A ​ló és kis gazdája (Narnia krónikái 3.) 863 csillagozás

C. S. Lewis: A ló és kis gazdája C. S. Lewis: A ló és kis gazdája C. S. Lewis: A ló és kis gazdája C. S. Lewis: A ló és kis gazdája

Narnia ​birodalmának titokzatos történetét hét kötetben mondja el a világhírű angol szerző, C. S. Lewis, ezek közül az elsőt, Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény címűt vitte filmre a Walt Disney Pictures és a Walden Media.

A Narnia Krónikája a Jó és Rossz örök háborúját meséli el. Olykor a csatamezőn, nyílt küzdelemben csap össze a fény az árnnyal, máskor a szív rejtett zugaiban. Ám legyenek az ütközetek akár a lélekben, akár a harcmezőn: minden összecsapás meghatározó erejű.

Olyan utakon kalandozhatunk, amelyek a világ végére vezetnek, fantasztikus lényekkel köthetünk ismeretséget, megtudjuk, mi az árulás, mi a hőstett, mit jelent megnyerni vagy épp elveszíteni egy barátot. Kalandos utazás ez a fantázia birodalmában, ugyanakkor a legmélyebb valóságban. Kiadónk sorozatban jelenteti meg a rajzokkal illusztrált hét kötetet. Sorozat ez, melyben minden mű önmagában is teljes egész, önállóan is lenyűgöző olvasmány. Vágtassunk együtt a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1954

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Harmat, Budapest, 2022
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632884356 · Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János · Illusztrálta: Pauline Baynes
>!
Harmat, Budapest, 2019
248 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632884356 · Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János · Illusztrálta: Pauline Baynes
>!
Harmat, Budapest, 2015
222 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632881423 · Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János

4 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Narnia

73 tag · 21 karc · Utolsó karc: 2024. február 24., 14:01 · Bővebben


Enciklopédia 14

Szereplők népszerűség szerint

Aslan · Lucy Pevensie · Edmund Pevensie · Peter Pevensie · Susan Pevensie · Shasta · Corin · Nyehi-nyíhaha-ha-he-bree (Bree)

Helyszínek népszerűség szerint

Narnia · Calormen


Kedvencelte 79

Most olvassa 25

Várólistára tette 146

Kívánságlistára tette 113

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
C. S. Lewis: A ló és kis gazdája

Nagyon régóta a polcomon tudtam a Narnia első hat kötetét, de megfogadtam, hogy csak akkor fogok bele a sorozatba, ha sikerül megszereznem a hetedik, befejező részt is. Decemberben sikerült megvennem a záró kötetet, így elhárult az akadály.
Hihetetlenül magával ragadott az első két történet, a másodikból készült filmet már évek óta ismertem, többször is láttam.
C.S. Lewis ezúttal egy fiút, Shastát és egy lovat, Breet „küld” Narniába, közös kalandjaikról szól ez a harmadik kötet. Edmund, Peter, Lucy és Susan, az előző részből megismert fiatalok már évek óta uralkodnak Narniában. Tashbaanban egy félreértés miatt keresztezik egymást útját.
Bár Narnia immáron évek óta egészséges, gazdag és gyönyörű ország, most mégis háború fenyegeti. Ebbe a káoszba csöppen bele Shasta is.
Kicsit túlontúl cselekményközpontúnak tartottam ezt a könyvet. A szereplők sodródtak az eseményekkel, és többnyire a kalandok, vándorlások, valamint a háború tették ki a történet nagy részét. Én azért vártam volna kicsit több karakterábrázolást és még több Aslan féle tanítást. Mindazonáltal nagyon tetszett ez a rész is, és nagyon örültem, hogy teljesen más volt mint az előző kettő.
A remete és Luna király nagyon szimpatikus szereplők voltak és örülök, hogy Aslan ezúttal is szerephez jutott.
Idén mindenképpen végigolvasom a sorozatot, egy kihívás is inspirál arra, hogy mindezt fél éven belül tegyem meg. Alig várom a következő kalandot Narniában.

7 hozzászólás
Kikiriki>!
C. S. Lewis: A ló és kis gazdája

Hiányoltam Narniát, de ez a rész is nagyon jó volt. Aslan kárpótolt. :D
Jó volt megismerni az új szereplőket, és újra találkozni a régiekkel.
Kíváncsi vagyok, mit tartogatnak a következő részek, mivel az eddigi három elvarázsolt, beszippantott.

