A ​szeretet négy arca 36 csillagozás

C. S. Lewis: A szeretet négy arca C. S. Lewis: A szeretet négy arca C. S. Lewis: A szeretet négy arca

A földi szeretet csupán elmosódott mása az „eredetinek”, s így bármily nemes érzés, megtisztulásra szorul. A szerző e kései írásában éleslátóan, képszerűen, jókora derűvel jeleníti meg a ragaszkodás, a barátság és a szerelem szépségeit, nem feledkezve meg visszásságaikról sem. „A természetünkből fakadó szeretet csak akkor lehet örök, ha beleolvadt az isteni eredetű adakozó szeretet örökkévalóságába.”

Eredeti megjelenés éve: 1960

Tartalomjegyzék

>!
Harmat, Budapest, 2020
176 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632885780
>!
Harmat, Budapest, 2007
184 oldal · ISBN: 9789639564855 · Fordította: Orzóy Ágnes
>!
Harmat, Budapest, 1995
156 oldal · ISBN: 963795452x · Fordította: Orzóy Ágnes

1 további kiadás


Enciklopédia 5


Kedvencelte 3

Most olvassa 5

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Klodette>!
C. S. Lewis: A szeretet négy arca

Ez a kötet egy kicsit már hosszabb, mint az Esszék a kereszténységről, de még mindig hűen tükrözi az író véleményét a hitről, a kereszténységről és az élet nagy dolgairól.
Itt-ott kicsit vontatottnak éreztem, de azért összességében tetszett és ennek is biztos nagy hasznát fogom venni a szakdolgozatom írásában. :)
C. S. Lewist olvasva sokszor úgy érzem, hogy egy rég elveszettnek hitt nagyapám leveleit veszem a kezembe.
Melengető és kedves a szívemnek.
Ebből a kötetből végül nem tudtam idézni a szakdogámba, de azért mindenképpen megérte elolvasni.

marschlako P>!
C. S. Lewis: A szeretet négy arca

Nagyon elgondolkodtató írás, amit akkor sem tudok 5 csillagnál kevesebbre értékelni, ha helyenként voltak olyan állításai is, melyeknél erősen ingattam a fejemet (mint például amikor arról beszél Lewis, hogy a nők miért ne szóljanak bele a férfiak magasröptű társalgásába – tudva ugyanakkor, hogy Lewis milyen sokat „társalgott” Joy Davidmannel). Az igazán fontos gondolatokban azonban nagyon megtalált, szinte az egész könyvet kedvem lett volna kiidézni.

>!
Harmat, Budapest, 2007
184 oldal · ISBN: 9789639564855 · Fordította: Orzóy Ágnes
Robberator>!
C. S. Lewis: A szeretet négy arca

Lewistól öröm olvasni.
Nem volt egy olyan összefogott struktúra, mint amire vágytam, de az író beszélgetős-kifejtős előadása is jól átadta a mondanivalót.
Elgondolkoztató volt minden fejezet. Éltem a szemléletes példákért, amik előttem is megvilágították a szeretet helytelen, káros alkalmazását.
Korábban a barátságról írtakról olvastam részletet. Az erről elmondottak a teljes könyv fényében sokkal több értelmet nyertek számomra. Persze nem tartom abszolút igazságnak Lewis szavait, mégis egy olyan elgondolást helyezett elém a barátságról, ami korábban nem volt meg bennem.
A szerelemről, habár szintén értékesnek tartottam írását, szívesen elolvasnék egy válasz-esszét, vagy hasonlót, ami szembekel Lewisszal, mert olykor vagy túlságosan bagatell (célzottan, tudom), vagy egy megoldást kínál valami olyasmire, aminek számtalan formája megvalósulhat. Nem mellesleg lekicsinyli a téma tudományos megközelítését, ami nekem kissé ellenszenves.
De minden esetre nagyon élveztem a könyvet, és nem kellett tételről tételre egyet értenem vele, hogy elgondolkoztasson és építsen. Lewis habár rengeteg igazságot a kereszténység nyelvén mond ki, mindenkit képes tanítani.

