A ​varázsló unokaöccse (Narnia Krónikái 1.) 795 csillagozás

C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Narnia ​birodalmának titokzatos történetét hét kötetben mondja el a világhírű angol szerző, C. S. Lewis, ezek közül az első, Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény címűt vitte filmre a Walt Disney Pictures és a Walden Media.

A Narnia Krónikája a Jó és Rossz örök háborúját meséli el. Olykor a csatamezőn, nyílt küzdelemben csap össze a fény az árnnyal, máskor a szív rejtett zugaiban. Ám legyenek az ütközetek akár a lélekben, akár a harcmezőn: minden összecsapás meghatározó erejű.

Olyan utakon kalandozhatunk, amelyek a világ végére vezetnek, fantasztikus lényekkel köthetünk ismeretséget, megtudjuk, mi az árulás, mi a hőstett, mit jelent megnyerni vagy épp elveszíteni egy barátot. Kalandos utazás ez a fantázia birodalmában, ugyanakkor a legmélyebb valóságban. Kiadónk sorozatban jelenteti meg a rajzokkal illusztrált hét kötetet. Sorozat ez, melyben minden mű önmagában is teljes egész, önállóan is lenyűgöző olvasmány. Kezdődjék hát meg a kalandok sora!

A… (tovább)

Eredeti mű: C. S. Lewis: The Magician's Nephew

Eredeti megjelenés éve: 1955

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Harmat, Budapest, 2018
240 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632884332 · Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János · Illusztrálta: Pauline Baynes
>!
Harmat, Budapest, 2017
204 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632881300 · Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János
>!
Harmat, Budapest, 2015
204 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632881300 · Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János

4 további kiadás


Enciklopédia 13

Szereplők népszerűség szerint

Aslan · Digory Kirke · Jadis · Polly Plummer · Andrew Ketterley · Leticia "Letty" Ketterley

Helyszínek népszerűség szerint

London · Narnia · Alpok


Kedvencelte 73

Most olvassa 22

Várólistára tette 236

Kívánságlistára tette 189

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Kikiriki
C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse

Mindig csodálatos érzés részévé válni újabb világoknak a könyvek által – ez most is fantasztikus volt. Narnia világa eddig rejtély volt számomra, mivel eddig csak a filmek töredékébe tudtam betekintést nyerni. Kíváncsi vagyok a többi részre, mert ezt nagyon szépnek, aranyosnak, meseszerűnek, mégis valamennyire tanulságosnak tartottam. A szereplőket megkedveltem, senki sem irritált benne, ami számomra plusz pont a könyvek terén. Magával ragadott, és kihúzott az olvasói válságból! :)

>!
AniTiger MP
C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse

A(z egyik) kedvencem a Narnia krónikák közül és ezt mégsem filmesítették meg! *felháborodás kikapcs, rajongás bekapcs*

Mondjuk ebben a történetben egy egész világot kéne életre hívni, szóval nem is hiszem, hogy könnyen/szépen/jól meg tudnák oldani… (Valami igénytelen animációtól meg falnak mennék.) Szerintem ebben a könyvben megtalálható minden finom kis apróság, ami által Narnia Narnia lesz. Aki csak a filmeket nézi meg sosem fogja tudni miért van ott a lámpaoszlop és mire jók a gyűrűk. Mennyit ér Aslan? Igazán itt szerettem meg azt az oroszlánt, a többi történetben a szeretetem csak tovább mélyült. Tökéletes ifjúsági könyv, könnyedén olvasható, de van mondanivalója is. Aranyos történet barátságról, árulásról, hatalomról és hatalomvágyról.

És ismétlem: világot teremtenek benne és nem is akárhogy!
Fantasztikus!

Bővebben – http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/08/cs-lewis-na…

13 hozzászólás
>!
Klodette
C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse

Emlékszem, hogy amikor először olvastam már akkor is nagyon tetszett és ez most sem volt másképpen.
Egyszerű, letisztult, aranyos kis tündérmese és roppant tanulságos. Kedves emlékekkel töltött el és tölt el mindig ha rágondolok. A szerelők roppant módon szerethetőek, néha még a gonosz karakterek is. Narnia megalapítása érdekes, különleges, Jadis múltja pedig felkavaró.
Emlékszem, hogy egyszer – még gimiben – nyertem egy irodalmi pályázatot, amikor a kedvenc megfilmesített regényemet kellett bemutatni és ott a második részről írtam. Akkor utánaolvastam C. S. Lewis munkásságának és akkor derült ki az is, hogy az író először Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrényt írta meg, majd miután kiadta, csak akkor vetette papírra az előzményeket. Így teljesen érthető, hogy A varázsló unokaöccse miért ilyen szerteágazó szereplői múltat ölel fel.
A ruhásszekrény megalkotása a kedvenc momentumom. :)

>!
WindStorm P
C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse

– Ugyan! A felnőtteknek semmi fantáziájuk – mondta Digory.

