III. ​Amenemhat rejtélye 21 csillagozás

Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

Egy ​fáraó.
Három fiatal egyiptológus.
Egy idős kalandor.
No meg egy kairói tolvajbanda és egy macska.

Gracie új tárlatra készül a British múzeumban. Úgy gondolja, a legnagyobb problémája az, hogy asszisztense, a jóképű Louis folyton összecseréli a leleteket, és hogy a nagyképű újságíró, David mindenbe beleüti az orrát.
Ám este felhívja őt a Kairói Egyiptológiai Múzeum igazgatója, hogy helyettesítsen egy tárlaton, mivel a helyi egyiptológusnő, Rania rejtélyes körülmények közt eltűnt.
Gracie és Louis hamar rádöbbennek, hogy darázsfészekbe nyúltak. Kiderül, hogy Rania eltűnése szokatlanabb, mint hitték és a baljós eseményeknek itt nincs vége.
A fiatalok rábukkannak egy titkos kamrára III. Amenemhat csarnokában. Gracie a bazárban belebotlik bácsikájába, és az idős kalandor sietősen a lánynak adja a naplóját, mert valaki üldözi. Ráadásul Louis is eltűnik.
Mi olyan fontos a naplóban? Ki ez a III. Amenemhat? Ki van az idős kalandor… (tovább)

>!
NewLine, Bakháza, 2020
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155956973

Enciklopédia 3

Helyszínek népszerűség szerint

Egyiptom · Kairó


Kedvencelte 3

Várólistára tette 44

Kívánságlistára tette 58

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

klara_matravolgyi>!
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

Egy könnyed de fordulatos kalandregény egy nagyon tehetséges első könyves írónő tollából. Nagyon tetszett, hogy eljuthattunk Egyiptomba, a jelenkoriba és az ókoriba is. :) Megelevenedett előttem minden, az utcák, a palota, a piramisok, az emberek. Jó volt olvasni, ahogy a rejtély apró darabkái a helyükre kerülnek, szinte filmként láttam a történéseket.
Egyetlen dolog volt, ami szerintem fejlesztendő, és ami igazán teljessé tenné a következő könyvben az élményt. A könyv túl rövid ahhoz a rengeteg fordulathoz, ami történik benne. Szinte laponként kiderül valami titok, és bár ezek mennyiségével semmi baj nincs, mert gyönyörűen épül egymásra minden, de ez így nekem hiányos volt. Szívesen olvastam volna átmeneti részeket, ahol például az érzelmek kerülnek előtérbe, mert így a szereplők sem tudták igazán átélni a pillanatot. :)
Remélem az írónő nem veszi ezt tőlem rossz néven, mert egyébként nagyon tehetségesnek tartom, és első könyvként ilyen szépen és logikusan összerakni egy történetet, hát le a kalappal. ♥

1 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

Bővebb értékelés a blogomon:
https://ujalmok.blogspot.com/2020/06/buotyik-dorina-iii…

Nem is olyan régen találkoztam az írónő nevével egy másik munkám kapcsán.
Akkor még nem is sejtettem, hogy Egyiptomról írt egy könyvet.
Mint első könyves író merész témát választott, elvégre ez a történelmi időszak nagyon kemény kutató munkát igényel, és bizony könnyen el lehet veszni a fáraók világában.

Az első, amit mindenképpen meg kell, hogy jegyezzek, az a borító, mely színekben nagyon összemosódott hatást kelt. Nekem sok az arany árnyalat és főleg a betű színezése miatt morgok. Egy kicsit mélyebb tónussal varázslatos is lehetett volna. Tudom, hogy sokan nem értitek ezt a rögeszmémet, de egy könyv a külső és belső alapján ítéltetik meg. Legtöbben már a borító láttán eldöntitek, kell-e, anélkül, hogy a fülszöveget elolvastátok volna.

Annak nagyon örültem, hogy egy valóságban létező uralkodó lett a fő témája a történetnek.
Fikcióként van feltüntetve, amivel semmi bajom nincs.
A kezdetleges félelmem a negyedénél füstté vált, ugyanis rajongásom időszakát az alkotó szépen kidolgozta. A sok különleges név megnehezítheti egy kevésbé Egyiptomot szerető ember olvasását, de mivel én pont az ellenkezője vagyok, nagyon élveztem ezt a kis pluszt.

