Kékvándor 7 csillagozás

Ösvények, utak, képek
Burger Barna: Kékvándor

Ki ​az, aki életében legalább egyszer ne akart volna útra kelni? Szabadon, bakanccsal, hátizsákkal gyalogolni az úton? Érezni a füveket, fákat, utat, találkozni bárkivel és bármivel, ami szembejön?
Burger Barna fotográfus az Országos Kéktúrát gyalogolta végig. Közel egy év leforgása alatt, tizenkét szakaszra osztva megtett 1180 kilométert, és útjának élményeit képekben rögzítette.
Lenyűgöző tájak, ismerős-ismeretlen emberek, meglepetések vagy éppen apró, szép részletek bukkannak elő ennek a vándornaplónak a lapjairól. S az olvasó, ha végigköveti a fotóssal az utat, azt is megértheti és átélheti, ami az igazi vándorok legnagyobb élménye.
Azt, hogy a vándorlás mindig tiszteletadás a természetnek, és erőt adó spirituális élmény is.
„Túrázni jó! Ez a két szó nem mindenkinek jelenti ugyanazt, de a lényeg nem is ez. A hangsúlyos szó a JÓ. Mert lehet egy túra rövidke, pár órás – csak a közeli kiserdőben, mondjuk kutyasétáltatás apropóján – vagy lehet napokon,… (tovább)

>!
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631222715
>!
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631208313

Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 36

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

regulat>!
Burger Barna: Kékvándor

Burger Barna: Kékvándor Ösvények, utak, képek

Szerintem Burger Barna jó szemű, jó kezű fotós volt. Szerettem a szöveget is, pont a személyessége miatt. Különösen jól esett rámosolyogni a már ismert (vagy csak felismerni vélt) helyekre.

A három csillag nem Burger Barna hibája (úgy gondolom).

Adva van ez a szép papírra nyomott, szép képekkel teli album. Egy ilyet az ember szívesen vesz a kezébe hideg estéken, borús délutánokon… akár másodmagával is… belemerülni, gondolatban utazni…
Na ez az, amire a szerkesztő nem gondolt. Hogy egy ilyen könyvnek nem csak a polcon kell állnia, ezt kézbe szeretné az olvasó venni. Ezt olvasgatni, nézegetni szeretné….
De ez nem egy könnyű olvasmány.
…két kiló.

Ezt nem kapod csak úgy le, hogy „ nézd csak meg…”
Ráadásul nagy alakú… a képek közt random elhelyezett szöveggel. Jól mutat, nem mondom, de így ötven felett kész csukló gyakorlat a fókusztávolsághoz igazítani a szöveget. Ha meg szemüveg nélkül akarnám olvasni, az már bicepszre menne…

Komolyan egy madárcsontú olvasót a földre ránt. Összenyom.

Ez eddig, azaz az, hogy szó szerint nehezen olvasható, az mínusz egy csillag.

Aztán ott van az, hogy ebben a keménykötésű behemótban vannak kétoldalas képek, amiből leginkább csak az nem látszik ami a fókuszban van. Most komolyan, a szerkesztő mi bánatos lótudőt csinált, látott már egyáltalán albumot? Csak a képek lényegét nyírta ki. Élvezhetetlenné téve őket.

Ez is mínusz egy csillag.
És bizony azért csak egy, mert eszem ágában sincs a szerző, a művész munkáját lehúzni. Itt nem ő volt a hibás…

Innen üzenném a tetteseknek, hogy Burger Barna ezt a könyvet arra szánta, hogy kézbe vegyék, hogy nézegessék, a lapjait forgassák, és közben a gondolatait is megismerjék. Ezt a könyvet viszont az ember ugyan szívesen veszi kézbe, de nem szívesen tartja is benne.

>!
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631222715
2 hozzászólás
XDóra>!
Burger Barna: Kékvándor

Burger Barna: Kékvándor Ösvények, utak, képek

A sok gyönyörű kép által bepillantás a OKT apró szépségeibe, tisztelgés a Másfél millió lépés Magyarországon stábtagjai előtt – hiszen sok köszönhető nekik –, tapasztalatok révén tanácsok a túrázáshoz, gondolatok a belső utazásról. Ismerős mégis ismeretlen és megannyi felfedezésre váró csoda, út, ami ilyen közel van és hív és a remény, hogy útnak indítson… nálam működött kék vándor leszek…mert felér azzal és lehet ez is egy zarándoklat, már olvasás közben is.


Népszerű idézetek

XDóra>!

Ahogy egy kedves íróm, a portugál Saramago írta:
„Tudjuk, hogy a találkozás igazi értelmét a keresés adja meg, és sokat kell ahhoz gyalogolni, hogy elérjük, ami egészen közel van.”

73.

Burger Barna: Kékvándor Ösvények, utak, képek


Hasonló könyvek címkék alapján

Nagy Balázs: Magyarország csodálatos túraútvonalai
Bársony István: Erdőn-mezőn
Balogh Tamás: A Káli-medence kalandkönyve
Farkas Péter (szerk.): A Mátra legszebb túrái
Farkas Péter (szerk.): Az Alpokalja legszebb túrái
Baráz Csaba – Kiss Gábor: Az ördögtornyoktól a patkónyomos kövekig
Dénes György – Sánta Antal: A Pilis és a Visegrádi-hegység
Zelei Anna: Az elveszett erdő
Fekete István: Barangolások
Bajor Zoltán: Budapest természeti kalauza