Végre eljutottam ehhez a csodálatos Világhoz. A filmek gyönyörűek, figyelemfelkeltőek, de soha nem tudtam hova tenni őket. Honnan indult az egész?! Most viszont mindenre fény derült.
Nagyon tetszett Narnia megalakulása, maga a táj elképesztő, állandóan ott motoszkál még mindig a fejemben. Szívesen elsétálgatnék a hegyek lábánál, megpihennék a völgyekben a tavak mellett.
Aslan és Jadis karaktere nagyon kidolgozott volt, főleg a Királynőé. Őt egy erős karakternek érzem, persze remélem megkapja méltó büntetését, Aslan pedig átveszi méltó helyét.

Aranyos kis mese volt, szívetmelengető, Napfény az éjszakában.

>!
Harmat, Budapest, 2015
204 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632881300 · Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János
2 hozzászólás
>!
Oriente P
C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse

Narniáról természetesen illik tudni, ismertem én is az alapsztorit (ti. a ruhásszekrényest), de gondoltam, ideje némi szisztematikussággal hozzáfogni a C. S. Lewis életmű felfedezéséhez és elkezdeni a legelején, A varázsló unokaöccsével. (Ezt utoljára írta a szerző, de a cselekmény belső kronológiáját tekintve az első a Narnia-szériában.)

Be kell vallanom, elnéző félmosollyal lapoztam fel a könyvet, méghozzá olyan gondolatokkal, hogy meg kell bocsátanom neki, ha kissé már pókhálós, és azt is, ha túl tolakodó és didaktikus a keresztény-allegorikus jellege. Huszonegyedik századi sznobizmusom azonban gyorsan elpárolgott, mert működött a varázslat, aminek ilyenkor működnie kell, és néhány óra erejéig teljesen feloldódtam a sorok között.
Ez egy csodálatos, szépen lekerekített, átgondoltan megszerkesztett mese, tele humorral, jó karakterekkel, párhuzamos univerzumokkal, világátlépős mágiával, és igen, remek szimbólumokkal és ősi mitológiai motívumokkal is, mint például a teremtő és a pusztító szó együttes megjelenése.
Aslan szerepe ebben a kötetben kezdetektől nyilvánvaló, hiszen jelen lehetünk Narnia születésekor. Feltárul továbbá a Fehér Boszorkány eredettörténete, hogy végül is hogyan került ő Narniába. Még a híres lámpaoszlopra is magyarázatot kapunk. Nagyon tetszett az átkötés is e kötet és a rákövetkező között, hogyan lesz egy almából a későbbiekben kozmikus átjáró két világ között… :)

Csak azt a gyereket sajnálom, aki egyszer én voltam, és aki nem olvashatott C. S. Lewist.

6 hozzászólás
>!
Bajnoczianna
C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse

Nekem ez a könyv összességében tetszett. Egyszerű volt, de mégis pont jó. Hisz itt minden egy síkon volt. Nem voltak benne túlzások, hanem pont ugyanaz a hangulat kísérte végig a regényt az elejétől a végéig.
http://ujkv.blogspot.hu/2018/01/c-s-lewis-varazslo-unok…

>!
Bleeding_Bride ISP
C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse

És végre elértem oda, hogy megtudtam a nagy titkot, hogy hogyan is keletkezett Narnia, és miből is van az a szekrény.
Igazi kis mese. Jól esett olvasni, végig mosolyogtam. Kár, hogy korábban nem vetemedtem rá.
Hatalmas csók érte @edka -nak, hogy meglepett a kötettel :)

>!
sztinus
C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse

Egyàltalán nem tudtam mire szàmítsak, csak picit tartottam tőle. Nagyon jó kis mese, szeretem, ha valami így varàzsol.
Egy nagyon nagyon kicsit valamiért mindig kizökkentem belőle, talàn az èn hibàm volt.
Van mèg lehetôsègem a többi résznèl tovàbb tesztelni.
Igazàn szerethetőek a figuràk, jó a mesevilàg, remèlem legalább így folytatódik. Nagyon vàrom.

