Galaktika ​305 XL 2 csillagozás

Burger István (szerk.): Galaktika 305 XL

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

A művek szerzői: Elizabeth Bear, Sarah Monette, Szélesi Sándor, Vandana Singh, Robert Sheckley, Ellen Klages, Andy Duncan

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Galaktika XL Metropolis Media


Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

Razor P>!
Burger István (szerk.): Galaktika 305 XL

Vaszilij Golovacsov: Hiba a számításban (befejező rész): Befejeződött az aszteroidás sztori. Sajnos a zárás nem sikerült túl eredetire, ezt a megoldást már máshol is elsütötték, ráadásul ezúttal a mű kora (2003-as) sem lehet mentség.
Szélesi Sándor: Sötétség: Két tudós elbeszél egymás mellett: míg egyiküket a sötét anyag kérdése, addig a másikat az európai helyzet foglalkoztatja. (A II. világháború előtt járunk pár évvel.) Megmondom őszintén, hogy az értékelés írásához bele kellett olvasnom a novellába, mert marhára nem emlékeztem, miről is szólt, ami azért elmond ezt-azt. Gondolom ez ilyen filozofikusabb írás lenne, csak nekem nem jött át.
Elizabeth Bear & Sarah Monette: Boojum: No, ez viszont a szám legjobbja volt. A történet egy a címet is adó boojumon játszódik, amit kb. élő űrhajóként lehetne jellemezni. Címszereplő hajónk a Lavinia Whateley, melyet a legénysége kalózkodásra használ. Itt szolgál gépészként Fekete Alice is, aki nyugtalanító jeleket vesz észre a boojummal kapcsolatban… Az önmagában is érdekes történeten sokat dobott még, hogy kapcsolódik Lovecraft mítoszához is, nevezetesen a migók képében, akik fontos szerepet játszanak a történet során.
Jack C. Haldeman II: Mi, adófizetők: No, ez zseniális ötlet. A jövőben nem állambácsi osztja be az adót, hanem az adófizető polgárok maguk mondhatják meg, melyik kategóriába mennyi pénzt tesznek. A történet vége persze tartogat egy kellemes, bár talán várható meglepetést, de ettől eltekintve is ez egy jó novella volt.
Szilvási György: Lucha Libre!: No ezt megint nem tudtam hova tenni, hogy most akkor szimulált harc, vagy mi van?
Vandana Singh: Feledés – Egy utazás története: Számomra ez egy vegyes írás volt. Bár a világkép érdekes volt, a történetre igen nehezen tudtam ráhangolódni, a „bevezetés” kicsit lehetett volna rövidebb is. Egyébként nem volt rossz, mindig érdekes a nyugatitól eltérő kultúrák szerzőitől olvasni.
Dmitrij Kalinyin: Az első: Se füle, se farka S.T.A.L.K.E.R. novella. Lehet a játékok ismeretében jobban értékelném, de ez így egy nagy nulla volt.
Robert Sheckley: Használati útmutató: Sheckley szerencsére ezúttal sem okozott csalódást. A novellájában egy pszit rendelnek egy űrhajóhoz. Az ő képességét kihasználva jelentős üzemanyag-spórolást remélnek a cég vezetői. Ám a pszik igen érzékeny lelki világúak, így a kapitány és a legénység egy használati útmutató segítségével próbál boldogulni új társukkal. Persze van itt aztán nem várt fordulat, jópofa megoldással, szóval ez ismét egy jó történet volt.
Dean Whitlock: Egymillió dollárt érő találat: Az USA katonái ezúttal Dél-Amerikában harcolnak, ám van aki csak az egymillió dollárt érő találatra vár: ez olyan (nem túl súlyos) sérülést jelent, melynél a katonát ki kell vonni az aktív szolgálatból, hogy otthon gyógyíthassák, ill. megkapja a szokásos „hazáért” és társai kitüntetéseket. A probléma ott kezdődik, mikor a sokszor súlyosan sérült katonák látszólag bármiféle maradandó károsodás nélkül újra és újra visszakerülnek a csatatérre. Ez újfent egy érdekes retro novella volt, ráadásul a mai. egyre fejlettebb protézisek korában is valós kérdéseket feszeget.
Egyperces képregények: Nem is tudtam, hogy létezik ilyen formátum. :) Az összkép, mint az egyperces novelláknál, itt is vegyes. Van, ami jobb volt, van, ami kevésbé, de összességében tetszettek.
Andy Duncan & Ellen Klages: Wakulla Springs: Rögtön az elején leszögezném, hogy ez nem egy fantasztikus történet, max. a legvégére lehetne ráfogni. Hogy akkor mi? Egy több generáción átívelő családtörténet, melyben fontos szerep jut a floridai Wakulla Springsnek. A környék a valóságban is népszerű filmforgatási helyszín volt, ahogy a történetből is kiderül, pl. több korai Tarzan-film valamint A fekete lagúna szörnye is itt készült. Az első rész idején épp az egyik Tarzant forgatják Johnny Weissmuller szereplésével. Mayola, egy fekete lány ekkor kezd az egyik itteni szállodában dolgozni és elbűvölve nézi a forgatást, ám még jobban vonzza a Wakulla Springs vize, ám abban fürdeni csak a fehér embereknek szabad. A Tarzan és egyéb filmforgatás, valamint a víz és részben a faji megkülönböztetést aztán szépen végigjárja Mayola leszármazottainak történet, ahogy haladunk előre az időben. Kicsit tartottam ettől a történettől, főleg miután olvastam, hogy a díjak ellenére nem tartalmaz sci-fi elemeket, ám végül kellemesen csalódtam. Lehet, hogy pont jó hangulatban kapott el, nem tudom, ám számomra végig érdekes volt. Jó betekintést adott egyaránt a régmúlt időkbe, ill. azon idők filmforgatásaiba is.
Ellen Klages: Tálalva: Az „Űrfőzőcske” utolsó, tragikus, az olvasó számára egyben fekete humorban gazdag útjának rövid története. Jópofa volt.
Andy Duncan: Zora és a zombi: A kötetzáró novella megint az „ez meg mi a fene akart lenni?” kategóriába került nálam. A zombi alatt senki ne a nyáladzó, fertőző, „Aaaagy!!!” kategóriás csoszogókra gondoljon, hanem inkább a vudu papok által élesztgetett emberekre. Ja igen, a helyszín Haiti, így a téma nem véletlen, de mire is akart a szerző kilyukadni, az számomra rejtély.

9 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ágoston Hugó (szerk.): Piknik a senkiföldjén