Történetünk főhősei három férfi és egy nő….

3 hozzászólás
Anarchia_Könyvblog>!
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

A könyv címéből adódik az írónő Egyiptomhoz való vonzata ebben az alkotásban, ami az egyik fő figyelmet megragadó eszközként is funkcionál. Ráadásul az is hamar szembetűnő az olvasó számára, hogy a névben szereplő fáraónak jelentős szerepe lesz a regényben. Ókori történelem, piramisok, kék macska. Igazi kalandban és akcióban gazdag alkotás!

A fülszöveg annyi információt ad nekünk az olvasás előtt, amennyire szükségünk van. A sorok kisugárzásából észlelhetjük a kalandot, a rejtélyeket és a történetben ránk leselkedő szörnyek árnyait. Így szinte Indiana Jones-ként kezdtem bele a III. Amenemhat rejtélye című alkotásba, várva az előbukkanó misztériumokra.

Hogyan élnénk meg, ha találkoznánk egy fáraóval, akinek már évszázadokkal ezelőtt halottnak kéne lennie? Ki elől menekül Gracie bácsikája? Milyen rejtelmek kerülnek napvilágra, s miként veszik szereplőink az akadályokat?

Buótyik Dorina egy olyan művet alkotott meg, ami több zsánert is körülölel – akció, ifjúsági, kalandregény és egy picit történelmi, valamint fantasy kategória is. A szereplőkkel karöltve van lehetőségünk megismerni a könyv titkait.

Enigmatikus alkotás, akcióval és patinás hangulattal megfűszerezve. Peregnek a lapok az olvasó kezébe, elrepülünk a múltba, s közösen oldjuk meg a rejtélyt!

Ajánlom a kalandor lelkületű olvasóknak, akik szeretnének egy rejtélyes titokhalmaz felfedezésére indulni három fiatal, egy kalandor és egy fáraó társaságában!
(Bea)

Teljes értékelés itt olvasható: https://anarchiakonyvblog.blog.hu/2020/05/05/buotyik_do…

5 hozzászólás
Niki_Salamon P>!
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

Ismét elmondanám, hogy IMÁDOM Egyiptomot. A borító fogott meg elsőnek – vajon miért? –, nekem nagyon-nagyon tetszik. Majd elolvastam a fülszöveget, kicsit matekoztam, megvegyem-e vagy sem, de győzött a kíváncsiság.
A történet három fiatalról szól és egy rejtélyes eltűnésről, ami egy újabb rejtélyhez vezet. Feltűnik egy titokzatos napló és egy fáraó, akinek rég halottnak kellene lennie. Vagy az is, ez pedig álom ?
Maga az alap jó volt, élveztem a történetet, bár az is igaz, hogy kicsit megkeveredtem az elején, amikor a jelenből hirtelen a múltba ugrunk, majd ott feltűnik a jelen. Nem igazán értettem, de csak tovább kellett olvasni és minden megvilágosodott előttem. Rania kutatásáról szóló részt nagyon szerettem, a dossziéját én is szívesen elolvasnám, akárcsak Adam naplóját. Olvasás közben úgy éreztem magam, mintha én is Gracie-kel lennék egy jó kis kincskeresős játékban. Szívesen velük tartottam volna a fáraóhoz, bár nekem az állam tuti a padlóról kellett volna sikálni napokig és kellett volna 1000 pzs ha ilyenben van részem,mint nekik.
Ami nekem kissé fura volt a könyvben az az, hogy spoiler. Ettől függetlenül szuper volt, csak én kicsit hiányoltam a részletezést, kidolgozást.
Arra viszont kíváncsi lennék, hogy a macska, hogy csinálta, hogy mindenhol ott volt?? :D Első könyves magyar írótól, szuper történelmi témával III. Amenemhat rejtélyének a polcomon a helye és remélhetőleg lesz lehetőség dedikáltatni is majd egyszer :)

2 hozzászólás
V_rita>!
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

Fordulatos izgalmas történet. A könyv első felében kapkodtam a fejemet rendesen. Összekuszálódott minden. Múlt és jelen. Mos ki kicsoda és hol vagyunk ? :) Második felétől kezdett felépülni igazán a történet és a végére letisztult Hiányzott a történet szereplőinek bemutatása és mélyebb ábrázolása. /Gracie,Lousis és Dávid /Jelen voltak a történetben de nem ismerjük meg őket. Első könyves írótól igazán cselekményben fordulatos történetet kaptunk.

