont ugyanaz a hangulat kísérte végig a regényt az elejétől a végéig.
http://ujkv.blogspot.hu/2018/01/c-s-lewis-varazslo-unok…

Lilla>!
C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse

Az egész világ magával ragadott, szeretem Narnia világát. :)
Gyorsan lehetett haladni a könyvvel és nagyon jó illusztrációk is voltak benne. A szereplők nagyon szerethetőek. :)

2020.09.12. újraolvasva
Másodjára is nagyon tetszett. Mivel már ismertem a történetet a felétől inkább csak lapozgattam, bele-bele olvastam, fölelevenítettem az emlékeket a regénnyel és az egész sorozattal kapcsolatban. Félelmetes, hogy mennyi mindenre jöttem rá így, hogy olvastam már a többi részt is. Nagyon sok utalás van a további kötetekre már ebben a részben is.
Jó volt újraolvasva is!

1 hozzászólás
Roszka>!
C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse

Nagyon kellemes történet, roppantul élveztem, még ha nem is én vagyok a célközönség.
Még nem is hallottam erről a részről, igaz csak a filmeket láttam! Két bátor gyerkőc, és egy gyáva felnőtt, aki nem mer ellátogatni oda, ahová a gyerekeket minden szívfájdalom nélkül odalöki. Pörgős történet, nagyon olvastatja magát!


Népszerű idézetek

GSzabina>!

Mert ugye nem ijed meg az ember a kunkorodó gilisztától, ha már csörgőkígyóval is volt dolga, nem retteg a tehéntől, ha már megvadult bikával találkozott.

90. oldal (M&C, 2005)

3 hozzászólás
Kek P>!

– Kedvesem – szólította meg Aslan –, szeretnél-e szárnyas ló lenni?

175. oldal ( M&C, 2005)

13 hozzászólás
GSzabina>!

– Ugyan! A felnőtteknek semmi fantáziájuk – mondta Digory.

20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Digory Kirke
GSzabina>!

Szólaltasd meg a harangot:
Veszélyt ígér vagy kalandot?
Ha nem tudod, hogy mit tegyél:
A gyáva fél, a bátor él.

67. oldal

GSzabina>!

Ugyanis Narniáról nem tudhat akárki, és nem is lehet akárhogyan átlépni a határát: csak élénk képzelettel és egy jó adag kiváncsisággal felszerelkezve.

5. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Narnia
danlin>!

– Mármost, uram – szólalt meg hivatalos komolysággal a buldog –, tisztázzuk, mi maga voltaképp? Állat, növény vagy ásvány?

157. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Andrew Ketterley
island>!

– Ez valami állat. Csakis az lehet. Valószínűleg ugyanaz a fajta, mint a másik három.
– Szerintem nem – válaszolta az egyik medve. – Nincs olyan állat, amelyik csak úgy összedől! Magunkról tudhatjuk. Mi megállunk a lábunkon. Így ni!
Azzal két lábra emelkedett, tett egy lépést hátrafelé, megbotlott egy alsó ágban, és hanyatt esett.

160. oldal

Lucijja>!

– Narnia, Narnia, Narnia, ébredj! Szólalj meg! Eszmélj! Szeress! Keljetek lábra, fák! Szólaljatok meg, állatok! Szenteltessetek meg, vizek!

122. oldal

psn>!

– Nevessetek csak bátran. Hiszen nem vagytok többé némák és tudatlanok, mért komolykodnátok örökösen. A tréfa meg az igazság kimondása is velejár a beszéddel.

145. oldal, 10. fejezet


A sorozat következő kötete

Narnia Krónikái sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

L. Frank Baum: Óz, a csodák csodája
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Elisabetta Gnone: A Fény Hatalma
Nyulász Péter: Helka
J. M. Barrie: Pán Péter
Lewis Carroll: Alice Tükörországban
J. R. R. Tolkien: A hobbit
J. R. R. Tolkien: A babó
Tina Markus: Pircsi és a zombizűr
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda