A ​ló és kis gazdája (Narnia krónikái 3.) 781 csillagozás

C. S. Lewis: A ló és kis gazdája C. S. Lewis: A ló és kis gazdája C. S. Lewis: A ló és kis gazdája C. S. Lewis: A ló és kis gazdája

Narnia ​birodalmának titokzatos történetét hét kötetben mondja el a világhírű angol szerző, C. S. Lewis, ezek közül az elsőt, Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény címűt vitte filmre a Walt Disney Pictures és a Walden Media.

A Narnia Krónikája a Jó és Rossz örök háborúját meséli el. Olykor a csatamezőn, nyílt küzdelemben csap össze a fény az árnnyal, máskor a szív rejtett zugaiban. Ám legyenek az ütközetek akár a lélekben, akár a harcmezőn: minden összecsapás meghatározó erejű.

Olyan utakon kalandozhatunk, amelyek a világ végére vezetnek, fantasztikus lényekkel köthetünk ismeretséget, megtudjuk, mi az árulás, mi a hőstett, mit jelent megnyerni vagy épp elveszíteni egy barátot. Kalandos utazás ez a fantázia birodalmában, ugyanakkor a legmélyebb valóságban. Kiadónk sorozatban jelenteti meg a rajzokkal illusztrált hét kötetet. Sorozat ez, melyben minden mű önmagában is teljes egész, önállóan is lenyűgöző olvasmány. Vágtassunk együtt a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1954

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Harmat, Budapest, 2022
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632884356 · Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János · Illusztrálta: Pauline Baynes
>!
Harmat, Budapest, 2019
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632884356 · Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János · Illusztrálta: Pauline Baynes
>!
Harmat, Budapest, 2015
222 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632881423 · Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János

4 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Narnia

64 tag · 20 karc · Utolsó karc: 2023. február 5., 22:55 · Bővebben


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Aslan · Lucy Pevensie · Edmund Pevensie · Peter Pevensie · Susan Pevensie · Shasta · Corin · Nyehi-nyíhaha-ha-he-bree (Bree)

Helyszínek népszerűség szerint

Narnia · Calormen


Kedvencelte 77

Most olvassa 29

Várólistára tette 140

Kívánságlistára tette 115


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
C. S. Lewis: A ló és kis gazdája

Nagyon régóta a polcomon tudtam a Narnia első hat kötetét, de megfogadtam, hogy csak akkor fogok bele a sorozatba, ha sikerül megszereznem a hetedik, befejező részt is. Decemberben sikerült megvennem a záró kötetet, így elhárult az akadály.
Hihetetlenül magával ragadott az első két történet, a másodikból készült filmet már évek óta ismertem, többször is láttam.
C.S. Lewis ezúttal egy fiút, Shastát és egy lovat, Breet „küld” Narniába, közös kalandjaikról szól ez a harmadik kötet. Edmund, Peter, Lucy és Susan, az előző részből megismert fiatalok már évek óta uralkodnak Narniában. Tashbaanban egy félreértés miatt keresztezik egymást útját.
Bár Narnia immáron évek óta egészséges, gazdag és gyönyörű ország, most mégis háború fenyegeti. Ebbe a káoszba csöppen bele Shasta is.
Kicsit túlontúl cselekményközpontúnak tartottam ezt a könyvet. A szereplők sodródtak az eseményekkel, és többnyire a kalandok, vándorlások, valamint a háború tették ki a történet nagy részét. Én azért vártam volna kicsit több karakterábrázolást és még több Aslan féle tanítást. Mindazonáltal nagyon tetszett ez a rész is, és nagyon örültem, hogy teljesen más volt mint az előző kettő.
A remete és Luna király nagyon szimpatikus szereplők voltak és örülök, hogy Aslan ezúttal is szerephez jutott.
Idén mindenképpen végigolvasom a sorozatot, egy kihívás is inspirál arra, hogy mindezt fél éven belül tegyem meg. Alig várom a következő kalandot Narniában.

7 hozzászólás
Kikiriki>!
C. S. Lewis: A ló és kis gazdája

Hiányoltam Narniát, de ez a rész is nagyon jó volt. Aslan kárpótolt. :D
Jó volt megismerni az új szereplőket, és újra találkozni a régiekkel.
Kíváncsi vagyok, mit tartogatnak a következő részek, mivel az eddigi három elvarázsolt, beszippantott.

Klodette>!
C. S. Lewis: A ló és kis gazdája

Ez a kötet kicsit kilóg a sorból, hiszen itt a Pevensie tesók felnőtt-narniai életének kalandjait követhetjük nyomon, ami persze nem feltétlenül rossz.
Inkább 2,5 rész ez, mint a 3, de az is igaz, hogy így illik a legjobban az időrendi sorrendbe.
Peter nagyon hiányzott, hiszen elment harcolni, de legalább Lucy szerepelt. :)
Edmund itt már szimpi, de Susan még mindig nem annyira. :(
Bree nagyon cuki volt és persze Shasta is jópofa. Kicsit Koldus és királyfi érzésem volt, de az nagyon jót jelent. Ami kimondottan tetszett az az arab világ narniásított változata volt. :)

DarknessAngel>!
C. S. Lewis: A ló és kis gazdája

Eddig ez a rész tetszett a legjobban a sorozatból. Sashta és Bree (a ló) kalandos útba kezdenek. Mindketten Narniába akarnak elmenekülni, így összefognak. Útközben belebotlanak pár veszélyes szituációba, viszont új társakat is szereznek. Nagyon tetszett a történet mesélése; könnyen le kötött és egész a végéig fenntartotta az érdeklődésemet.
Sashtát könnyű volt megkedvelni, nagyon aranyos srác. Tetszett, hogy hol kötött ki, és mi derült ki az életéről.
Aztán még ugye ott van Aslan is, aki szerencsére most sem hiányzott a sztoriból, valamint Edmund, Lucy és Susan (Petert csak emlegetik). Kár, hogy ebből nem készült film anno, pedig biztos szuper lett volna.

Rituga P>!
C. S. Lewis: A ló és kis gazdája

Ez a rész nekem annyira nem tetszett, mint az előző kettő. Persze, tudom. Biztos meg van az oka, miért kanyarodtunk el ennyire Narniától. És, mint tanmese is klassz volt. Szerencsére a végére azért megbarátkoztam a történettel.

3 hozzászólás
WindStorm>!
C. S. Lewis: A ló és kis gazdája

Még nem tanulta meg: ha sikerrel végrehajtasz egy nehéz feladatot, a jutalom rendszerint egy másik, a korábbinál sokkal nehezebb feladat lesz.

Hajaj, számomra ez a rész egy csalódás volt.
A történet lassú, a főszereplőink mindig csak mennek és mennek, aztán amikor végre megállnak akkor kiderül, hogy megint csak terelés az egész… Számomra ez olyan végeláthatatlan volt.
Egyik karakter sem lopta be magát a szívembe, sőt. Igazából egyikben sem fogott meg semmi. Még Aslan is olyan furcsa volt, amit nagyon sajnálok, mert végig őt vártam az egész cselekményben.
Ami tűrhetően jó volt, az a vége. A kis csata jelenet, illetve amikor Shasta elnyerte méltó jutalmát és sok idő elteltével haza talált.

>!
Harmat, Budapest, 2015
222 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632881423 · Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János
Bleeding_Bride IP>!
C. S. Lewis: A ló és kis gazdája

Szabad vasárnapokon jól bevált módszer: egy kis Narnia rendel :D mert hát az első két részt is egy- egy szabad vasárnap fogyasztottam el, s azért Továbbra is szimpatikus kis mese, annak ellenére, hogy az elbeszélő stílusa néha annyira nem fog meg. Ez a rész annyira nem is Narnia, mint inkább a Koldus és királyfi Aslannal fűszerezett verziója.

sztinus>!
C. S. Lewis: A ló és kis gazdája

Egy picit más volt, mint az eddigi részek: borús, szomorú, menekülős, háborús, cselszövős, gonoszkodós. Ezt màr csak nagyobb gyerek kezèbe adnám.
Viszont tele volt bölcsességeket tanító mondatokkal-félszavakkal, ez nagyon tetszett benne.
Imádok Narniàban lenni, jöhet a következô rész.
Itt megemlíteném molytàrsamat, @brigi11-t, akivel együtt olvassuk, ès nagyon élvezzük. A moly nèlkül soha nem vettem volna elő ezt a varàzslatos sorozatot.

1 hozzászólás
Evelena P>!
C. S. Lewis: A ló és kis gazdája

Már annyi év eltelt az első olvasás óta, de már nagyon hiányoltam ezt a világot. Kicsit délebbre kalandozunk, ahol megismerjük az ismeretlen múltú ifjú Shastát, aki egy kiállhatatlan, goromba halásszal él. Egy idegen érkezésekor minden megváltozik. Shasta árról ábrándozik, hogy az idegen lova bár beszélni tudna, mire a ló megszólal. :)
Aztán elkezdődik a kaland. Új barátok, társak, különös helyszínek. Edmund és Susan felbukkanása nagyon örvendetes volt, habár Lucy-nek is nagyon örültem.
Viszont az abszolút kedvenc Aslan, akinek a megjelenése mindig könnyeket csal a szemembe.
Shasta igazi származása sejthető azért. Volt benne egy kis ármány, izgalom is.
Jó volt újra ide tévedni, de azért vannak jobb részek is a sorozatban.

tamachan >!
C. S. Lewis: A ló és kis gazdája

Hosszú idő után, újra megpróbálkoztam ezzel a könyvvel. Az első kettőt már korábban olvastam, mostanra semmi emlékem nem maradt róluk, anno pedig elkezdtem ezt is, de valahogy nem nyerte el a tetszésemet, így pár fejezet után abbahagytam. Most örülök, hogy kiolvastam, nagyon elnyerte a tetszésemet, az eddigiek közül számomra ez volt a legizgalmasabb. Ami korábban nem tetszett – hogy nem rögtön Narniába csöppentünk –, most határozottan üdítő volt. Alig várom, hogy a következőkben milyen tájakat, csatákat, jókat és rosszakat fogok látni.


Népszerű idézetek

mrsp>!

– Mi is a neved?
– Nyehi-nyíhaha-ha-he-bree! – mutatkozott be a ló.

21-22. oldal

5 hozzászólás
Cheril>!

Még nem tanulta meg: ha sikerrel végrehajtasz egy nehéz feladatot, a jutalom rendszerint egy másik, a korábbinál sokkal nehezebb feladat lesz.

264. oldal (Narnia krónikái - Sorszámozott Aranykiadás, 2008)

Viv_>!

„Drága úrnőm! Ne öld meg magad! Az élő még bízhat a szerencsében, de a halott csak halott marad.”

56. oldal, Harmadik fejezet - Tashbaan kapuinál

1 hozzászólás
Cheril>!

– Úgy látszik, szerencsém volt.
– Lányom – felelte a remete –, százkilenc telet éltem ezen a világon, de azzal a dologgal, amit szerencsének hívnak, még nem találkoztam.

265. oldal (Narnia krónikái - Sorszámozott Aranykiadás, 2008)

3 hozzászólás
Cheril>!

– Aslan – nyögte Bree reszketőn –, attól tartok, meglehetősen ostoba voltam…
– Boldog az a ló, aki erre még fiatalon rádöbben. S így van ez az emberekkel is.

287. oldal (Narnia krónikái - Sorszámozott Aranykiadás, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Aslan · Nyehi-nyíhaha-ha-he-bree (Bree)
1 hozzászólás
Adrirawia>!

[…] Gaztette nem különb az orgyilkosságnál.
– Nagyon is igaz – vélte Edmund. – De a leggonoszabb áruló is megjavulhat. Hallottam ilyen esetről

253. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Edmund Pevensie
2 hozzászólás
minialoe>!

Ha félsz, legjobb, ha a veszély irányába nézel, de közben valami biztonságos és meleg dolognak támaszkodsz.

109. oldal

minialoe>!

Lovaglás terén egy ló a legjobb oktató.

40. oldal

Kapcsolódó szócikkek: · lovaglás
minialoe>!

…hozzászokott, hogy ne beszéljen a felnőtteknek olyasmiről, amit maga is képes megtenni, hiszen azok úgyis csak elrontják vagy megakadályozzák benne.

95. oldal

Millázs>!

Mert királynak lenni annyit jelent, hogy első vagy a legvadabb csatákban, és utolsó minden kétségbeesett visszavonulásban. Ha éhínség szakad az országra, neked jut a leghitványabb étel és a legtöbb nyomorúság.

- mondta Lune király - 215. oldal


A sorozat következő kötete

Narnia krónikái sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

John Flanagan: Gorlan romjai
Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak
Tony DiTerlizzi – Holly Black: Spiderwick krónika
Soman Chainani: Egy igaz király
Böszörményi Gyula: Az időkút
Angela Dorsey: A betolakodó
Cressida Cowell: Hajdan varázslói
Póli Matilda: Tűz és Sötétség
Jamie Littler: Menekülés Aurórából
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella