Sárkányos ​lány 51 csillagozás

Buzai Borbála: Sárkányos lány

A drogfüggőségtől a szabadulásig

„Egy szakadék szélén állok az űrben, alattam nincs az égvilágon semmi, körülöttem sötétség. Én vagyok a főszereplő, a világ egész történelmének főszereplője. Nagyon összeszedett vagyok, minden erőmmel fókuszálok. Tudom, hogy fontos feladat vár rám. Minden az én kezemben van, a világ összes múltja, jelene, jövője. Nem mintha elronthatnék valamit, de mégis nagyon oda kell figyelnem. Kicsivel mögöttem segítő lények jelenlétét érzem, akik feszülten támogatnak. Látom későbbi anyámat a szülőágyon. Nem vált ki belőlem különösebb érzelmeket, nagyon jól ismerem, mintha ő is én lennék. Iszonyúan koncentrálok. Azután levetem magam a szakadékűrbe, és kibújok a szülőcsatornán. Az eseményeket ezután inkább felülről látom, azt, ahogy fehér ruhásemberek kézről kézre adogatják a kisbabát, majd megmosdatják. A Sárkány éve volt és a Halak hónapja.”

>!
Alexandra, Debrecen, 2003
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633686270
>!
Alexandra, Pécs
222 oldal · keménytáblás · ISBN: 963368627x

Enciklopédia 3


Kedvencelte 4

Várólistára tette 22

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

tiborszerintabor P>!
Buzai Borbála: Sárkányos lány

A könyv egy „öntörvényű személyiség” beszámolója „vadra sikerült” fiatalkoráról. A szerző még általános iskolás korában dohányozni és alkoholizálni, középiskolásként drogokat is rendszeresen fogyasztott. 15 és 18 éves kora között három nem kívánt terhessége és abortusza volt. Zűrös baráti kapcsolatok, konfliktusos párkapcsolatok, problémás családi és iskolai viszonyok jellemezték fiatalkorát – skinheadek, anarchisták, unalomból kocsikat feltörő rózsadombi fiatalok, illetve drogos junkiek körében mozgott.

A szerző fiatalkori deviáns viselkedését átlag feletti okosságával magyarázza, összefüggésben azzal az egzisztenciális válsággal, hogy már kisgyerekként érdekelték az emberi élet értelmével és a halállal kapcsolatos kérdések, de a környezetében senki nem tudott értelmes válaszokat adni filozófiai jellegű kérdéseire, felvetéseire. Volt hajlama a búskomorságra, így belecsúszott ebbe az állapotba, és az alkoholt ennek oldására használta már fiatalkorában.

Problémás viselkedése miatt magántanulóként végezte el a gimnázium első két osztályát, majd különböző kisebb vállalkozásokban kezdett dolgozni. A munka mellett nem csak fogyasztotta, hanem nagyban árulta is a drogot. A keresett pénzét elszórta. Egy alkalommal úgy döntött, hogy leáll a drogokról, az alkohol azonban továbbra is megmaradt az életében. Egy ideig az Egyesült Államokban élt, majd visszatért Magyarországra, és idővel leérettségizett.

A szerző pszichológusnál és „tisztánlátónál” is megfordult, akik nem igazán tudtak segíteni neki. Az USA-ba visszatérve a spiritualitás iránt kezdett érdeklődni és egy guru vonzáskörébe került. A szerző társadalmi kötöttségektől mentes, „szabad” életre vágyik, ezt azonban nem tudja megvalósítani, kénytelen bevállalni kisebb munkákat – sorsának további alakulásáról nem tudunk meg többet, mert a könyv ezen a ponton váratlanul, lényegében lezáratlanul végetér.

A továbbiakban személyes véleményem fejtem ki a könyvben leírtak vonatkozásában. Amit érdemes ilyen típusú könyveknél előrebocsátani: problémás viselkedésű, torz szemléletű és értékrendű személy rendre nem lát rá reálisan önmagára, illetve hajlamos bizonyos körülményeket figyelmen kívül hagyni vagy jelentőségén alulértékelni.

