Galaktika ​274. 9 csillagozás

A folyadéklégzés
Burger István (szerk.): Galaktika 274.

A ​Galaktika magazin januári számában befejeződik Mario A. Pei hőseinek izgalmas történelmi utazása. A központi tudományos rovat ezúttal a folyadéklégzéssel kapcsolatos érdekfeszítő kísérletekről számol be.

Mike Resnick keserédes novellájában különös képpel szembesíti az emberiséget. John Brunner története a lélek sötétebb bugyraiba kalauzol, míg Frank Hebben a világűrben oly magányos fajunk kétségbeesett kutatását mutatja be más intelligens létformák után. Erik Simon „A dioráma” című novellája az ember–robot viszonyt feszegeti, Esther Friesner pedig üdítően vicces leírást ad két nő csöppet sem hétköznapinak mondható barátságáról. A hazai SF-et képviselő Andrej Dajcs az álmok és emlékek világába röpíti az olvasókat; a havi retro ezúttal William Gibson (az ÁRNYVILÁG és a NYOMTALANUL szerzője) egyik nagyszerű novelláját veszi sorra.

Fontos aktualitásként a lap hírt ad hazai SF-pályázatok kiírásáról, a jelentkezés feltételeiről; a filmrovatban beszámoló olvasható az… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

A művek szerzői: Mike Resnick, John Brunner, Andrej Iljics Dajcs, Erik Simon, Esther Friesner, William Gibson

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Galaktika


Most olvassa 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Cardamon>!
Burger István (szerk.): Galaktika 274.

A magazin e havi kulcsszava az „álom” is lehetett volna, mert a novellák túlnyomó többsége valamilyen módon e téma köré csoportosultak.
Ez tulajdonképpen egy nagyon jó témakör, szeretem is, de a mostani novellákból hiányzott az a plusz, ami miatt egy ilyen álom-jelenség kellőképpen ütős lehet. Én személy szerint hiányoltam a meglepő fordulatokat, és inkább sokszor lerágott csontnak találtam ezeket a műveket. De ki vagyok én, hogy leszóljam ezeket a „sokdíjas” szerzőket? Inkább áttérnék arra, ami tetszett.
„A Neptunusz elefántjai” és a „Hólyag” is az emberiség végnapjairól, gyökeres változásokról filozofálgat. Bár egyiknek a vége sem lepett meg túlságosan, mondanivalójuk mégis elgondolkodtató.
A legszórakoztatóbb cím mindenképpen a „Lökött tyúk bronz melltartóban” című alkotásé, amit egy kicsit hosszabb változatban még szívesen olvastam volna. Ugyanis végigvigyorogtam.
Cikkek közül Kenessei András „Beszélő némaság”-át emelném ki, ami a festészetről és az általuk megörökített pillanatról szól, gyönyörűen megfogalmazva. Bár lehet, hogy egy kicsit elfogult vagyok, de nekem, aki művészettörténetből érettségizett egykor, ez a téma mindig is szívügyem marad.

moszat>!
Burger István (szerk.): Galaktika 274.

Hosszú évek óta végre egy jó szám. Mi történt? Kiadták gebinbe?


Népszerű idézetek

moszat>!

A penge fölnyársalta Tiffany legféltetteb műselyem szoknyáját, a hegye viszont belegabalyodott a Potya Patyolat plasztiktáskájába, amitől a fegyver most úgy festett, mint egy fékevesztett freaudista reklámszakember kreatív kampánykoncepciója a biztonságos szexről.

78. oldal

Cardamon>!

Batman sírva rohan Új-Zélandra, ha meglátja ezt a szigetországban fejlesztett szánkót. Mintha egy lopakodó repülőgép siklana lefelé a hegyoldalon…

60. oldal, Lopakodó szánkó

moszat>!

Ön ugyan figyelmeztetett, hogy a hölgynek nincs komoly gyakorlata a szakmában, de még ha a tudományos-fantasztikus műfaj mércéjével mérjük is, ennyire amatőr reakcióra azért nem számítottam.
(Esther Friesner)

77. oldal

moszat>!

Az elefántok élete a Neptunuszon tökéletes volt.
(Mike Resnik)

24. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Burger István (szerk.): Galaktika 312 XL
Gáspár András – Novák Csanád (szerk.): Analógia 2
Ifj. Veress István (szerk.): Út a csillagokig
Koch György (szerk.): Elképzelni az elképzelhetetlent 2
Szélesi Sándor (szerk.): Átjáró 8.
Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2017
Michaleczky Péter (szerk.): A hipertér vándorai
Kuczka Péter (szerk.): MetaGalaktika 1.
Kuczka Péter (szerk.): Ötvenedik
Ferenczné Árkos Ilona (szerk.): A pokolba tartó vonat