65. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján

A ​Hajnalvándor útja (Narnia Krónikái 5.) 491 csillagozás

C. S. Lewis: A Hajnalvándor útja C. S. Lewis: A Hajnalvándor útja C. S. Lewis: A Hajnalvándor útja

Narnia ​birodalmának titokzatos történetét hét kötetben mondja el a világhírű angol szerző, C. S. Lewis, ezek közül az elsőt, Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrénycíműt vitte filmre a Walt Disney Pictures és a Walden Media.

A Narnia Krónikája a Jó és Rossz örök háborúját meséli el. Olykor a csatamezőn, nyílt küzdelemben csap össze a fény az árnnyal, máskor a szív rejtett zugaiban. Ám legyenek az ütközetek akár a lélekben, akár a harcmezőn: minden összecsapás meghatározó erejű.

Olyan utakon kalandozhatunk, amelyek a világ végére vezetnek, fantasztikus lényekkel köthetünk ismeretséget, megtudjuk, mi az árulás, mi a hőstett, mit jelent megnyerni vagy épp elveszíteni egy barátot. Kalandos utazás ez a fantázia birodalmában, ugyanakkor a legmélyebb valóságban. Kiadónk sorozatban jelenteti meg a rajzokkal illusztrált hét kötetet. Sorozat ez, melyben minden mű önmagában is teljes egész, önállóan is lenyűgöző olvasmány. Tarts velünk az ismeretlenbe!

A… (tovább)

Utazás a tengeri cirkálón címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1952

Tagok ajánlása: 10 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Harmat, Budapest, 2019
284 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632884486 · Fordította: K. Nagy Erzsébet, Háy János · Illusztrálta: Pauline Baynes
>!
Harmat, Budapest, 2015
268 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632881652 · Fordította: Liszkay Szilvia
>!
Harmat, Budapest, 2013
268 oldal · ISBN: 9789632881652 · Fordította: Liszkay Szilvia

2 további kiadás

Kapcsolódó zóna

!

Narnia

19 tag · 9 karc · Utolsó karc: 2020. június 15., 19:03 · Bővebben


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Aslan · Lucy Pevensie · Edmund Pevensie · Caspian · Cincz Vitéz · Eustace Clarence Scrubb

Helyszínek népszerűség szerint

Narnia


Kedvencelte 70

Most olvassa 14

Várólistára tette 148

Kívánságlistára tette 100

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Klodette
C. S. Lewis: A Hajnalvándor útja

Kalandos, tele vicces és kissé ijesztő történetekkel.
Peter és Susan sajnos spoiler , de attól még így is nagyon élvezhető, hiszen van egy új szereplő: Eustace.
Az elején idegesítő, de vicces is, de spoiler attól kezdve nagyon aranyos és megváltozik. Cincz vitéz és Eustce barátsága nagyon édes. Mindig jókat tudok mosolyogni rajtuk, hiszen eredetileg nagyon nem szerették egymást.
Caspian jelenléte miatt plusz ötezer pont. :)
A film is nagyon látványos volt, sőt nekem egy kicsit jobban is tetszett, mint a könyv.
Ami anno meglepett, emlékszem, az élő spoiler jelenléte volt, hiszen azt hittem, hogy ebben Neil Gaiman-é volt az eredeti ötlet, de jó volt látni, hogy erre már más is gondolt.
A vége az viszont nagyon szomorú. Sírtam rajta. :(

>!
Navi P
C. S. Lewis: A Hajnalvándor útja

Igazi mese a felnőtté válásról, a döntéseink következményeiről, a barátságról, a veszteségről. Nagyon szerettem, biztosan oda fogom adni a gyermekeimnek, amikor már érteni fogják. Eustace jellemfejlődése a legszembetűnőbb, de ezt el is lehetett várni. A többiek már régebben is bizonyították rátermettségüket. A kedvencem a sárkányos és a gyügyüs rész volt :)

3 hozzászólás
>!
Evelena
C. S. Lewis: A Hajnalvándor útja

Ismeretlen tájakon hajókázunk, telis-tele izgalmas kalandokat ígérő, rejtélyes szigetekkel.
Eustace egy roppantul idegesítő karakter, akire szerencsére nagy hatást tesz Narnia.
Cincz Vitézt nagyon kedvelem, olyan jópofa, hiába apróbb ő, hatalmas az a bátor szíve. (Valószínűleg én is meg szeretném ölelgetni, ha találkoznék vele, akárcsak Lucy.)
Lucyt ebben a részben kedveltem meg igazán, ő a kedvencem a Penvensie testvérek közül.
Caspian még mindig nagyon szeretett karakter számomra. Itt is él benne a kitartás, mindent megtesz azért, hogy elérje a kitűzött célt.
Edmund kicsit keveset volt itt sajnos.

