III. ​Amenemhat rejtélye (Gracie Simpson történetei 1.) 78 csillagozás

Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

Egy ​fáraó.
Három fiatal egyiptológus.
Egy idős kalandor.
No meg egy kairói tolvajbanda és egy macska.

Gracie új tárlatra készül a British múzeumban. Úgy gondolja, a legnagyobb problémája az, hogy asszisztense, a jóképű Louis folyton összecseréli a leleteket, és hogy a nagyképű újságíró, David mindenbe beleüti az orrát.
Ám este felhívja őt a Kairói Egyiptológiai Múzeum igazgatója, hogy helyettesítsen egy tárlaton, mivel a helyi egyiptológusnő, Rania rejtélyes körülmények közt eltűnt.
Gracie és Louis hamar rádöbbennek, hogy darázsfészekbe nyúltak. Kiderül, hogy Rania eltűnése szokatlanabb, mint hitték és a baljós eseményeknek itt nincs vége.
A fiatalok rábukkannak egy titkos kamrára III. Amenemhat csarnokában. Gracie a bazárban belebotlik bácsikájába, és az idős kalandor sietősen a lánynak adja a naplóját, mert valaki üldözi. Ráadásul Louis is eltűnik.
Mi olyan fontos a naplóban? Ki ez a III. Amenemhat? Ki van az idős kalandor… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

Tagok ajánlása: 12 éves kortól

>!
NewLine, Bakháza, 2020
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155956973
>!
NewLine, Bakháza, 2020
260 oldal · ISBN: 9786156182951

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Ízisz · Gracie Simpson · Adam Simpson · David McCartney · III. Amenemhat · III. Szenuszert · Louis Steel

Helyszínek népszerűség szerint

Egyiptom · Kairó


Kedvencelte 5

Most olvassa 3

Várólistára tette 115

Kívánságlistára tette 133

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

klara_matravolgyi>!
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

Egy könnyed de fordulatos kalandregény egy nagyon tehetséges első könyves írónő tollából. Nagyon tetszett, hogy eljuthattunk Egyiptomba, a jelenkoriba és az ókoriba is. :) Megelevenedett előttem minden, az utcák, a palota, a piramisok, az emberek. Jó volt olvasni, ahogy a rejtély apró darabkái a helyükre kerülnek, szinte filmként láttam a történéseket.
Egyetlen dolog volt, ami szerintem fejlesztendő, és ami igazán teljessé tenné a következő könyvben az élményt. A könyv túl rövid ahhoz a rengeteg fordulathoz, ami történik benne. Szinte laponként kiderül valami titok, és bár ezek mennyiségével semmi baj nincs, mert gyönyörűen épül egymásra minden, de ez így nekem hiányos volt. Szívesen olvastam volna átmeneti részeket, ahol például az érzelmek kerülnek előtérbe, mert így a szereplők sem tudták igazán átélni a pillanatot. :)
Remélem az írónő nem veszi ezt tőlem rossz néven, mert egyébként nagyon tehetségesnek tartom, és első könyvként ilyen szépen és logikusan összerakni egy történetet, hát le a kalappal. ♥

1 hozzászólás
Nikolett0907 P>!
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

Bővebb értékelés a blogomon:
https://konyvelvono.blogspot.com/2020/11/buotyik-dorina…

Nem is olyan régen találkoztam az írónő nevével egy másik munkám kapcsán. Akkor még nem is sejtettem, hogy Egyiptomról írt egy könyvet. Mint első könyves író merész témát választott, elvégre ez a történelmi időszak nagyon kemény kutató munkát igényel, és bizony könnyen el lehet veszni a fáraók világában.

Az első, amit mindenképpen meg kell, hogy jegyezzek, az a borító, mely színekben nagyon összemosódott hatást kelt. Nekem sok az arany árnyalat és főleg a betű színezése miatt morgok. Egy kicsit mélyebb tónussal varázslatos is lehetett volna. Tudom, hogy sokan nem értitek ezt a rögeszmémet, de egy könyv a külső és belső alapján ítéltetik meg. Legtöbben már a borító láttán eldöntitek, kell-e, anélkül, hogy a fülszöveget elolvastátok volna.

Annak nagyon örültem, hogy egy valóságban létező uralkodó lett a fő témája a történetnek. Fikcióként van feltüntetve, amivel semmi bajom nincs. A kezdetleges félelmem a negyedénél füstté vált, ugyanis rajongásom időszakát az alkotó szépen kidolgozta. A sok különleges név megnehezítheti egy kevésbé Egyiptomot szerető ember olvasását, de mivel én pont az ellenkezője vagyok, nagyon élveztem ezt a kis pluszt.

Történetünk főhősei három férfi és egy nő….

3 hozzászólás
Dyta_Kostova IP>!
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

Az első, ami feltűnt ebben a regényben (is), hogy a szerző olyan témát választ, ami érdekli, szereti, olvasott már róla (ismeretterjesztőt és fikciós kötetet is valószínűleg), és szeretne hasonlót alkotni, de még keresi ennek módját, a saját hangját. Úgy vélem, ennek tudható be, hogy nagyon ingadozó a stílus, vannak összecsapottnak tűnő részek, és vannak nagyon élvezetes jelenetek is. Tökéletesen megértem a téma iránti rajongását, de van egy problémám, ami tágabb értelemben minden olyan regényre igaz, amit pályája elején járó szerző ír, és történelmi jellegű, de legalább egy történelmi szálat tartalmaz: ez túl nagy falat. Értem ez alatt azt, hogy a rajongás, a hasonló kötetek elolvasása nem feltétlenül elég, és hogy a hitelességre való törekvés túlmutat egy kezdő szerző lehetőségein. Például ebben az esetben egy végzett egyiptológus tanácsait esetleg ki lehetett volna kérni spoiler, gyakorlatilag szaklektorként, de ez nyilván olyan plusz költségekkel járt volna, amit az önfinanszírozós kiadásban már nem vállal egy átlagos pénzügyi lehetőségekkel rendelkező szerző. Egy ilyen szakembert meg lehetett volna kérdezni, hogy például az olyan kifejezések, mint a baldachinos ágy, vagy a vecsernye, elférnek-e az ókori szóhasználatban. (Szerintem nem, a vecsernye legalábbis nagyon sántít.) Vagy hogy mennyi realitása van annak, hogy a múzeumi tárlatot a megnyitása előtt egy órával még nem rendezték be teljesen, és kapkodva keresik a hiányzó darabot? Ez szerintem elképzelhetetlen, a megnyitó előtt nemhogy egy órával, de napokkal korábban minden a helyén kell, hogy legyen, és csak a kósza porszemeket törlik le a kiállítótér üveglapjairól (Nyilván költői túlzással éltem most, de értitek…)

Aztán itt vannak az olyan betoldások, amelyek száraz szakkönyv-ízűek, pl. „A mozaikpadló hasonlóképp színes volt, a termek széleit pedig aranyozott protodór oszlopok tartották, melyek a szokásos korongszerű lábazaton álltak, négyzetes fejlemezzel ellátva, sokszög keresztmetszettel.” (24. oldal) Húha… Ez így az ókori egyiptomi történetszál narrációjában áll. Protodór, négyzetes fejlemez. Koridegen szavak. Akad még néhány ilyen, ezek most csak példák. Én elhiszem, hogy rettentően szőrös szívű vagyok, de nekem ezek nem férnek bele.
Na már most a könyvnek van szerkesztője, nem is akárki, a magánkiadások népszerűsítésének hazai nagyasszonyáról van szó. A helyesírással nincs gond ebben a könyvben, a vesszők is rendben vannak, pár szóismétlés akad, de üsse kő… Viszont tényleg ennyi lenne a szerkesztő dolga? A betűhibák, vesszőhibák stb. valahogy nem annyira bosszantóak vagy hangsúlyosak számomra, mint a logikai bakik, nem korhű szavak. Ezek kigyomlálása, átíratása még szükséges lett volna.
Amit még fontosnak tartok megemlíteni, és ez minden múltban játszódó történetre igaz, hogy a szerzőnek meg kell hoznia egy nagyon fontos döntést, ez pedig a párbeszédekre vonatkozik. Többen, jómagam is, azon az állásponton vannak, vagyunk, hogy az erőltetett archaikusság nem feltétlen tesz jót. „A fáraó szóllott.”, „Jer vélem”. Ezek kissé idegesítő, és felesleges archaizálások, amelyek a régiességet, régi kort szeretnék reprezentálni a szövegben. Csakhogy közben olyan mondatok is elhangzanak szintén ókori párbeszédben, mint „Az expedíció remekül alakult. Megbízottjaim, Amhotep és Nebesu tegnap vecsernye táján érkeztek meg délről.”. (26.o.) Ezt a fáraó fővezére, Haszehemui mondja. A vecsernye mellett az expedíció is, nos ettől már tényleg felszökik az olvasó szemöldöke…
A kettőtől jobb csillagozást mégis kiérdemelte a könyv, hiszen még a felsorolt hibák és anomáliák mellett is érdekes és tulajdonképpen élvezhető olvasmány volt, ráadásul az időörvény ötlete nagyon feldobta az egészet, plusz élményfaktort hozott be, és szubjektív, de én nagyon szeretem az idővel játszó elgondolásokat, összemosódásokat, és izgalmas, amikor különböző kultúrákat (ráadásul különböző időkben létezőket) ütköztetni kell. És a kalandregényes „kincskeresős” élmény is jólesik néha a lelkemnek, magam is szívesen írnék ilyesmit (de nincs annyi szabadidő a világon, ami minden tervemre elegendő lenne).
Összességében azt mondhatom, hogy Dorina szerintem sokat tudna fejlődni, sok, ennél pontosabb és aprólékosabb, ígéretes történetet fog még írni.

6 hozzászólás
Chris_Land I>!
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

Semmi baj III. Amenemhat (Nimaatré) történetével… Valahol el kell kezdeni! Alakul ez még, biztos vagyok benne! A cselekmény számomra kicsit kusza volt, de nem aggódok! Egy idő után minden, de minden letisztul. A karakterek lehetnének egy kicsit erőteljesebbek, noha a szerzők másként ragadnak meg egy-egy történetet. Én személy szerint több hullát, mérget, érzelmet, szerelmet, és még ki tudja mit tennék bele pár részbe, ugyanakkor az már én lennék. Ettől függetlenül jó kezdés, épp ezért kitartást, sok olvasót és még több sikert kívánok a jövőben!

2 hozzászólás
Anarchia_Könyvblog>!
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

A könyv címéből adódik az írónő Egyiptomhoz való vonzata ebben az alkotásban, ami az egyik fő figyelmet megragadó eszközként is funkcionál. Ráadásul az is hamar szembetűnő az olvasó számára, hogy a névben szereplő fáraónak jelentős szerepe lesz a regényben. Ókori történelem, piramisok, kék macska. Igazi kalandban és akcióban gazdag alkotás!

A fülszöveg annyi információt ad nekünk az olvasás előtt, amennyire szükségünk van. A sorok kisugárzásából észlelhetjük a kalandot, a rejtélyeket és a történetben ránk leselkedő szörnyek árnyait. Így szinte Indiana Jones-ként kezdtem bele a III. Amenemhat rejtélye című alkotásba, várva az előbukkanó misztériumokra.

Hogyan élnénk meg, ha találkoznánk egy fáraóval, akinek már évszázadokkal ezelőtt halottnak kéne lennie? Ki elől menekül Gracie bácsikája? Milyen rejtelmek kerülnek napvilágra, s miként veszik szereplőink az akadályokat?

Buótyik Dorina egy olyan művet alkotott meg, ami több zsánert is körülölel – akció, ifjúsági, kalandregény és egy picit történelmi, valamint fantasy kategória is. A szereplőkkel karöltve van lehetőségünk megismerni a könyv titkait.

Enigmatikus alkotás, akcióval és patinás hangulattal megfűszerezve. Peregnek a lapok az olvasó kezébe, elrepülünk a múltba, s közösen oldjuk meg a rejtélyt!

Ajánlom a kalandor lelkületű olvasóknak, akik szeretnének egy rejtélyes titokhalmaz felfedezésére indulni három fiatal, egy kalandor és egy fáraó társaságában!
(Bea)

Teljes értékelés itt olvasható: https://anarchiakonyvblog.blog.hu/2020/05/05/buotyik_do…

5 hozzászólás
Papírra_vetett_gondolataim>!
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

Egy igazán kalandos történet Egyiptomban, amit én személy szerint nagyon szerettem. Buótyik Dorina kötete teli van izgalommal és rejtéllyel, ami végig fenntartja az olvasó figyelmét. Szerettem a történetben megjelenő karaktereket is, szerintem teljesen jól ki voltak dolgozva. A könyv elolvasása után elgondolkoztam, hogy több ilyen ehhez hasonlót kéne olvasnom, mert ez igazán tetszett. Szerintem az írónő nagyon tehetséges és szuper, hogy ilyen különleges helyszínt választott a történetéhez. A továbbiakban is szívesen olvasnék az írónőtől, nekem tetszik, ahogyan ő ír. :)

2 hozzászólás
Garbai_Ildikó P>!
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

Utazókönyvként került hozzám a könyv. Mindig is érdekelt Egyiptom és a Fáraók világa így nem volt kérdés, hogy szeretném elolvasni. Időnként olyan érzésem volt, hogy nem értem most mi a helyzet.. illetve, hogy talán túl gyorsan pörögtek az események. Persze az sem lenne jó ha túl lenne nyújtva… Összességében szórakoztató volt és nem bántam meg ,hogy elolvastam.

