Négy ​kérdés 11 csillagozás

Byron Katie: Négy kérdés Byron Katie: Négy kérdés

„Ez ​a kötet mindenre választ ad. Forgassák haszonnal!”
Eckhart Tolle

Byron Katie könyve úgy tört be a világmegváltó tanácsoktól hemzsegő könyvpiacra, akár egy friss fuvallat. Ő maga Munkának nevezi módszerét. A Munka mindössze négy kérdésből áll, amelyeket bármilyen problémára alkalmazhatunk. Mindegy, hogy a főnökünkre haragszunk, kamasz gyerekünk viselkedésével van gondunk, a szerelmi életünk, a pénz vagy netán a környezetszennyezés aggaszt; a négy kérdésen keresztül teljesen más megvilágításban látjuk majd a dolgot. Tartós megnyugvást tapasztalunk, s felleljük magunkban a megoldáshoz és cselekvéshez szükséges tisztánlátást és erőt.

A Munka lényege, hogy föltesszük magunknak (vagy másoknak) a négy meghatározott kérdést, válaszolunk rá, majd a végén megfordítjuk az eredeti állítást az éppen aktuális problémáról. A dolog arra épül, hogy az elménkben mindannyian történeteket szövünk az események és az emberek köré: nem a valóságot érjük át, hanem a valóság köré… (tovább)

Eredeti cím: Loving What Is

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Édesvíz, Budapest, 2014
310 oldal · ISBN: 9789635291946 · Fordította: Béresi Csilla
>!
Édesvíz, Budapest, 2008
310 oldal · ISBN: 9789635288120 · Fordította: Béresi Csilla

Kedvencelte 4

Most olvassa 8

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

>!
eeszter P
Byron Katie: Négy kérdés

Hasznos és praktikus, csak időbe telik, míg az embernek eszébe jutnak ezek a tanácsok, ha felbosszantja valami…

>!
gab001 P
Byron Katie: Négy kérdés

Számomra nem volt éppen könnyű olvasmány, de nem mindig kell annak lennie egy könyvnek. Érdekes gondolatokat tartalmaz, s idő kell hozzá, hogy az ember átlássa, hogy miről is szól. A négy kérdés igazából arra való, hogy jobban megismerd magad és elfogad a téged körülvevő világot. Több jellegzetes problémát vet fel és elhangzott párbeszédekkel támasztja alá a módszer működését.
Általában az olvasmányaim hatással vannak a hangulatomra, s ez erre a könyvre különösen igaz volt, ezért is pihentettem néhány hónapig, bár nagyon ritka, hogy egy könyvet nem olvasok végre elsőre. Összességében mégis az az igazság, hogy tetszett. Talán egyszer majd újra is olvasom.

>!
evii29 P
Byron Katie: Négy kérdés

Végülis hasznos volt, mert néha segíthet a négy kérdés, de szerintem nem minden esetben. Ezzel a módszerrel csak leszarjuk a problémát, már elnézést. Annak viszont kiváló. A ”gyerek sose szedi fel a zoknijait" esetnél jutott eszembe ez, ugyanis nálunk is ugyanez a baj. Tesóm nem segít otthon, nekem kell mindent csinálni. Ami eddig volt, rászóltam, hogy csináljon már valamit, mérgelődtem, aztán vagy megcsinálta, vagy nem tudtam megvárni, és pl. elmosogattam én. A könyv szerint: szó nélkül csináljak meg mindent én, ne mérgelődjek, mindenki boldog lesz. De ha mindent én intézek, lehet, hogy nyugodtabb leszek, de szabadidőm nem marad, ergo kevesebbet tudok olyasmivel foglalkozni amit szeretek/érdekel, míg tesóm vígan játszik a számítógéppel. Úgyhogy mindenre ezt ne húzzuk már rá.


Népszerű idézetek

>!
gab001 P

A gondolatok jönnek és mennek. Előtűnnek a semmiből, és elenyésznek, akár az üres égen átvitorlázó felhők. Azért jönnek, hogy továbbálljanak, nem pedig azért, hogy maradjanak. Egészen addig ártalmatlanok, amíg nem kötődünk hozzájuk, s nem kiáltjuk igaznak őket.

33. oldal

>!
gab001 P

Ha valaki éli a saját életét, és én mentálisan szintén az ő életét élem, tulajdonképpen ki éli az enyémet? Mindketten az övét éljük. Amennyiben gondolatban valaki más ügyeivel foglalkozom, ez megakadályoz abban, hogy a sajátjaimmal törődjem. Elszigetelődöm önmagamtól, és nem értem, miért nem működik az életem.

32. oldal

>!
DelfinIbi

A szenvedés természetes védelmi reakció, amely arra figyelmeztet, hogy a kívánatosnál jobban leragadtunk egy-egy gondolat mellett.

11. oldal

>!
gab001 P

A boldogság esetenként homlokegyenest az ellenkezője annak, mint amilyennek képzeljük

178. oldal

>!
gab001 P

Egy döntés akkor születik meg, amikor a helyzet megérett rá, és egyetlen légvétellel sem korábban.

200. oldal

>!
Vajda_Ágnes

Ami azt illeti, én is az ön kivetülése vagyok, hogyan másként kerülhetnék ide? Ez ügyben nincs szabad választásom. Az önmagamról gyártott kitaláció vagyok, nem valódi lényegem. Ön engem öregnek vagy fiatalnak, szépnek vagy csúnyának, becsületesnek vagy becstelennek, gondosnak vagy gondatlannak lát. Az ön számára létezem, hogy az ön megemésztetlen gondolatait, külön bejáratú mítoszát igazoljam.

>!
Vajda_Ágnes

Ha a hang a fejedben te vagy, akkor ki az aki hallgat rá?

>!
Vajda_Ágnes

Mindig a vetített képen igyekszünk javítani, ahelyett, hogy megtisztogatnánk a vetítőt.

>!
Vajda_Ágnes

Ha valaki igazsággal bombáz, onnan tudom, hogy igaza van, hogy azonnal védekezésbe megyek át.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ni Hua-Ching: Belső alkímia
Eckhart Tolle – Wayne W. Dyer: Miért fontos, hogy rendkívüliek legyünk?
Kurt Tepperwein: Minden terv valóra váltható
Kurt Tepperwein: A gazdagság forrása
Ilona Ciunaite – Elena Nezhinsky: Gateless Gatecrashers
Jed McKenna: Spiritually Incorrect Enlightenment
Palócz Zita: Kézikönyv útkeresőknek
Soma Mamagésa: Hogyan ne sárkányosodjunk el?
Kurt Tepperwein: Út a sikerhez
Dan Millman: Élj céltudatosan!