>!
Harmat, Budapest, 1995
156 oldal · ISBN: 963795452x · Fordította: Orzóy Ágnes
Нори IP>!
C. S. Lewis: A szeretet négy arca

Jól esett ez a könyv, s igencsak elgondolkodtatott.
Olvasás közben sokszor eltöprengtem, mennyire sokat kell tanulnunk (legalábbis sokunknak) arról, hogyan is kéne helyesen szereti. Mert igen, ezt is tanulni kell, hiszen, mint a könyvben is sok szó esik róla, a szeretet könnyen torzul, és válhat valami ártalmassá, gyűlöletté, túlzott büszkeséggé, kirekeszthet, túlozhat, akár zsarnokivá is válhat.
Lewis olyasmiket ír, amiknek többé-kevésbé tudatában vagyunk, vagy épp megéltük már mi is valamilyen formában, épp csak nem gondolkodtunk el rajta. Mint az eddigi könyveiben, itt is szerettem, hogy sosem akar meggyőzni a mondandójáról. Irányt mutat, de nem akar erőszakkal rávezetni az általa helyesnek és világosnak vélt útra, sőt, ő maga is fenntartja a tévedés lehetőségét. Ez a fajta alázat, mindig kiemelkedővé teszi számomra az írásait.
Bár alapvetően keresztény szellemiségű könyv ez, mégsem hiszem, hogy csak keresztény lelkületű emberek kezébe érdemes. Az utolsó fejezetig csak apró utalásokban lehet érezni a mű vallásos mivoltát.
Úgy érzem sokáig lehetne elemezni ezt a könyvet, jó vita témákat is szolgáltat, de egy biztos, nagyos is építő olvasmány. És nem hasonlítható a divatos, életvezetési, szeressük egymást könyvekre. Annál ez sokkal több.

postmodjane>!
C. S. Lewis: A szeretet négy arca

Nem, nem, nem…
Sokkal többet vártam ettől a könyvtől.
Nem mondott újat, sőt a tudott dolgokat sem új köntösben olvashattam.

1 hozzászólás
perecek>!
C. S. Lewis: A szeretet négy arca

„A szeretet valamennyi válfaja közül csak a barátság által lettünk istenekhez vagy angyalokhoz hasonlókká.”

mohapapa I>!
C. S. Lewis: A szeretet négy arca

Apropó, mi a szeretet? Egy valamikor, s amikor mondta, éppen akkor 14 éves lány így fogalmazta meg:
„A szeretet az, hogy a legjobbat akarjam kihozni a másikból.” Ámen!

Baráti_Róbert>!
C. S. Lewis: A szeretet négy arca

Jó könyv! C.S. Lewis nem az az író akit könnyen lehet olvasni, de érdemes megküzdeni írásaival. A barátságról írt fejezet tetszett a legjobban, de a többi rész is nagyon mély és aktuális üzenetet hordoz!

Sceurpien I>!
C. S. Lewis: A szeretet négy arca

Etika érettségi előtt került a kezembe, ugyanis volt egy tétel, ami a szeretet különböző neveiről szólt, ugye a görögben erre négy szó volt, ami egyben a szeretet négy fajtája. (Szerintem mondjuk sokkal több van, és ez most nagyon témába vágó, mert éppen erről írok novellafolyamot, de most ezen kicsit felülemelkedek). Ez értekezésként közepes, tankönyvnek nagyszerű, de olvasmánynak gyenge, ahogy azt a legtöbb szakirányú értekezésről elmondhatjuk. Nem annyira száraz, mint egy átlagos tankönyv, és jó érezni, hogy olyasvalaki írja, aki ért a nyelvhez, és a gondolatok leírásához, de ettől még nem lesz élvezetes olvasmány, egy kicsit mindig száraz lesz, és tankönyvszagú, hiszen tanítani akar, magyarázni. Függetlenül a példáktól, és az elvonatkoztatásoktól, egy kicsit mindig értekezés marad, ezért nem tudom jobbra értékelni.

padamak>!
C. S. Lewis: A szeretet négy arca

Nem egyszerű olvasmány: egy érett gondolkodó mély gondolatai. Vagyis inkább magasröptű filozófiálás a legmagasztosabb erényről. A szerző sokat tapasztalt és nagy olvasottságú, otthon van a korabeli brit hétköznapok, az irodalom, a mitológia és sok más területen is.
Jó volt együtt gondolkodni. Igaz, néha lemaradoztam… De ez (is) a jó a könyvben, hogy vissza-vissza lehet lépegetni… Sok idézetet tudtam kiírni.
S különösen tetszett a keresztény beállítottság. Olvassátok!


