A ​bosszú nyilai (Matthew Shardlake 5.) 42 csillagozás

C. J. Sansom: A bosszú nyilai

A bosszú nyilai C. J. Sansom világszerte népszerű Matthew Shardlake-sorozatának az ötödik része.

1545-ben járunk, a franciák hadiflottája az invázió rémével fenyegeti Angliát. A királynő, Parr Katalin Shardlake-et, a púpos ügyvédet kéri meg, hogy járjon utána egy öreg szolgálója ügyének, akinek a fia öngyilkosságot követett el. Shardlake hamarosan egy rendkívül szövevényes ügy közepén találja magát, és mialatt az igazságot próbálja kideríteni, az élete is veszélybe kerül. A szálak messzire vezetnek, a politika legmélyebb bugyraiba, a bűntények felderítésének pedig nagyobb a tétje, mint azt gondolta volna.

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Agave Könyvek, Budapest, 2012
614 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155049736 · Fordította: H. Kovács Mária

Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

mate55 P>!
C. J. Sansom: A bosszú nyilai

Történelem mindenkinek! A mű közege egy alaposan felépített világ, csakhogy fantasztikuma nem a jövőből, a mesés képzeletből, hanem a régmúltból táplálkozik. A középkorban játszódó krimi főhőse Matthew Shardlake londoni ügyvéd, előbb Thomas Cromwell főminisztere, majd annak bukása után Thomas Cranmer érsek bizalmasaként teljesít kiemelt fontosságú, nemegyszer szigorúan titkos megbízásokat. Ebben a részben, az „aktuális” királynő, Parr Katalin a púpos ügyvédet kéri meg, hogy járjon utána egy öreg szolgálója ügyének, akinek a fia öngyilkosságot követett el. Ennek a történelmi bűnregénynek is kitüntetett terepe a magántulajdonon alapuló társadalom. A rózsák háborújának zűrzavarát követő időkben zajlanak a háborúk, végbemennek a földfoglalások és birtokelkerítések. Shardlake nyomozásait is rendre keresztezik azok az érdekek, amik e vagyonok kialakulását mozgatják. A púpos ügyvéd nyomozása által kirajzolódik a XVI. század Tudor-korabeli Anglia hétköznapi világa, az a kor, amely tele van háborúkkal, (VIII. Henrik a franciák ellen indított háborúja csúfos kudarcba fulladt, a válaszlépés pedig azzal fenyegetett, hogy a pusztítás Angliában folytatódik tovább) politikai cselszövésekkel, és aki nem a köznép egyszerű fiának született, bizony fel kell, hogy kösse az alsóneműt, ha el akar igazodni e-világ dolgaiban. Lassú tempójú, mocskos, izzadt könyv ez, amit beleng az összeesküvések, intrikák, évtizedes elhallgatások és a félelem légköre. Jóval komorabb műfajtársai többségénél, ám épp annyival hitelesebb is. A kor iránt érdeklődőknek és a manapság oly divatos történelmi krimik kedvelőinek kötelező olvasmány.

5 hozzászólás
F_Klaudia P>!
C. J. Sansom: A bosszú nyilai

Megfogott ez a könyv:) Ez volt az első próbálkozásom történelmi krimi műfajban, és nem bántam meg. Annak pedig külön örülök, hogy ebben a kötetben egyensúlyban volt a történelem és a krimi szál.
Egy biztos, ez volt az első, de nem az utolsó komolyabb hangvételű történelmi regényem.

Az elején őszintén kedveltem Shardlake-t a mondhatni antihőst. Nem hős alkat, kisebb testi hibája is van, de kellően fondorlatos és logikus gondolkodású ahhoz, hogy tökéletes főszereplő váljon belőle.
Bár a végére kicsit csökkent a rajongásom. Ugyanaz volt a problémám, ami neki is lelkiismeret furdalást okozott. Igaz mindkét ügyben kiderült az igazság, de sok áldozat árán. Kicsit olyan lett, mint egy pitbull, aki megragadja áldozatát, és addig nem tágít, míg minden napvilágra nem kerül.

Maga a könyv mint egy lassú sodrású folyó, amin szépen végigeveztem. De mégsem unalmas, mert mindig jött valami váratlan fejlemény, ami miatt újult erővel haladtam tovább:)
Dicséret illeti az írót, mert nagyon jól felépített volt mindkét ügy, amin Shardlake dolgozott, rengeteg munka lehetett a kidolgozása, hogy minden kocka a helyére kerüljön.

