Sárkányos ​lány 47 csillagozás

Buzai Borbála: Sárkányos lány

A drogfüggőségtől a szabadulásig

„Egy szakadék szélén állok az űrben, alattam nincs az égvilágon semmi, körülöttem sötétség. Én vagyok a főszereplő, a világ egész történelmének főszereplője. Nagyon összeszedett vagyok, minden erőmmel fókuszálok. Tudom, hogy fontos feladat vár rám. Minden az én kezemben van, a világ összes múltja, jelene, jövője. Nem mintha elronthatnék valamit, de mégis nagyon oda kell figyelnem. Kicsivel mögöttem segítő lények jelenlétét érzem, akik feszülten támogatnak. Látom későbbi anyámat a szülőágyon. Nem vált ki belőlem különösebb érzelmeket, nagyon jól ismerem, mintha ő is én lennék. Iszonyúan koncentrálok. Azután levetem magam a szakadékűrbe, és kibújok a szülőcsatornán. Az eseményeket ezután inkább felülről látom, azt, ahogy fehér ruhásemberek kézről kézre adogatják a kisbabát, majd megmosdatják. A Sárkány éve volt és a Halak hónapja.”

>!
Alexandra, Debrecen, 2003
224 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633686270
>!
Alexandra, Pécs
222 oldal · keménytáblás · ISBN: 963368627x

Enciklopédia 2


Kedvencelte 4

Várólistára tette 20

Kívánságlistára tette 6

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Galambdúc
Buzai Borbála: Sárkányos lány

Olyan ez a könyv, mint maga a betegség: kavargó, csapongó, leszűkített térben mozog, és ha valaki azért kezdi el olvasni, mert segítségre számít, hát nem biztos, hogy meg is fogja kapni.
Mert mint minden ilyen írás általában, ez az alkotójának az élmények kiírását jelenti, és ezért – szigorúan szerintem – öncélú. Ami egy függéstől vagy depressziótól szenvedő embert érdekel az nem az állapot leírása csupán, hanem a hogyan-kecmeregjek-ki-belőle kérdésre konkrét válasz. És ezt nagyon nehéz megfogni, pontosan visszaadni. Ezért nem kaphatott több pontot, bár a stílusa nem rossz.

>!
Slyka
Buzai Borbála: Sárkányos lány

Leginkább felháborítónak tartom. Töménytelen pénzzel pumpálni hosszú éveken át egy önmagát tönkretevő, ingyenélő, alkoholista drogost. A felháborodás a legjobb szó amit tudok írni.

>!
Babid
Buzai Borbála: Sárkányos lány

Egy (szerintem) Borderline-os lány expresszív, autoterápiás jegyzetei. Viszont enyhe túlzás a drogot a könyv központi motívumaként aposztrofálni. Az csupán egy borzasztó komplex történet egy epizódja, vagy még inkább az abban a kontextusban tekinthető „next level”-je (ill. +1 tünet).
Ami érdekes, hogy ha jól gondolom, ennek az ifjú hölgynek az édesanyja a http://moly.hu/konyvek/singer-magdolna-szerk-lelke-rajta-a-tetovalas-pszichologiaja könyv szerzője.

4 hozzászólás
>!
maneki_neko
Buzai Borbála: Sárkányos lány

Sok bajom van ezzel a könyvvel. Az egyik a bárdolatlan stílus – habár tudom, hogy nem szépirodalomnak készült, hanem az élmények kiírása volt a cél. Aztán: nem igazán sikerült megértenem a miérteket, a lány viselkedésének, önpusztításának mozgatórugóit. Felvetett ugyan néhány gyerekkori gondolatot (félelmek, halál, hiábavaló létezés), de ez nekem nem volt elég hozzá. Végül: nem tehetek róla, de ez a lány rettentő ellenszenves nekem az első perctől kezdve. És nem tudok eltekinteni attól, hogy kereskedett is a droggal, ami nagyon komoly bűncselekmény, és ez már bőven túllép az önpusztításon.

>!
Wildwood_Flower
Buzai Borbála: Sárkányos lány

Nagy reményekkel szaladtam neki a könyvnek, már ismertem Orsi történetét. A sztori nagyon is életszagú, persze milyen is lehetne?! Nekem a fogalmazás és a szóhasználat választékossága a hiányosság, ezen lenne mit csiszolni.

>!
sassenach
Buzai Borbála: Sárkányos lány

Érdekes volt, de a stílusa nagyon nem tetszett. Sokszor fennhéjázónak tűnt, sokszor dicsekvőnek, lekezelőnek, néha meg szimplán idegesítő volt. Néhol a szóhasználat is kiakasztott. A történet helyenként hihetetlen volt számomra ("otthagytam az ingatlanügynöki munkát és elmentem mixernek, majd modellnek, végül pankrátor lettem…" MIVAAAN????) És mondja már meg nekem valaki, hogy a fenébe lehet ennyi kocsit összetörni??? Konkrétan ahányszor autóba ült, mindig karambolozott… :/

>!
Papírtigris
Buzai Borbála: Sárkányos lány

Nekem egy kicsit túl sok volt. Túl magas lóról, túl felfoghatatlan, hogy miért.

>!
Manyesz
Buzai Borbála: Sárkányos lány

Kicsit olyan érzésem volt, mint a Zsidó menyasszony olvasásakor. Szegény lány, jódolgában nem is tudta-tudja, hogy mit kezdjen magával, hogy is tudja felhívni magára a szülei figyelmét.

>!
Zsuzsanna_Sinka
Buzai Borbála: Sárkányos lány

Tudom, hogy borzalmasan tragikus ez a könyv, de nem sikerült együttérzést ébresztenie bennem, csupán szemlélő maradtam.

>!
Nauri
Buzai Borbála: Sárkányos lány

Nem sokat tudtam a könyvről, kb. annyit, hogy egy drogfüggő lány írta. Amikor olvasni kezdtem, láttam, hogy egy elég hosszú költeménnyel kezdődik, amit bevallom, át is ugrottam egyből. A történet vége felé nyert értelmet a vers, amikor is visszalapoztam és elolvastam. Maga az egész könyv is ilyen volt, az elején sokszor csak lestem, hogy mi fog ebből kisülni, de a végére érve kerek egésszé állt össze. Kicsit másra számítottam az elején, de a végére pozitívan csalódtam.


Népszerű idézetek

>!
lorem

Megfigyeltem, hogy minden ember máshogy áll ugyanahhoz a dologhoz. Kiderült, hogy ami az egyiknek megoldhatatlan probléma, az a másiknak leküzdhető akadály, a harmadiknak pedig egyenesen örömhír. Ebből levontam azt a következtetést, hogy problémák nincsenek. Egyszerűen nem léteznek. Események vannak, amelyeket az emberek így vagy úgy értékelnek. Az események azonban közömbösek.

1 hozzászólás
>!
sassenach

…tulajdonképpen egyedül én vártam el magamtól, hogy tökéletes legyek.

17. oldal

1 hozzászólás
>!
sassenach

A könyvek létezésének felfedezése a velem történt legjobb dolog a világon. Olvasmányaim rengeteg depresszióból húztak már ki, és akkor vagyok a legboldogabb, ha leülhetek egy jó könyvvel a kezemben olvasni.

127. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv · olvasás
>!
Babid

A következő, budakalászi lakást szépen rendbe tettem, kitapétáztam, és odaszoktattam egy cicát is, mert a főbérlőm azt mondta, hogy ne szoktassam oda.

164. oldal

>!
Zsuzsanna_Sinka

Teljesen elvesztettem a kapcsolatot önmagammal. Rájöttem, hogy össze kell szednem magam, meg kell nyugodnom, egyedül kell lennem, pihennem kell, sportolnom kell, átgondolni a dolgokat. De egyszerűen nem sikerült. Kapálóztam, hogy ne kelljen nagyon-nagyon mélyre zuhannom, mielőtt kifelé indulhatnék a gödörből. De nem sikerült. Egyre rosszabb lett. Február óta minden reggel leírtam a céljaimat, de most abbahagytam, mert minden sor egyszerűen a képembe ordította, hogy mennyire a leírtak ellenkezője az igaz, és így csak csalódtam, és újra csalódtam magamban. Próbáltam tornázni vagy futni, de nem ment. Egyszerűen nem tudtam rászánni magam. Elkezdtem, de a sikertelenség miatt abbahagytam. Egyik bevált módszerem sem segített kijönni a gödörből. Darab szarnál is szarabbnak éreztem magam.


Hasonló könyvek címkék alapján

Rácz Zsuzsa: Kábítószeretet
Szabó Győző: Toxikoma
Nikki Sixx – Ian Gittins: A heroin-naplók
Beck Judit (szerk.): Nagy drogkönyv
David Sheff: Csodálatos fiú
Roberto Pacini – Giuseppe Paolino – Matteo Fiorelli – Pasquale Ionata – Maria Scotto – Raimondo Scotto: Szenvedélyek fogságában
Rácz József (szerk.): Addiktológiai konzultáció a gyakorlatban
Ernst Servais: A Drogproblémák átfogó Megelőzése
Bayer István: A kábítószer
Dic. Baboian: Útlevél a Pokolba – A kábítószeres lidérces kalandjai