A könyv lényegében egy cselekménydús akcióregény, amelyben az események előre nem kiszámítható módon követik egymást, sodró lendületben. A tudatmódosítás, a függőségbe kerülés, a bulizás, a költözés, a létbizonytalanság meghatározó és folyton visszatérő körülmények a műben. Az életút mintha a jobbá válás irányába tartana, de sok a probléma, a zűrös helyzet, és kevés az önreflexió. A szerző részlegesen rendelkezik jó értelmi képességekkel, viszont egyenetlen, bizonytalan, labilis személyiség, aki könnyen kerül a züllés és a függés bűvkörébe.

A szerző folyamatosan problémás döntéseket hoz, folyamatosan problémás helyzetekbe keveredik, ami okosságát megkérdőjelezi, illetve relativizálja. Lényegében a mának él, nem tervez, nem gondol és nem is lát előre. A társadalmi valósággal nem foglalkozik mélyebben, a maga kis burokvilágában él – túlságosan általános létkérdésekkel foglalkozik, amelyekre nem tud értelmes választ adni. Gondolkodása alacsony szintű, összefüggéseket, mintázatot nem keres, nem próbál koherens világképet felépíteni magában.

Az érdekesnek tartott események leírása mellett csak rövid utalások és sejtetések vannak személyiség- és hangulatzavarral összefüggő problémákra, azaz ezek a körülmények el vannak halványítva, illetve ki vannak takarva. A szerző hajlamos a depresszióra és a negatív gondolkodásra, a problémákon (feleslegesen) rágódásra és a képzelgésre, a „képzavarra” mint teste, mind önmaga, mint a valóság vonatkozásában – erről azonban nagyon keveset ír. Jellemző rá a végletesség és az önkontroll hiánya, nincs benne igazán határtartás, autonómia. A könyvben leírtak alapján borderline alaphoz társuló hangulatzavart és függőséget lehet joggal feltételezni személye vonatkozásában.

Elgondolkodtató körülmény a családi, közösségi, társadalmi védőháló hiánya az okos, de problémásan viselkedő személyek esetén: egy dolog, hogy a szerző „nem veszi észre magát”, egy másik viszont az, hogy se a szülők, se a tanárok, se kortársak nem tudták visszatartani a zülléstől, illetve arról „lebeszélni”. Azt írja a szerző: „Tudom, hogy egyik szülő sem kívánja a gyerekének, amit átéltem, és én is szégyenkezem sok minden miatt, de a vasszigor nem segített volna, olyan erő és akarat lakozott bennem, amit sehogy sem lehetett volna normális pályára terelni. Végig kellett élnem az egészet. Nem volt más választásunk.” Mindez súlyos korlátoltságra és beteges makacsságra utal – mely tulajdonságok nem az okos emberekre jellemzők.

A szerző nem kezeli kellő súllyal, hogy mennyire ellentmondásos, kettősségek világában élő, torz személyiség: hiába vannak jó képességei, ha sodródva, spontán, reflektálatlanul él, nem rálátva önmagára, illetve nem gyakorolva kellő önkritikát magával szemben. Túl sok mindenre mond igent – és ez a hozzáállása problémákat eredményez, aminek ő nem tuljadonít komolyabb jelentőséget, tekintve, hogy beállítódása miatt a bekövetkezett problémákat, a valóban okos emberek által elkerült „zsákutcákat” is hasznos, őt építő tapasztalatnak fogja fel.

Kiegészítés (ami a könyvből nem derül ki): A szerző a könyv megírása óta filozófia diplomát, majd mentálhigiénés segítő végzettséget szerzett, és mentálhigiénés szakemberként önálló praxist folytat, szenvedélybetegséggel, személyiségzavarral, hangulatzavarral, illetve egyéb magánéleti problémákkal küzdő személyeket segítve, egyéni, pár-, család- és csoportterápiát is alkalmazva.

