Galaktika ​285 XL 2 csillagozás

Burger István (szerk.): Galaktika 285 XL

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

A művek szerzői: Charles Sheffield, William Gibson, Robert J. Sawyer, Szélesi Sándor, Philip José Farmer, Tanith Lee, Indrek Hargla, Theodore Sturgeon, Toochee, Andrej Dmitruk, Edgar Wallace

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Galaktika XL Metropolis Media


Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Razor P>!
Burger István (szerk.): Galaktika 285 XL

Charles Sheffield: Georgia titka (befejező rész): A történet második fele némileg más irányba ment el, mint amit vártam, de ettől függetlenül továbbra is érdekes volt olvasni. A végen némileg nyitott maradt, amit egy kicsit sajnálok, jobb szeretem a lezárt történeteket.
Patricia McKilip: Varangy: A békakirályfi, némileg filozofikus megközelítésből. Az elején még vicces volt, de a végére már csak unalmas.
William Gibson: Hull a pelyhes kiberhó: Rövid szösszenet a márkák uralta jövő és a karácsony „találkozásáról”. Egynek nem volt rossz, bár a márkadömping nekem kicsit sok(k) volt.
Robert J. Sawyer: A fenegyerekek: Gyakran felmerülő téma milyen világ is várná a Földön az azt hosszú időre elhagyó űrhajósokat. Ez adja ennek a novellának is az alapját. Világvége, leigázott Föld, stb. helyett itt egy politikusmentes, de közösségi pontok által uralt világ várja a visszatérőket. Érdekes volt olvasni.
Szélesi Sándor: Két üzenet, három töredék: Az alapkoncepció, mely szerint Püthia jóslata a jövőben válik valóra, tetszik, viszont a 2. töredék ennek megfelelően ógörög vers formájában íródott, így első olvasásra fel sem fogtam mindent, viszont második, „verselemző” körhöz nem volt hangulatom. Bocs.
Philip José Farmer: A kevésbé rossz megoldás: Humoros írás egy skizofrén nyomozóról, akinek a másik énje – ráadásul az ikernővére! – igencsak megkeseríti az életét. A végén aztán kiderül mi és miért történik.
Tanith Lee: A királykisasszony és a jövendője: A békakirályfi ismét, ezúttal misztikus-enyhén horrorisztikus tálalásban. Ez a változat sokkal inkább elnyerte a tetszésem.
Indrek Hargla: Melchior, a patikárius és a tetőkön táncoló: A Melchior regénnyel már régóta szemezek, a novella csak megerősített benne, hogy nem hiába. Ez a novella karácsonykor játszódó, ám egyáltalán nem ünnepi hangulatú, némileg misztikus krimi. A vége nem pont úgy alakult, ahogy elsőre gondoltam, ám ez nem baj, érdekes csavar volt így a végére.
Theodore Sturgeon: Lassú szobor: Filozófikus hangulatú mű, egy titokzatos férfi és egy lány találkozásáról. Az SF szál inkább az első felében dominál, utána inkább az említett filozófia lesz az elsődleges. A maga módján érdekes.
Képregény: Iron Sky – Rossz Hold (első rész): Ehhez a képregényhez korábban már volt szerencsém. Az Iron Sky c. film előzményeit meséli, a Rossz Hold konkrétan a Föld elhagyásáról szól. A rajzok tiszták, a történet pedig jó, bár értelemszerűen ~20 oldalba (/3, a Galaktika esetében) nem túl sok mindent lehet zsúfolni. Remélem idővel a másik két szám is közlésre kerül.
Toochee: A megtaláló: Egy különös képességgel megáldott fiúról szól a történet, ő a címbeli megtaláló. A történet maga egyszerű, mondhatni klisé, de a tudományos magyarázat érthetően volt leírva, ezért jár a piros pont.
Andrej Dmitruk: „…az élet tengerének tovasikló, nagy démona…”: Csak spoilerek nélkül: egy az űrben dolgozó diszpécser felfedez valamit, ami a Föld felé közeleg, és a földi központ utasításai ellenére sem hagyja a dolog nyugodni. A befejezés előre látható volt, de így is szomorú.
Edgar Wallace – Merian C. Cooper – Delos W. Lovelace: King Kong: Az eredeti 1933-as King Kong adaptációja. A filmet magát ezer éve láttam, de így is rengeteg jelenet visszaköszönt/felrémlett. Mint minden magára valamit adó regényadaptációban, itt is van „plusz jelenet”, mint pl. a filmből kivágott pókos gödör formájában. A regény tempója a filméhez hasonlít: az eleje, a hajóút lassú, majd a szigetre érkezés után rágyorsít, az ember szinte kapkodja a fejét. Hiába, ez még nem a 30 oldalas összecsapások korszaka volt :) Természetesen a regény kora (na meg az adaptált anyag) miatt a történelmi hűség nem várható el, nem kell fent akadni az emberevő Brontosauruson. Összességében ez egy jó olvasmány volt, mind nosztalgiázni, mind kikapcsolódni tökéletes.
A világ nyolcadik csodája: A King Kong születéséről szóló élvezetes és érdekes írás, bár Chellovecktől ez várható volt.


Hasonló könyvek címkék alapján

Burger István (szerk.): Galaktika 285.
Kuczka Péter (szerk.): MetaGalaktika 1.
HiperGalaktika 01
Ifj. Veress István (szerk.): Út a csillagokig
Koch György (szerk.): Elképzelni az elképzelhetetlent 2
Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2017
Michaleczky Péter (szerk.): A hipertér vándorai
Cory Doctorow: Radikálisok
Ferenczné Árkos Ilona (szerk.): A pokolba tartó vonat
Gardner Dozois (szerk.): A legjobbak legjobbjai 1.