Klodette>!
C. S. Lewis: A ló és kis gazdája

Ez a kötet kicsit kilóg a sorból, hiszen itt a Pevensie tesók felnőtt-narniai életének kalandjait követhetjük nyomon, ami persze nem feltétlenül rossz.
Inkább 2,5 rész ez, mint a 3, de az is igaz, hogy így illik a legjobban az időrendi sorrendbe.
Peter nagyon hiányzott, hiszen elment harcolni, de legalább Lucy szerepelt. :)
Edmund itt már szimpi, de Susan még mindig nem annyira. :(
Bree nagyon cuki volt és persze Shasta is jópofa. Kicsit Koldus és királyfi érzésem volt, de az nagyon jót jelent. Ami kimondottan tetszett az az arab világ narniásított változata volt. :)

DarknessAngel>!
C. S. Lewis: A ló és kis gazdája

Eddig ez a rész tetszett a legjobban a sorozatból. Sashta és Bree (a ló) kalandos útba kezdenek. Mindketten Narniába akarnak elmenekülni, így összefognak. Útközben belebotlanak pár veszélyes szituációba, viszont új társakat is szereznek. Nagyon tetszett a történet mesélése; könnyen le kötött és egész a végéig fenntartotta az érdeklődésemet.
Sashtát könnyű volt megkedvelni, nagyon aranyos srác. Tetszett, hogy hol kötött ki, és mi derült ki az életéről.
Aztán még ugye ott van Aslan is, aki szerencsére most sem hiányzott a sztoriból, valamint Edmund, Lucy és Susan (Petert csak emlegetik). Kár, hogy ebből nem készült film anno, pedig biztos szuper lett volna.

Keiran_Rowley IP>!
C. S. Lewis: A ló és kis gazdája

Te figyelj, adjá’ mán egy kis répát!

Narniai mellékeset egy beszélő paci kis gazdájáról, a déli végek zord, hímsoviniszta világáról és egy beszélő paciról. Narniától délre fellegek gyülekeznek, ármány és cselszövés indít útjára egy titkos hadjáratot az északi ország bevételére, amit a szóbeszéd szerint egy pokoli nagymacska védelmez.

Shasta, a kis gazda, már-már rabszolgaként tengeti napjait apja önkényuralma alatt, amikor is egy nemes a birtokukra vetődik. Amikor kihallgatja a beszélgetésüket, és kiderül, hogy az apja nem is az apja, sőt, még el is akarja adni a rosszarcú idegennek immár valódi rabszolgaként, úgy dönt, ideje lelépni. Gyorsan összebarátkozik Bree-vel, a rabszolgatartó nemes beszélő lovával, akinek szintén elege van alantas életéből, és együtt megszöknek. Északnak tartanak, az éden földjére, Narniára. És mindenféle csudás kalandba keverednek… meg szerelembe… meg nem szerelembe… :D

Bree lett a kedvencem, ő egy állat, szó szerint. Általa megtudhatjuk, hogy néha a legbátrabbak is megfutamodnak, és nincs mit szégyellni azon, ha néha-néha gyáván viselkedünk.
Shasta a rejtett gyöngyszeme a történetnek, képességei és jelleme mindvégig ott van, de csak azelőtt tündökölnek igazán, mielőtt kiderül a származása. Klasszikus mesehős, de nagyon kedvelhető.

Jó volt látni Susant, Edmund igazi vezetővé nőtt fel, Lucy meg még mindig az az áldott, jólelkű, harcos Lucy. :) Izgalmas volt, ahogy meg-megjelentek ebben a melléktörténetben felnőttekként.

Fontos: a könyv 5.-ként íródott, de kronológiailag utólag a 3. helyre került, hiszen a Pevensie testvérek egy egész életet leéltek Narniában, mielőtt visszafiatalodva újra visszatértek volna Aslan birodalmába. Ezen a részen érződik is, hogy utólag került a sorozatba a Caspian herceg előtt, hiszen eddig csak Narnia határai kerültek szóba, arról mély hallgatás volt, hogy bizony ez a világ nem csak Narniáé, bizony más országok is léteznek itt, amik közül nem mindegyik barátságos.

Ez a rész pazar volt, remek! Nem amolyan, ha “nincs ló, jó a szamár is” fajta történet. :D

Rituga P>!
C. S. Lewis: A ló és kis gazdája

Ez a rész nekem annyira nem tetszett, mint az előző kettő. Persze, tudom. Biztos meg van az oka, miért kanyarodtunk el ennyire Narniától. És, mint tanmese is klassz volt. Szerencsére a végére azért megbarátkoztam a történettel.

3 hozzászólás
WindStorm>!
C. S. Lewis: A ló és kis gazdája

Még nem tanulta meg: ha sikerrel végrehajtasz egy nehéz feladatot, a jutalom rendszerint egy másik, a korábbinál sokkal nehezebb feladat lesz.

Hajaj, számomra ez a rész egy csalódás volt.
A történet lassú, a főszereplőink mindig csak mennek és mennek, aztán amikor végre megállnak akkor kiderül, hogy megint csak terelés az egész… Számomra ez olyan végeláthatatlan volt.
Egyik karakter sem lopta be magát a szívembe, sőt. Igazából egyikben sem fogott meg semmi. Még Aslan is olyan furcsa volt, amit nagyon sajnálok, mert végig őt vártam az egész cselekményben.
Ami tűrhetően jó volt, az a vége. A kis csata jelenet, illetve amikor Shasta elnyerte méltó jutalmát és sok idő elteltével haza talált.

>!
Harmat, Budapest, 2015
222 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632881423 · Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János
Bleeding_Bride IP>!
C. S. Lewis: A ló és kis gazdája

Szabad vasárnapokon jól bevált módszer: egy kis Narnia rendel :D mert hát az első két részt is egy- egy szabad vasárnap fogyasztottam el, s azért Továbbra is szimpatikus kis mese, annak ellenére, hogy az elbeszélő stílusa néha annyira nem fog meg. Ez a rész annyira nem is Narnia, mint inkább a Koldus és királyfi Aslannal fűszerezett verziója.

Mariann_ P>!
C. S. Lewis: A ló és kis gazdája

Narnia krónikái 3. kötetét egy kihíváshoz választottam.
Nem olvastam semmit ebből a sorozatból.
Nagyon ígéretesen indult, gondoltam, ez pont olyan könyv, amit szívesen olvasnak a fiatalok.
Számomra meseszerűen folytatódott, a beszélő lovak még aranyosak voltak, de a fantasy továbbra sem kedvencem ,a továbbiakban már találtam számomra nem elfogadhatót.
De ettől még a fiataloknak izgalmas kalandok, felismerések sorozata.

klaratakacs P>!
C. S. Lewis: A ló és kis gazdája

A koldus és királyfi Narniába helyezve. A fantasy és a mese nagyon nem az én világom, ez a sorozat mégis mindig megment, amikor ilyet kell olvasni. Elsősorban a nyelvezete, megfogalmazása tetszik, valamint az a világ, ahol játszódik. Igazi mesebirodalom. Klasszikus kalandregényként is olvasható, ahogy menetelnek a ló, a gazdája és a hozzá szegődő társ és annak lova a céljuk felé. Furfang, küzdés, csaták, minden, ami kell.
Narnia korábbi szereplői csak a végén jelennek meg, de nem hiányoztak annyira történetből.


Népszerű idézetek

mrsp>!

– Mi is a neved?
– Nyehi-nyíhaha-ha-he-bree! – mutatkozott be a ló.

21-22. oldal

5 hozzászólás
Cheril>!

Még nem tanulta meg: ha sikerrel végrehajtasz egy nehéz feladatot, a jutalom rendszerint egy másik, a korábbinál sokkal nehezebb feladat lesz.

264. oldal (Narnia krónikái - Sorszámozott Aranykiadás, 2008)

Viv_>!

„Drága úrnőm! Ne öld meg magad! Az élő még bízhat a szerencsében, de a halott csak halott marad.”

56. oldal, Harmadik fejezet - Tashbaan kapuinál

1 hozzászólás
Cheril>!

– Úgy látszik, szerencsém volt.
– Lányom – felelte a remete –, százkilenc telet éltem ezen a világon, de azzal a dologgal, amit szerencsének hívnak, még nem találkoztam.

265. oldal (Narnia krónikái - Sorszámozott Aranykiadás, 2008)

3 hozzászólás
Cheril>!

– Aslan – nyögte Bree reszketőn –, attól tartok, meglehetősen ostoba voltam…
– Boldog az a ló, aki erre még fiatalon rádöbben. S így van ez az emberekkel is.

287. oldal (Narnia krónikái - Sorszámozott Aranykiadás, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Aslan · Nyehi-nyíhaha-ha-he-bree (Bree)
1 hozzászólás
Adrirawia>!

[…] Gaztette nem különb az orgyilkosságnál.
– Nagyon is igaz – vélte Edmund. – De a leggonoszabb áruló is megjavulhat. Hallottam ilyen esetről

253. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Edmund Pevensie
2 hozzászólás
minialoe>!

Ha félsz, legjobb, ha a veszély irányába nézel, de közben valami biztonságos és meleg dolognak támaszkodsz.

109. oldal

minialoe>!

Lovaglás terén egy ló a legjobb oktató.

40. oldal

Kapcsolódó szócikkek: · lovaglás
minialoe>!

…hozzászokott, hogy ne beszéljen a felnőtteknek olyasmiről, amit maga is képes megtenni, hiszen azok úgyis csak elrontják vagy megakadályozzák benne.

95. oldal

Millázs>!

Mert királynak lenni annyit jelent, hogy első vagy a legvadabb csatákban, és utolsó minden kétségbeesett visszavonulásban. Ha éhínség szakad az országra, neked jut a leghitványabb étel és a legtöbb nyomorúság.

- mondta Lune király - 215. oldal


A sorozat következő kötete

Narnia krónikái sorozat · Összehasonlítás

Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Elizabeth Goudge: Holdhercegnő
J. R. R. Tolkien: A hobbit
J. R. R. Tolkien: A babó
L. Frank Baum: Óz, a csodák csodája
Lewis Carroll: Aliz kalandjai Csodaországban
Lewis Carroll: Alice a Csodák országában
J. M. Barrie: Pán Péter
Astrid Lindgren: Oroszlánszívű testvérek
L. M. Montgomery: Forgószél
Peter S. Beagle: Az utolsó egyszarvú