Boszorkánypöröly 9 csillagozás

Busch Péter: Boszorkánypöröly

„Az elsőt a Kiserdőnél találták meg. A másodikat a Halastó mellett. Az ikrek egyikét saját otthonukban, a másikat pedig a Tatársánc mögött. A nevem Mezőfi András. Tanár vagyok Földváron. 1985-ben diplomáztam a fővárosban történelem és matematika szakon, méghozzá színötössel. Pusztaföldváron nőttem fel, az egyetem után ide is tértem vissza. Kollégákkal és szülőkkel, nyugdíjasokkal és diákokkal jól kijövök, csak az érett nők hagyjanak békén. Ezzel a hozzáállással lettem az egyetemen kitűnő, és így lettem örökre agglegény is. Egyiket sem bántam meg soha."

>!
Oriold és Társai, Budapest, 2013
ISBN: 9789639771741

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

Selerdohr>!
Busch Péter: Boszorkánypöröly

Nagyon nagy érdeklődéssel, kíváncsisággal fordultam ehhez az íráshoz, és nem csalódtam. Mint krimi élvezetes volt, izgalmas. Mint a település közösségét bemutató tanulmány sokszor szórakoztató (hiszen minden falunak van bolondja, így a saját lakhelyem sajátságos figurái jutottak eszembe olvasás közben). Mint pszichológiai vizsgálódás pedig különösen megfogott. Sajátságos volt az elbeszélő mód: külön tetszett a különféle műnemek, műfajok összemosása, illetve az olvasó folyamatos elbizonytalanítása. Bár maga a történet nem vidám, nagyon finoman adagolt humorral azért szolgál a könyv, és nekem ez tetszett. Helyenként még kiforratlannak éreztem, de lehet, hogy én voltam figyelmetlen. Újraolvasásért kiált.
És még egyszer köszönet @Jean-nek és @aani-nak a meglepetés könyvért! És alig bírtam magam türtőztetni, hogy fel ne kiáltsak, akárhányszor a lakhelyem, „Hódmezővásárhely” nevét olvastam a könyvben – nyomi szokás, tudom.

5 hozzászólás
egy_ember>!
Busch Péter: Boszorkánypöröly

Ez a második olyan könyvem, amit a megakrimi pályázatra beérkezett alkotások közül olvastam el, és ez határozottan jobb volt az előzőnél.
Van benne fantázia. Tetszik, ahogy az elbeszélő felveszi a falusi tanító modorát, és az is, ahogy időnként kiszól belőle, a történetváz is rendben van, de némi izom még kellett volna rá.
A téma és a helyszín miatt elkerülhetetlen az összevetés az Aprószentekkel http://moly.hu/ertekelesek/1078475 illetve a Szentek hárfájával http://moly.hu/ertekelesek/742165 és azokkal szemben alul marad.

Éli P>!
Busch Péter: Boszorkánypöröly

(Leselejtezett könyvtári példányt sikerült megszereznem, amin meglepődtem, hogy szinte új volt a könyv). Krimiket alapból nem szeretek olvasni, mivel nem szeretem a gyilkolós, bűnügyi részleteket. Ebben a könyvben viszont igen részletesen vannak leírva a gyilkosságok. Nagyon megtetszett az író stílusa. Egyszer sem éreztem lassúnak, végig pörgős volt. Tetszett a történelmi boszorkány üldözés mellékszála. A nyomozók és a tanár szemszögéből is bemutatott történet egyáltalán nem volt kusza. Amiért mégis le vontam azt a fél csillagot az a múlt és a jelen eseményeinek a váltakozása. Néhol nem mindig értettem, melyik évben is vagyunk. A könyv vége meglepetés volt. Nem így képzeltem a „szörnyeteg” elfogását és büntetését, de ez is a szokatlansága miatt nagyon megtetszett.
A történet félelmetes. Nem egy extrém körülmények közt játszódó vagy a gazdagok világában irigységből vagy szerelmi háromszög miatt történnek a brutális gyilkosságok, hanem egy kis faluban. Tanyák és erdősségek mellett. Egy kiszámíthatatlan, beteges vágyaival küzdő férfi tartja rettegésben a családokat. Nem tudjuk meg milyen traumák vagy élettörténet vezet az ilyen cselekedetekhez, de az már bizonyított, hogy gyermekkorban a legsérülékenyebb az ember. Vajon hány gyerek él nagyon rossz körülmények között ma a világban? Sok. Ez nyugtalanító tény.

jeno>!
Busch Péter: Boszorkánypöröly

Nyilván elfogult is vagyok, mert ismerem a szerzőt, no meg a helyszínt (Pusztaföldvár forevör!). De ezt leszámítva is őszintén adnám az öt csillagot. Egyetlen baja, hogy rövid. De az tuti, hogy magával sorol egészen a Tatársáncig, és nem ereszt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Karen Rose: Sikíts értem
Dan Wells: Nem akarlak megölni
Dan Wells: Szörnyeteg úr
Karen Rose: Halj meg értem
Karen Rose: Számolj tízig
Dan Wells: Nem vagyok sorozatgyilkos
Tony Parsons: A gyiloktáska
Lauren Beukes: Tündöklő lányok
Otto Carving: Magyar sorozatgyilkosok
Alex Kava: Dermesztő őrület