A ​háború hajnala (Warhammer 40,000: Dawn of War 1.) 36 csillagozás

C. S. Goto: A háború hajnala

A Dawn of War nevű PC-s játék alapján született trilógia első kötetében Gabriel Angelos, a Vérholló űrgárdista rend kapitánya nehéz feladatot kap: a Tartaros nevű, hányatott sorsú bolygót kell megvédenie a Császár ellenségeitől. Véráztatta csatamezőkön kell átvezetnie harcosait, megküzdve orkokkal, eldákkal és a káosz erőivel, valamint egy ősi, sötét hatalommal, hogy végül nyomára jusson a Tartaros rettentő titkának…

Eredeti megjelenés éve: 2004

>!
Szukits, Szeged, 2008
340 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634971702 · Fordította: Oszlánszky Zsolt

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

Balázs_Erőss>!
C. S. Goto: A háború hajnala

Vér, vér, és még egy kevés vér… És természetesen kifogyhatatlan mennyiségű ork (végre), káoszgárdista, valamint egy maroknyi elda (akikből mindig sok meghal, de mindig maroknyian vannak).
Szóval, semmi extra, egyszerűen hull mindenki, mintha sose fogynának el. És tényleg nem fogynak el.
A végén meg a slusszpoén… pffff…
Egynek jó volt, de ha nem jutsz hozzá, ne forgolódj álmatlanul.

1 hozzászólás
Popovicsp87 P>!
C. S. Goto: A háború hajnala

Valahogy nem tudok haragudni erre a könyvre. A játék vezetett be a WH40K világába, és mivel ez annak adaptációja, nagyjából tudtam mire számítsak.
Ami kifejezetten tetszett, azok a karakterek kidolgozása volt. Jó, 2004-ben nem volt még olyan szinten a grafikai megvalósítás, mint ma, de ott nem is tudtam átérezni Gabriel Angelos vívódását otthona elpusztítása miatt. Itt ez nagyon jól sikerült, főleg ahogy hallja az Astronomican-t, angyalok kórusával, majd ezek a hangok halálsikolyokba torzulnak.
Ezáltal egy állandó önvád kíséri, és a csaták után folyton imádkozik.
A másik ilyen karakter Brom ezredes, aki szintén több mélységet kapott, ahogy pár űrgárdista karakter is.
A legnagyobb talány azonban az elda Jaerielle karaktere, harcsoként indul, majd exarcha lesz és végül Kahine avatárjaként lépjen ki a történetből. Ezért nem volt értelme nevesíteni a karaktert, és építeni.
Története egész jól indul, láthatjuk a Maledictum használatát, és a titokban Tartaruson küldetést teljesítő Halálfürkészeket. Onnantól pontról pontra követi a játékot: orkok->eldák->Káosz.
Sajnos azonban ez is a legnagyobb hibája, ugyanis a csatajelenetek nagyon túl lettek írva.
Erre legjobb példa Magna Bonum ostroma. Olyan, mintha ülne az író és „Hmmm…mit lehetne még bele írni? Megvan, legyen benne titán meg az összes egység és sok, sok robbanás”. A csatajelenetek nem mindig jók, és a fordítás is hagy némi kívánnivalót maga után. Így lett például a Dreadnoughtokból Titán, ami a WH40K-ban két külön egység.
fordítás is hagy némi kívánnivalót maga után.
Egy olvasást megér, de nem kell tőle sokat várni.

>!
Szukits, Szeged, 2008
340 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634971702 · Fordította: Oszlánszky Zsolt
pelikanbence>!
C. S. Goto: A háború hajnala

2008-ban vettem Magamnak névnapi ajándékba. Kedvenc számítógépes játékom regényadaptációja tömény akcióval és a játék hangulatával. Kedvencem ez a regény ! :)

péter86>!
C. S. Goto: A háború hajnala

Sok Warhammer könyvet olvastam már, de ez szerintem nagyon gyengére sikeredett.
Az a benyomásom támadt, hogy a szerző rettentő amatőr. A karakterek kidolgozatlanok, sokszor vannak következetlenségek sőt, önellentmondások a történetben, mint amikor Macha az elda látnok éppen azon elmélkedik, hogy ők (az eldák) az emberi faj dajkái, miközben éppen következetesen gyilkolják mindkét emberi csoport tagjait, hovatartozásra való tekintet nélkül. Vannak feleslegesen beemelt részek melyek olyan igazi lap kirtöltő szerepet játszanak, mint Katrn őrmester átalakulása, ami a történet szempontjából teljesen jelentéktelen. Továbbá csapongó történet szál.
Kissé olyan érzésem van, hogy a szerző túl sokat akart markolni és a végén minden kifolyt a kezéből.
Ennek ellenére el fogom olvasni a folytatást, mert a teljes trilógiát megvettem egyszerre.