A témához kapcsolódó további értékeléseim:
Woolf: Egy alma per nap https://moly.hu/ertekelesek/3340043
Albert Györgyi: Miért pont én? https://moly.hu/ertekelesek/3109292
Kneszl Carmen: Én a megbélyegzett https://moly.hu/ertekelesek/3124541
Kordos: Hungary by night https://moly.hu/ertekelesek/3080729
Bihari: Egy negyvenes szingli… https://moly.hu/ertekelesek/3106440
Hódi: A tehetség kérdőjelei https://moly.hu/ertekelesek/3282984
Eger: A döntés https://moly.hu/ertekelesek/3260969
Donders: Reziliencia https://moly.hu/ertekelesek/3338786

Galambdúc>!
Buzai Borbála: Sárkányos lány

Olyan ez a könyv, mint maga a betegség: kavargó, csapongó, leszűkített térben mozog, és ha valaki azért kezdi el olvasni, mert segítségre számít, hát nem biztos, hogy meg is fogja kapni.
Mert mint minden ilyen írás általában, ez az alkotójának az élmények kiírását jelenti, és ezért – szigorúan szerintem – öncélú. Ami egy függéstől vagy depressziótól szenvedő embert érdekel az nem az állapot leírása csupán, hanem a hogyan-kecmeregjek-ki-belőle kérdésre konkrét válasz. És ezt nagyon nehéz megfogni, pontosan visszaadni. Ezért nem kaphatott több pontot, bár a stílusa nem rossz.

Slyka>!
Buzai Borbála: Sárkányos lány

Leginkább felháborítónak tartom. Töménytelen pénzzel pumpálni hosszú éveken át egy önmagát tönkretevő, ingyenélő, alkoholista drogost. A felháborodás a legjobb szó amit tudok írni.

Babid>!
Buzai Borbála: Sárkányos lány

Egy (szerintem) Borderline-os lány expresszív, autoterápiás jegyzetei. Viszont enyhe túlzás a drogot a könyv központi motívumaként aposztrofálni. Az csupán egy borzasztó komplex történet egy epizódja, vagy még inkább az abban a kontextusban tekinthető „next level”-je (ill. +1 tünet).
Ami érdekes, hogy ha jól gondolom, ennek az ifjú hölgynek az édesanyja a http://moly.hu/konyvek/singer-magdolna-szerk-lelke-rajta-a-tetovalas-pszichologiaja könyv szerzője.

4 hozzászólás
maneki_neko>!
Buzai Borbála: Sárkányos lány

Sok bajom van ezzel a könyvvel. Az egyik a bárdolatlan stílus – habár tudom, hogy nem szépirodalomnak készült, hanem az élmények kiírása volt a cél. Aztán: nem igazán sikerült megértenem a miérteket, a lány viselkedésének, önpusztításának mozgatórugóit. Felvetett ugyan néhány gyerekkori gondolatot (félelmek, halál, hiábavaló létezés), de ez nekem nem volt elég hozzá. Végül: nem tehetek róla, de ez a lány rettentő ellenszenves nekem az első perctől kezdve. És nem tudok eltekinteni attól, hogy kereskedett is a droggal, ami nagyon komoly bűncselekmény, és ez már bőven túllép az önpusztításon.

