Apokalipszis (Matthew Shardlake 4.) 60 csillagozás

C. J. Sansom: Apokalipszis

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

1543 tavasza. VIII. Henrik király Parr Katalinnak udvarol, akit hatodik feleségének szemelt ki. Az udvarlás fejleményeit Cranmer érsek és az udvar szorult helyzetben lévő protestáns frakciója árgus szemmel követi, mivel a lady a reformok iránti szimpátiájáról ismert. Eközben Matthew Shardlake egy tizenéves fiú ügyén dolgozik, akit a Bedlambe, az őrültek házába zártak attól tartva, hogy ijesztő vallásos mániája miatt eretnekség vádjával máglyára kerülhet.
Amikor régi barátját szörnyűségesen meggyilkolják, Shardlake ígéretet tesz özvegyének, hogy a gyilkost az igazságszolgáltatás kezére juttatja. Amint Shardlake asszisztensével, Jack Barakkal, és orvos barátjával, Guy Maltonnal nyomozni kezd, kutatása Cranmerhez és Parr Katalinhoz vezet – és a Jelenések könyve sötét próféciáihoz. Hamarosan egy sor borzalmas gyilkosságra derít fényt, amelyek boszorkányság és ördögi megszállottság gyanúját vetik fel – mert mi másként lenne képes a Tudor-korabeli elme egy sorozatgyilkosra tekinteni?

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2011
526 oldal · ISBN: 9786155049194 · Fordította: H. Kovács Mária

Enciklopédia 2


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 32

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
C. J. Sansom: Apokalipszis

A múlt még nem annyira idegen. Radikális vallási csoportok erőszakos összecsapása, adóemelések a külföldi háborúk finanszírozására, botrányos állami gondozás a mentális betegségben szenvedőknek. Politika és őrület. Nem, nem a legfrissebb címek a mai lapokból, hanem a cselekmény néhány része a negyedik a C.J. Sansom: 1543 – ban játszódó detektív sorozatában. Főhőse, Matthew Shardlake, egy londoni ügyvéd előbb Thomas Cromwell főminiszter, majd annak bukása után Thomas Cranmer érsek bizalmasaként teljesít kiemelt fontosságú, nemegyszer szigorúan titkos megbízásokat. Ez a történet sokkal sötétebb, mint az előző kötetek. Különös gyilkosságok történnek, amikben egyedül az elkövetésük kegyetlen módja a közös. Az ügyvéd „csak" egy nagyon jó barátja gyilkosát akarja megtalálni, de persze magas politikai cselszövések kellős közepébe csöppen. Ettől kezdve minden a szokás módon történik: hősünk megy, kérdezősködik, megfenyegetik, megsebzik, s nem utolsósorban meglepő felfedezéseket tesz. Miközben folyamatosan kutakodik, egyszer sem válik unalmassá a nyomozása, de szerintem mindez csak ürügy volt arra, hogy Sansom arról beszéljen, amit legjobban szeret, és amit a jelek szerint legalább annyira jól ismer: Angliát. A rendelkezésre álló adatokból semmi perc alatt képes felépíteni a középkort, ami nála nem üres díszlet, hanem olyan világ, ami tele van hús-vér emberekkel, akik ráadásul még önálló karakterrel is bírnak. Megragadja azt a lehetőséget, hogy értékelje a történelmi vonatkozásait, az angliai vallási háborút, amit Shardlake személyes aggodalmaiként mutat be. Nem tud hibázni, és kiváló érzékkel keveri a rendelkezésünkre álló történelmi tényeket saját képzeletével. Hihetetlenül jól ábrázolja a középkori tudatlanságot, babonákat és az akkori ismereteket. A regény nem csupán egy krimi, hanem egy rendkívül jó korrajz is egyben. Mint mindig, egy olyan korszak realisztikus portréja, amelyben a hatalom és a gazdagság a legfontosabb, miközben az emberi élet fabatkát sem ér.

