Galaktika ​289 XL 4 csillagozás

Burger István (szerk.): Galaktika 289 XL

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

A művek szerzői: Isaac Asimov, Robert Charles Wilson, David D. Levine, Sirokai Mátyás, Jane Yolen, Lucius Shepard, Robert Silverberg, Patricia McKillip, Robert A. Heinlein, Krausz Tivadar, Poul Anderson

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Galaktika XL


Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Razor P>!
Burger István (szerk.): Galaktika 289 XL

Ezúttal is voltak gyengébb írások, de az összkép pozitív, ráadásul az XL szekció ismét sokat dobott az átlagon. Szokás szerint minimális spoilerek előfordulhatnak, de hát pár oldalas novellákat egyébként nehéz volna értékelni:
Isaac Asimov: Írja a nevem S betűvel!: Asimovban ritkán (soha?) csalódik az ember, ezúttal is egy szórakoztató, ugyanakkor elgondolkodtató novellát volt szerencsém olvasni. A sztorit nem lőném le, a lényeg a címben úgyis benne van. ;)
Robert Charles Wilson: A belső belsőváros: Hosszú, unalmas, nem értettem. Biztos bennem van a hiba.
David D. Levine: Nucleon: Egy grafikus ihletforrásként betér egy eladó holmik vásárba, ami aztán egy nem várt barátság kezdetének bizonyul. Ez ismételten tetszett, nem világmegváltó, de kellemes és szép novella, enyhe fantasztikus szállal.
Sirokai Mátyás: A káprázatbeliekhez írott levelek: Őszinte leszek, ezt anno elolvastam, de halvány lila gőzöm sincs miről szólt. Az biztos, hogy nagyon tömör a szöveg, és örültem, mikor túljutottam rajta.
Jane Yolen: Mama halott: Vámpíros novella szokatlan szemszögből (a vámpírrá vált anya lányáéból). Egynek nem volt rossz.
Lucius Shepard: Kis éji zene: Miközben a kritikaíró az első élőhalott együttes fellépésről szóló cikkét írja, többször a saját élete jut eszébe ill. feltűnik neki az élőhalottak zenéjének rejtett hatása is. Hát ez bizony érdekes egy írás volt, nem mondanám rossznak, csak az egész koncepció ill. a megvalósítás szokatlan.
Ray Cluley: Tabula rasa: Főszereplőnk főként emlékei eladásából tartja el magát, ám hamarosan beköszönt az életébe a nagy szerelem és kezdetét veszik a problémák, amikor e kapcsolathoz fűződő emlékeit is értékesíteni kezdi.. Érdekes ötlet, szerintem jó megvalósítás.
Robert Silverberg: Többszörösök: Silverberg novellájában a több személyiséggel rendelkező emberek a világ bizonyos városaiban teljesen elfogadottak, sőt külön szórakozóhelyekkel rendelkeznek. Főhősnőnk, Cleo teljesen átlagos ember, de többszörösnek adva ki magát betér az egyik ilyen szórakozóhelyre, ahol aztán megismerkedik egy többszörös férfival. Nem, nem romantikus sztorira kell gondolni, a történet java arról szól, hogyan boldogul Cleo a férfi több személyiségével, valamint hogyan próbálja fenntartani a saját álcáját. Ez megint egy döfi írás volt.
Patricia McKillip: Undine: A víz alatt élő halhatatlan a felszínre úszik, hogy férfit fogjon magának, ám a környezetszennyezés csúnyán áthúzza a terveit. Utólag belegondolva némi fekete humort vélek felfedezni a történetben, így ebből a szemszögből vizsgálva nem is rossz kis írás ez.
Robert A. Heinlein: „…ti, zombik, mind…”: Heinlen. Sci-fi. Időutazás. Kell még valamit mondanom? Igencsak figyelni kellett az idősíkokra, de egyébként jó novella, ráadásul érdekes volt összehasonlítani Anderson Időjárőrös történeteivel.
Képregény: A pokolba tartó vonat (befejező rész): A történet vége szolgált némi meglepetéssel, bár jobb, passzoló befejezést el sem tudnék képzelni. Mindenesetre a novellát egyszer el fogom olvasni.
Kil Johnson: Az ezer mérföldet gyalogló macska: Hát, ez afféle mese akart azt hiszem lenni, ami macskákról szólt, bár a címhez nem igazán jöttem rá hogyan kapcsolódik.
Krausz Tivadar: Amikor a krumpli „hangulatba” jön: Itt nem lőnék le semmit a sztoriból, de az alapötlet „beteg”, a jó értelemben véve.
Poul Anderson: Időjárőr – A konkvisztádorok kincse: Az Időjárőr kötetek (eddig) kimaradtak, így mindenféle alapismeret nélkül vágtam bele a sztoriba. A cím bizakodásra adott okot, ugyanis kedvelt témám a közép és dél-amerikai kultúrák. A történet valóban itt vette kezdetét, az inkák épp javában hordják össze a váltságdíjul szolgáló kincseket, az Időjárőrök egyik ügynöke pedig papnak adva ki magát hologramként őrzi meg a beolvasztásra kerülő tárgyakat. Ám az események váratlan fordulatokat vesznek, melybe hamarosan belekeveredik a jelenben élő és mit sem sejtő unokahúga is. Nagyon jó volt ez a kis regény, meg is hozta a kedvem a többi Időjárőr sztorihoz. Maga az őrjárat itt nem került részletes bemutatásra, ám az elejtett információk alapján Anderson nagyon jól átgondolta a mikénteket és a hogyanokat, az idősíkok közti váltás is követhető, logikus volt.
Poul Anderson: Időjárőr – A halál és a lovag: Ezúttal az őrjárat egyik embere nem sokkal a templomos lovagrend felszámolása előtt kerül bajba, úgyhogy az előző történetből ismerős Everard ügynöknek ismét akcióba kell lendülnie. Ez a novella az ügynöklét kellemetlenebb és tragikusabb eseményeit helyezte előtérbe, így kevésbé kalandos, de elgondolkodtatóbb írás, mint A konkvisztádorok kincse.
Poul Anderson: Hazaárulás: A hazaárulás vádjával halálra ítélt tiszt visszaemlékezik az idáig vezető eseményekre. Kissé csapongó írás, ám ez valahol visszaadja a halálraítélt végső pillanatait, valamint az ide-oda ugrálás a végére mégis egységes képpé áll össze és választ ad a miértekre.
Poul Anderson: Cigányok: Egy balul sikerült ugrás után az Utazó nevű hajó elveszik az űrben, és utasai hiába keresik a Földet, nem találják. A hajón egyre jobban szaporodó emberiség végül letelepszik és nagy részük kényelmesen berendezkedik új otthonukban, ám vannak páran, akik nem találják a helyüket. Talán ennyi elég is a történetből, a címből elég sok mindent ki lehet már következtetni, de ahogy mondani szokták, nem a cél – vagyis itt a befejezés –, hanem az odáig vezető út a fontos.


Hasonló könyvek címkék alapján

Koch György (szerk.): Elképzelni az elképzelhetetlent 2
Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2017
Kleinheincz Csilla (szerk.): 10
Michaleczky Péter (szerk.): A hipertér vándorai
Izéhordák
H. P. Lovecraft: Howard Phillips Lovecraft összes művei II.
Ted Chiang: Érkezés és más novellák
Ken Liu: A papírsereglet és más történetek
George R. R. Martin (szerk.): A Fekete Lap napja
Ray Bradbury: Az illusztrált ember