Galaktika ​284 XL 7 csillagozás

Burger István (szerk.): Galaktika 284 XL

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

A művek szerzői: Charles Sheffield, Lőrinczy Judit, Simon Bucher-Jones, Mike Resnick, Kenessei András, David Weber, Larry Niven, Terrance Dicks

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Galaktika XL


Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

>!
Razor SMP
Burger István (szerk.): Galaktika 284 XL

Szerintem ez most egy elég jól sikerült szám lett.
Charles Sheffield: Georgia titka (első rész): Az első pár bekezdés meglehetősen ijesztő volt a technikai részletekkel, de ezen szerencsére hamar túljutottunk. A történet maga meglehetősen nyugis tempóban halad, bár ez érthető is, itt nem akciózásról, hanem egy rejtély feltárásáról van szó. Engem valahogy megfogott, már nagyon várom a második felét.
Lőrinczy Judit: Az arabica íze: Lőrinczy Judit stílusa már az Ingókövekben elnyerte a tetszésem, de a rövidebb formában sem okozott csalódást. Igen erősen sikerült megfestenie a pusztuló, hanyatlás szélén táncoló Európát. Szívesen látnák akár több történetet is ebben a világban.
Simon Bucher-Jones: Háborús bűnök: A Doctor Who évforduló kapcsán került be ez a rövid novella, de nem éreztem túl jó választásnak. A Doktor és társai csupán az utolsó harmadban tűntek fel, ráadásul a bevezető rész alapján mintha a klasszikus sorozat egyik részére alapozna.
Mike Resnick: Nyilatkozatok az Amerikai Egyesült Államok elárverezéséről: Jópofa, humoros írás.
W. C. Morrow: A szörnygyáros: Klasszikus rémhistória. Az „ereje” mára megkopott, de ettől függetlenül nem rossz.
David Weber: Egy bizonyos képesség: Weber stílusa nagyon bejött, ráadásul a főszereplő Giles Habibulát is egyből megkedveltem. Szívesen olvasnám a szerző hosszabb lélegzetvételű történeteit is.
Képregény: Vas világ a rend (befejező rész): Az előző résznél említettem, hogy továbbra is inkább világépítős. Nos, annál tovább nem is jutottunk, jön a gyors és drámai lezárás. Szerintem még lenne potenciál ebben a világban, ám az mindenképp valami hosszabb formátumban tudna megmutatkozni.
Bojtor Iván: Ott fönn a hegyen: Nem teljesen állt össze nekem ez a novella, pedig a Noé bárkáját övező legendák szerepeltetése és a befejezés jók voltak.
Larry Niven: A Lyukember: Régi idők jó sfje. Először azt hittem, hogy egy egyszerű, „Találtunk egy várost a Marson, tárjuk fel!” típusú novella lesz, de hamar elment a keményebb science fiction irányába.
Terrance Dicks: A nem földi gyermek: A legelső Doctor Who történet adaptációja. Megmondom őszintén, nekem ezidáig a Doctor Who kimaradt, csak részleteket, neten elkapott infómorzsákat láttam/olvastam belőle és pár nappal e történet elolvasása előtt néztem meg a 2005-ben újraindított sorozat első részét. Így aztán elég sok újat nyújtott ez a regény. Egyáltalán nem volt unalmas, bár azért itt-ott érezni lehetett a 60-as évek naiv báját, mint pl. az angolt simán megértő ősemberek.
Terrance Dicks: Acélszülöttek: Ez már modern történet, a 10. Doktor főszereplésével. A neten utánanéztem, a 2. évad utolsó részének eseményei adják az alapját, ám egyáltalán nem zavaró mértékben, önállóan is megállta a helyét. A képekből és a címből hamar lejön, hogy ezúttal a cybermanok kavarnak napjaink Londonjában (pedig jó lett volna egy Dalekos sztori is). A történet maga relatíve rövid (eredetileg egy olvasást promótáló rövid könyvekből álló sorozatban jelent meg), így aztán végig igen pörgősen zajlanak benne az események. Az azonos szerző ellenére nagyon jól kijött a 10. Doktor stílusa, az első morgós nagypapájához képest, ő egy iszonyat laza figura. Egy valamit viszont a dinóbuzi énem meg kell, hogy jegyezzen: az Apatosaurus és a T. rex nem kortársak, ezt Mr. Dicks kissé benézte.
Steven Moffat: Mit csináltam a karácsonyi szünetben? (írta: Sally Sparrow): Ebben a novellában a 9. Doktor egy technikai malőr miatt egy kislány segítségére szorul. Ez így persze túl egyszerű lenne, ezért aztán a különböző idősíkok jelentős szerepet játszanak a történet során. Összességében nem rossz, szerintem ezt a novellát kellett volna a sima Galaktikába is helyezni.


Népszerű idézetek

>!
sirszalhasogato P

Egy öcsém is van, akit Timnek hívnak. Anyu azt mondta egyszer Mrs. Medfordnak, hogy Timet „nem tervezték”, ami látszik is rajta, mert az orra nem egyenes, a haja is borzas, és szerintem ennyi mindent nem lehet direkt elrontani. A füléről nem is beszélve.

Steven Moffat: Mit csináltam a karácsonyi szünetben? (írta: Sally Sparrow)


Hasonló könyvek címkék alapján

George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Zsiványok
Ficsor Zoltán (szerk.): X Magazin II/5 (6.)
Michaleczky Péter (szerk.): A hipertér vándorai
Nemes István (szerk.): Aranypiramis
Fonyódi Tibor – Szélesi Sándor (szerk.): Az evolvens kalózai
Isaac Asimov – Martin H. Greenberg (szerk.): Gyilkos idő
Szentmihályi Szabó Péter (szerk.): Homályos zóna
Hunyadi Csaba (szerk.): Isten hozott a majomházban!
Ponori Thewrewk Aurél (szerk.): Kaland a végeken
Jonathan Maberry (szerk.): Aliens: Életre halál