2 hozzászólás
Nita_Könyvgalaxis>!
C. J. Sansom: Apokalipszis

Mostantól ha jó történelmi krimit szeretnék olvasni, C. J. Sansom könyveit fogom keresni. Remekül teremti meg a történelmi hátteret, figurái alaposan kidolgozottak. Az elején kicsit lassan folyik a cselekmény, de aztán beindulnak az események, konkrétan a második részt egy nap alatt elolvastam, mert tudni akartam, mi a megoldás. :)
Krimiként is helyt állt a könyv, és még soha nem éreztem ennyire át, milyen lehetett a vallási viszályok közepette, egy, már öt feleséget elfogyasztó király uralma alatt, nyomorúsággal körülvéve élni. Akkor a koldusok még annyit se számítottak, mint ma, annyian voltak, és annyira gyalázatos állapotban kellett tengetniük életüket.
Matthew Shardlake uram pedig jó barátom lett, új kedvenc nyomozót avattam. :)

2 hozzászólás
Miestas>!
C. J. Sansom: Apokalipszis

Jól csinálta Shardlake uram ! Az elején picit vontatott volt a XVI. század, de aztán megmutattad a sötét középkor klasszikus és nemismert vonásait. Mégis mit csinálhat egy ügyvéd 1543-ban amikor magával az ördöggel kell felvennie a kesztyűt? Tartja magát az ígéretéhez és megkeresi barátja és még számos más kegyetlenül megölt ember gyilkosát. Így kell ezt uraim csinálni ! Senkit ne zavarjon, hogy az emberek épp a világvégét az apokalipszist várják, a Jelenések könyvének bizonyos idézeteit a nyomozást végzők szinte már kívülről tudják, de vajon a harag hét csészéje közül mind kiömlik, vagy megállítja valaki a számító, okos és sátáni elkövetőt ?
Szórakoztató, izgalmas és nagyon középkori…( Parr Katalin azért többet is mutathatott volna magából )

3 hozzászólás
Acsai>!
C. J. Sansom: Apokalipszis

Méltóságteljes lassúsággal csordogáló, nagyszerűen kidolgozott történelmi krimi. Nekem az egyik kedvencem. Sansom hihetetlen jól ismeri az angol történelmet, de én nem vagyok abban biztos, hogy ez a sok képtelen ezotéria, elfojtott szadizmus, agyafúrt gonoszság nem a Tudorok, hanem inkább a mi világunkról szól. Sansom megpróbálja megmutatni a jelent – mintha az múlt lenne. Nem mellesleg: a sorozatgyilkosok a XX. század gyermekei.

De akárhogy van, a regényműködik.

1 hozzászólás
PuPilla>!
C. J. Sansom: Apokalipszis

Borzongató és izgalmas Henrik-korabeli történelmi krimi, több szállal és sok szereplővel. Nem telítődött el azzal, hogy bemutasson 50 szereplőt, hogy aztán kezdhessünk el bogozni, hanem szépen beleugrottunk, és anélkül vezette be Sansom sorban a többieket szinte észrevétlenül, hogy mindez terhes lett volna olvasás közben.
Nagyon tapinthatóan ír mindenről, látod az utcácskákat, koldusokkal teli tereket, romos épületeket, templomokat, ingoványt. Shardlake pedig nagyon illusztris nyomozó-figura. :)

Bővebben: http://pupillaolvas.freeblog.hu/archives/2011/06/09/C_J…

piciszusz>!
C. J. Sansom: Apokalipszis

Az elején kicsit nehezen rázódtam bele, nem nagyon emlékeztem, hogy is volt az egész sorozat, régen olvastam őket.
Matthew-t még mindig csipem, roppant éles elméjű ember, Barak viszont nagyon idegesített végig, konok dög.
A sztori ismét nagyon durván ki volt találva, látszott, hogy mennyi utánjárás és munka volt vele. Amúgy én tuti nem jöttem volna rá, hogy ki a gyilkos, végig más volt a tippem.

cicus61 P>!
C. J. Sansom: Apokalipszis

Ez volt az első könyv amit olvastam az írótól, két kötetes volt, de belevágtam és nem is bántam meg. Egyébként is imádom a történelmi könyveket és ez nagyon tetszett. Egy percig sem unatkoztam, pörgős, izgalmas, valódi krimi a XVI.századból.

2 hozzászólás
timuska74>!
C. J. Sansom: Apokalipszis

Az egyik legizgalmasabb rész volt. Végig izgultam, nagyon olvasmányos. Kíváncsi vagyok a folytatásra is.

3 hozzászólás
Katamano>!
C. J. Sansom: Apokalipszis

Számomra tipikus egyszer olvasós könyv. Nagyon szép nyelvezettel, hű korrajzzal. Néhol kicsit döcögős, de nagyon jól kidolgozott, nagyon összetett regény.

3 hozzászólás
Ms_Mississippi>!
C. J. Sansom: Apokalipszis

Újabb bevett detektív regény témához nyúlt a sorozat, ugyanis ezúttal Shardlake-nek egy sorozat gyilkossal van dolga, aki nem személyes indíték, hanem hitbéli meggyőződése miatt szedi az áldozatait.
Ismét nagyon jól felhasználták a korabeli vallási és társadalmi változásokat, hogy izgalmas krimit írjanak. Érdekes volt a gyilkos indítéka, illetve a kiléte is. Őszintén, én teljesen más valakire gyanakodtam. A mellékszál is bejött, talán nekem Adam ügye egy kicsit érdekesebb is volt, mint a főszál.

Az atmoszféra továbbra is nagyon erős, és megint szerepeltek történelmi személyek is. Fontosabb szerepet kaptak a Seymour fivérek, Cranmer és egy kicsit szerepelt Bonner érsek és Parr Katalin is.


Népszerű idézetek

mate55 P>!

– Mások életében könnyű meglátni a hibát.

444. oldal

bernadett0122>!

…az ember megérzi az erőt a szenvedés alatt.

106. oldal

Nita_Könyvgalaxis>!

– Egy nagy adag fehér üröm, és viszek egy uncia antimont. Van őrölt kakasvéred, uram?
– Nem tartok belőle.
– Kár. Csodálatosan gyógyítja a fejfájást.
– Micsoda bölcsesség – mormolta Piers.

179. oldal

Kapcsolódó szócikkek: antimon · fehér üröm
8 hozzászólás
Ms_Mississippi>!

– Nincsenek adósságok barátok közt – mondtam mosolyogva.- Örülök, hogy segíthettem.

65. oldal

PuPilla>!

Szemben velünk Dorothy és Roger foglalt helyet Mrs. Loderrel, aki épp olyan pufók és jóllakott kinézetű volt, mint a férje. Rám mosolygott, felvillantva hiánytalan fehér fogsorát, majd meglepetésemre belenyúlt a szájába, és kihúzta mindkét sort. A fogak két fából készült ívbe voltak rögzítve, itt-ott bevágva, hogy illeszkedjen a néhány szürke csonkhoz, ami megmaradt a saját fogaiból.
– Jól néznek ki, nem igaz? – kérdezte, elkapva a tekintetemet. – Egy cheapside-i borbély-sebész készítette nekem. Természetesen nem tudok velük enni.
– Tedd el őket Johanna – mondta a férje. – A társaság nem akarja ezeket bámulni evés közben. – Johanna lebiggyesztette az ajkát, amennyire csak egy majdnem fogatlan asszony képes lehet rá, és a fogsort elhelyezte egy kis dobozba, amit a ruha redőibe rejtett. Elfojtottam egy borzongást. Azt a francia divatot, amelyet néhányan a felső osztályban felvettek, hogy halott emberek kihúzott fogait viseljék, elég hátborzongatónak találtam.

20. oldal

bernadett0122>!

Az óra még mindig méri az időt, még úgy is, hogy Roger nincs többé.

194. oldal

Miestas>!

… abban hittek, hogy fel kell készülni a világvégére, Istentől kapott küldetésük van, hogy megtalálják azokat, akiket kiválasztott, hogy megmentsék és megtérítsék őket.

308. oldal


A sorozat következő kötete

Matthew Shardlake sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Oliver Bowden: Assassin's Creed – Alvilág
Jeffrey Archer: Gondold meg, mit kívánsz!
Paul Doherty: A Hórusz-gyilkosságok
Bernard Knight: Méregpohár
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Veszélyes amazonok
Cserhalmi Dániel: Szibériai csapda
R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök
Indrek Hargla: Melchior és a hóhér lánya
Steven Saylor: Caesar trónja
Robert Harris: Tiszt és kém