A ​magyar sajtó és újságírás története a kezdetektől a rendszerváltásig 2 csillagozás

Buzinkay Géza: A magyar sajtó és újságírás története a kezdetektől a rendszerváltásig

A ​mű szerzője az 1970-es évek vége óta folytat sajtótörténeti kutatásokat, és a tárgyat több mint két évtizedig adta elő a felsőoktatásban. A sajtó történetét ugyan a médiatörténet részének tekinti, mégis az írott sajtó nyelvhez kötöttsége és az írás-olvasásból következő intellektuális vonatkozásai miatt világosan elhatárolhatónak tartja a vizuális és auditív médiumoktól, amelyek ezért a kötetben csak a nélkülözhetetlen utalások erejéig jelennek meg.

Az előzményeivel együtt több évszázados múltra visszatekintő történetben elsősorban a magyar sajtó intézményének alakulására helyezi a hangsúlyt: a sajtó tartalmának létrehozóit (újságírók, szerkesztők), a sajtóüzem megszervezőit és működtetőit (kiadói vállalkozók és a kiadói üzlet), mindkét kategória felügyeletét, szabályozását (cenzúra, sajtópolitika), a sajtósokszorosítás, újságnyomtatás fejlődésének fő vonalát, a lapterjesztés alakulását (előfizetés, kolportázs, utcai árusítás), az információ megszerzésének fejlődését (az… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Wolters Kluwer, Budapest, 2017
ISBN: 9789632955988
>!
Wolters Kluwer, Budapest, 2016
548 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632955971

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Alvarando P>!
Buzinkay Géza: A magyar sajtó és újságírás története a kezdetektől a rendszerváltásig

A szerző írt már pár monográfiát e témában, azonban ez a könyv az eddigi legteljesebb magyar sajtótörténet. A téma tárgyalását a Rákóczi-szabadságharcnál kezdi megemlítve a Mercurius Hungaricust és a rendszerváltozás környéke a végpont. Nagyobb hangsúlyt a 19. századi sajtó bemutatására helyezi, ezen belül is rendkívüli terjedelemmel ír a dualizmus koráról. A 20. századi sajtó története alig 150 oldal három korszakra bontva, de többet ebből nem is lehetett kihozni. A különböző korszakok lapjai mellett láthatjuk hogyan lett a kezdetben szépirodalmi igényességgel írt lapokból fokozatosan üzleti alapú újságírás, foglalkozik magukkal az újságírói szakmát művelőkkel is. A könyvet végigkíséri a szakma mindenkori viszonyulása a politikai hatalomhoz. A magyarországi helyzet mellett a 20. század bemutatásánál külön fejezetben ír a határon túli és az emigráns magyar sajtóról is. A könyvet részletes bibliográfia zárja, amely segíti egy-egy érdekesebb korszak vagy téma továbbolvasását. A könyv ajánlható bárkinek, akit érdekel a magyar sajtó részletes története.


Népszerű idézetek

apple_pie>!

Megfelelő propaganda olyan köpenyt boríthat rossz célokra is, hogy az a tömeg szemében igazságok szent palástjává válik.

340. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Murányi Marcell: Szex, celebek, politikusok
Szabó László: A modern újságírás
Bencédy József: Sajtónyelv
Hugo de Burgh (szerk.): Oknyomozó újságírás
Vásárhelyi Miklós: A bilincsbe vert beszéd
Szalády Antal (szerk.): A magyar hirlap-irodalom statistikája 1780–1880-ig
Amelie Lanier: Széchenyi István és Széchenyi Béla cikkei a Timesban
Rapcsányi László (szerk.): Tolnai Világlapja 1901–1944
Paál Vince (szerk.): A sajtószabadság története Magyarországon 1914–1989
Karig Sára (szerk.): Barátok, rokonok