A ​nagy válás 29 csillagozás

Egy álom
C. S. Lewis: A nagy válás C. S. Lewis: A nagy válás C. S. Lewis: A nagy válás

„Ha ragaszkodunk ahhoz, hogy megtartsuk a poklot (vagy a földet), nem fogjuk meglátni a mennyet; ha elfogadjuk a mennyet, nem tarthatjuk meg a pokol legkisebb és legmeghittebb emléktárgyait sem” – írja C. S. Lewis képzelet és tapasztalat szőtte allegorikus mese-regényében. A szerző ebben a könyvében arra az örök emberi kísérletre kíván rámutatni, amellyel a jót és a rosszat, a mennyet és a poklot próbáljuk minduntalan összeházasítani; s arra, hogy miért érkezik el szükségszerűen e kényszerházasság vége: a nagy válás.
A pokolból a mennybe látogató turistacsoport találkozásai és beszélgetései arra a kérdésre is szolgálnak némi útmutatóval, hogy vajon miért juthatnak „jó” emberek örök kárhozatra. A fantáziadús szórakoztató szatíra jelenvaló világunk, mindennapi cselekedeteink következményeinek tudatosítása révén ébreszt bennünk kíváncsiságot halál utáni sorsunkkal kapcsolatban.

Eredeti megjelenés éve: 1945

>!
Harmat, Budapest, 2016
156 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632883625
>!
Harmat, Budapest, 2006
152 oldal · ISBN: 9789639564596 · Fordította: Petres Erika Lúcia
>!
Kairosz, Budapest, 2005
114 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637510931 · Fordította: Petres Erika Lúcia

Enciklopédia 1


Kedvencelte 5

Most olvassa 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 8

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

padamak>!
C. S. Lewis: A nagy válás

21. házassági évfordulónk napján kezdtem olvasni – kissé groteszkül választva meg az időpontot. Bár a helyszín sem volt szokványos: Felsőtárkány, gyermektábor. Egy rejtett „magaslest” találtam a tábor területén, ahova felszűrődött hozzám a táborozó gyerekek zsivaja, sőt némelyikük ott lopakodott el mit sem sejtve a közelemben.
Ez a helyzet adott egy kis körítő szürrealitást a könyvnek, és segített jobban beleélni magam. Bár az eleje nehezen indult, fel kellett venni az író által elképzelt és ábrázolt szituációt, aztán brilliáns módon tárult elém a látvány, a jellemek, a megrögzött, tántoríthatatlan, bár döntésre hívott szereplők sorsa – és a végére természetszerűen kibontakozó tény, hogy valóban létezik, muszáj léteznie a nagy válásnak.
S egy olyan reggelen értem a könyv végére, ami után egy menyegzőre mentünk. A két fiatal életében pár évvel ezelőtt ott voltam, amikor megtörtént a könyvben igényelt nagy válás – ezért aznap bátran és biztosan összeadhattam őket a nagy egybekelésre!

Virágszépe >!
C. S. Lewis: A nagy válás

Micsoda ötlet! Turistaút a pokolból a mennybe! Lewis itt lehetőséget ad egy busznyi embernek, hogy a magasba vezető út után szétnézzen odafenn. Ki így, ki úgy viszonyul az emlékekhez, látomásokhoz: mindenki egyénisége szerint. Visszafogottan humoros, tragikus helyzetek, találkozások. Logikus, okos, vonzó stílus, ami jellemző az író könyveire. Ahogyan haladok előre az olvasással, rádöbbenek, hogy nekem is el kell gondolkodnom a mennyországba vezető keskeny út kihívásán. A végeredmény azonban mindig az öröm és a szeretet fontossága, amelyet vannak akik kiábrándultan, unottan, esetleg cinikusan néznek. Ne fogadjuk el, hogy lehetnek szürkék – jók és rosszak egyszerre –, az emberek, fontos, hogy jók akarjunk lenni. Nagyon bölcs írás.

KoFa>!
C. S. Lewis: A nagy válás

Nem tudtam lerakni olyan érdekes volt. Egyszerűen végig kellett olvasnom. Nagyon jól megírt történet. Az alap gondolata nagyon emlékeztetett Dante Poklára, de annál sokkal érthetőbb és számomra sokkal hihetőbb képet fest a Pokolról és a Mennyről. Nagyon jó gondolatok, elgondolkodtató jeleneteket tartalmaz, amik szinte mind egy-egy fontos kérdést tesznek fel az életünkkel kapcsolatban, ráadásul mindezt egy érdekes történeti körítéssel. Összességében sokkal jobban tetszett, mint amennyire gondoltam, hogy tetszeni fog!

Daniel_U_K>!
C. S. Lewis: A nagy válás

Egyszerűen lenyűgöző!
Lewis sokadjára lp meg azzal, hogy mennyire érti a Biblia valódi üzenetét és mennyire érti az embereket! Arról nem is beszélve, hogy tökéletesen használja itt is a fantasy adottságait és ennek hála, egy olyan mennyországot teremt meg, amin keresztül tisztán jön át az üzenet:

…a pokolba nem Isten küld, hanem az ember akar odamenni…

Az alapfelütés is izgalmas: mi van, ha a pokolból buszjárat indulna a mennybe. S elhunyt, mennybe jutott hozzátartozóink, példaképeink akarnak meggyőzni minket, hogy maradjunk ott és hagyjunk fel azokkal a tulajdonságainkkal, melyek bár meghatározhatnak minket, d Istentől elzárva a pokolhoz kötnek: mégis sokan inkább visszamennek a pokolba.

Mesterien reflektál a Heidelbergi Káté válaszára is: „késszé és hajlandóvá tesz arra, hogy ezentúl őneki éljek.” Ha ez nem történik emg, az ember képtelen lesz elfogadni a mennyországot.


Népszerű idézetek

padamak>!

Sokan voltak, akik annyira belebonyolódtak Isten létének bizonyításába, hogy a végén maga Isten már nem is érdekelte őket… mintha a mindenhatónak semmi más dolga nem lenne, mint létezni! Voltak, akik olyan buzgón terjesztették a kereszténységet, hogy már nem maradt idejük Krisztussal foglalkozni.

83. oldal - (Harmat Kiadó, Budapest, 2016)

knockingword>!

Végső soron kétféle ember létezik: azok, akik azt mondják Istennek: „Legyen meg a te akaratod!”, és azok, akiknek végül Isten mondja azt: „Legyen meg a te akaratod!”.

84. oldal (in Harmat, 2006)

padamak>!

Kegyelem nélkül minden költő, zenész és festőművész rossz irányba halad: szeretete lassan elfordul attól, amiről beszél, és magára a beszédre irányul; lent, a pokol mélyén már nem az Isten érdekli, hanem az, hogy mit mondjon róla. Mert, tudod, az ember nem áll meg ott, hogy érdekli a festés. Lejjebb süllyed: a saját személyisége érdekli, végül pedig már csak a saját hírneve.

94-95. oldal - (Harmat Kiadó, Budapest, 2016)

padamak>!

Egyetlen jó van: az Isten. Minden más csak akkor jó, ha őrá tekint, és rossz, ha elfordul tőle. És minél magasztosabb és hatalmasabb valami a természet rendjében, annál ördögibb lesz, ha fellázad. Nem rossz egerekből vagy bolhákból lesznek ördögök, hanem rossz arkangyalokból. A bujaság hamis vallása alacsonyabb rendű, mint az anyai szeretet, a hazaszeretet vagy a művészetek hamis vallása, de annak kisebb a valószínűsége, hogy a bujaságból vallás lesz.

115-116. oldal - (Harmat Kiadó, Budapest, 2016)

tamii>!

Nem, nincs menekvés. Nincs olyan mennyország, amelybe csipetnyi pokol keveredik; nem dönthetünk úgy, hogy megtartunk valamennyit az ördögből a szívünkben vagy a zsebünkben. Le a sátánnal szőröstől-bőröstől!

George MacDonald szavai a könyv elején

Lulu88 I>!

Minden elkárhozott lélek választását ki lehet fejezni ezekkel a szavakkal: „Jobb a pokolban uralkodni, mint a mennyben szolgálni.” Mindig van valami, amihez ragaszkodnak, még gyötrelmek árán is. Mindig van valami, amit többre tartanak az örömnél, vagyis a valóságnál.

81. oldal

padamak>!

Egykor gyermek voltál. Valamikor tudtad, hogy mire való a kérdés. Valaha azért tettél fel kérdéseket, mert választ akartál kapni, és örültél, amikor megtaláltad őket. Légy most újra ez a gyermek!

51. oldal - (Harmat Kiadó, Budapest, 2016)

padamak>!

– Bárcsak meg se születtem volna! Egyáltalán mi célból születünk?
– Végtelen boldogságra – jött a válasz. – Bármelyik pillanatban elindulhatsz felé.

71. oldal - (Harmat Kiadó, Budapest, 2016)

padamak>!

Ha nem szereted Istent, akkor egy másik lényt sem tudsz igazán szeretni.

109. oldal - (Harmat Kiadó, Budapest, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: szeretet
KoFa>!

Aki a földet választja a menny helyett, azt gondolom, úgy látja, hogy a föld mindvégig a pokol szeglete volt. Ám ha a mennyet részesíti előnyben, a föld olyannak tűnik majd, mint ami kezdettől fogva a mennyország része volt.

9. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Sükös Pál: A keskeny úton
David Wilkerson: Kés és kereszt
Karen Kingsbury: Nyár
Mika Waltari: Az ország titka
Adrian Plass: Ezüst nyírfák
Karen Kingsbury: Ideje az ölelésnek
Tim LaHaye – Jerry B. Jenkins: A dicsőség leszáll
Blaskó Mária: Napsugárka
Almási Mihály: A nagy kaland
Francine Rivers: Ha eljön a hajnal