Galaktika ​300. 14 csillagozás

Burger István (szerk.): Galaktika 300.

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

A művek szerzői: Böszörményi Gyula, Parti Nagy Lajos, Hartay Csaba, Pataki Éva, Dragomán György, Burger István, Mund Katalin, Csányi Vilmos, Benedek Szabolcs, Kiss Noémi, Egressy Zoltán, Szabó T. Anna, Vörös István, Darvasi László, Cserna-Szabó András, Bárdos Deák Ágnes, Csaplár Vilmos, Ménes Attila

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Galaktika

>!
Metropolis Media, Budapest, 2015
116 oldal · puhatáblás
>!
124 oldal

Enciklopédia 1


Most olvassa 1

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

pwz I>!
Burger István (szerk.): Galaktika 300.

Most őszintén és komolyan gondolja végig a következő kérésre a választ mindenki, aki elolvasta a Galaktika 300. számát! :)

– Tegye fel a kezét* az, aki a beharangozott kortárs szépíróink neve láttán azt hitte, hogy itt többségében „zsánerügyileg” megfelelő – értsd: sci-fi, vagy abba hajló – novellákat fog olvasni! Hm? :D

Merem remélni, hogy a többség nem tette fel a kezét! :) Ugyanis ezt nem lehet elvárni! :D
Max egy kis „perverz” kíváncsiság még belefér, hogy a többségében sci-fi-újoncok mire képesek ezen a terepen. Mert ez a legtöbb írónak bizony újdonság volt! Akinek nem, (mint pl. Böszörményi) azon azt lehetett is érezni. Ezt mások is kiemelték. Viszont azt is lehetett érezni, hogy ezek az írók azért a novellák terén otthon vannak. Mostanában százasával olvasom a nem-sci-fi novellákat – meg egyébként is sok szép- és „másféle” irodalmat olvasok – úgyhogy talán nálam más az ingerküszöb, mint a zömében sci-fit olvasóknak. Igenis, különleges dolog az, hogy a kortárs szépírók egyáltalán beadták a derekukat, a nevüket adták ehhez a próbálkozáshoz! :) Szinte mindenki a saját kis territóriumán belül próbálta megoldani a feladatot, több-kevesebb sikerrel. Ez nem az ő műfajuk!
Szerintem ez a szám majd csak évekkel – netán évtizedekkel – később lesz igazán kuriózum. Akkor, amikor majd felfedezik a nem csak sci-fit olvasók is ezt a számot…! Talán éppen a Moly.hu adatbázisának köszönhetően! ;D És akkor majd jönnek az olyan kommentek, hogy „jé, nem is tudtam, hogy Darvasi ILYEN Szív Ernőt is írt! Ezt a Galaktikát meg kell szereznem magamnak! :D”

* – aki felteszi a kezét, az még klaviatúrát sem tud ragadni, hogy megírja, hogy feltette a kezét! :)

>!
Metropolis Media, Budapest, 2015
116 oldal · puhatáblás
pável>!
Burger István (szerk.): Galaktika 300.

(2019/301. olvasásom)
Erős kihívás volt, lévén be vagyok oltva (lehet, hogy már kiböktem itt-ott) mind a novella, mind a sci-fi ellen.. és mégis, élveztem! Jobbára. Legalábbis Parti Nagy, Csányi, Cserna Szabó és Hartay írásait. A többit meg szeressétek ti. :)

Mortii>!
Burger István (szerk.): Galaktika 300.

Sajnos nem nagyon ismerem ezen írók munkásságát, de a szerzőkről szóló ismertetők alapján lehet, hogy pár névvel megismerkedek a saját stílusában is!
Egyébként volt 1-2 igazán jó történet! Nem volt rossz szám, bár 300-nak kicsit gyenge.

gyuszi64>!
Burger István (szerk.): Galaktika 300.

Tetszik a kötet koncepciója, a kortárs szépírók bevonása az SF&F-be.
Böszörményi Gyula: Igazi, hatásos SF írás, nagyon jó nyitó novellának. Aki szeret elmélkedni, még utólag is elgondolkodhat az emberiség fejlődését végigkísérő megismerési vágy és létfenntartási ösztön kapcsolatáról. (Nem értettem, miért káromkodik lényegében minden beszélő „személy”. Emocionális funkció?)
Parti Nagy Lajos: Ez az írás csak annyira SF&F, mint mondjuk az Átváltozás, vagy egy (térben) közelebbi asszociáció Jókaitól A láthatatlan seb. A novella jól megírt és hiteles (szinte látom magam előtt az Ernst Képtár teremőrét), de itt is nagyon igaz, hogy az SF motívumok a magasirodalmi írásokban inkább eszközként, mint célként jelennek meg (például szó sincs az SF-ben kötelező világépítésről).

És hát ez igaz a kötet többi „erős kezű” novellájára is, amelyek egyébként sem könnyű olvasmányok… Általában jól szerkesztettek és elég jól megírtak, de a többségüknél valamilyen hiányérzetem volt.
És a kötet tartalmaz sajnos „gyenge kezű” írásokat is, sőt néhánynál még azt is éreztem, hogy türelmetlen a szerző. (?) Nem is haladok novellánként.

Végül is két gyöngyszemet találtam (Böszörményi Gyula, Pataki Éva), tetszett több novella (Parti Nagy Lajos mellett Mund Katalin egycsattanós írása, vagy például Kiss Noémié – de ez utóbbi nem sorolható be az SF-be). Ígéretes kezdőnovella lehet Vörös Istváné is.

Néhány művel nem tudtam mit kezdeni (pl. Szabó T. Anna, Cserna-Szabó András), néhányat nem értettem (pl. Bárdos Deák Ágnes, és azt hiszem, másképpen ugyan, de az összeszedettebb Csányi Vilmosé is ilyen volt). És néhányat sajnáltam, pl. Egressy Zoltán írása a felétől nekem túlságosan felpörgött, vagy Burger Istvánét is elkapkodottnak éreztem; ez utóbbiban az egyetlen SF motívumra egy (1) mondatot szán a szerző… Csak asszociációs novellaként említeném – mint kihagyott lehetőséget – a Kozarin professzor koronájá-t.

Az a baj, hogy mi, akik a klasszikus SF-en (és annak az élmezőnyén) nevelődtünk, teljesen mást várunk a zsánertől, mint amit ebben a kötetben kapunk. Mi átlagolvasók általában a külföldi SF csúcsszerzőitől kapunk fordításokat, tőlük is a legjobb(nak tartott) írásaikat. Ők évek, évtizedek óta művelik a témát, csiszolgatják a stílusukat stb., míg ebben a gyűjteményben a legtöbb szerző a korai sci-fi novelláját publikálta, szóval az óhatatlan összehasonlítással csínján bántam, nem lenne korrekt.

Azért van tanulság is: óriási restanciám van magyar sf-novellákból, ideje nekikezdeni a tudatos olvasásuknak.


Népszerű idézetek

pável>!

– A kutya egy hasznos szoftver.

Csányi Vilmos: Ismerkedés

Kapcsolódó szócikkek: kutya
pável>!

Az obszervatórium a Bessel-kráter északi peremén állt, és a kupola által szűrt napfényben úgy ragyogott, mint a mesék kristálypalotái. A Fiú rosszkedve sehogy sem akart múlni. Felcaplatott a salakos sétányon, megállt a csillagvizsgálót ölelő, szemfájdítóan tarka virágágyások mellett, és a zsebébe nyúlt. Jó adag beporzót markolt elő, majd hanyag mozdulattal a növények felé lendítette.
– Nesztek! – mondta. – Kúrjatok!

Böszörményi Gyula: ISA, POR ËS HAMU

virrasztó>!

Nem lehet szeretni azt, aki szétválaszt. Hogy öcsi vajon miért tette ezt, miért akart így együtt maradni velem, máig nem értem. Elfelejtettem megkérdezni tőle. Most meg már nincs kitől. Egy gyilkos különben sem kérdez, őt faggatják, s ha akar, beszél mindenféléket.

Orsolya, a csecsemőnk - Kiss Noémi


Hasonló könyvek címkék alapján

Roboz Gábor (szerk.): Légszomj
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
Zsoldos Árpád – Zsoldos Adrienn (szerk.): Hívatlanok
Bakos József (szerk.): Veszélyes világok
Gabriel Wolf (szerk.): Robot / ember
Kanyó Ferenc – Koppány Tímea – Nagy Judit Áfonya (szerk.): Örökkék
Gabriel Wolf (szerk.): Oberon álma
György Zoltán (szerk.): Alig használt képregények 4.
Képtelen történetek, másvilági mesék
Burger István (szerk.): MetaGalaktika 10.