Lázongó ​ifjúság (Nick Twisp naplója 1.) 40 csillagozás

C. D. Payne: Lázongó ifjúság

Tom ​Sawyer és Adrian Mole után itt az ezredforduló tinédzser hőse, a tizennégy éves Nick Twisp, akinek a naplóját a kezünkben tartjuk. Nick elvált szülők gyermeke. Reggelenként rettegve közelít a tükörhöz, mert sohasem tudhatja, hány új pattanást fedez fel magán. Miközben szülei leginkább azzal vannak elfoglalva, hogy visszaidézve kamaszkorukat nagykanállal fogyasszák szeretőiket – anyja a macsó típusó férfiakra hajt, míg apja tizenéves bombázókkal fut, akik után hősünk legfeljebb a nyálát csorgathatja –, Nick többnyire azzal bajlódik, hogyan veszíthetné el végre szüzességét, illetve lelkesen asszisztál barátai hasonló jellegű próbálkozásaihoz. Bár hősünk nem kimondottan délceg, felettébb leleményes – csak az a gond, hogy legjobb ötletei rendszerint rosszul sülnek el. Ő azonban egy pillanatra sem csügged, újabb és újabb trükkök révén igyekszik kivágni magát a kutyaszorítóból, de persze eközben még gyakrabban keveredik kalamajkába. Szerencsére az író mindvégig bírja ötlettel, és… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2000
266 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635471475 · Fordította: Rindó Klára, Szabados Tamás

Enciklopédia 1


Kedvencelte 5

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Szimirza P
C. D. Payne: Lázongó ifjúság

Hmmmm…..Hmm…majd ha a sorozatot kivégeztem értelmesebben nyilatkozom ….hmm….

>!
Mandula8
C. D. Payne: Lázongó ifjúság

Sokadjára olvastam immár, de még mindig tetszik, pedig nem nekem szól ez a könyv. Viszont nem tehetek róla, imádom Nick stílusát, a kalandokat, amiken átesik és az embereket, akikkel összehozza a balszerencse.

>!
Pixelhiba
C. D. Payne: Lázongó ifjúság

Őrült egy könyv, de tetszett! :) A fülszöveg amúgy elmond minden lényeges dolgot, olvassa el minél több ember, főleg ugye egy-két tanárnak lenne ajánlható, aki a kamaszokkal hivatalból foglalkozik…Na meg a szülők, persze. ;)

>!
Marée_Noire
C. D. Payne: Lázongó ifjúság

Nagyon régóta szerettem volna elolvasni ezt a könyvet, mivel még sok évvel ezelőtt egy abszolút-nem-könyvszerető ismerősöm azt mondta, hogy ezt bizony imádta, és bármikor újraolvasná. :)
Ugye ismeretes, hogy szeretem az ifjúsági könyveket, tehát csak nem hagyott nyugodni…
Nem mondom, hogy csalódtam, mert nem lenne igaz; ez egy édes könyv egy igazi szerencsétlen, ám nagypofájú, zizzent, naiv és álomvilágban élő kölyökről – melyikünk nem volt az az ő korában?! –; ám mégis: többet vártam. ;) Nem tudtam hangosan, vinnyogva röhögni, inkább csak mosolyt csalt az arcomra.
Azt hiszem, a hosszú évek alatt úgy „ráhúztam” magam, hogy kissé túlpörögtem, és irreális elvárásaim lettek, én meg ráadásul felnőttem, szóval a 4,5 csillagot megérdemli. :D


Népszerű idézetek

>!
Gregöria_Hill

Gyermekként mentem el, és férfiként tértem vissza; igaz, késsel a szívemben – de ujjlenyomatokkal a farkamon.

103. oldal

>!
Gregöria_Hill

Mivel eléggé megcsappantak az asztalomon föltornyozott olvasmányok, elmentem a könyvtárba. Az épület tömve volt magukban motyogó, mosdatlan emberekkel. Vajon miért mutatnak a hajléktalanok ilyen ellenállhatatlan érdeklődést az irodalom iránt? […] Olyan nyomasztó volt ez az egész, hogy végül könyv nélkül mentem haza. […]

Augusztus 15., SZERDA – Süt a nap, úgyhogy fölvettem a FÉLÉNK VAGYOK, DE HÓDÍTANI AKAROK feliratú pólómat, a napszemüvegemet, és elmentem a belvárosi könyvtárba. […] Most, hogy tombol a nyár, a könyvtár még jobban bűzlött, mint rendesen. Valószínűleg csak az oldaná meg a problémát, ha valami gazdag emberbarát megvenné a hajléktalanoknak a Right Guardot. A könyvtár vécéjében egy műveltnek látszó úriember a napszemüvegemet nézegetve megkérdezte, nincs-e kedvem meginni vele egy kávét. […] Beültem néhány órára a folyóirat-olvasóba, és számítógépes magazinokat lapozgattam.