Életszerű, és emiatt nekem döbbenetes volt a kor bemutatása. Rengeteg szenvedés, és pár kiváltságos dőzsölése jellemezte, tényleg boldog vagyok, hogy a XX. század gyermeke lehetek.

Nita_Könyvgalaxis>!
C. J. Sansom: A bosszú nyilai

500 éve is ugyanazért a három dologért tettek meg bármit az emberek: pénzért, hatalomért és szexért/szerelemért.
Sansom eme regényében inkább a történelemre, mint a krimire helyezte a hangsúlyt. Nagyon aprólékosan mutatja be az 1545-ös évet, és a porthmouth-i csata előkészületeit.

Főleg a könyv első fele ezért csak lassan csordogál, de a történelem szerelmeseként én még ezt is nagyon élveztem. A második felében a regénynek, amikor pedig a krimi szál is beindul, alig tudtam már elszakadni tőle. Sansom mindig képes valami váratlan húzást megtenni, és nem kíméli ebben a részben Shardlake testvért, akit rendesen érnek a csapások.

Ami engem leginkább megfogott, az az, ahogy Sansom a háborút ábrázolja: bebizonyítja, hogy a halál háborúban is halál marad, ugyanolyan fájdalmas, kínzó, és semmivel sem dicsőségesebb, mint a hétköznapi halál. Azt is remekül ábrázolja, hogy akik igazán akarják ezt a háborút, messze vannak a csatatértől, és olyanok vívják meg helyettük a csatáikat, akiknek semmilyen indíttatásuk nem volt erre.

Szóval aki nem bánja, hogy nagyon részletes történelmet olvashat, a csatahajók leírásától kezdve az emberek öltözködéséig, annak bátran ajánlom A bosszú nyilait. A többiek meg olvassák inkább az Apokalipszist.

eeszter>!
C. J. Sansom: A bosszú nyilai

Távol állnak tőlem a történelmi regények, de olvastam korábban a Sötét tűz című írást a szerzőtől, így azt gondoltam, hogy ezzel a kötettel is próbát teszek, nagy baj nem lehet belőle. Igazából szerintem magával ragadóan ír Sansom, ezért egyáltalán nem késztetett a félbehagyásra az sem, hogy a közepén lévő hajóleírások és katonai tevékenységek ismertetései kicsit sem kötöttek le. Nem élveztem ezeket a részeket, de túllendültem rajtuk. Azonban igazat adok az előttem értékelőknek, a krimi szál sem volt túl erős ebben a részben, pedig arra eléggé vártam. A két szál közül Hugh története nem is igazán érdekelt, Ellené sokkal inkább. Azt viszont nem értettem, hogy spoiler

lilice>!
C. J. Sansom: A bosszú nyilai

Évekkel ezelőtt olvastam a korábbi köteteket, és nagyon jó érzés volt visszacsöppenni a Tudorok Angliájába, kedvenc ügyvédünk kalandjaiba! Elég lassan indult be a történet, a felvezető szakasz – a történelmi háttér részletes ismertetése miatt – hosszúra nyúlt, és a tényleges nyomozás csak valahol a 200. oldal környékén vette kezdetét. De egyáltalán nem untam, épp ellenkezőleg, a franciákkal való csatára készülés lépéseinek, eseményeinek ismertetése különösen tetszett.
A csata előkészületei, de a tényleges csata is szerves része a történetnek, Shardlake jó érzékkel kerül mindig a dolgok sűrűjébe :)
Két nyomozás is zajlik párhuzamosan, és ahogy az író rendezgeti a szálakat, az továbbra is zseniális, szeretem Sansom történetszövését. Mindenképpen ajánlós, de szerintem aki először tesz kísérletet a sorozattal, az ne ezzel a kötettel kezdje, a Sötét tűz, illetve az Apokalipszis jóval pörgősebbek, berántanak, megalapoznak a "ráérősebb, történelmi részletekben jóval vaskosabb részeknek, mint amilyen ez is :)

Miestas>!
C. J. Sansom: A bosszú nyilai

Aki most akar ismerkedni Sansom műveivel ne ezzel kezdje! Ez az igazán kiatartóaknak, a történelem iránt rajongó fanatikusoknak való mint én.
Egyik műfaji besorolása szerint történelmi krimi, ami igaz is, de alapvetően a történelmi vonal az erősebb. Az 1540-es évekbeli Angol – Francia háború előkészítésének részletes leírására sokkal nagyobb hangsúlyt vektetett az író, mint a kinyomozandó bűntényekbe. Ez nekem az Apokalipszis után nagy csalódás volt, különösképpen, mert ebben a kötetben két külön ügyön is dolgozott Shardlake, mégis volt, hogy untatott a nyomozás, és ez nem dícséretes az íróra nézve.
Mindezektől eltekintve aki szereti a púpos ügyvéd figuráját , és a köré felépített szereplőket ne hagyja ki ezt sem.

3 hozzászólás
Nevox>!
C. J. Sansom: A bosszú nyilai

Nagyon régen olvastam az Apokalipszist, eme remek sorozat negyedik részét, de nagyon már kedvenc Tudor korabeli ügyvédünk. Talán egy fokkal lassabban építkezik, mint az ZUralkodó, vagy az általam leginkább kedvelt Sötét Tűz, de hihetetlen részletességgel ábrázolja a Tudor korabeli Angliát, az idősödő VIII. Henrik szeszélyei által megtépázott királyságot, ahol az egyszerű átlagemberek szenvedik meg a középkori királyokéhoz hasonló habitusú Henrik döntéseit. Az atmoszféra zseniális, magával ragadó, a háború előkészületeit, a hajózást, a bekerítéseket rendkívül jól adja vissza, élő, lélegző világ. Nekem különösen öröm, ahogy a korabeli jogrendszer működését bemutatja, a bíróságok működését, a különféle eljárásokat és szervesen beillesztette a cselekménybe, teljesen természetességgel használja őket, látszik, hogy nagyon alapos kutatásokat végzett az író, mind mindig. A krimiszál voltaképpen két ügyet takar, egyrészt egy királyné szolgálójának gyermeke által indított gyámsági kereset kapcsán vizsgálódik Shardlake mester, másrészt megpróbálja feltárni Ellen múltját, hátterét. Jól adagolja az információkat Sansom, ráadásul valódi nyomozást, láthatunk, kikérdezéssel, múltbeli titkokkal, meglepő fordulatokkal, nincs olyan érzésem, hogy magától megoldódik a rejtély, mint más krimikben. Továbbra is tetszik Shardlake figurája és őszintén lehet izgulni a társaiért is. Az egész persze a pénz és a hatalomról, na meg a szexualitásról szól, mint minden mocskos rejtély a krimi-történelemben. Külön kiemelem a kötet végén a Mary Rose pusztulását a Pourtsmouth-i csata leírását, ami fölöttébb hatásosra sikerült. Engem ismét megvett Sansom kilóra, de ez nem is csoda egy 16. századi Angliában játszódó krimitől, ahol egy ügyvéd a főszereplő, ezt nem lehet nem szeretni :)

kvzs P>!
C. J. Sansom: A bosszú nyilai

„Egyet fizet, hármat kap” típusú könyv. A krimi részében két nyomozást is végigkövethetünk, de a történelmi vonal is nagyon erős.
A történetvezetés elég lassú, nagyon sok benne az időszakot, a társadalmat, a jogot, a háborút, úgy egészében a hátteret bemutató kitérő, de ez a „ráérősség” jól illik a könyvhöz, érzékelteti, hogy akkoriban mennyivel lassabb volt az élet.
A háború és a hadsereg bemutatása reális volt, tetszett, hogy Sansom nem szépített semmit, hanem leírta a csaták borzalmát, a kényszersorozások következményeit és a vezetők hozzá nem értését.
A krimi részt néha picit erőltetettnek éreztem, a megoldásokra is rájöttem viszonylag hamar.
Sansom szüzeknek nem ezt ajánlom elsőnek, de aki megszerette Shardlake vagy Barak karakterét, az ezt a könyvet is élvezni fogja.

Ms_Mississippi>!
C. J. Sansom: A bosszú nyilai

Különleges a kapcsolatom ezzel a könyvvel, mivel az egész Matthew Shardlake sorozatba emiatt a kötet miatt vágtam bele. Történt, hogy egy szeptemberi délután csak úgy lézengtem egy könyvesboltban, mikor megéreztem, hogy egy hideg szempár figyel. Thomas Howard volt az (ezúton dicsérem Hans Holbein munkáját, elképesztő milyen élettel teli képeket festett.), és tudtam, hogy kell nekem a könyv. Csak, hogy ez valaminek az ötödik része volt, és rendesen akartam elolvasni a sorozatot így kezdtem az elejétől, eljutok idáig, erre arra kell rájönnöm, hogy Norfolk nem szerepel ebben a részben. Ennek ellenére megérte a sok várakozás és olvasás? Meg hát :D. 2016 egyik nagy felfedezése lett Sansom Shardlake sorozata.

