Galaktika ​302 XL 3 csillagozás

Burger István (szerk.): Galaktika 302 XL

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

Eredeti megjelenés éve: 2015

A művek szerzői: Kim Stanley Robinson, Robert Sheckley, Varga Csaba Béla, Patricia McKillip, Robert Reed, Kenessei András, Tanith Lee, Robert Bloch

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Galaktika XL


Most olvassa 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Razor SMP
Burger István (szerk.): Galaktika 302 XL

Kim Stanley Robinson: Lucky Strike (befejező rész): Az előző résznél megjegyeztem, hogy nem igazán jött még át az alternatív történelem, de szerencsére ez a történet második felére változott és érdekes alternatívaként szolgált a második világháború befejezésére.
Robert Sheckley: A kívánság: Sheckley-re jellemző humoros kis fantasy rövidke, egynek jó volt.
Varga Csaba Béla: Leány feketében: Bevallom, a sztori legeleje zavarosnak tűnt, de szerencsére hamar letisztázódott az alapfelállás és egy érdekes, távoli világba helyezett élvezetes sci-fi történet kerekedett az egészből.
Patricia McKillip: Baba Jaga és a varázsló fia: Az írónőre jellemző meseátírat, mely ezúttal a Baba Jagát állítja a középpontba. Itt is főleg a humor dominált.
Robert Reed: Az üres ház: A történet a nem olyan távoli jövőben játszódik, ahol a mai államok-országok jelentősen átalakultak, a technológia pedig egyszerre fejlődött sokat (mindenki rendelkezik saját "replikátorral") és maradt el (az űrutazás felejtős). Két főszereplőnk átveszi a rég otthon nem lakó szomszédjuk nevére érkező csomagot, majd azt felbontva, úgy döntenek, leszállítják a valódi címzettnek. Így leírva valószínűleg nem tűnik erősnek a cselekmény, és valóban, itt inkább a világ és a társadalom bemutatása a lényeg.
Kenessei András: Sötétben: Ősi földönkívüliek, ősemberek és azok csontvázai egy szerintem unalmas mixben. No meg a téma is eléggé lerágott csont.
Tengeri Chico (kilencedik rész): Végére ért Chico első története. Őszintén szólva, azt hiszem nem jött át teljesen a befejezés, maradtak homályos foltok, bár Morrisontól ez talán annyira nem is meglepő. Tudja fene, hogy a folytatás javítana-e az összképen…
Tanith Lee: Vörös, mint a vér: Tanith Lee-től is egy újabb meseátirat került közlésre, ő ezúttala Hófehérkéből csinált egy kifordított, enyhén horrorisztikus sztorit. Nekem tetszett.
William Campbell Gault: Köd: Újfent a jövőbeli Földön járunk, ahol egy titokzatos köd hatására az emberek igen nagy számban követnek el öngyilkosságot. A Kormányzat egyik embere tudja, ki áll a titokzatos köd mögött, ám kérdéses, kinek az oldalán is áll. Az elejét kissé lagymatag volt, ám a vége a kinek az oldalán áll az ügynök kérdés miatt izgalmas lett.
Robert Bloch: Túlzsúfolt Föld: Bloch regénye az írása idején még távoli jövőnek tűnő 90-es évek végén veszi kezdetét. Az emberiség létszáma folyamatosan nő, a hely pedig egyre szűkösebb. Főszereplőnk, Harry Collins igencsak szenved emiatt, kis híján sikerül is megölnie magát. Szerencséjére megmentik, és egy tágas, kellemes szanatóriumba kerül. A látszat persze, mint oly sokszor, ezúttal is csal. Ez volt az a pont, ahol a regény kezdett kissé más irányba elmenni, mint ami engem érdekelt volna, de aztán hamar visszatalált a helyes ösvényre. A túlnépesedésre egy meglehetősen érdekes megoldással szolgál, ráadásul szépen végigveszi az ebből következő bonyodalmakat is. Harry mellett egy-egy fejezet erejéig más szereplők szemszögéből is megtapasztalhatjuk a világ épp aktuális állását, ami így változatosabb képet biztosít. Összességében ez egy igen érdekes regény volt, örülök, hogy olvashattam.
Robert Bloch: A Csillagvámpír: Ó, igen, a híres-hírhedt Bloch novella, amelyben Lovecraft is tiszteletét teszi. Ennek megfelelően az egészet átjárja a lovecrafti hangulat, annak pedig külön örültem, hogy Kornya Zsolt volt a fordító.
Robert Bloch: Nem szeretem magát, Fell doktor: A kötetzáró novella sztorijáról inkább nem mondok semmit, mert csak lelőném a poént. Legyen elég annyi, hogy pszichológiai témájú és érdekes volt, egy meglepő fordulattal, bár onnét némileg előrelátható befejezéssel.


Hasonló könyvek címkék alapján

George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Zsiványok
Ficsor Zoltán (szerk.): X Magazin II/5 (6.)
Michaleczky Péter (szerk.): A hipertér vándorai
Nemes István (szerk.): Aranypiramis
Fonyódi Tibor – Szélesi Sándor (szerk.): Az evolvens kalózai
Isaac Asimov – Martin H. Greenberg (szerk.): Gyilkos idő
Szentmihályi Szabó Péter (szerk.): Homályos zóna
Hunyadi Csaba (szerk.): Isten hozott a majomházban!
Ponori Thewrewk Aurél (szerk.): Kaland a végeken
Jonathan Maberry (szerk.): Aliens: Életre halál