Sötét ​tűz (Matthew Shardlake 2.) 75 csillagozás

C. J. Sansom: Sötét tűz

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A scarnsea-i monostorban történt vérfagyasztó események óta Matthew Shardlake csendesen él Londonban, ügyvédi praxisát építi, és igyekszik távol tartani magát a politikától. Ám amikor elvállalja egy fiatal lány védelmét, ismét kapcsolatba kerül egykori pártfogójával, Thomas Cromwellel – és új megbízást kap… A Vagyonügyi Bíróság egyik hivatalnoka Londonban rálelt a legendás görögtűz elveszettnek hitt képletére. Cromwell Shardlake-et küldi el, hogy szerezze meg, de a hivatalnokot és alkimista testvérét meggyilkolják, a képletnek pedig nyoma vész – tizenkét nappal a király számára tervezett görögtűz-bemutató előtt.

Eredeti megjelenés éve: 2004

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2008
444 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639868335 · Fordította: H. Kovács Mária

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Thomas Howard (Norfolk 3. hercege) · Matthew Shardlake


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 38

Kívánságlistára tette 26

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
C. J. Sansom: Sötét tűz

Nem rossz ez a műfaj, bár olvasás közben az ember folyamatosan hálát ad, hogy nem kell abban az időben és ott élnie. A történet előrehaladtával olyan érzésem van, hogy Matthew Shardlake (a főhősünk) szinte az egyetlen becsületes ügyvéd az egész Cityben. Őt tényleg érdekli azok sorsa, akiket képvisel és mindent meg is tesz, hogy igazságot szolgáltasson. Ügyvédünk nagyon alapos ember, időnként kicsit elnyújtottnak is éreztem a történetvezetést, felesleges körökkel. Cromwell három év után ismét megtalálja, hogy oldja meg a problémáját, miközben egy fiatal lány ügyében is nyomoz. A sötétben pedig gátlástalan orgyilkosok várják, hogy megakadályozzák az igazság kiderítésében.

Véda P>!
C. J. Sansom: Sötét tűz

Akármikor a könyvtárba járatban, amikor megláttam a könyvet az író nevével, hülye módon mindig OJ Sámson neve ugrott be és inkább nem vettem le a polcról:) Egész csütörtökig, akkor megint lekacsintott rám. Kár, h nem „hagytam magam” előbb, mert ez bizony ötcsillagos a műfajában. Nem közöl túl sok és túl száraz adatokat, izgalmas, de nem hatásvadász. Első könyvem volt „Sámsontól”, de biztosan nem utolsó.

2 hozzászólás
eeszter>!
C. J. Sansom: Sötét tűz

Már nem először kezdek egy sorozatot a második résszel, no, mindegy, természetesen érthető volt így is. Lehet, hogy több történelmi krimit kellene olvasnom, mert ez nagyon lekötött és tetszett.

Bess>!
C. J. Sansom: Sötét tűz

Az a baj ezzel a könyvsorozattal, hogy mindig olyan lassan indul el a cselekmény, hogy emiatt kevésbé tartja fenn az érdeklődésemet az elején. Pedig minden benne van: szép, élethű történelmi leírások, izgalmas krimivonal és Anglia történelmének legvéresebb és legizgalmasabb korszaka.
Szerencsére egy idő után elkapom a fonalat és utána nagyon izgalmas lesz olvasni, tehát mondhatjuk igazán nincs sok baj ezzel a sorozattal.
A gyilkos meg mindig olyan, akire a legkevésbé gondolunk, de hát ennek így kell lennie.:))

timuska74>!
C. J. Sansom: Sötét tűz

Nem volt olyan izgalmas, mint egy „mai” krimi, de érdekes volt. Szeretem a történelmi könyveket, ezért érdekelt.

nyirog>!
C. J. Sansom: Sötét tűz

Sokkal pörgősebb, izgalmsabb volt mint az első rész. Nagyon tetszett, hogy a szerző alaposan utánajárt a XVI. századi londoni mindennapi életnek: a házak, utcák, öltözetek, mindennapi tevékenységek remekül idézték ezt a kort.

piciszusz>!
C. J. Sansom: Sötét tűz

Ugyan lassabban haladtam vele, mint az előző résszel, de jobban tetszett. Talán mert már ismertem Shardlake-et, nagyjából tudtam, mire számíthatok. Még mindig profinak tartom az írót, hogy ennyi háttérmunka áll az egész mögött, ennyit kutatott, hogy egy ilyen sztorit összerakjon. Most még a gyilkost is eltaláltam:P Nem vagyok oda a krimikért, de ez azért betesz :D

Ms_Mississippi>!
C. J. Sansom: Sötét tűz

Mivel is kezdjem? Egyszerűen imádtam! De kezdjük az elején. Eddig a sorozatból az első és harmadik kötet olvastam, egyértelműen ez a rész tetszett a legjobban.

Az előző két résznél (amit olvastam) azt nehezményeztem, hogy a rejtély nem volt annyira izgalmas. Hát itt egyből kettőt is kapunk, és mind a kettő remekül fel van építve, és izgalmas a megoldás is. És most valahogy a fő gonosz is jobban tetszett, persze a motiváció mindig érdekes, de most először éreztem úgy, hogy a gonosznak igazi jól felépített terve van és tényleg veszélyes ellenfél.

Ráadásul amit eddig szerettem az megmaradt, szerethető szereplők, a kor élehethű megjelenítése, szinte harapható hangulat. Valahol a könyvben Shardlake megemlíti, hogy egyesek úgy gondolják hamarosan vége a világnak (így majdnem ötszáz évvel később vigyorogtam rajta kicsit), és tényleg átjött a világvége a hangulat. Az állandó bizalmatlanság és félelem, a rettentő nyomor Londonban.

Ahogy megszokhattuk most is volt történelmi személy is a könyvben, ezúttal is szerepelt Richard Rich, Cromwall és Norfolk hercege is komolyabb szerepet kapott khmm Roger-anus kmm jóég!


Népszerű idézetek

Ms_Mississippi>!

Mint mindig,az olvasás elsimította a gondolataimat, és messzire röpített a gondjaimtól.

239. oldal

Ms_Mississippi>!

Egyszerre egy dolog, gondoltam, különben megőrülök.

187. oldal

Ms_Mississippi>!

– […] Jó magam soha nem olvastam a Bibliát, és nem is fogom.

116. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Thomas Howard (Norfolk 3. hercege)
Ms_Mississippi>!

– Nem félek senkivel se harcolni, de a harci erők egyensúlyának megfelelőnek kell lenni. Amikor az északi lázadókkal néztem szembe három évvel ezelőtt, nem volt elég emberem, ezért a királlyal édes szavakkal oszlattuk fel erőiket. Aztán zúztuk szét a fickókat – mosolygott hidegen.

115. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Thomas Howard (Norfolk 3. hercege)
Ms_Mississippi>!

Az öregasszony hamisan elmosolyodott. – Az igazság keresője. Jöjjön ide, ügyvéd úr, hadd ismerjem meg az arcát. – Felemelte gyűrűs karmait, és rájöttem, hogy meg akarja tapogatni az arcvonásaimat, ahogy a vak emberek néha teszik a náluk alacsonyabb rendűekkel. Lassan mentem oda, és bár meglehetős arroganciára vallott a kérés egy olyan nőtől, aki egykor egy hétköznapi gazdálkodó felesége volt, lehajoltam hozzá. Minden szempárt magamon éreztem, miközben kezei könnyedén, meglepő gyengédséggel siklottak végig a fejemen és az arcomon.
– Egy büszke arc – mondta. – Szögletes, melankolikus. – Kezei könnyedén a vállamra siklottak. – Ó, egy könyvekkel teli táska, és az ügyvédi talár redői. – Elhallgatott egy pillanatra. – Azt mondják, hogy maga púpos.
Mélyen beszívtam a levegőt, töprengve azon, hogy vajon a megszégyenítésem volt a szándéka, vagy csak a kora miatt beszél így.
– Igen, asszonyom.
Elmosolyodott, kivillantotta a falemezen ülő fogait.
– Nos, vigasztalja, hogy ilyen finom arca van – mondta.

147. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Matthew Shardlake
Ms_Mississippi>!

– Úgy éreztem, az egész lényéből szomorúság árad.

215. oldal

vitemerius>!

Hallottam a víz erőteljes áramlását magam alatt, és erről eszembe jutottak mindazok a generációk, akik valaha a Cityben éltek, akik sietősen rohantak végig életükön, hogy közülük egyesek nagy műemlékeket hagyjanak hátra, és dinasztiát építsenek, míg mások a feledésbe merüljenek.

219. oldal

vitemerius>!

Mint már a múlt héten említettem, csak egy egyszerű ügyvéd vagyok.

215. oldal

eeszter>!

Az egyik ablakon a családi jelmondat állt a címer alatt. Közelebb hajoltam, hogy jobban lássam. Esse quam videri. Inkább lenni, mint látszani.

252. oldal

eeszter>!

Levendulaolaj. Hideg és nedves tulajdonságai vannak, magához vonzza a tűz száraz hőségét, amely a bőrödet marja.

307. oldal


A sorozat következő kötete

Matthew Shardlake sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Oliver Bowden: Assassin's Creed – Alvilág
Jeffrey Archer: Gondold meg, mit kívánsz!
Paul Doherty: A Hórusz-gyilkosságok
Bernard Knight: Méregpohár
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Veszélyes amazonok
Cserhalmi Dániel: Szibériai csapda
R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök
Indrek Hargla: Melchior és a hóhér lánya
Steven Saylor: Caesar trónja
Robert Harris: Tiszt és kém