Galaktika ​290 XL 3 csillagozás

Burger István (szerk.): Galaktika 290 XL

A ​Galaktika magazin májusi számában Larry Niven bemutatja, hogyan tölti el az utolsó éjszakát a Földön egy férfi és egy nő. Diana Wynne Jones (A trónörökös, A Merlin-összeesküvés) egy macska különös történetét villantja fel az állat szemszögéből. Tanya Huff egy királynő emlékirataiból válogat, az írnok a diktálás elején még nem tudja, mi vár rá. Connie Willis (Ítélet könyve) novellájában egy lelkészt komoly feladat elé állítanak egy nem mindennapi kereszteléssel. Fredric Brown története az első időgép prototípusát mutatja be, nem várt fordulattal. A magyar szerzők közül Képes Gábor meséink eredetét dolgozza fel, míg Balikó György egy új típusú krimit ad közre. A havi retro William Cochrane novelláját eleveníti fel egy olyan emberről, aki mindig ura az adott helyzetnek.
Kiss Ferenc és Vass Mihály Lőrinc L. László művéből adaptált képregényének első részét olvashatják ebben a számban. A Kapcsolatfelvétel egy interjút tartalmaz a Puli csapatvezetőjével. A filmrovat egy… (tovább)

A művek szerzői: Larry Niven, Képes Gábor, Diana Wynne Jones, Tanya Huff, Connie Willis, George B. Marwell, Fredric Brown, Gabriel García Márquez

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Galaktika XL Metropolis Media


Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Razor P>!
Burger István (szerk.): Galaktika 290 XL

Újabb jól sikerült szám. Minimális spoilerekkel folytatom!
Larry Niven: Változó Hold: Főszereplőnk az intő jelekből arra következtet, hogy harangoztak a Földnek, így aztán barátnőjével felkerekedik egy jól eltöltött utolsó éjszaka reményében. A történet elég jól körbejárja a „mit tennél, ha tudnád, hogy közel a vég?” kérdéskört. Nem egy izgalmas, ám annál érdekesebb írás.
Képes Gábor: Ház a kráter szélén: Rövid, de kissé nehezen emészthető írás, de azt hiszem átjött a mondanivalója.
Diana Wynne Jones: Amit a macska mesélt: A címnek megfelelően Tarka, a macska meséli el élete történet. Aranyos, humoros írás.
Tanya Huff: Lévén minden viszonylagos: A Sötét Királynő elhatározza, megíratja élete történetét, a legfontosabb részleteket egy íródeáknak mondja tollba. Fekete humor a javából, ráadásul jól kifiguráz több Grimm-mesét is.
Connie Willis: Szamaritánus: Hoyt tiszteletesnek a segédlelkész alaposan feladja a leckét, amikor eléáll azzal, hogy a velük élő/dolgozó orangután meg akar keresztelkedni. A történet ezt a kérdést járja alaposan körbe, cseppet sem unalmas, vagy vak vallásos módon. Emellett érdekes volt az egyesített egyházak ötlete is.
Balikó György: Tudom, mit tettél jövő nyáron: Egy filozófiaprofesszor meghívást kap régi ezredes ismerősétől. Az ezredes hamar a tárgyra tér, valaki egy jövőbeli újságot juttatott el hozzá, mely szerint ő ölni fog – az áldozat pedig a professzor. Az ezredes hajthatatlan az előre megírt sorsok tekintetében, így a professzornak a rohamosan fogyó idő alatt kell őt ennek ellenkezőjéről meggyőzni. Újabb érdekes eszmefutattás, ráadásul a történet vége is ötletes volt, csak közben volt nekem egy kicsit sok a filozófia.
Fredric Brown: A kísérlet: Humoros egyoldalas szösszenet.
Képregény: A hosszú szafári (első rész): Laci bácsi eredeti történetéhez még nem volt szerencsém, viszont egyelőre ebből a képregényből sem derűlt ki sok a történetről.
William E. Cochrane: Minster West: A címben szereplő üzletembernek igen sietős volna a dolga, ám az automatizált és túlbiztosított közlekedés alaposan megkeseríti a dolgát. Ebből talán sejthető, hogy a humor itt sem játszott utolsó szerepet. Mivel az autóiparban dolgozom, így érdekes volt látni a szerző által elképzelt automatizált jövőt és érdekes, hogy közel negyven év távlatából is mennyire eltalálta merre is fejlődik a közlekedés.
Carl Amery: Passau város pusztulása: Egy vírusjárvány következtében az emberiség egy része meghalt, a társadalom bizonyos fokig összeomlott, szóval mondhatni a „szokásos” posztapokaliptikus kiindulási alapunk van. A történet maga két párhuzamos idősíkon játszódik. Az első szál lényegében egy 2112-ben íródott krónikából idézget, mely a III. Marte vezette rosmeriek és az Imre vezette magyarok(!) előző évi hadjáratát beszéli elé, melynek célja Passau lerombolása volt. A másik szál 2013-ban játszódik, ez meséli el azokat az eseményeket, melyek aztán a száz évvel későbbi hadjárathoz vezetnek. Középtájt ugyan a „múltbéli” szál kissé nekem belassult, ám a végére újra izgalmas volt a történet. A jövőbeli szál a maga módján érdekes volt, na meg csak főszerepet játszottunk benne. :) A vírusról a történet során lényegében semmi nem derült ki, ám ennek itt nem is igazán volt szerepe, csupán az alapok lehelyezéséhez kellett. Amery inkább a társadalmi hatásokra kívánt fókuszálni, valamint nagyon jól bemutatta a különbséget az önjelölt Főnök és a nép által hallgatólagos beleegyezéssel választott vezető között.
Carl Amery: Istenek potyautasa: Valahol a nem túl távoli jövőben az embereket már profi módon figyelik meg, ráadásul a megfigyelők kénytelen-kelletlen együttműködnek a tv-csatornákkal is, akik így azonnal értesülnek a zsíros, sok embert érdeklő sztorikról. Ebben a kiindulási helyzetben történik, hogy a Közbiztonsági Hivatal egyik alosztályának vezetője felfigyel egy gyanús alakra. Többet nem mondanék, a gyanús alak indítéka megdöbbentő, ám ebbe a társadalomba teljesen illeszkedő volt. Témáját tekintve érdekes kisregény, ám bevallom, az elejét igencsak untam.
Gabriel García Márquez: A szent: Márquez elég nagy hiány még nálam, így aztán örültem, hogy legalább egy novellát olvashatok tőle. A történetről ezúttal nem mondanék semmit, legyen elég annyi, hogy a maga módján szép, mondhatni nyugtató hatású írás.


Népszerű idézetek

virrasztó>!

Hét emelet. Ha nem is boldogság, de legalább túlélés – mondja, és kutatni kezd a zsebeiben. Végre a mellényzsebéből kínos ügyetlenséggel egy pakli cigarettát és egy gyufásskatulyát kotor elő. Valahol vonyít valami.

Ház a kráter szélén

virrasztó>!

Magunk vagyunk, és a meséink. A mesék, a történetek mindennél fontosabbak. Nekik köszönhetjük a kenyerünket. A könyvek és a géppapír szentek. A könyvekben ötletek rejlenek, a géppapírra pedig újakat írunk. Ez a túlélésünk.

Ház a kráter szélén


Hasonló könyvek címkék alapján

Kuczka Péter (szerk.): MetaGalaktika 1.
Kuczka Péter (szerk.): Robur 8.
Burger István (szerk.): Galaktika 176.
Trethon Judit (szerk.): A találkozás
Kuczka Péter (szerk.): Ötvenedik
Ficsor Zoltán (szerk.): X Magazin II/5 (6.)
Ficsor Zoltán (szerk.): X Magazin II/1 (2.)
Ifj. Veress István (szerk.): Út a csillagokig
Koch György (szerk.): Elképzelni az elképzelhetetlent 2