Richárd_T>!
C. S. Goto: A háború hajnala

Tetszett. A csaták nagyon részletesen vannak leírva :) .

Mzoltan1 >!
C. S. Goto: A háború hajnala

Szerintem remek könyv. A WH40K játékból készült, és le a kalappal hogyan hozza a hangulatot, sőt tesz is hozzá. A csaták és a karakterek megélésének leírása ma már túlírtnak számít a sci-fi rajongók körében, holott csakis így lehet igazán beleéléssel olvasni ezt az univerzumot, ami vér, horror, őrület, fanatizmus, szenvedés és mocsok! Mindez vég nélkül!

Olvastam előtte a WH40K Univerzum regényeket, és azok kellenek is, mert megértetik miről is szól ez a világ. De a Dan Abnett féle Inkvizítor trilógia szörnyű volt összességében, kevés élvezhető résszel (a Gaunt szellemei sorozat első részét ne is említsem!) Egy igazán silány iparos munka, mégis sokkal több pozitívum éri.

No, ebben a jelen regényben nem fulladtam bele az unalmas tényleírásokba, itt aztán volt minden a gyomorforgástól az adrenalin löketig, az őrülettől a szent áhítatig.
BIG LÁJK

hankman I>!
C. S. Goto: A háború hajnala

A warhammer játék után hatalmas kedvet kaptam a könyv elolvasásához. Habár a játék történetét dolgozza fel a könyv, pontosan követve annak eseményeit, a játéktól függetlenül, könyv ként is megállja a helyét. A történet már ismert volt számomra, ezért ezen a téren nem sok újat tudott mutatni, viszont ettől még maga a sztori nem rosszabb.
A karakterek számomra jól kidolgozottak, és a játékból megismert szereplők is megtartották jellemvonásaikat, a könyv a hiányzó részeket kipótolta. Változatos csataleírások tárháza a könyv, a nyelvezet nem irodalmi stílusú, viszont roppant változatos. A warhammer univerzumának világából is mutatott pár újdonságot, amik utalhatnak más könyvek cselekményeire, ezért alig várom, hogy ezek is majd a warhammer könyvek során kibontakozzanak. Angelosz kapitány nem eszetlen gladiátor, nem csak hős, hanem egy bölcs vezér, és – minden genetikai tökéletesítése ellenére- a belső démonaival küzdő esendő ember is egyben. Játék ide vagy oda, a könyv még jobban dobott rajta.
Külön csemege a játékból átvett monológok és párbeszédek, amikor egy az egyben idéz belőle és ezt valahova – a megfelelő helyre – beépíti a könyv.

Takács_Árpád>!
C. S. Goto: A háború hajnala

Én személy szerint először a játékkal találkoztam. Aztán elkezdtem a Warhammer 40k univerzumát megismerni. Innen onnan olvasgattam a történelméről, a fajokról.
C. S. Goto által írt könyvek tavaly nyáron kerültek hozzám. Összefoglalva:
A történet jó, az első könyvet jól eltalálta az író. A harcok, titkok a szereplők jól kidolgozottak. Sajnálatos módon a második könyvnél ellaposodott a megvalósítás, pedig a történet érdekes volt. A befejő könyv végre visszatért az első szintjére. Bár itt nekem nem tetszett annyira a harc kidolgozása.
Összességében mégis jó könyvek, bár szükséges a játék/univerzum ismerete hogy élvezhető legyen a mű.

Gábor_Hernádi>!
C. S. Goto: A háború hajnala

Mivel a játékkal nem játszottam, csak a könyvet tudom értékelni, ami szerintem… Nem rossz. látszik rajta, hogy videojáték alapján készült, szinte nem több, mint csata leírások sorozata, de jól visszaadja a WH40k légkörét, az egész vérgőzös, őrült jövőt, az állandó kegyetlen küzdelmet a káosz és a szinten eltorzult emberiség között.


Népszerű idézetek

Mzoltan1 >!

Nem létezik már sem a fejlődés, sem a megértés ígérete, mert ebben a jövőben nem létezik már más, csupán háború. A csillagok közt nincs már béke, csupán öldöklés, sötétség, hideg, és a vérre szomjazó, kegyetlen istenek kacaja.


A sorozat következő kötete

Warhammer 40,000: Dawn of War sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Peter F. Hamilton: A földre hullt sárkány I-II.
Dan Abnett: Légió
Chris Beckett: Sötét Éden
Philip Reeve: Ragadozó városok
Rachel Ward: A menekülés
Fred Hoyle – Geoffrey Hoyle: Az űr legmélyén
Orson Scott Card: Ender árnyéka
James S. A. Corey: Kalibán háborúja
John Scalzi: Pusztító tűz
A. C. Crispin: A lázadás hajnala