Galaktika ​251. 5 csillagozás

Éhínség
Burger István (szerk.): Galaktika 251.

Galaktika ​251, a Galaktika 2011. februári lapszáma

A Galaktika magazin februári számában befejeződik Piers Anthony folytatásos kisregénye, a „Fogas kérdés", és kiderül, sikerül-e megfelelnie a földi fogorvosnak egy intergalaktikus oktatási intézmény felvételi vizsgáján. A hónap központi témája az éhínség mint civilizációs katasztrófa, és hogy mit tehetünk elkerülése érdekében.

K. Varga Beáta „Áldott légy, Szent Struktúra!" című novellája a Mars küzdelmes meghódítását választotta témájául, Oleg Ovcsinnyikov kreatívjai pedig szinte bármit megtennének a mindennapi betevő drogokért. A 69. születésnapját ünneplő Kasztovszky Bélát új elbeszélése, „A Tabu" közlésével köszönti a magazin. Ebben az idegen bolygóra érkező telepesek a helyi életformák titkait próbálják megfejteni. Clifford D. Simak klasszikusa, az „Idősek otthona" az öregkor eltöltéséne végletes alternatívájával szolgál. Sümegi Attila novellája, az „Apa teleportáló gépet vett" egy új technikai eszköz végzetes… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

A művek szerzői: On Sai, Toochee, Piers Anthony, Kasztovszky Béla, Clifford D. Simak, Sümegi Attila

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Galaktika

>!
Metropolis Media, Budapest, 2011

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Drazsi>!
Burger István (szerk.): Galaktika 251.

Piers Anthony: Fogas kérdés 2/2
Az előző füzetben megkezdett történet folytatása, egész pofás, nekem tetszett. Amit még mindig utálok az íróban, az a végletes hímsovinizmusa. Egyszerűen idegesítő.

K. Varga Beáta: Áldott légy, Szent Struktúra!
Érdekes novella volt, jól megragadta a legmagasabb fokú szervezettséget.

Oleg Ovcsinnyikov: Kreatívak
Nem igazán tetszett, 30-40 sor után abba is hagytam.

Kasztovszky Béla: A Tabu
Kicsit döcögősek voltak a párbeszédek, ettől eltekintve nem volt rossz. Két gyökeresen eltérő kultúra akár így is találkozhat.

Clifford D. Simak: Idősek otthona
Az elveszettség és az elfeledettség esszenciája. Nagyon szomorú történet volt.

Sümegi Attila: Apa teleportáló gépet vett
Nem fogott meg a sztori.

Eric G. Iverson – Elaine O'Byrne: Halál Vesunnában
A szám legjobb novellája volt az utolsó. Időutazós-nyomozós történet, a jobb fajtából. Nagyszerűen megmutatja, hogy az ókor embere semmivel sem volt ostobább, mint mai rokona.

PAVideoStudio>!
Burger István (szerk.): Galaktika 251.

Piers Anthony: Fogas kérdés (2., befejező rész): Mivel nincs meg az előző kötet így nem olvastam. :)
K. Varga Beáta: Áldott légy, Szent Struktúra!: A Szent Struktúra Szerzetesrend tagjának, Mestre-nek a Marson felépített bányászváros munkásaival gyűlik meg a baja, mivel azok már haza szeretnének telefonálni, sokallják a munkát. Nem igazán értettem, talán a közösség és az egyén kapcsolatára keresi a választ a novella.
Kovács „Tücsi” Mihály: A hónap témája: Éhínség: Megtudjuk mi vezetett a 2008-as gabonaválsághoz, mit eredményezett, hogyan befolyásolhatja a klímaváltozás a növénytermesztést, továbbá, hogy a népességnövekedés hatására még több éhezővel kell számolni a bőséggel rendelkezésre álló élelmiszer ellenére, mivel nincs pénzük rá. (Húst szeretnének enni – akinek van pénze eszik is –, de a levágott állatot gabonával táplálják, amit az éhezőknek is adhatnának akár.) Következtetésként fogalmazza meg, hogy a visszaeső gabonatermesztés hatására éhséglázadások kitörésétől lehet tartani. Érdekes cikk, van benne vmi.
Oleg Ovcsinnyikov: Kreatívak: A novella kb feléig úgy éreztem, mintha be lennék tépve, persze kiderült miért. A történet főszereplője Oleg, aki minden agyi kapacitását latba vetve próbál vmi kreatív ötlettel előrukkolni, amiért főnökeitől egy kis alamizsnára számíthat. Egynek elmegy, de végig kell olvasni, hogy ne legyen zagyvaság hatása.
Kasztovszky Béla: A Tabu: David James Robinson pilótának az Éden nevű bolygóra vezető útjait követhetjük nyomon, és a történet érdekességét Alekszandr Cserenkov zoológus felfedezése tovább fokozza. Komolyan mondom, ez tetszett a legjobban ebből a számból, jól felépített világ, fenntartja az érdeklődést, kíváncsiságot. Ezt tényleg azért olvastam el, mert érdekelt, mi sül ki belőle, nem úgy, mint a többit, melyeket durván fogalmazva csak azért olvastam el, hogy elmondhassam, hogy elolvastam azokat.
Interjú Nicolas Christopherrel: A szerző arra törekszik, hogy már könyvei első mondatával megragadja az olvasó figyelmét. Beszél a Bestiárium c. könyve ihletéről, regényeiben levő mágikus és realista elemek viszonyáról, valamint, hogy a prózát és a lírát nem tudja elképzelni egymás nélkül. Egynek elmegy az interjú, de mivel semmi közöm hozzá, nem tudott megfogni.
Clifford D. Simak: Idősek otthona: Mr. Lee történetében az elhanyagoltság érzése jelenik meg, továbbá az olvasó azt a szomorú következtetést vonhatja le, hogy az idős csak púp a társadalom hátán, és nyugodtan hülyének lehet nézni. Elutasítom ezt a szemléletet! Lehangoló novella.
Sümegi Attila: Apa teleportáló gépet vett: Feri két hónap alatt teljesen ráfüggött Easyport 2100-as teleportáló gépére, amit mindig használ, bárhova is akar menni. A novella tanulsága szerintem az, hogy ne hanyagoljuk el a környezetünket.
Eric G. Iverson – Elaine O’Byrne: Halál Vesunnában: A történet az ókori Római Birodalomban játszódik 147-ben, amikor könyvkereskedők érkeznek Vesunna településre, hogy Clodius Epirusnál Szophoklész Aleadai műve felől érdeklődjenek. Tetszett ez a történelmi sci-fi, A Tabuhoz hasonlóan itt is a kíváncsiság hajtott előre.

Összességében közepesnek mondanám, annyira nem fogott meg, de nem haltam bele, hogy kimozdultam a komfortzónámból.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kuczka Péter (szerk.): MetaGalaktika 1.
HiperGalaktika 01
Burger István (szerk.): Galaktika 302 XL
Kuczka Péter (szerk.): Robur 8.
Kuczka Péter (szerk.): Ötvenedik
Ficsor Zoltán (szerk.): X Magazin II/1 (2.)
Ficsor Zoltán (szerk.): X Magazin II/5 (6.)
Ifj. Veress István (szerk.): Út a csillagokig
Koch György (szerk.): Elképzelni az elképzelhetetlent 2
Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2017