Cyteen (Unionside 2.) 1 csillagozás

C. J. Cherryh: Cyteen C. J. Cherryh: Cyteen

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Genetic manipulation, murder, intrigue and politics are just part of the story of a young scientist in this substantial book. C. J. Cherryh, who won the 1989 Hugo Award for this novel, following on her Hugo Award-winning Downbelow Station, offers another ambitious work. A geneticist is murdered by an adviser, but the scientist is replicated in the lab, leaving a prodigy who attempts to chart a different fate. The book is intense and complex yet always presented with the flow of true storytelling.

Eredeti megjelenés éve: 1988

>!
Aspect, 1995
696 oldal · ISBN: 9780446671279
>!
680 oldal · ISBN: 9780446514286

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Noro>!
C. J. Cherryh: Cyteen

A magyarul is megjelent Mélyállomás egyik különös sajátossága, hogy az ellenséget csak rosszindulatú pletykákban mutatja meg, de egy pillanatig sem látjuk őket a maguk valójában. Ez a könyv, az Alliance-Union univerzum második nagyregénye, a másik oldalról, az „embertelen praktikák gyakorlóiról” szól. Igaz, nem a háború idején, hanem 50 évvel később, de ez önmagában nem csökkenti az értékét.
El kell mondanom, hogy Cherryh-nek ezt az univerzumát én azért szeretem, mert általában a grimdark űropera legszebb jegyeit vonultatja fel. Csak épp itt nem: ebben a regényben egy fia űrhajó sincsen, az egész színtiszta politika és pszichológia. De gyakran olyan tömény, hogy Harkonnen báró is telefonos segítséget kérne. És hívná a házi orgyilkosát, de ez nem tartozik ide :D Az egész egy kicsit olyan, mintha Frank Herbert írta volna meg a Végjátékot: amikor megmarad a lényegnél, akkor nagyon mély és sokrétű, máskor viszont terjengős és sehova sem vezet.

Az Unió (helytelen magyar fordításban Szövetség) az elsőként felfedezett olyan bolygón jött létre, amely Föld-szerű, de nincsenek rajta fejlett, pláne értelmes állatfajok. Ergo: kolonizálható. A kolóniát pedig úgy hozták létre, hogy az első tudós-generáció elkezdte nagyüzemben klónozni önmagát. A történet idejére az Unió már több naprendszerre kiterjedt és sok tekintetben lehagyta a Földet, de még mindig egy klónozott és tudatalatti engedelmességre programozott, korlátozott jogokkal bíró „munkásosztályra” támaszkodik. A legfőbb kutatóközpont vezetői azonban ennél is messzebb mennek: olyan módon akarják lemásolni önmagukat, hogy zsenialitásuk és motivációik is minél nagyobb mértékben megmaradjanak.
A sztori középpontjában egy ilyen zseniális klón-gyerek áll, akit programozással és az elődje gyermekkorának pontos leutánzásával próbálnak ugyanazzá a személyiséggé nevelni. Végigkövethetjük, ahogy kegyetlen precizitással alávetik a megfelelő traumáknak, ahogy kezd ráébredni a manipulációkra, és ahogy zsenijét arra kezdi használni, hogy visszavágjon a felnőtteknek. Az Arival közvetlenül foglalkozó fejezetek nagyon erősek és hatásosak, néha egyszerre meghökkentőek és szomorúak. Sajnos a másik főszereplőről ezt távolról sem lehet elmondani: Justin, akit Ari „eredetije” tett tönkre, egy irritálóan nyavajgó figura, akinek szerény nyomott véleményem szerint annyi a szerepe, hogy rajta keresztül láthassuk: spoiler. De erre több száz oldalt szánni szerintem kár volt. Az „átlagos” klónok pszichológiáját bemutató részletek megint csak nagyon érdekesek, és ki kell emelni, hogy morális téren nem foglalnak állást, hanem bemutatják, milyen sokrétű probléma is ez.
A labor életébe mindezen felül időnként betolakszik a külvilági politika is, amely borzasztóan bonyolult, és részben pont azért nehezen követhető, mert átlag 100 oldalanként egyszer borítja ránk hihetetlen mennyiségű információját. Ezen némi átszerkesztés sokat segíthetett volna. De általában igaznak érzem, hogy az egész könyvre ráfért volna, ha kihúznak belőle pár száz oldalt.


Népszerű idézetek

Noro>!

Brains and sex fight each other to control your life, and thank God brains get a head start before sex comes along.

Chapter 9, VI

Noro>!

Time itself will bury any enemy you do not yourself make—as long as you don’t make a mistake that lets them bury you.

Chapter 10, Archives

Noro>!

Keep power out of the hands of people you would want to protect.

Chapter 13, XI


A sorozat következő kötete

Unionside sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kim Stanley Robinson: Green Mars
Joan D. Vinge: The Snow Queen
Kate Wilhelm: Where Late the Sweet Birds Sang
Frank Herbert: Dune (angol)
Robert A. Heinlein: Starship Troopers
Alfred Bester: The Demolished Man
Dan Simmons: Hyperion (angol)
Connie Willis: To Say Nothing of the Dog
Orson Scott Card: Speaker for the Dead
Joe Haldeman: The Forever War