Wildwood_Flower>!
Buzai Borbála: Sárkányos lány

Nagy reményekkel szaladtam neki a könyvnek, már ismertem Orsi történetét. A sztori nagyon is életszagú, persze milyen is lehetne?! Nekem a fogalmazás és a szóhasználat választékossága a hiányosság, ezen lenne mit csiszolni.

sassenach>!
Buzai Borbála: Sárkányos lány

Érdekes volt, de a stílusa nagyon nem tetszett. Sokszor fennhéjázónak tűnt, sokszor dicsekvőnek, lekezelőnek, néha meg szimplán idegesítő volt. Néhol a szóhasználat is kiakasztott. A történet helyenként hihetetlen volt számomra ("otthagytam az ingatlanügynöki munkát és elmentem mixernek, majd modellnek, végül pankrátor lettem…" MIVAAAN????) És mondja már meg nekem valaki, hogy a fenébe lehet ennyi kocsit összetörni??? Konkrétan ahányszor autóba ült, mindig karambolozott… :/

Papírtigris>!
Buzai Borbála: Sárkányos lány

Nekem egy kicsit túl sok volt. Túl magas lóról, túl felfoghatatlan, hogy miért.

Manyesz>!
Buzai Borbála: Sárkányos lány

Kicsit olyan érzésem volt, mint a Zsidó menyasszony olvasásakor. Szegény lány, jódolgában nem is tudta-tudja, hogy mit kezdjen magával, hogy is tudja felhívni magára a szülei figyelmét.

Zsuzsanna_Sinka>!
Buzai Borbála: Sárkányos lány

Tudom, hogy borzalmasan tragikus ez a könyv, de nem sikerült együttérzést ébresztenie bennem, csupán szemlélő maradtam.


Népszerű idézetek

lorem>!

Megfigyeltem, hogy minden ember máshogy áll ugyanahhoz a dologhoz. Kiderült, hogy ami az egyiknek megoldhatatlan probléma, az a másiknak leküzdhető akadály, a harmadiknak pedig egyenesen örömhír. Ebből levontam azt a következtetést, hogy problémák nincsenek. Egyszerűen nem léteznek. Események vannak, amelyeket az emberek így vagy úgy értékelnek. Az események azonban közömbösek.

1 hozzászólás
sassenach>!

A könyvek létezésének felfedezése a velem történt legjobb dolog a világon. Olvasmányaim rengeteg depresszióból húztak már ki, és akkor vagyok a legboldogabb, ha leülhetek egy jó könyvvel a kezemben olvasni.

127. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv · olvasás
sassenach>!

…tulajdonképpen egyedül én vártam el magamtól, hogy tökéletes legyek.

17. oldal

1 hozzászólás
Babid>!

A következő, budakalászi lakást szépen rendbe tettem, kitapétáztam, és odaszoktattam egy cicát is, mert a főbérlőm azt mondta, hogy ne szoktassam oda.

164. oldal

Kapcsolódó szócikkek: macska
Zsuzsanna_Sinka>!

Teljesen elvesztettem a kapcsolatot önmagammal. Rájöttem, hogy össze kell szednem magam, meg kell nyugodnom, egyedül kell lennem, pihennem kell, sportolnom kell, átgondolni a dolgokat. De egyszerűen nem sikerült. Kapálóztam, hogy ne kelljen nagyon-nagyon mélyre zuhannom, mielőtt kifelé indulhatnék a gödörből. De nem sikerült. Egyre rosszabb lett. Február óta minden reggel leírtam a céljaimat, de most abbahagytam, mert minden sor egyszerűen a képembe ordította, hogy mennyire a leírtak ellenkezője az igaz, és így csak csalódtam, és újra csalódtam magamban. Próbáltam tornázni vagy futni, de nem ment. Egyszerűen nem tudtam rászánni magam. Elkezdtem, de a sikertelenség miatt abbahagytam. Egyik bevált módszerem sem segített kijönni a gödörből. Darab szarnál is szarabbnak éreztem magam.


Hasonló könyvek címkék alapján

Sienna Cole: Reményszimfónia
Szaszkó Gabriella: Beszélj hozzám
Baráth Viktória: Egy év Rómában
Havas Henrik: Gaszner és Rihmer főorvos elmeosztálya
Charity Norman: Zuhanás
Réti László: Kaméleon
Garay Zsuzsanna: Függőség
Lovas Nagy Anna: Verazélet
B. N. Toler: Lélekvesztők
Kim Leine: Kalak