A végén elkezdtek hullani a könnycseppek a szememből, meghatott. Bár azok a jelenetek, amikben Aslan szerepel, általában mindig meg szoktak hatni, de ez a mostani különösképp.
Szomorú búcsú. :(

>!
WindStorm
C. S. Lewis: A Hajnalvándor útja

Háát, gondolkodom erősen, hogyan is értékeljem ezt a könyvet.
A filmek után igazából sokkal többet vártam, de így az ötödik rész után már rájöttem, hogy Narnia világa nem olyan komoly. Bár bevallom vannak köztük érdekes részletek, vagy eldugott élményekkel teli pillanatok.
A szereplőink színte felismerhetetlenek, bár nem újak a számunkra. Visszatért hercegünk, Caspian. Az előző részben szimpatikus volt, ebben viszont már túl érett is, saját magához képest, ami inkább idegesített.
Sajnáltam, hogy csak két testvér került a felszínre, de hát ez van, ha Aslan gyermeke felnő. :)
Eustace pedig mérhetetlenül zavaró karakter volt, Cincz lovaggal együtt. Talán a végére kezdtek átalakulni, de semmi extra, felejthetőek.

Ami viszont ívelt felfelé, az a cselekmény! Élveztem! Az összes szigetvilág és annak titkai nagyon jól lettek ábrázolva, szívesen körbenéztem volna én is mindegyiken, sőt Lewis fantázia rejtekhelyére is bemerészkedtem volna.

>!
Harmat, Budapest, 2015
268 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632881652 · Fordította: Liszkay Szilvia
>!
ViraMors P
C. S. Lewis: A Hajnalvándor útja

Több mint egy hete rágódom az értékelésen, és rendszerint arra jutok, hogy nem a legjobbkor kaptam le a polcról.
Egyrészt tetszett, a hajózás kellemes újdonság volt, és érdekes volt a fő történeti szál a kutatás a hét eltűnt narniai úr után, és a könyv felépítése sem volt rossz, ahogy szigetről szigetre haladva újabb és újabb kihívások várták hőseinket. Arról nem is beszélve, hogy Caspian továbbra is az egyik kedvenc Narnia-karakterem marad :)
Másrészt nem kifejezetten tetszett, túl soknak éreztem most a tanmese jelleget. Tudom, hogy a Narnia történetekben ez folyamatosan jelen van, de ebben a mennyiségben most túlzásnak éreztem.

>!
mandris
C. S. Lewis: A Hajnalvándor útja

Ó, igen… a Hajnalvándor útja, ezt is de szerettem már elsőre is. A Narnia kötetek sose voltak szegények kalandokban, de talán ez a csúcs spoiler. A könyv tulajdonképpen az izgalmasabbnál izgalmasabb kalandok sorozata, amelyekkel Lewis ezt-azt el akar mondani nekünk. Minden újabb sziget valami új kihívást hoz, amelyek sorra próbára teszik szereplőink jellemét. Ezeken keresztül pedig Lewis – mint minden mesemondó – tanítani akarja az olvasóit. Így érthető talán, hogy miért annyira mások ezek a történetek, mint ahogy a filmfeldolgozások bemutatják őket. Néhány hamarabb véget ér, mint hogy igazán elkezdődhetne. Miután Lewis elmondta, amit el akart, nem tartja szükségesnek, hogy öncélúan tovább fokozza az izgalmakat.
Egy-egy epizódot különösen élveztem, így például a Magányos szigetek bürokrata helytartóján is jókat szórakoztam, meg persze a Gyügyük szigetén, de nagyon tetszett a sárkány vedlésének a jelenete is.
És itt – főleg a második és az utolsó kötethez képest – kevésbé hangsúlyos a direkt bibliai párhuzam. spoiler

>!
sztinus P
C. S. Lewis: A Hajnalvándor útja

Újabb csoda. Milyen jó volt velük hajózni!
Nagyon cselekménydús ez a rész is. A kedvenceim a Gyügyük-zseniàlis ez a nèv!
Most hajtok fejet az író előtt, nagy koponya, nagy fantàziával, aki ismeri a világ nagy kérdéseit, és a mesèiben próbál rá válaszokat adni.

2 hozzászólás
>!
Narutofan98
C. S. Lewis: A Hajnalvándor útja

Határozottabban jobban tetszett. Ismét visszahozta azt a Narnia érzést, mint kisebb koromban, amikor először vettem önszántamból könyvet a kezembe. A végét viszont sajnáltam. Nem csak azért, mert érezhető volt, hogy most más következik, hanem azért mert az eredeti királyok és királynők a szívemhez nőttek így a történet folyamán.
Az unokatesónak pedig sok sikert kívánok, bármilyen irritáló is az elején.

>!
AniTiger MP
C. S. Lewis: A Hajnalvándor útja

A borító csodaszép, a sorozat kötetei közül ezé a kedvencem. Szerencsére a legszebb borítósorozatot vette át a magyar! A szépségéből nem von le, de olvasás közben rádöbben az Olvasó, hogy ez nem a Hajnalvándor a borítón…

Könnyed, olvasmányos és érdekes történet. Imádom az illusztrált köteteket, Pauline Baynes Narnia illusztrációit különösen szeretem! Alapvetően humoros és kalandos a történet, de a végét megkönnyezi az ember… Olvasás közben volt némi Kis herceges utánérzésem, hiszen különféle tájak sokféle népeivel találkozunk a hajóúton. Nálam ez csak megdobta a sztorit, mert szeretem Antoine de Saint-Exupéry klasszikusát.