Népszerű idézetek

padamak>!

A szerelemben a test, a barátságban a személyiség mezítelen.

78. oldal - IV. A barátság (Harmat, 1995)

Kapcsolódó szócikkek: barátság · szerelem
padamak>!

Akinek semmije sincs, semmit sem tud közösbe tenni; aki sehová se tart, nem lehet útitársa.

74. oldal - IV. A barátság (Harmat, 1995)

marschlako P>!

Amikor valakinek […] azt mondjuk: „mivel keresztény vagyok, megbocsátok neked”, csak a viszályt fokozzuk. És természetesen hazudunk is. Valótlanságot állítunk, mert ha igaz lenne, akkor is sértő lenne.

172. oldal

marschlako P>!

Mióta Charles meghalt, nem láthatom Ronald reakcióit Charles vicceire. Charles halála óta nemhogy többet kapok Ronaldból, jóllehet „egészen az enyém lehetne” – Ronald inkább kevesebb lett. Az igazi barátság a legkevésbé féltékeny szeretet.

80. oldal

1 hozzászólás
padamak>!

De egy keresztény nem hisz a véletlenben. Egy titkos Ceremóniamester működik közöttünk. Krisztus, aki azt mondotta tanítványainak: „Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket”, minden keresztény baráti körnek azt mondja: „Nem ti választottátok egymást, hanem én választottalak benneteket egymás számára.” A barátság nem valamiféle jutalom az éleslátásunkért és jó ízlésünkért, amelynek segítségével egymásra találunk, hanem eszköz, amely által Isten felfedi előttünk a többiek szépségét. Nem szebbek ők, mint ezer meg ezer más, ám a barátság által Isten felnyitja a szemünket az ő szépségükre, ami – mint minden szépség – Tőle származik, és egy igaz barátságban tovább növekszik. A barátság a kezében eszköz a teremtésre és a kinyilatkoztatásra. Ezen a lakomán Ő terítette az asztalt, Ő választotta ki a vendégeket. S Ő az, akinek mindig az asztalfőn van a helye. Sose feledkezzünk meg vendéglátónkról.

97-98. oldal - IV. A barátság (Harmat, 1995)

Kapcsolódó szócikkek: barátság
Fatma>!

Ha elfeledkezünk arról az igazságról, hogy Isten a szeretet, alattomban az ellenkezőjére fordul át bennünk: maga a szeretet lép Isten helyébe.

12. oldal

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
marschlako P>!

Ezért látjuk úgy a szerelmeseket, mint akik szemben állnak egymással, a barátokat pedig mint akik egymás mellett állnak, szemük előreszegeződik.

86-87. oldal

1 hozzászólás
Terezia_Gondon>!

Azokat, akiknek igaz barátai vannak, nehezebb kordában tartani vagy „megdolgozni”, a jó hatalom nehezebben javítja meg, a rossz hatalom nehezebben rontja meg őket.

88. oldal, Harmat Kiadó,1995.

marschlako P>!

Ezek a legbecsesebb órák – amikor egy fárasztó nap után négyen-öten összegyűlünk kedvenc fogadónkban; papucsba bújunk, lábunkat a ragyogó nap felé nyújtjuk, italunk könyöktávolságra; beszélgetünk, s az egész világ, meg ami azon túl van, megnyílik előttünk; senkiért nem vagyunk felelősek, szabadok és egyenlőek vagyunk mindahányan, mintha csak egy órája találkoztunk volna, de közben az évek során megérlelt ragaszkodás vesz körül minket. Az élettől – a földi élettől – ennél szebb ajándékot nem kaphatunk. Megérdemeltük egyáltalán?

93. oldal

1 hozzászólás
Liv_Lovely>!

A múltról alkotott kép csak akkor válik veszélyessé, ha a komoly, rendszerezett történelmi tanulmányok helyébe lép.

35. oldal (Harmat, 2007)


Hasonló könyvek címkék alapján

Amy Harmon: Arctalan szerelem
Sükös Pál: A keskeny úton
Szabó Magda: Abigél
Böjte Csaba – Karikó Éva: Iránytű a végtelenhez
Szentírás
Patricia St. John: Nyomok a hóban
On Sai: Miogin bázis
Francine Rivers: Visszhang a sötétségben
Újszövetség
Biblia