1 hozzászólás
Nora42>!
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

Megláttam a borítót, és tudtam hogy ez a könyv kell nekem. Szó szerint magához hívott a könyv! És elmerültem benne. Egy igazán érdekes világ tárult a szemem elé. Érdekes volt az is ahogy a múlt a jelennel egyesül. Imádom az olyan könyveket, ahol rejtvényeket, rejtélyeket kell megoldani. Imádom a titkokat egy könyvben, a csavarokat. Ebben a könyvben minden benne volt, csipetnyi romantikával megszórva, ami végig ott csillog, és igazán a végén kapunk belőle egy kis kóstolót. A fél csillag levonás azért volt, mert nagyon jól ír az írónő, de a könyv mégsem tudott beszippantani, pedig nagyon élveztem olvasni. A szereplők nem kerültek sajnos közel hozzám, pedig annyira szerettem volna, a végére azért közelebb kerültek, csökkent a távolság. Valami hiányzott, kicsit több élet, vagy kicsit színesebb figurák, nem tudom, csak azt hogy hiányérzetem volt. Ahhoz képest hogy első regénye az írónőnek, csillagos ötöst érdemel. Köszönöm hogy olvashattam!

4 hozzászólás
KNW I>!
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

Oké, elfogult vagyok, több okból is, de az első: imádom Egyiptomot, már az ókori történelmét, és még jobban az egyiptomi krimiket, rejtélyeket. Ezek után nehéz nem szeretnem bármit, ami ebben a kategóriában szerepel. (Csak Violaine Vanoyeke könyveit nem bírtam.)
Ez a könyv azonban izgalmas, van benne egy nyomozás a jelenben, amiről kiderül, hogy a közelmúltba vezet, és felmerül egy történet a régmúltból is, ami belemászik a jelenbe és összekapcsolódik a közelmúlttal.
Rengeteg réteg és rejtély, és akkor még egy kis romantika is, ami szerencsére nem kap nagy hangsúlyt, csak épp megjelenik.
Külön kedvencem a kék macska, ami kénye-kedve szerint tűnik fel, minden racionalitásnak fittyet hányva, ott, ahol a kalandorainknak legnagyobb szüksége van rá, és soha nem derül ki, tényleg ott volt-e, vagy csupán délibáb a forró sivatagban.

1 hozzászólás
inci81 P>!
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

Az első pillanatban, amikor megláttam a borítót, egyszerűen beleszerettem, azt éreztem, hogy nekem ezt a történetet mindenképpen el kell olvasnom. Így amikor Buótyik Dorina e-mailt küldött nekem, hogy olvassam el megjelenés előtt a könyvét, mérhetetlenül boldog voltam.

A külsője után a belső is megfogott, egyszerűen elvarázsolt ez az izgalmas történet, mely Egyiptomba vitt el.

Szeretem az olyan történeteket, amelyekben rejtélyeket igyekeznek kibogozni a szereplők, az Egyiptomban játszódó filmeknek és könyveknek szintén rajongója vagyok, így nem volt kérdés, hogy a III. Amenemhat rejtélye című regény nekem is íródott.

Egy izgalmas nyomozásról szól a történet, ráadásul nem is akárhol, hanem az egzotikus Egyiptom területén igyekeznek hőseink kibogozni a szálakat.

Halványan ugyan – inkább az események kibontakozásának vége felé –, de megjelenik egy csipetnyi romantika is. Nem ez adja a sztori lényegét, és azt kell mondanom, hogy nem is hiányoltam, mert annyira lekötött a cselekmény.

A jelenben indul a nyomozás, de aztán a múltban találja magát az olvasó. Ezen a ponton nekem akadtak elképzeléseim a továbbiakról, ám ez nem jött be, mert annyira megkeverte a szálakat az írónő, hogy csak néztem.