No de magáról a történetről: talán a legsötétebb rész. Volt már itt ezelőtt is minden, szörnyűbbnél szörnyűbb gyilkosságok, de ez valahogy nyomasztóbb lett. Már az egész történet egy temetőben indul, aztán az író a háborúra készülő Londonba kalauzol el minket. Nem sokkal később Matthew elvállal egy homályos ügyet, azután még egy homályos ügyet, csak saját szakállra.
Maga a nyomozás nekem most elég lassú volt, sokáig nem történt szinte semmi, aztán a végére NAGYON bepörgött a könyv, egymás után történtek az események, az utolsó 100 oldalt egyben is olvastam.

Összességében hozza a már megszokott színvonalat, de itt talán jobban koncentrál a történelmi események bemutatására.

abcug I>!
C. J. Sansom: A bosszú nyilai

Nehezen indul, mint a többi. De a végére ez is beránt és pörög. Biztos ezért is olvastam el mind az 5 könyvet. És például nem a fordítás miatt, mert akkor már a másodikat sem fejeztem volna be. A Sötét tűz-nél figyeltem fel a magyarítás nehézkességére: pl. az indokolatlanul sok határozatlan névelőre, a szó szerinti fordításokra, amelyek a magyar szöveget lassúvá, darabossá teszik, s ráadásul el kell hozzá képzelnem az angol szöveget, hogy az eredeti sokszor nyitottabb jelentése segítsen a „tükörfordítás” leszűkítő szókészletének értelmezésében. Ugyanígy a sok „egy”-et is át kellett fogalmaznom fejben, annyira zavart. És mivel ez fejben kapásból ment, vajon miért is nem lehetett kijavítani kiadás előtt? Pedig szerkesztője is van a kötetnek, nem csak fordítója… Sajnos nekem a Shardlake-könyvekről ez a fordítási probléma maradt meg leginkább…


Népszerű idézetek

robinson P>!

Ha trágyadomb közelében jársz, mindenképpen legyekbe botlasz.

60. oldal

robinson P>!

– A családon kívül álló emberek gyakran nem látják, mi zajlik zárt ajtók mögött.

346. oldal

mate55 P>!

Csak egy hárpia van a világon, de az egyben összes férfi felesége!

85. oldal

Ms_Mississippi>!

Azonban amint kiléptünk megint az utcára, késztetést éreztem arra, hogy egy időre egyedül maradjak; állandóan másokkal voltam az elmúlt két napban.

173. oldal

Ms_Mississippi>!

– […] Sohasem mentem a tömeggel, különösen, ha egy szakadék felé tartottak.

81. oldal

robinson P>!

– Mi volt az a vita korábban a gombokról?
– Talán észrevettétek, hogy néhány katonának vannak gombjai az ingén, míg mások zsinórt használnak az összefogásukra. Sir Franklin szerint csak úriembereknek szabadna gombot viselniük.

168. oldal

robinson P>!

A templomudvar békés volt a nyári délutánon.

(első mondat)

robinson P>!

Parr Katalin házassága előtt is mindig választékosan öltözködött, de most egészen pompázatos volt aranyszálakkal kivarrt ezüst- és vörösesbarna színű ruhájában.

39. oldal

robinson P>!

Kitárult egy belső ajtó, és Vincent Dyrik lépett ki, gyorsan közeledve kinyújtott kézzel. Magas, szikár, korombeli férfi. Atletikus felépítésű, erőt, lendületet sugárzott magából. Sápadt arcszíne és hosszan viselt rőt haja volt: nem volt jó képű, de egyértelműen feltűnő jelenség. Mosolygott, megmutatva teljes, ép fogsorát, de zöldesbarna szeme kemény és éber volt.

108. oldal


A sorozat következő kötete

Matthew Shardlake sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jeffrey Archer: Gondold meg, mit kívánsz!
Umberto Eco: A rózsa neve
Paul Doherty: A Hórusz-gyilkosságok
Shirley Palmer – Szepes Mária – Michael Connelly – Nicola Lindsay: Veszélyzóna / A vörös oroszlán / Elfelejtett hangok kórusa / Túl a felhőkön
Fabian Lenk: A fáraó halálának titka
Frank Tallis: Gyilkos illúziók
Indrek Hargla: Melchior és a Kerekeskút utca lidérce
Rory Clements: Herceg
Bernard Knight: Méregpohár
S. J. Parris: Eretnek