12., 31-32.p.

5 hozzászólás
>!
AniTiger MP

A könyvtár vécéjében egy műveltnek látszó úriember a napszemüvegemet nézegetve megkérdezte, nincs-e kedvem meginni vele egy kávét. Nemet mondtam, de titkon hálás voltam a sorsnak, hogy van valaki, aki számos pattanásom és leendő kopaszságom dacára vonzónak talál. Bárcsak egy dögös, tizenhat éves csajszi lenne… De akkor mit keresne a férfivécében?

32. oldal

>!
Gregöria_Hill

Huszonöt kilométer alatt nyolcvankétszer váltott sávot, hétszer dudált, és négyszer intett be – kizárólag nagy zavarban lévő idős hölgyeknek. Apám sokkal óvatosabb a férfiakkal, amióta egyszer húsz kilométeren át üldözte egy kocsinyi, ólomcsövekkel hadonászó, feldühödött iráni a Nimitz autópályán.

10. oldal

>!
Gregöria_Hill

Az ebédszünet utáni első óra kezdő spanyol volt. Mint kiderült, osztálytársaim háromnegyed részének ez az anyanyelve. […] nagyon jót fecsegtek egymás közt, vicceket meséltek, és sokat röhögtek a tanár kiejtésén. Miss Talmadge, az idősödő, hatvanas évekből itt ragadt békeharcos valószínűleg még El Salvadorban tanulhatta a nyelvet a polgárháború kellős közepén. Talán nosztalgiázni akart, amikor úgy döntött, hogy az oaklandi középiskolában tanít.

185. oldal

>!
Gregöria_Hill

Újabb izgalmas napot töltöttem a könyvtárban. Megtaláltam a Sheeni által ajánlott Huxley-kötetet, és egész délelőtt azt olvastam. A művet narkósok nemzedékei látták el jegyzeteikkel. Lehet, hogy a szerző zseniális meglátásokra tett szert a pszichedélikus szerek segítségével, ám tanítványainak megjegyzéseiből kiviláglott, hogy ez a módszer nem mindenkinél hatásos. […] Délután lemásoltam a Consumers kotonokról szóló cikket, és egy hosszú, szívhez szóló levelet küldtem Sheeninek. Ehhez felhasználtam a könyvtár anyagát. Volt, hogy mind az öt könyvtáros az általam kért anyagokat keresgélte.

191. oldal

2 hozzászólás
>!
Gregöria_Hill

Átverekedtük magunkat a Bay Bridge-i őrületen, és az egyik San Francisco-i tárlaton töltöttük a délutánt. Apám időnként rászánja magát erre, hogy elegendő muníciója legyen a koktélpartikon folytatott csevegésekhez. Lacey testhez simuló kötött ruhát viselt, és lényegesen több elismerő pillantást kapott, mint az összes neoszürrealista alkotás együttvéve.
Apám teljesen le volt égve (ismét szervizbe kellett vinnie a tragacsot), úgyhogy minden mindegy alapon a Ghiradelli Square-re vitt bennünket vacsorázni. A teraszon ülve néztük, ahogy a Sausalito a mályva hatvannégy árnyalatába burkolódzik.

110. oldal

Kapcsolódó szócikkek: San Francisco
12 hozzászólás
>!
cinege

Mrs. Clarkelson az apró teraszán olvasgatott valami vallásos tárgyú kiadványt, amit, gondolom, azért nyomtattak, hogy az afrikai misszionáriusoknak legyen mivel agyoncsapdosni a cecelegyeket.

81. oldal

>!
BacchanteBlues P

– Ne aggódj. Remek tervet agyaltam ki. (Ez persze nem volt igaz, de Nixon ugyanezt a stratégiát követte hatvannyolcban, és bejött neki.)

106. oldal

>!
BacchanteBlues P

– Ebben mindnyájan egyek vagyunk – jelentette ki megfellebbezhetetlenül anyám. – Az élet néha igazán pocsék tud lenni.

137. oldal


A sorozat következő kötete

Nick Twisp naplója sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Rick Riordan: Neptunus fia
R. J. Palacio: Az igazi csoda
R. J. Palacio: Csodácska
Jean Webster: Nyakigláb Apó / Kedves Ellenségem!
Jeff Kinney: Pechszéria
Jenny Carroll: Tudom, hol vagy!
Ally Carter: Görbüljek meg, ha igazat mondok
Jenny Han: Örökkön örökké: Lara Jean
Meg Cabot: Töltött galamb
Brodi Ashton – Cynthia Hand – Jodi Meadows: Lady Jane