Kedvenc szereplő: Coriakin

Összevisszának tűnhet, de aki olvasott már C. S. Lewistól tudja, hogy elég furcsa ötletekben nála nincs hiány. A végére egészen megkedveltem azt az utálatos Eustacet is, pedig ritkán változtatom meg az első ítéletemet!

http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2014/10/cs-lewis-na…

>!
Peetagey
C. S. Lewis: A Hajnalvándor útja

*Bejegyzés előtti rövid vélemény; jobb később, mint soha*
Caspian ismét színre lép, aminek rettenetesen örültem, mert mind a könyvben, mind a filmben nagyon megszerettem! Ami a többieket illeti… Az, hogy csak Lucy és Edmund került át, engem annyira nem vert földhöz, mert őket szeretem igazán a testvérek közül. :3 Viszont Eustace? Fogalmam sem volt, hogy ő mégis mi a fenéért tart velük. De imádtam, ahogyan megváltozott, és egy nagyon picit csalódott voltam, hogy a könyvben nem lett olyan szoros barátságban Cincz vitézzel. Ennek ellenére nagyon szerettem ezt a részt, szerintem az egyik legérdekesebb az összes közül!


Népszerű idézetek

>!
TóthKatalin

Volt egyszer egy fiú, akit Eustace Clarence Scrubbnak hívtak, de meg is érdemelte, hogy így hívják.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Eustace Clarence Scrubb
>!
Cheril

Legtöbben tudnánk, mit találhatunk egy sárkány odújában, de mint már említettem, Eustace csupa haszontalan könyvet olvasott. Azokban csak úgy hemzsegtek az exportok és importok, a kormányok és az öntözőberendezések, de sárkányokban eléggé szűkölködtek.

459. oldal (Narnia Krónikái - Sorszámozott Aranykiadás, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Eustace Clarence Scrubb
>!
Cheril

– Ezek szerint – mondta Caspian – ti hárman gömbölyű világból jöttök? Ezt még soha nem mondtátok! Ó, de kár! Tudjátok, kedvenc narniai tündérmeséim gömbvilágokról szólnak. De mindig azt kívántam, bár léteznének, mindig szerettem volna ott élni. Ó, bármit megadnék, ha… Vajon miért mindig ti jöttök át hozzánk? Mi miért nem mehetünk hozzátok? Bár átjuthatnék! Mennyire izgalmas lehet egy hatalmas labdán élni! Jártatok azokon a részeken is, ahol az emberek fejjel lefelé mászkálnak?

528. oldal (Narnia Krónikái - Sorszámozott Aranykiadás, 2008)

Kapcsolódó szócikkek: Caspian · Narnia
>!
Cheril

… úgyhogy egy szempillantás alatt annyira láthatatlanok lettünk, hogy olyat még nem láttatok!

484. oldal (Narnia Krónikái - Sorszámozott Aranykiadás, 2008)

>!
Millázs

– Ott vagyok – felelt Aslan. – De másként hívnak. Azon a néven kell majd megismernetek. Azért kerültetek ide, Narniába, azért ismerhettetek meg, hogy otthon könnyebben rám találjatok.

261. oldal

>!
Millázs

– Mondd, Aslan – kérlelte Lucy –, hogyan juthatunk el hozzád a mi világunkból?
– Mindig mondani fogom – válaszolt Aslan –, azt azonban nem árulhatom el, hogy hosszú vagy rövid lesz-e az út, csak annyit tudhattok: országom a folyó túloldalán fekszik. De ne féljetek, nagy hídépítő vagyok!

260. oldal

>!
Lancaster

Hű, mint a borz, nemes hölgy, és merész, mint… mint az egér – bólintott Lord Drinian. Azt akarta mondani: „mint az oroszlán”, de észrevette, hogy Hős Cincz Vitéz szeme szinte rátapad

36. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Cincz Vitéz
>!
Cheril

Egy szó mint száz, akik velünk együtt útra keltek, igencsak ostobának, úgy is mondhatnám, gyügyünek fogják érezni magukat, ha hazatérve azt kell mondaniuk: igen, eljutottunk a világ végének határáig, de nem volt bátorságunk továbbmenni.

>!
Cheril

Egy elhagyatott, holdfényes völgyben zokogó életerős sárkányt mint látványt és hangot nehéz elképzelni.

461. oldal (Narnia Krónikái - Sorszámozott Aranykiadás, 2008)

>!
holdpillango

– Ejha – motyogta Eustace a bajsza alatt –, ez egy nyugdíjas égitest.

268. oldal, 14. fejezet - A Világvég határa (M&C, 2006)

Kapcsolódó szócikkek: csillag · Eustace Clarence Scrubb

A sorozat következő kötete

Narnia Krónikái sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

J. M. Barrie: Pán Péter
Lewis Carroll: Alice Tükörországban
J. R. R. Tolkien: A hobbit
J. R. R. Tolkien: A babó
Michael Ende: A Végtelen Történet
Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
L. Frank Baum: Óz, a csodák csodája
Nyulász Péter: Helka
Tina Markus: Pircsi és a zombizűr
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda