III. ​Amenemhat rejtélye (Gracie Simpson történetei 1.) 132 csillagozás

Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

Egy ​fáraó.
Három fiatal egyiptológus.
Egy idős kalandor.
No meg egy kairói tolvajbanda és egy macska.

Gracie új tárlatra készül a British múzeumban. Úgy gondolja, a legnagyobb problémája az, hogy asszisztense, a jóképű Louis folyton összecseréli a leleteket, és hogy a nagyképű újságíró, David mindenbe beleüti az orrát.
Ám este felhívja őt a Kairói Egyiptológiai Múzeum igazgatója, hogy helyettesítsen egy tárlaton, mivel a helyi egyiptológusnő, Rania rejtélyes körülmények közt eltűnt.
Gracie és Louis hamar rádöbbennek, hogy darázsfészekbe nyúltak. Kiderül, hogy Rania eltűnése szokatlanabb, mint hitték és a baljós eseményeknek itt nincs vége.
A fiatalok rábukkannak egy titkos kamrára III. Amenemhat csarnokában. Gracie a bazárban belebotlik bácsikájába, és az idős kalandor sietősen a lánynak adja a naplóját, mert valaki üldözi. Ráadásul Louis is eltűnik.
Mi olyan fontos a naplóban? Ki ez a III. Amenemhat? Ki van az idős kalandor… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
NewLine, Bakháza, 2020
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155956973
>!
NewLine, Bakháza, 2020
260 oldal · ISBN: 9786156182951

Enciklopédia 15

Szereplők népszerűség szerint

Ízisz · Gracie Simpson · Aat · Adam Simpson · Amenemopé · David McCartney · III. Amenemhat · III. Szenuszert · Louis Steel

Helyszínek népszerűség szerint

Egyiptom · Kairó


Kedvencelte 8

Most olvassa 1

Várólistára tette 130

Kívánságlistára tette 148

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Pati28 P>!
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

“-Ez az ügy egyre bonyolultabb. Nem tudom fiúk, ti hogy vagytok vele, de szerintem ez egy rossz álom. És én fel akarok ébredni.”

Bajban vagyok a könyv értékelésével, mert kicsit érződik rajta, hogy kezdetleges a kivitelezése. A szereplők sem tudtak igazán megfogni, Gracie pedig sokszor nyafogós kislánnyá változott, ami még jobban taszította őt tőlem. Viszont vannak benne olyan jegyek is, amiért szerettem olvasni: a fantasy vonal nagyon érdekes volt, és tetszett ez a kincs utáni lázas kutatás is.

Gracie Simpson és asszisztense, Louis Kairóba utazik, hogy a lány tárlatvezetést tartson a Kairói Egyiptológiai Múzeumban. Velük tart még David is, aki miután elveszítette munkáját, másfajta élményekre vágyik.

Hármasunk még csak nem is sejti, hogy a város milyen meglepetéseket tartogat számukra, hogy a múzeumi munkánál egy valódi, izgalmas kalandban lesz részük.
III. Amenemhat fáraó uralkodása idején rejtélyes körülmények között több kincsnek is nyoma vész. A tolvajt tetten érik, ám a turpisság továbbra is rejtve marad.
A veszélyek ellenére, szereplőink a piramisok rejtelmeibe vetik magukat, hogy válaszokat kapjanak a háromezer évvel ezelőtti titok kilétére.

2 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

Egy könnyed de fordulatos kalandregény egy nagyon tehetséges első könyves írónő tollából. Nagyon tetszett, hogy eljuthattunk Egyiptomba, a jelenkoriba és az ókoriba is. :) Megelevenedett előttem minden, az utcák, a palota, a piramisok, az emberek. Jó volt olvasni, ahogy a rejtély apró darabkái a helyükre kerülnek, szinte filmként láttam a történéseket.
Egyetlen dolog volt, ami szerintem fejlesztendő, és ami igazán teljessé tenné a következő könyvben az élményt. A könyv túl rövid ahhoz a rengeteg fordulathoz, ami történik benne. Szinte laponként kiderül valami titok, és bár ezek mennyiségével semmi baj nincs, mert gyönyörűen épül egymásra minden, de ez így nekem hiányos volt. Szívesen olvastam volna átmeneti részeket, ahol például az érzelmek kerülnek előtérbe, mert így a szereplők sem tudták igazán átélni a pillanatot. :)
Remélem az írónő nem veszi ezt tőlem rossz néven, mert egyébként nagyon tehetségesnek tartom, és első könyvként ilyen szépen és logikusan összerakni egy történetet, hát le a kalappal. ♥

1 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

Bővebb értékelés a blogomon:
https://konyvelvono.blogspot.com/2020/11/buotyik-dorina…

Nem is olyan régen találkoztam az írónő nevével egy másik munkám kapcsán. Akkor még nem is sejtettem, hogy Egyiptomról írt egy könyvet. Mint első könyves író merész témát választott, elvégre ez a történelmi időszak nagyon kemény kutató munkát igényel, és bizony könnyen el lehet veszni a fáraók világában.

Az első, amit mindenképpen meg kell, hogy jegyezzek, az a borító, mely színekben nagyon összemosódott hatást kelt. Nekem sok az arany árnyalat és főleg a betű színezése miatt morgok. Egy kicsit mélyebb tónussal varázslatos is lehetett volna. Tudom, hogy sokan nem értitek ezt a rögeszmémet, de egy könyv a külső és belső alapján ítéltetik meg. Legtöbben már a borító láttán eldöntitek, kell-e, anélkül, hogy a fülszöveget elolvastátok volna.

Annak nagyon örültem, hogy egy valóságban létező uralkodó lett a fő témája a történetnek. Fikcióként van feltüntetve, amivel semmi bajom nincs. A kezdetleges félelmem a negyedénél füstté vált, ugyanis rajongásom időszakát az alkotó szépen kidolgozta. A sok különleges név megnehezítheti egy kevésbé Egyiptomot szerető ember olvasását, de mivel én pont az ellenkezője vagyok, nagyon élveztem ezt a kis pluszt.

Történetünk főhősei három férfi és egy nő….

3 hozzászólás
Ferger_Jolcsi P>!
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

Nagyon ritkán olvasok olyan könyvet, ami Egyiptomról, a fáraókról és az ő idejükről szól, de nem is sok olyan könyvet ismerek, aminek ez lenne a témája. Nekem nagyon tetszett, szívesen olvasnék még hasonlóan jól megírt fáraós történeteket. Egy kicsivel több egyiptomi hangulatot is el tudnék viselni még hozzá, de egyébként nagyon jól átjött az akkori kor hangulata, illetve az írónő Egyiptom-mániája is. Nem sűrűn szoktam a könyvek végén lévő kitekintést elolvasni, de most annyira érdekelt, hogy milyen plusz infót tudhatunk meg az adott korról, hogy elolvastam és azt hiszem, a neten is rákeresek majd Amenemhat-ra, érdekel, hogy ki is volt ő, még sosem hallottam róla (vagy csak nem maradt meg :D). A szkarabeuszok és tevék között mászkáló kalandorok igazán szerencsések, hogy spoiler Alig várom, hogy olvashassam a főszereplők következő kalandját, remélem, hogy az is ilyen jó lesz.

4 hozzászólás
Dyta_Kostova I>!
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

Az első, ami feltűnt ebben a regényben (is), hogy a szerző olyan témát választ, ami érdekli, szereti, olvasott már róla (ismeretterjesztőt és fikciós kötetet is valószínűleg), és szeretne hasonlót alkotni, de még keresi ennek módját, a saját hangját. Úgy vélem, ennek tudható be, hogy nagyon ingadozó a stílus, vannak összecsapottnak tűnő részek, és vannak nagyon élvezetes jelenetek is. Tökéletesen megértem a téma iránti rajongását, de van egy problémám, ami tágabb értelemben minden olyan regényre igaz, amit pályája elején járó szerző ír, és történelmi jellegű, de legalább egy történelmi szálat tartalmaz: ez túl nagy falat. Értem ez alatt azt, hogy a rajongás, a hasonló kötetek elolvasása nem feltétlenül elég, és hogy a hitelességre való törekvés túlmutat egy kezdő szerző lehetőségein. Például ebben az esetben egy végzett egyiptológus tanácsait esetleg ki lehetett volna kérni spoiler, gyakorlatilag szaklektorként, de ez nyilván olyan plusz költségekkel járt volna, amit az önfinanszírozós kiadásban már nem vállal egy átlagos pénzügyi lehetőségekkel rendelkező szerző. Egy ilyen szakembert meg lehetett volna kérdezni, hogy például az olyan kifejezések, mint a baldachinos ágy, vagy a vecsernye, elférnek-e az ókori szóhasználatban. (Szerintem nem, a vecsernye legalábbis nagyon sántít.) Vagy hogy mennyi realitása van annak, hogy a múzeumi tárlatot a megnyitása előtt egy órával még nem rendezték be teljesen, és kapkodva keresik a hiányzó darabot? Ez szerintem elképzelhetetlen, a megnyitó előtt nemhogy egy órával, de napokkal korábban minden a helyén kell, hogy legyen, és csak a kósza porszemeket törlik le a kiállítótér üveglapjairól (Nyilván költői túlzással éltem most, de értitek…)

Aztán itt vannak az olyan betoldások, amelyek száraz szakkönyv-ízűek, pl. „A mozaikpadló hasonlóképp színes volt, a termek széleit pedig aranyozott protodór oszlopok tartották, melyek a szokásos korongszerű lábazaton álltak, négyzetes fejlemezzel ellátva, sokszög keresztmetszettel.” (24. oldal) Húha… Ez így az ókori egyiptomi történetszál narrációjában áll. Protodór, négyzetes fejlemez. Koridegen szavak. Akad még néhány ilyen, ezek most csak példák. Én elhiszem, hogy rettentően szőrös szívű vagyok, de nekem ezek nem férnek bele.
A helyesírással nincs gond ebben a könyvben, a vesszők is rendben vannak, pár szóismétlés akad, de üsse kő… Viszont tényleg ennyi lenne a szerkesztő dolga? A betűhibák, vesszőhibák stb. valahogy nem annyira bosszantóak vagy hangsúlyosak számomra, mint a logikai bakik, nem korhű szavak. Ezek kigyomlálása, átíratása még szükséges lett volna.
Amit még fontosnak tartok megemlíteni, és ez minden múltban játszódó történetre igaz, hogy a szerzőnek meg kell hoznia egy nagyon fontos döntést, ez pedig a párbeszédekre vonatkozik. Többen, jómagam is, azon az állásponton vannak, vagyunk, hogy az erőltetett archaikusság nem feltétlen tesz jót. „A fáraó szóllott.”, „Jer vélem”. Ezek kissé idegesítő, és felesleges archaizálások, amelyek a régiességet, régi kort szeretnék reprezentálni a szövegben. Csakhogy közben olyan mondatok is elhangzanak szintén ókori párbeszédben, mint „Az expedíció remekül alakult. Megbízottjaim, Amhotep és Nebesu tegnap vecsernye táján érkeztek meg délről.”. (26.o.) Ezt a fáraó fővezére, Haszehemui mondja. A vecsernye mellett az expedíció is, nos ettől már tényleg felszökik az olvasó szemöldöke…
A kettőtől jobb csillagozást mégis kiérdemelte a könyv, hiszen még a felsorolt hibák és anomáliák mellett is érdekes és tulajdonképpen élvezhető olvasmány volt, ráadásul az időörvény ötlete nagyon feldobta az egészet, plusz élményfaktort hozott be, és szubjektív, de én nagyon szeretem az idővel játszó elgondolásokat, összemosódásokat, és izgalmas, amikor különböző kultúrákat (ráadásul különböző időkben létezőket) ütköztetni kell. És a kalandregényes „kincskeresős” élmény is jólesik néha a lelkemnek, magam is szívesen írnék ilyesmit (de nincs annyi szabadidő a világon, ami minden tervemre elegendő lenne).
Összességében azt mondhatom, hogy Dorina szerintem sokat tudna fejlődni, sok, ennél pontosabb és aprólékosabb, ígéretes történetet fog még írni.

6 hozzászólás
Alvarando P>!
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

Gracie Simpson egyiptológus és asszisztense, Louis egy kiállítás megnyitása után Kairóba kénytelen menni, ahol eltűnt egy egyiptológus és egyenesen az Egyiptomi Nemzeti Múzeum igazgatója kéri fel, hogy helyettesítse egy másik megnyitón. Egy éppen állását vesztett újságíróval, Daviddel kiegészülve Egyiptomba utaznak. Gracie az utcán összefut a valahonnan menekülő nagybátyjával, Adammel, aki egy rejtélyes csomagot bíz rá. Közben a jelenben megjelenik III. Amenemhat fáraó és kísérete, és találkoznak Graciékkel. Az időutazó fáraó feleségében felismerik az eltűnt egyiptológust, aki királynőnek képzeli magút És ha nem lenne ez elég, egy rablóbanda is bejön a képbe, akik azt az értékes dolgot akarják, amit Gracie a nagybátyjától kapott….
Buótyik Dorina első könyve kitűnően ötvözi a történelmi regény, a fantasy és a krimi elemeit. Az írónő egy olyan fáraót választott szereplőnek a történetben, aki kevésbé népszerű az ókori Egyiptomot kedvelők körében, hisz alatta lényegében „csak” gazdaságilag fejlődött Egyiptom és ez kevés ember számára szokott izgalmasnak ígérkezni. A szerző az utószóban nem is tagadja, hogy szereti ezt az időszakot, ezért is választotta ezt a fáraót az egyik főszereplőnek. Mellette a szereplő időutazáson vesz részt és találkozik napjaink egy csomó vívmányával, ami nagyon humorosan van bemutatva a kötet lapjain. Emellett a főszereplők egy nyomozáson vesznek részt, amelyből nem hiányozhatnak az olvasót meglepő fordulatok sem. Maga a főszereplő Gracie karaktere szerethető, ő a tipikus tudós, aki nagyon ért a szakmájához, de mellette megismerjük az emberi oldalát is, míg az asszisztens Louis nagy jellemfejlődésen megy keresztül, csetlő-botló asszisztensből magabiztos férfivá válik a történet során. A szerző ugyan a történet során a főhősök beszédei alapján is számos érdekességet elárul III. Amenemhat koráról, külön érdeme a kötetnek, hogy a végén zanzásítva, tényszerűen, szakirodalom ajánlásával is bemutatja III. Amenemhat uralkodását. Jómagam hosszú ideig nem foglalkoztam Egyiptommal, ez a kötet meghozta a kedvemet a folytatáshoz. A kötet szövege egy igazi szórakoztató történelmi regényhez hűen könnyen követhető és olvasmányos. Ajánlható a történelmi regényeket és Egyiptomot kedvelő olvasóknak, utóbbiak egy eddig kevésbé népszerű szereplőről kapnak ismereteket.

2 hozzászólás
cicus61 P>!
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

Imádom Egyiptomot és az ókori egyiptomi történeteket! Nekem tetszett a könyv, de sokszor érezni lehet, hogy első könyve az írónőnek. Ritkán mondok ilyet, de most a több jobb lett volna :) Ahogy írták is többen, az elején néha kapkodtam a fejem, hogy ez most kicsoda, hol vagyunk? A karakterek is jók voltak, de a több info az emberekről most kellett volna. Egyszer a jelenben, egyszer a múltban, amit szeretek, de jó lett volna egy kis átvezetés. Egyébként tetszett a történet, de csak a könyv felétől indult be számomra igazán, onnantól viszont annyi minden történt, hogy csak lapoztam, és lapoztam :) A vége is tetszett nagyon!

3 hozzászólás
Mrs_Curran_Lennart P>!
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

Aranyos kis történet volt, érezni rajta, hogy a szerző nagy ókori Egyiptom rajongó. A történet maga kicsit indianajonesos, eltűnt ékszerekkel, útvesztőkkel és lövöldöző rablókkal. Gracie, főszereplő egyiptológus meg olyan, mint Ivy a Múmiából. Márcsak Brandon Fraser hiányzik. Kevés a leírás, nagyon pörgős a cselekmény, folyton váltakozó nézőpontokkal. Izgatottá tett a portál-fantasy és az időutazó címke, de igazából egyikről sincs szó. A szövegen látszik, hogy a szerző kezdő író, de nagyon ígéretes. Érdekes olvasmány volt. ( Hozzátenném, hogy a könyvben szereplő fáraó lehetett az, akinek a bibliai József volt a nagyvezíre.)

1 hozzászólás
Chris_Land I>!
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

Semmi baj III. Amenemhat (Nimaatré) történetével… Valahol el kell kezdeni! Alakul ez még, biztos vagyok benne! A cselekmény számomra kicsit kusza volt, de nem aggódok! Egy idő után minden, de minden letisztul. A karakterek lehetnének egy kicsit erőteljesebbek, noha a szerzők másként ragadnak meg egy-egy történetet. Én személy szerint több hullát, mérget, érzelmet, szerelmet, és még ki tudja mit tennék bele pár részbe, ugyanakkor az már én lennék. Ettől függetlenül jó kezdés, épp ezért kitartást, sok olvasót és még több sikert kívánok a jövőben!

2 hozzászólás
BeliczaiMKata>!
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

Először is köszönöm szépen a lehetőséget, hogy olvashattam utazókönyv formájában.
Szeretem a fáraókkal, Egyiptommal kapcsolatos történeteket, egyik kedvenc filmeim A múmia sorozat részei.
Maga a történet nem volt rossz, viszont picit több leírásnak jobban örültem volna, így olyan volt, mintha egy filmet néznék, ahol nem érzem pl az illatokat. Ennek ellenére kalandos volt, filmszerű.
Köszönöm még egyszer a lehetőséget!

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

Buótyik_Dorina I>!

A sofőr vezette limuzin egyenesen a múzeumba vitte őket, a Tahrír térre. Fülledt hőség uralkodott a városban. Gracie az üveghez tapasztotta arcát, és nézte az embereket, akik csak úgy átballagtak a gyorsan haladó autók közt. Hatalmas, égbe nyúló, piszkos, omladozó, félig-meddig elkészült épületeket pillantott meg. Az utakon, járdákon eldobott ételmaradékok, amikből kóbor macskák és kutyák ettek; üres műanyag palackok és mindenféle szemét hevert. Mindig ámulattal nézte Kairó városát, de ez a látvány a szívéig hatolt.

13-14. oldal, 1. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Egyiptom · Gracie Simpson · Kairó
Alvarando P>!

– Angliából jöttünk és szkarabeuszok után kutatunk. A fáraó kért meg minket, hogy az ékszerei után is kutassunk. Ennyi az egész – mondta neki Louis.
– Nem ismerem azt a helyet, ahonnan ti jöttetek – válaszolta Meren.
– Nem ismerheted persze, mivel háromezer év van köztünk.

Alvarando P>!

– Uraim, uraim – hízelgett Lara. – Örülök a bókoknak, de sajnos ki kell hogy ábrándítsam önöket. Ugyanúgy Egyiptomból jöttem, ahogyan önök. A világ sokat változott a fáraók ideje óta!
– Érthetetlenül beszél hozzánk, uram – fordult Neuszer Amenemopéhez.
– A fáraók ideje óta? – kérdezte Ameneopé
– Évezredek teltek el azóta, hogy ez itt megépült. – mutatott körbe a nő.
Amenemopé nevetett.
– Évezredek? A munkálatok csak most kezdődtek, ezt mindenki tudja!
Lara mosolygot
– Önök, uraim, egy időörvénybe kerültek. Nem tudom, hogyan alakult, hogy idekerültek, de háromezer év telt el egy pillanat alatt. A fáraók kihaltak, ma a nép irányítja Egyiptomot, közösen választják ki a legfontosabb embereket, akik az országot kormányozzák. Már nem balzsamozzák be a holttesteket, Amon személyeihez fényképezkedni járnak a turisták…

Buótyik_Dorina I>!

– Barátocskám, ezt már nevezem! – mondta David, és füttyentett. – Kincset ugyan nem találtunk, de ez az évszázad sztorija, az aztán biztos. Ókori szabadulószoba!

74. oldal 5. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: David McCartney
VIlon>!

Ez az ügy egyre bonyolultabb. Nem tudom, fiúk, ti hogy vagytok vele, de szerintem ez egy rossz álom. És én fel akarok ébredni.

144. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gracie Simpson
DarvasPetra I>!

Az északi palotát kívül fehérre meszelték, de belül élénk falfestmények díszítették, melyek állatokat, növényeket, isteneket és szerencsét hozó szimbólumokat ábrázoltak. A mozaikpadló hasonlóképp színes volt, a termek széleit pedig aranyozott protodór oszlopok tartották, melyek a szokásos korongszerű lábazaton álltak, négyzetes fejlemezzel ellátva, sokszög keresztmetszettel.

DarvasPetra I>!

Aat pompázatos, hosszú fehér lenvászonból készült kalaszíriszt viselt gyöngyözött nyakgallérral, aranyozott övvel. Nyakában aranyozott ékkő ékeskedett, parókáját lapis lazulival berakott arany fejdísz díszítette.

28. oldal, 2. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Aat
DarvasPetra I>!

– Ebben az időszakban Amon-Ré volt a legfőbb isten. Minden fáraó tőle származtatta a nevét – kezdte a tárlatot.

DarvasPetra I>!

Benyomta az íriszt, azután a fáraószoborhoz ment és megforgatta a szobor kezében lévő szkarabeuszbogarat. A kőbogár kettévált, és a falak réseiből élő ganajtúróbogarak merészkedtek elő – először csak néhány, majd egyre több.

Kapcsolódó szócikkek: Amenemopé

Népszerű triviák

Buótyik_Dorina I>!

A könyv címadója III. Amenemhat, az egyiptomi Középbirodalom legjelentősebb uralkodója.

[hu.wikipedia.org]

Kapcsolódó könyvek: Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

Kapcsolódó alkotók: Buótyik Dorina


A sorozat következő kötete

Gracie Simpson történetei sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Alix E. Harrow: Tízezer ajtó
Irene Adler: Utolsó felvonás az Operában
Jennifer A. Nielsen: The Runaway King – A szökött király
Ransom Riggs: Az utolsó üresvadász
Hestia Potter: Legendary – Lázadás
John Flanagan: A lángoló híd
Christelle Dabos: A tél jegyesei
Astrid Scholte: Négy halott királynő
Estelle Brightmore: 13. napon
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok