Galaktika ​277. 5 csillagozás

Kiberháború
Burger István (szerk.): Galaktika 277.

    A ​Galaktika magazin áprilisi számában új folytatásos kisregény indul útjára: Pavel Amnuel művében egy különleges képességekkel rendelkező férfi támad rá terapeutájára. A tudományos főanyag ezúttal a kiberháború nagyon is aktuális kérdéseivel foglalkozik.

    A novellák között szerepel G. K. Chesterton szatirikus írása – a szerzőtől nemrégiben jelent meg magyarul egy exkluzív kötet, A VÁNDORLÓ KOCSMA című regény, amelyet a Galaktika Baráti Kör tagjai kapnak ajándékba. Greg Bear alkotásában két eltévedt utazó él át egy hátborzongató találkozást útbaigazításra várva, Edward Mackin pedig igencsak borús jövőképet tár az olvasó elé a fejlődés során „elfeledett” emberről.
    Lucius Shepard a háború lélekölő borzalmára hívja fel a figyelmet misztikus történetével, míg Rachel Swirsky novellájának szereplői a túlvilágon keresik a választ életük megválaszolatlan kérdéseire. A havi retróban Vlagyimir Firszov szórakoztató írása kapott helyet egy kissé habókos tudósról, aki… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

A művek szerzői: Toochee, G. K. Chesterton, Varga Csaba Béla, Greg Bear, Fedina Lídia, Lucius Shepard, Rachel Swirsky

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Galaktika


Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Mezzanine>!
Burger István (szerk.): Galaktika 277.

Április szám – ahogy a feleségem felhívta rá a figyelmemet – tréfával. A smaragdfa ugye nem csak szerintünk az?

Az irodalom:
– Pavel Amnuel: „Azért jöttem, hogy megöljem” – Nem emlékszem az időutazás ilyen módjára máshonnét. Jó ötlet.
– G. K. Chesterson: Hogyan találtam meg a Szuperembert – Ez pedig valós időutazás. Érződik, hogy több, mint 100 éves írás ez.
– Varga Csaba Béla: Bevetés előtt – Elkapott a lelkesedés, mint a Starship Troopers nézése közben:D Rohadtul utálnék katona lenni, de bírnám irtani a Gonoszt.
– Greg Bear: Átutazóban, nincs hová – Költői, zord.
– Edward Mackin: Az elfeledett – A legígéretesebb ebben a számban. 1964-ben elég pontos képet kaphattak az akkori olvasók a 2020-as (?)évekről. Kis hiányérzet maradt.
– Fedina Lídia: Game over – Lesz ez még jobb is!
– Lucius Shephard: Salvador – Megkapjuk a harmadik háborús novellát, habár nem a havi téma konkrétabb körében. Talán a 277. Galaktika legjobb novellája. Brutálisan szép. Lásd az idézetet!
– Rachel Swirsky: Örök vadászmezők – Jó, hogy több női író is képviseltetik. Ez a hölgy szintén jól ír, de ez a gyerekkori szerelem-nosztalgia katyvasz nem jött be.
– Vlagyimir Firszov: „Az ég angyalai” – A havi retro vidám jelentés, ami kétségkívül magasan lebegett át a kommunista cenzúra léce felett. Talán holtversenyes a Salvadorral, ha versenyeztetjük az irodalmat magazin-számonként. A „történelem” pedig ismételte önmagát: később a Pink Floyd is röptetett disznót, szintén nem kis galibát okozva! Az áprilisi számban feltűnően sok írásban hal meg, halott már eleve, vagy nagyban esélyes a halálra a fő(bb)szereplő. Szerintem 7 esetben a 9-ből. Ezért is lóg ki a sorból erősen Firszov optimizmusával és humorával.


Népszerű idézetek

Mezzanine>!

Rusnya villámok cikáztak át a ködön, azt a látszatot keltve, mintha a felhők mögött megbújva egy sor meghibásodott neon próbálna reklámot csinálni a gonosznak.

66. oldal (Lucius Shepard: Salvador) · Lucius Shepard


Hasonló könyvek címkék alapján

Burger István (szerk.): Galaktika 306 XL
Kuczka Péter (szerk.): MetaGalaktika 1.
Ágoston Hugó (szerk.): Piknik a senkiföldjén
Ficsor Zoltán (szerk.): X Magazin II/1 (2.)
Koch György (szerk.): Elképzelni az elképzelhetetlent 2
HiperGalaktika 01
Michaleczky Péter (szerk.): A hipertér vándorai
Isaac Asimov – Martin H. Greenberg (szerk.): Gyilkos idő
Kuczka Péter (szerk.): Robur 8.
Trethon Judit (szerk.): A találkozás