Witchmark (The Kingston Cycle 1.) 9 csillagozás

C. L. Polk: Witchmark

C. ​L. Polk arrives on the scene with Witchmark, a stunning, addictive fantasy that combines intrigue, magic, betrayal, and romance.

In an original world reminiscent of Edwardian England in the shadow of a World War, cabals of noble families use their unique magical gifts to control the fates of nations, while one young man seeks only to live a life of his own.

Magic marked Miles Singer for suffering the day he was born, doomed either to be enslaved to his family's interest or to be committed to a witches' asylum. He went to war to escape his destiny and came home a different man, but he couldn’t leave his past behind. The war between Aeland and Laneer leaves men changed, strangers to their friends and family, but even after faking his own death and reinventing himself as a doctor at a cash-strapped veterans' hospital, Miles can’t hide what he truly is.

When a fatally poisoned patient exposes Miles’ healing gift and his witchmark, he must put his anonymity… (tovább)

Tor Books, New York, 2018
314 oldal · ISBN: 9780765398970 · ASIN: B0756HL8LR
Tor Books, New York, 2018
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9781250162687

Noro P>!
C. L. Polk: Witchmark

Ez a múlt század fordulójának hangulatát megidéző regény – a World Fantasy díj tavalyi nyertese – időnként még keresi a saját hangját, de mindenképpen ígéretesnek tűnik. Egy viktoriánus/poszt-viktoriánus jellegű országban járunk, ahol a varázstudók egy szűk csoportja, a viharmágusok ragadták magához az uralmat, és minden más mágiahasználót alsóbbrendű szerepre kárhozhattak. Ez a birodalom lassú, elhúzódó háborút vív egy távoli országgal, a katonák többsége pedig rettenetes lelkiállapotban tér haza a frontról.

Főhősünket mindkét kulcsmotívum közvetlenül érinti, ő ugyanis egy „alsóbbrendű” mágus, aki családjától megszökve, képességeit eltitkolva egy veteránkórházban dolgozik. Egy éjszaka behoznak hozzá egy haldoklót az utcáról, aki egy összeesküvés után nyomozott. Doktorunk, valamint a beteggel érkező rejtélyes szamaritánus ezzel olyan útra tévednek, ami a királyi főmágusok üzelmeit akadályozza.

Az erős nyitás dacára a regény első fele nehézkesen bontakozik ki. A háttérinformációk lassan csörgedeznek, és a nyomozás sem halad sokat előre. Úgy érzem, a szerző kissé túlságosan is precízen formálta meg főhősét, akit úgyszólván semmi sem zökkent ki a nyugalmából. Ez a háttérbe húzódó, magának való orvos egyszerűen nem hagyja, hogy az események magukkal sodorják, amíg a saját családja is bele nem keveredik az eseményekbe spoiler. A könyv második fele azonban bőven kárpótol a türelmünkért: itt árulások, felfedezések, családi és politikai titkok sorakoznak gyors egymásutánban.

A regény világnézete furcsán befelé forduló: mintha csak két ország létezne – maga a birodalom és a távoli ellenség. Nehéz eldönteni, hogy ez ennek a fantasy világnak a jellemzője, vagy csak lakóinak szűk látóköréről tanúskodik, akik szemében a birodalom az egész világ. De nem lepődnék meg, ha ez szándékosnak bizonyulna, mert a társadalmi visszásságok általában véve izgalmasan jelennek meg a történetben. Különösen nagy hangsúlyt kap a másodrendű mágusok szerepe, akiket afféle élő akkumulátorként használ az uralkodó osztály. Ez az egy feladatuk van az életben, és amikor valamelyikük elszökik, hogy más hivatást válasszon, az sokban hasonlít arra, mint amikor IRL egy XIX. századi nő hagyta el a családanya-szerepet, hogy – horribile dictu – foglalkozásának szentelje az életét.

(A történetben egy romantikus mellékszál is megjelenik, de ezt egy pillanatig sem éreztem hangsúlyosnak. Még csak különösebb feszültséget sem generál a főszereplők között.)

A mágiarendszerben rejlő ötleteken magam is meglepődtem. Bár eleinte ebből sem sokat látunk – annyit azért mindenképpen, hogy a kíváncsiságot felkeltse –, de a végkifejlet nagyon jól építkezik a varázslás sajátosságaira. A címben szereplő „boszorkányjelek”; a varázstudók egyetemes allergiája az éterként ismert, gépeket mozgató energiára; a kikényszerített mágikus kasztrendszer mögötti igazság; a hazatérő veteránok lelki problémái: ezek mind logikus egységbe forrnak a könyv végére. (Bár az speciel nem derült ki, hogy az időjárás-mágia miért is lett stratégiai irányzat az összes többi kárára? Mi történne a birodalom klímájával, ha nem terelgetnék a főmágusok az évszakokat?)

Nagy kár, hogy a szerzőt érő különféle hatások nem forrtak össze szerves egésszé: egyszer a poszt-dickensi társadalmi regény dominál, máskor pedig a modern dieselpunk/fantasy, néha pedig (bár mint jeleztem, nagyon ritkán) a romantika. De ha az írónő a folytatásban képes lesz egységesebb stílust kialakítani, akkor a sorozatban rejlő potenciál is kibontakozhat.

C. L. Polk: Witchmark

Ez a regény nagyon jól indult, legalábbis nekem tetszett a hangulata. Aztán nem is igazán tudom, mi történt, nem tudom megnevezni a pontot, ahol elveszített engem, de az biztos, hogy először pörgősnek és érdekesnek találtam, majd azon vettem észre magam, hogy alig tudok odafigyelni rá.
Nem igazán fejti ki a szerző a kitalált világát, olyan, mintha azt akarná, hogy kérdés nélkül fogadjuk el, hogy van ilyen is meg olyan is. Egyszerűen homályos, és csak lassan tudunk meg néhány dolgot. Lehet, hogy úgy gondolta, hogy inkább a nyomozásra, esetleg a személyes kapcsolatokra koncentráljunk, de azt is zavarosnak találtam. Miles nővérét egészen a legvégéig nem tudtam hová tenni, a Tristannal alakuló slow burn eleinte jó volt, de olyan, mintha a végkifejlettel agyoncsapta volna ezt is.
Amúgy nem rossz az ötlet, de a kivitelezés miatt jelenleg nem érzek túl sok kedvet a folytatáshoz.

Pabu>!
C. L. Polk: Witchmark

Jó könyv, de azért őszintén szólva nekem a díj kicsit indokolatlannak tűnik.
Magáról a mágiáról nem sok minden derül ki, kicsit ködös, olyan mintha nem dolgozta volna ki kellően. spoiler.
A történet vezetése lehetett volna jobb is, bizonyos részek nagyon el voltak húzva, az igazán izgalmas és érdekes mozzanatok meg összecsapottnak hatottak. Mintha hirtelen rájött volna, hogy rohamosan kezd kifutni az oldalszámból és gyorsan le kell zárni valahogy a sztorit.

anemona P>!

“I thought you were immortal.”
“Only if we live a boring life.”

Chapter Nineteen Carnage

anemona P>!

“You are a bad influence, Mr. Hunter.”
He grinned. “Thank you. I try.”

Chapter Six The Tyranny of Paperwork

anemona P>!

“She’ll gut me if I hurt you,” he said with a grin. “She didn’t even need to say it. You inspire a true friendship, Miles.”
“She’s never met anyone who claims to call on me.”
“I question the taste of every man and woman in this city.”

Chapter Nine To Sing Winter In

Rémálom P>!

The memo stank of barrel-printing ink and bad news.

The Kingston Cycle sorozat · Összehasonlítás