Youth ​in Revolt (The Journals of Nick Twisp 1-3.) 3 csillagozás

C. D. Payne: Youth in Revolt

The hilarious, take-no-prisoners novel about a cynical, sex-obsessed teenager's pining love for an intelligent girl– now a major motion picture from Dimension Films starring Michael Cera

SIX MONTHS IN THE LIFE OF THE WORLD'S MOST DANGEROUS TEENAGER

Youth in Revolt is the journals of Nick Twisp, California's most precocious diarist, whose ongoing struggles to make sense out of high school, deal with his divorced parents, and lose his virginity result in his transformation from an unassuming fourteen-year-old to a modern youth in open revolt. As his family splinters, worlds collide, and the police block all routes out of town, Nick must cope with economic deprivation, homelessness, the gulag of the public schools, a competitive type-A father, murderous canines, and an inconvenient hair trigger on his erectile response–all while vying ardently for the affections of the beauteous Sheeni Saunders, teenage goddess and ultimate intellectual goad.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
500 oldal · ISBN: 0385481969

Kedvencelte 1

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

entropic P>!
C. D. Payne: Youth in Revolt

Rájöttem az egyik lehetséges magyarázatra, hogy miért vannak annyira felülreprezentálva a szuperintelligens, hatalmas szókinccsel és fantasztikusan tekervényes aggyal megáldott tinik a kamaszregényekben: azért, mert az adott regény szerzője – mivel ő maga többnyire már nem kamasz – valószínűleg egyáltalán nem tudja, hogyan beszélnek igazából a kamaszok, viszont ha azt mondja, hogy a szereplői szuperintelligensek, azzal megmagyarázza azt a különös jelenséget, hogy az állítólagos kamaszok olyan cirkalmas módon fejezik ki magukat és olyan egzotikus szavakat használnak, mintha angol főnemesek lennének.

Na és persze: ez igen gazdag humorforrás is lehet, mert a roppant kifinomult nyelvhasználat elég komikus, ha egyszer a kamaszokat igazából egyetlen, nagyon is hétköznapi téma foglalkoztatja: a szex.

Itt ezt a Nick Twispet se igen érdekli más, mint hogy bejusson a felülmúlhatatlan Sheeni bugyijába, de tévedés volna azt gondolni, hogy unalmas 500 oldalt olvasni arról, hogy hogyan akarja egy 14 éves pattanásos kamasz végre elveszteni a szüzességét. Nem unalmas, csöppet sem, mert C. D. Payne istenadta komikustehetség, aki fogja az összes kamasznyavalyaságot (a tomboló hormonokat, persze, de a többit is: teljesen elcseszett család, iskolai gondok, stb.) és csudásan abszurd, elmebeteg, könnyesre-röhögősen vicces módon ír róluk. Nem éppen egy szomorkodós, egzisztencialista kérdéseket és kétségeket boncolgató kamaszregény ez, az tuti. (Persze mi ok lenne a szomorra és reménytelenségre – Nick szerint aztán biztos semmi – lásd: https://moly.hu/idezetek/875465)

Amúgy ha komolyan belegondolnék abba, ami ebben a regényben van (válogatott szexuális abúzusok, gyereknevelésre alkalmatlan szülők, nem is kicsit deviáns viselkedési módok, totál magára-hagyatottság, stb.), szerintem felvágnám az ereimet, de ez nem az a regény, ahol komolyan bele kell gondolni ezekbe, vagy ahol azon kell sóhajtozni, hogy vajh mivé is lesz ez a kallódó ifjúság. A kallódó ifjúság remekül feltalálja magát. Én meg remekül szórakozok.

(Azt írták a borítóra, hogy „ez a legviccesebb könyv, amit idén olvasni fogsz”. Eddig tényleg az, és nem hiszem, hogy a maradék másfél hónapban olvasnék ennél viccesebbet.)

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

entropic P>!

Consider, if you will, the morning boner. What a metaphor of hope and renewal! How can anyone give way to despair when one's groin greets each new day with such a gala spectacle of physiological optimism?

493. oldal


A sorozat következő kötete

C. D. Payne: Cut to the Twisp The Lost Parts of Youth in Revolt and Other Stories

The Journals of Nick Twisp sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: The Last Olympian
Jean Webster: Daddy-Long-Legs
Marni Bates: Notable
Meg Cabot: Size Doesn't Matter
Meg Cabot: When Lightning Strikes
Chris Grabenstein: Escape from Mr. Lemoncello's Library
Louis Sachar: The Boy Who Lost His Face
Laura Ingalls Wilder: These Happy Golden Years
Meg Cabot: Forever Princess
J. K. Rowling: Harry Potter and the Order of the Phoenix