Kedvencem is lett, mégpedig a kék macska, aki mindig akkor tűnt fel, amikor hőseinknek szüksége volt segítségre.
Végig azt éreztem, nagy jelentősége van ennek az állatnak. Roppant titokzatos volt, folyton azt vártam, hogy kiderül róla kicsoda, micsoda ő, de sajnos nem így történt.

Igazán lenyűgöző történetet sikerült alkotnia Buótyik Dorinának, és bár valamilyen szinten lezárultak az események, mégis úgy érzem folytatást kíván a regény. Leginkább a kék macska kiléte foglalkoztatja a gondolataimat. Reménykedem benne, hogy többet megtudhatok róla, ha tovább szövögeti ennek a könyvnek az szálait az írónő.

Bővebb értékelés:

https://konyvszenvedely.blog.hu/2020/04/09/buotyik_dori…

2 hozzászólás
Kovács_Ági_3 P>!
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

Őszintén megmondom, számomra ez a könyv fordulatos és izgalmas volt. Csak sajna, keveslem az oldal számot. Jó volt olvasni egy kis kalandregényt, kikapcsolt és egy másik világban kalauzolt el engem és ráadásul végre nem egy romantikával lett megfűszerezve a történet. Hanem titkokkal, rejtélyekkel és történelemmel. Hiányzott ez nekem ez a fajta kalandos történet. Rég nem olvastam már.

Bővebben itt olvashatod:
https://www.hungarybooks.hu/2020/07/buotyik-dorina-iii-…

1 hozzászólás
Tanila>!
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

Először is szeretném megköszönni az írónőnek, hogy megjelenés előtt elolvashattam a könyvét. :)
Nagyon tetszett a történet, ami egy titokzatos világba kalauzol el minket. Az elején magával ragadt a két világ párhuzamos olvasása, míg aztán egy olyan fordulat következett, hogy csak ámultam-bámultam, hogy nahát, erre pont nem gondoltam. Az ilyen történeteket szeretem, ami egyedi, magával ragad, olvastatja magát, és tele vannak titkokkal, érdekességekkel. Ez a regény pont ilyen. Nem tudod kiszámítani, mi fog történni a következő oldalakon. És a legjobb, hogy egyedi, ötletes, titokzatos.
A szereplők közül voltak kedvencek, engem Louis személyisége fogott meg igazán. A történet vége ugyan le lett zárva, de szerintem kívánkozik még egy folytatás :)

Az első könyvem az írónőtől, de nem az utolsó. :) Nagyon várom a további írásait is :)

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

Buótyik_Dorina I>!

A sofőr vezette limuzin egyenesen a múzeumba vitte őket, a Tahrír térre. Fülledt hőség uralkodott a városban. Gracie az üveghez tapasztotta arcát, és nézte az embereket, akik csak úgy átballagtak a gyorsan haladó autók közt. Hatalmas, égbe nyúló, piszkos, omladozó, félig-meddig elkészült épületeket pillantott meg. Az utakon, járdákon eldobott ételmaradékok, amikből kóbor macskák és kutyák ettek; üres műanyag palackok és mindenféle szemét hevert. Mindig ámulattal nézte Kairó városát, de ez a látvány a szívéig hatolt.

13-14. oldal, 1. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Egyiptom · Kairó
Buótyik_Dorina I>!

Több, mint százhúszezer tárgy van kiállítva. A világ legnagyobb egyiptológiai gyűjteménye!

14. oldal, 1. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Egyiptom · Kairó
Buótyik_Dorina I>!

Te szerencsemacska!

271. oldal, 17. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: macska

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Christelle Dabos: Rejtélyes eltűnések a Holdvilágban
Jennifer A. Nielsen: The False Prince – A hamis herceg
George R. R. Martin: A Hét Királyság lovagja
Ilona Andrews: Mágikus találkozás
Mark Lawrence: Tövisek Hercege
George R. R. Martin: Kardok vihara
Michael J. Sullivan: Percepliquis – Az elveszett város
Joe Abercrombie: Miután felkötötték őket
Robin Hobb: Bolond kötelesség I-II.
Brian McClellan: A birodalom bűnei