Galaktika ​281 XL 4 csillagozás

Burger István (szerk.): Galaktika 281 XL

A ​Galaktika magazin augusztusi számában olvashatjuk R. A. Lafferty novelláját – egy esős napot mutat be Halikarnasszoszban –, melyben átíródik a Szókratésszel kapcsolatos legenda. Robin Karlsson szövegéből kiderül, hogyan borítja fel egy ember mindennapi életét egy titokzatos doboz. Jane Yolen műve gondolkodásra késztet, mi történik, ha nem kerülhető el egy fontos tilalom megszegése. Ellen Kushner szövegéből kiderül, hogy ha valaki tanítvánnyá akar válni, még akkor is sikerülhet neki, ha a mester nem akarja… Kevin O’Donnell Jr. elbeszélésével kapcsolatban azt kell átgondolnunk, hogyan reagálnánk, ha találkoznánk párunk hasonmásával. Richard Matheson egy múltra nyíló ablakról, míg Parke Godwin az emberi telhetetlenségről ír. A havi retro Mihail Puhov „Terminátor” című novellája, melyben egy kiborg mesél arról, hogy valaha ember volt…
A magyar szerzők közül Nemere István szövege azt példázza, hogy a történelem variált ismétlés formájában képezi újra önmagát, Z. Karvalics… (tovább)

A művek szerzői: R. A. Lafferty, Nemere István, Jane Yolen, Z. Karvalics László, Kenessei András, Mihail Puhov, Georgij Martinov

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Galaktika XL

>!
Metropolis Media, Budapest, 2013

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Razor SMP>!
Burger István (szerk.): Galaktika 281 XL

R. A. Lafferty: Egy esős nap Halikarnasszoszban: Érdekes a bevezető elképzelés, de a történet maga nem nyújtott sokat.
Nemere István: Titanic 3012: Ez tetszett. A cím miatt kiszámíthatónak hittem a sztorit ill. kezdetben a múlt és a jelen váltogatása közt zavart az űrhajók közti eltérés, de a végén minden a helyére került, és a befejezés sem az lett amire számítottam.
Jane Yolen: Johanna: Hülyén hangzik, de a kép itt elspoilerezte a történetet. :) Egy kis szösszenetnek elment.
Robin Karlsson: A titokzatos doboz: Ez megint tetszett, bár kissé nehezen indult be. A maga módján még humoros is volt.
Z. Karvalics László: Az emberiség megmentője: Újabb érdekes történet, bő, de érthető tudományos fejtegetéssel.
Kevin O'Donnel Jr.: Alternatíva: Hehe, ez jópofa volt. Egy idő után már sejteni lehetett a befejezést, de attól még jó. Csak nehogy a sci-fi írók feleségei ötleteket kapjanak. :D
Richard Matherson: A múltra nyíló ablak: Maga az elképzelés nem túl eredeti – öregember visszakerül a múltjába –, de a megvalósítás szép és hangulatos.
Parke Godwin: Aprópénz: A gyűjtőszenvedélynek is megvan a határa, ebből a történetből újfent kiderült.
Ellen Kusher: A kardvívó, akinek neve nem Halál: Eh, ezt nem igazán tudtam hova tenni, talán az írónő könyveit ismerve jobban tudnám értékelni.
Képregény: Pikoi isten hajói (befejező rész): Még mindig azt mondom, hogy több oldal jót tett volna ennek a sztorinak, mert így nagyon gyorsan haladnak az események. Ettől eltekintve jó, pozitív jövőképű történet.
Mihail Puhov: Terminátor: A vannak-e egy kiborgnak érzései kérdésre elég ütős választ biztosít ez a történet. Nem volt rossz.
Georgij Martinov: A vörös bolygó hősei: Echte szovjet sci-fi, de szerencsére nem esett a ló túloldalára. Az orosz csodatechnika mellett a jenkiké sem marad el, de persze a verseny és pénzorientált kapitalisták csúnyán megszívják. A Vénusz és a Mars megjelenítése már idejétmúlt, de ebben semmi meglepő nincs, a történet simán élvezhető így is. (John Carter kalandjait sem a tudományos pontosságáért olvassa az ember.) Azon jót nevettem mikor az oroszok egy komplett vöröscsillagos emlékművet felhúztak. A zászló biztos túl snassz lett volna :D Összességében nem rossz kis regény ez, aki nyitott a régi idők sci-fijére, annak érdemes belepillantani. Én pedig a közelebbi-távolabbi jövőben ránézek a folytatására is.
Ian M. Banks: Koponyák útja: Lehet bennem van a hiba, de nem igazán értettem hova akar Banks úr ezzel a kb. 2 oldalas írásával kilyukadni…

>!
Metropolis Media, Budapest, 2013

Hasonló könyvek címkék alapján

Mund Katalin (szerk.): Galaktika 352 XL
Ágoston Hugó (szerk.): Piknik a senkiföldjén
Trethon Judit (szerk.): A találkozás