Galaktika ​259. 6 csillagozás

Bukott jóslatok
Burger István (szerk.): Galaktika 259.

A ​Galaktika magazin októberi számában
Új kisregény indul, Karl-Herbert Scheer „A Stardust-küldetés”-e. Többek közt ezzel kíván a lap megemlékezni a világ leghosszabb SF-sorozatának 50. születésnapjáról. Perry Rhodan és társai legelső kalandja mellett egy cikk nyújt rövid áttekintést a német intergalaktikus szappanopera történetéről, valamint a széria egyik vendégszerzőjétől, Andreas Eschbachtól is szerepel egy novella a tartalomban. A hónap központi tudományos témája az SF meg nem valósult jóslatait veszi sorra, és ehhez voltaképp bármelyik irodalmi anyag is hozzákapcsolható, kezdve a svéd Fredrik Kilander robotbíróságától, egészen a holland Annemarie van Ewyck csillagközi birodalmáig. Márki István az idő tulajdonságaival játszik el, Damon Knight pedig rejtélyes idegen lényekkel hozza össze az emberiséget. A havi retróban Randall Garrett a fénysebességnél gyorsabb utazás nem várt mellékhatásaival szembesít. A filmajánló is a meg nem valósult SF-ötletekkel foglalkozik, a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

A művek szerzői: Toochee, Márki István, Damon Knight, Andreas Eschbach, Randall Garrett

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Galaktika


Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

Achatius>!
Burger István (szerk.): Galaktika 259.

Nagyon jó ez a galaktika, kívül is belül is.Igen változatos volt,és a hónap témája is mint szinte mindig,jó!A novellák közül kedvencem talán Perry Rhodan,igen jó a novella stílusa,aztán majd kiderül,milyen lesz a folytatás :). Talán a lencse volt a legrosszabb ebbe a hónapba,de még az se volt annyira rossz.A többi novella is jó persze:)

3 hozzászólás
BlissX I>!
Burger István (szerk.): Galaktika 259.

A Galaktika 259. száma számomra sajnos nem hozta azt a színvonalat, amit az előző szám. Valahogy kiegyensúlyozott volt az egész magazin most, nem találtam olyan novellát, ami csapnivaló lett volna, de ugyanakkor egyik sem fogott meg igazán. Tetszett Az idő sodrában Márki Istvántól, akkor is ha kb. a közepétől totál kiszámítható volt. Továbbá nagyon élveztem az Időzített bombát is Randall Garett-től rövidsége ellenére is. A kedvencem pedig a Tárgyalás lett Fredrik Kilander tollából. Ez utóbbi megérdemelne nálam 4,5 csillagot, a többi simán csak 4-et. Egyszerűen most nem találtam számomra varázslatos, üdítően új alapötletből építkező alkotást, amit én annyira szeretek. Ebbe a kiadványba inkább klasszikus témájú műveket sorakoztattak fel.

A hónap témája megint csak érdekesre sikeredett, ahogy az apró tudományos cikkek is. A borító is kellemes, attól függetlenül, hogy már megint egy spiné pofija feszít rajta. A belső fraktálos képek, és az ehhez kapcsolódó írás pedig számomra több szempontból is nagyon örvendetes.

Így összességében nálam ez a szám egy 4-es, de csak azért mert novellák terén nagyon kiszámítható, és számtalanszor átgondolt, papírra vetett témákat hoztak. Ha lett volna 1-2 kiugróan ötletes alkotás, a pontérték is magasabb lenne.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kuczka Péter (szerk.): MetaGalaktika 1.
Burger István (szerk.): Galaktika 293 XL
HiperGalaktika 03
Paládi Zsolt: A sötét oldal
Carl Gustav Jung – Marie-Louise von Franz (szerk.): Az ember és szimbólumai
Ágoston Hugó (szerk.): Piknik a senkiföldjén
Antal József – Szentesi Ágnes (szerk.): TERRA – Magyar fantasztikus irodalmi antológia
Varga Tamás József (szerk.): Kalandok és kalandozók
Jobbágy Tibor (szerk.): Új Galaxis 23.
Kuczka Péter (szerk.): Ötvenedik