Galaktika ​292. 6 csillagozás

Manipulált emlékek
Burger István (szerk.): Galaktika 292.

A ​Galaktika magazin júliusi számát Dušan Fabian kafkai ihletésű művének első része nyitja. Egy interjúval folytatódik, melyben a jövő energiájának lehetőségeként a fúziós erőművekről lesz szó. Lynn Venable írása egy ember életének tragédiáját állítja középpontjába, mely sokkal elkeserítőbb, mint a világméretű pusztulás. Michael Swanwick egy kisfiú és egy madárijesztő különös találkozását mutatja be. Jane Yolen, a Csipkerózsa szerzője a Fa Asszonyának misztikus történetét dolgozza fel. Nancy A. Collins egy titkos küldetésben részt vevő kislány nem mindennapi életét tárja fel. Robert F. Young egy színész létének kiteljesedését paradox történetbe ágyazza. A magyar szerzők közül Toochee egy rendkívül különös gyilkosság előkészítésébe és lebonyolításába avat be, míg Márki István egy fizikussal kapcsolatos vallomások egymásutánját adja közre. A havi retro D. C. Poyer „Három katona” című novelláját eleveníti fel, melyben az emberi faj három igen eltérő kultúrájának harcosait küldik egy… (tovább)

A művek szerzői: Toochee, Márki István, Michael Swanwick, Jane Yolen, Nancy A. Collins, D. C. Poyer

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Galaktika


Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

zamil>!
Burger István (szerk.): Galaktika 292.

Ismét élveztem a magazin olvasását. Sok kisebb novellát tartalmaz, amik közt voltak igazán élvezhetőek is. Robert F. Young: Rongyos novellája volt a legszórakoztatóbb számomra.
A cikkek talán most erősebbre sikerültek, mint a megszokottak. Az intelligens dizájn talán az eddigi legjobb cikk, amit olvastam a magazinokba.
A fő témával még mindig az a gondom, hogy túl felületes.
Megérte kézbe venni.

Mortii>!
Burger István (szerk.): Galaktika 292.

Újra sikerült összeállítani egy olyan számot amiben minden novella a helyén van! Nagyon jók voltak a cikkek is! Várom nagyon a Három fekete kedd folytatását! Toochee novelláit pedig nem tudom megunni!

jakab_róbert>!
Burger István (szerk.): Galaktika 292.

Számomra a Robert F. Young: Rongyos története mentette meg a kötetet az alacsonyabb pontszámtól.

Laren_Dorr>!
Burger István (szerk.): Galaktika 292.

Egyenlőre 2 elbeszélést értékelek:

Robert F. Young: Rongyos
Hugo-jelölt elbeszélés egy lecsúszott, alkoholista színészről, aki különös barátokra tesz szert a csillagközi határvidéken és a segítségükkel megpróbálja rendbe tenni az életét.
Nagyon erős hangulatú, irodalmi sci-fi. Az egészet áthatja egyfajta szomorkás, melankolikus hangulat – szinte hallani, ahogy száll a csillagközi blues. Keserédes a befejezés, aminek csattanóját bár sejtettem, mégis reménykedtem a vidámabb végkifejletben.
Most, néhány hónap után még mindig elevenen élnek bennem a novella momentumai, hangulata, ezért a jelentéktelen véleményem szerint ez egy valódi mestermű. Már csak ezért az írásért megéri beszerezni ezt a számot

Michael Swanwick: A madárijesztő és a fiú
Egy filozofikus hangulatú robot egy bajba jutott kisfiú segítségére siet.
Semmi extra, egyszer olvasható novella. Talán több háttérinformációt kellett volna adni a történet világáról – így amolyan vázlatszerű az egész.
Arra azért kíváncsi volnék, Asimov mit szólna hozzá.


Hasonló könyvek címkék alapján

Burger István (szerk.): Galaktika 292 XL
Gáspár András – Novák Csanád (szerk.): Analógia 2
Koch György (szerk.): Elképzelni az elképzelhetetlent 2
Szélesi Sándor (szerk.): Átjáró 4.
Michaleczky Péter (szerk.): A hipertér vándorai
Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2017
Kleinheincz Csilla (szerk.): 10
Czinkos Éva – Ripp Gábor (szerk.): 100 mini történet
George R. R. Martin (szerk.): A Fekete Lap napja
Varga Tamás József (szerk.): Kalandok és kalandozók