Galaktika ​264. 8 csillagozás

Ha elfogy az olaj
Burger István (szerk.): Galaktika 264.

A ​Galaktika magazin márciusi számában befejeződik Colin Kapp izgalmas folytatásos kisregénye, a „Felhőépítők”. A központi téma egy olaj nélküli jövő lehetőségét vizsgálja.

A novellafelhozatal igen változatos, köszönhetően annak is, hogy az irodalmi terjedelem közel 20%-kal nőtt: George R. R. Martin egy modern, baljós prófétáról mesél, Nemere István egy idegen bolygóra látogat, Connie Willis megkísérli továbbgondolni a klasszikus Csipkerózsika-történetet, Alekszandr és Szergej Abramov egy totalitárius Amerikába visz, ahol még az álmokat is szabályozzák, Melissa Mia Hall gyermekeket pottyant egy lidércálom kellős közepébe, Pap Viola a Teremtés alapkérdésein gondolkodtat el, míg Robert L. Forward egy aszteroidabányászt kísér el útjára. A lap megemlékezik a nemrégiben elhunyt John Christopherről, a havi retro pedig Andrew J. Offutt szatirikus időutazós elbeszélése.

Exkluzív sztárinterjú szólaltatja meg Robert Downey Jr.-t, a „Vasember”-filmek hősét, a filmrovat is az ő… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2012

A művek szerzői: Colin Kapp, George R. R. Martin, Michael T. Cricket, Nemere István, Connie Willis, Pap Viola, Robert L. Forward, John Christopher

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Galaktika


Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 3

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Bubuckaja P
Burger István (szerk.): Galaktika 264.

George R. R. Martin: És halált hagy örökül
A fanatizmusnál nincs veszélyesebb a világon. Az emberek birkacsordává verődnek és mennek a kolomp után. Felelős-e az egyén a történelmi rosszért? Lennének diktátorok, ha senki sem követné őket és engedelmeskednének nekik? Panaszkodhat bárki is a történtek után, ha a tömeg részeként a kolomp után ment?Vajon az egyénnek joga van megállítani ezt a csordát? Vajon az egyénnek joga van megölni a kolompost? Elérhet ezzel bármit is? Vagy a csorda ugyanúgy megtalálja a kolompos utódját? Meg lehet-e menteni a csordát saját ostobaságától? Túl igaz, túl valódi volt ez az írás.
Nemere István: Műtét előtt
Minden irodalmi műben megjelenik az ember, még akkor is, ha nem szerepel benne. Ha valaki más, nem szokványos, nem „tucat”, egyéni, eredeti, fogékony, érdeklődő, az nem betegség.
Connie Willis: A mátka apja
Az ötlet eredeti, csak a mesét kellene ismerni.
Alekszandr és Szergej Abramov: Szép álmokat!
Orwelli érzést váltott ki. Egy diktatúra tipikus megnyilvánulása.
Melissa Mia Hall: Kerítés a világ végén
Ez nagyon jó volt! Viszont még mindig nem értem, így gondolkodom rajta pár napot.
Pap Viola: A megmaradás törvénye
Valami olyasmit lehetne róla írni, hogy a száraz tudomány megöli a lelket blabla. Annyira nem tetszett…
Robert L. Forward: A gyémánt éneke
Érdekes volt. Egy szót nem értettem belőle. :D
John Christopher: Rokon lelkek
Lélekvándorlás? Sors? Vagy belemagyarázás?
Andrew J. Offutt: Fölcsaptam istennek
Nem lett volna rossz alapötlet, ha nem rajzol ilyen idegesítő, ellenszenves főszereplőt! A saját munkáját, az irodalmat nézi le. Ő csak azért ír, hogy legyen pénze nőkre, szexista b… Még a ősmajomféligember nagymellűt is megakarná… A Bronté nővérek kiírása az irodalomból pedig csak megkoronázta a „mindjártmegverem” érzésemet. 1. nem csak két nővér van, hanem három, így mindháromnak meg kellett volna oldani a problémáját. 2. Jane Austen már létezett. Egyébként azért kellett távozniuk az irodalomból mert drága főszereplőnk nem akar olyan stílusú regényeket írni, mint eddig, amit a Bronté nővérek indítottak el. Mi van?

Egy szó mint száz. Összességében jó kis írások voltak. Irodalmilag olvastam már színvonalasabbat is, de jól elszórakoztam, az utolsót kivéve. :) A cikkek – főleg az e havi téma – nagyon érdekes volt.

>!
sed
Burger István (szerk.): Galaktika 264.

Most is a vége lett egy Galaktikának.Akkor kezdjük az elején:

Colin Kapp – Felhőépítők:Nem voltak nagy elvárásaim,de hozta az előző rész hangulatát.Nem fogja megváltani a világot,de jó volt.
George R. R. Martin – És halált hagy örökül:Nagy elvárásokkal ültem neki,hiszen eléggé megkedveltem George R.R.Martin stílusát,könyveit.Igazából én valamiért úgy ültem neki,hogy olvasok valami Fantasyt vagy Sci-fi-t tőle,de ez a novella egészen más.Ez igen valóságos.Jó más stílusban olvasni tőle.
Nemere István – Műtét előtt: Rövid kis írás,nem olyan rossz ez.
Connie Willis – A mátka apja: Nos,őőő…. ez nem annyira volt világos :D
Alekszandr és Szergej Abramov – Szép álmokat!: Tetszett,kis orosz sci-fi hangulat :)
Melissa Mia Hall – Kerítés a világ végén: Aki szereti az ilyesfajta dolgokat annak biztos tetszik,de nekem ez most nem annyira jött be.
Pap Viola:A megmaradás törvénye:A kevesebb néha több,nos itt egy kivétel.
Robert L. Forward – A gyémánt éneke: Ebben a hónapban a kedvencem,csak annyit mondok:Olvassátok el!
John Christopher – Rokon lelkek:Már az eleje se sok jót ígért:Homoszexuális kutyák (???)
Andrew J. Offut – Fölcsaptam Istennek:Jól példázta,hogy mire használná az ember,ha lenne egy időgépe.

>!
moszat
Burger István (szerk.): Galaktika 264.

Előszó: Ismét a szokásosan hangzatos semmitmondások. A formai változás annyi, hogy a mikro-életrajzok a novellák végére kerültek (ez egyébként jó ötlet). És így a tavaszi előszezonban ismét bedobják a reklámcsökkentést. Nem számoltam utána, lehet, hogy két oldalszélreklámmal valóban kevesebb van benne. Ebben csak az a dühítő, hogy igazi reklámok igazából alig vannak benne, csupa öntömjén az egész (saját kiadványok), amit illene egy-két oldalon letudni.
Colin Kapp: Felhőépítők – Mint sejtettem az első résznél, túlírt, igazából cél nélküli írás. Ezt leszámítva kellemes hangulatú, olvasható.
Interjú: Soha sem fogom megérteni, hogy az új G. miért erőlteti ezt a bulvár vonalat. Miért akar a 68. tini-bulvár magazin lenni, mikor az 1. fantasztikus-irodalmi lap is lehetne.
George R. R. Martin: És halált hagy örökül – valami nácizás, komcsizás, vagy azok elleni valami izé. Nem igazán jött át.
Tudomány: Annyira szeretném, hogy végre már tényleg fogyjon el az a qrva olaj és akkor végre minden bulvár-tudományos médium leszakadna erről a csontról.
Nemere István: Műtét előtt – Szeretem a nyitott véget, de csak akkor ha van értelme. Itt nincs.
Connie Willis: A mátka apja – fogalmam sincs…
Alekszandr & Szergej Abramov: Szép álmokat! – valami nagy testvéres cucc, most álmokkal. Na ezt a csontot is szanálnám.
Melissa Mia Hall: Kerítés a világ végén – Ez sincs meg…
Pap Viola: A megmaradás törvénye – bocs, ez sem….
Robert L. Forward: A gyémánt éneke – ez meg van. De hogy mi volt a lényege….
John Christopher: Rokon lelkek – Valami homokozás… (na jó, igazából ez sincs meg)
Andrew J. Offutt: Fölcsaptam istennek – A retró szokásosan tetszett, bár nem volt átütő.

Jogos lehet a kérdés: mi a francnak olvasom el hónapról hónapra?!


Népszerű idézetek

>!
moszat

Nomármost: én íróvagyok. … Töbféleképpen lehet csinálni, írhat az ember könyvet egy dögevő madárról hatodosztályú gondolatokkal, és meggazdagodhat egész életére, mert amit ír még mindig felül van a Reader's Digest olvasóinak szellemi szinvonalán, vagy írhat dokumentumregényt két halálraítéltről, és akár abba is hagyhatja az írást a továbbiakban, aztán írhat sci-fit rogyásig úgy, hogy közben koldusszegény marad; vagy onthatja magából a kalandregényeket, amelyeket isten tudja, kik, de mindig megvesznek és elolvasnak.

84. oldal

>!
Doki_bácsi

Marla véleménye szerint nem jó, ha valakinek mindig igaza van. Azt gondolja, ez valahogy ráhúzódik a szívre, talán összezsugorítja.


Hasonló könyvek címkék alapján

Burger István (szerk.): Galaktika 286 XL
Kuczka Péter (szerk.): Robur 5.
Kuczka Péter (szerk.): MetaGalaktika 1.
HiperGalaktika 01
Kuczka Péter (szerk.): Ötvenedik
Ifj. Veress István (szerk.): Út a csillagokig
Ficsor Zoltán (szerk.): X Magazin II/5 (6.)
Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2017
Michaleczky Péter (szerk.): A hipertér vándorai
Isaac Asimov – Martin H. Greenberg (szerk.): Gyilkos idő