2 hozzászólás
>!
Navi P
C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse

Eddigi kapcsolatom Narniaval kimerült a filmekkel. Nem is mozgatott annyira, hogy kézbe vegyem. Egy kihívás miatt ez most megtörtént.
Nem tudom. Néhol nagyon gyerekes, néhol viszont nagyon komoly, filozofikus. Azt most már tudom, hogyan jött létre Narnia, tisztában vagyok a kezdeti történelmével, tudom, hogyan lett a ruhásszekrény. De ki a manó Arslan? Honnan jött? Vagy ő a JÓ megtestesítője, s mivel látja, hogy a mi világunk már rossz, így létrehoz egy újat? Tanácstalan vagyok.
A következő kötetet mindenképpen elolvasom, de van egy olyan érzésem, hogy ennél a történetnél a film mérföldekkel túlszárnyalja a könyvet :(
Jah, az már csak hab a tortán, hogy a könyv fülszövegében sem egyértelmű, melyik mű az első rész :) Sőt, van olyan kiadás, ami szerint ez a 7. :)

>!
Trudiz
C. S. Lewis: A varázsló unokaöccse

Mesés, kalandos kis történet némi mókával vegyítve.
Én is kérnék egy sárga és egy zöld gyűrűt! :)
Polly az eszes, merész kislány, és Aslan "zöldítő"ereje tetszett leginkább.


Népszerű idézetek

>!
GSzabina

Mert ugye nem ijed meg az ember a kunkorodó gilisztától, ha már csörgőkígyóval is volt dolga, nem retteg a tehéntől, ha már megvadult bikával találkozott.

90. oldal (M&C, 2005)

2 hozzászólás
>!
Kek P

– Kedvesem – szólította meg Aslan –, szeretnél-e szárnyas ló lenni?

175. oldal ( M&C, 2005)

10 hozzászólás
>!
GSzabina

– Ugyan! A felnőtteknek semmi fantáziájuk – mondta Digory.

20. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Digory Kirke
>!
GSzabina

Szólaltasd meg a harangot:
Veszélyt ígér vagy kalandot?
Ha nem tudod, hogy mit tegyél:
A gyáva fél, a bátor él.

67. oldal

>!
GSzabina

Ugyanis Narniáról nem tudhat akárki, és nem is lehet akárhogyan átlépni a határát: csak élénk képzelettel és egy jó adag kiváncsisággal felszerelkezve.

5. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Narnia
>!
Lucijja

– Narnia, Narnia, Narnia, ébredj! Szólalj meg! Eszmélj! Szeress! Keljetek lábra, fák! Szólaljatok meg, állatok! Szenteltessetek meg, vizek!

122. oldal

>!
danlin

– Mármost, uram – szólalt meg hivatalos komolysággal a buldog –, tisztázzuk, mi maga voltaképp? Állat, növény vagy ásvány?

157. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Andrew Ketterley
>!
island

– Ez valami állat. Csakis az lehet. Valószínűleg ugyanaz a fajta, mint a másik három.
– Szerintem nem – válaszolta az egyik medve. – Nincs olyan állat, amelyik csak úgy összedől! Magunkról tudhatjuk. Mi megállunk a lábunkon. Így ni!
Azzal két lábra emelkedett, tett egy lépést hátrafelé, megbotlott egy alsó ágban, és hanyatt esett.

160. oldal

>!
psn

– Nevessetek csak bátran. Hiszen nem vagytok többé némák és tudatlanok, mért komolykodnátok örökösen. A tréfa meg az igazság kimondása is velejár a beszéddel.

145. oldal, 10. fejezet


A sorozat következő kötete

Narnia Krónikái sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly
Soman Chainani: Jótett helyébe
Nyulász Péter: Helka
Lewis Carroll: Alice Tükörországban
Szakács Eszter: Babilon
J. R. R. Tolkien: A babó
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Rick Riordan: A vörös piramis
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Pierdomenico Baccalario: A villámok mestere