1 hozzászólás
Baráth_Zsuzsanna P>!
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

Egy kiváló kalandregény a fáraók világából. A múlt és a jelen gyors egymásutánban váltja egymást ebben a remek kis kötetben, percnyi megállás sincs, folyamatosan újabb titkok és rejtélyek nyomában járunk. Talán ez a legnagyobb hibája ennek az amúgy valóban kiváló alkotásnak, hogy túl sok mindent akart belezsúfolni egy viszonylag rövid történetbe, kevesebb talán egy picit több lett volna. Nem maradt ugyanis idő a karakterek bemutatására, a sok esemény közepette nem nagyon derül ki, hogy mikor pattan ki az a bizonyos szikra Gracie és Louis között, ahogyan a meglepő fordulatok is viharos gyorsasággal kerülnek tudomásul vételre, néhány szál nem varródik el. Mindezzel együtt ez egy remek első könyv, nagyon tehetséges a szerző, kíváncsian várom a folytatást. Mert ez csak az első felvonása volt a kalandoknak, remélem, minél több érdekességet fogunk megtudni az egyiptomi fáraók koráról. III. Amenemhat ugyanis valóban létezett, csak nem tudunk sokat róla, pedig eredményes uralkodása alatt szépen gyarapodott Egyiptom. Történelem-mániásként nagyon örülök, hogy a szerző ráirányította a figyelmet erre az elfeledett fáraóra, jó volt elidőzni ebben a régi korban, amelyet egy nagyon elmés csavarral kötött össze az író a jelennel. Bár elsősorban a kalandon van a hangsúly, mégis rengeteg információra tehetünk szert a korszakról és veszhetünk bele a rejtélyek hadába. Nagyon olvastatja magát a regény, képtelenség letenni, én együltő helyemben olvastam végig, és nagyon kellett figyelnem, hogy ne maradjak le valamiről, mert sok kis mozaikból állt össze a történet, nem volt könnyű folyamatosan követni, hogy mi is történik éppen. De éppen ez a sodró erejű kaland a regény legnagyobb erénye, nagyon filmszerű az egész, olyan, mintha egy Indiana Jones-filmet néznék. Nekem nagyon tetszett, jöhetnek az újabb egyiptomi rejtélyek!
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2021/07/16/konyvkritika_…

2 hozzászólás
Kokuszka>!
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

Igazán le a kalappal az Írónő előtt: első könyves szerzőként hihetetlenül erősen indított. Látszik a kiterjedt kutatómunka, ami igazán dícséretes. A múlt és jelen Egyiptoma is mesésen tárult fel, sokat tanultam belőle. Bevallom őszintén, nekem III. Amenemhat fáraó személye ismeretlen volt eddig, így külön öröm volt számomra, hogy megismerhettem az Ő történetét is.
A cselekmény hihetetlenül izgalmas volt, egy pillanatra sem ülepedett le, sokszor csak úgy kapkodtam a fejem, nagyon szurkoltam a szereplőknek. Különösen Adamnak, aki jó sok megpróbáltatáson ment keresztül. spoiler
A fél csillag levonás a helyenként kicsi furcsa szóhasználat miatt volt, spoiler, ami egy picit kizökkentett, de ezek tényleg csak apróságok. Még nagyon szívesen olvastam volna részletesebben a szereplőinkről, picit lehetett volna hosszabb is a történet. Mindent összevetve, ez egy nagyon jó kis kalandos utazás volt térben és időben egyaránt és bízom benne, hogy még olvashatok sok-sok új történetet Dorinától. Köszönöm! ♥

3 hozzászólás
Niki_Salamon P>!
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

Ismét elmondanám, hogy IMÁDOM Egyiptomot. A borító fogott meg elsőnek – vajon miért? –, nekem nagyon-nagyon tetszik. Majd elolvastam a fülszöveget, kicsit matekoztam, megvegyem-e vagy sem, de győzött a kíváncsiság.
A történet három fiatalról szól és egy rejtélyes eltűnésről, ami egy újabb rejtélyhez vezet. Feltűnik egy titokzatos napló és egy fáraó, akinek rég halottnak kellene lennie. Vagy az is, ez pedig álom ?
Maga az alap jó volt, élveztem a történetet, bár az is igaz, hogy kicsit megkeveredtem az elején, amikor a jelenből hirtelen a múltba ugrunk, majd ott feltűnik a jelen. Nem igazán értettem, de csak tovább kellett olvasni és minden megvilágosodott előttem. Rania kutatásáról szóló részt nagyon szerettem, a dossziéját én is szívesen elolvasnám, akárcsak Adam naplóját. Olvasás közben úgy éreztem magam, mintha én is Gracie-kel lennék egy jó kis kincskeresős játékban. Szívesen velük tartottam volna a fáraóhoz, bár nekem az állam tuti a padlóról kellett volna sikálni napokig és kellett volna 1000 pzs ha ilyenben van részem,mint nekik.
Ami nekem kissé fura volt a könyvben az az, hogy spoiler. Ettől függetlenül szuper volt, csak én kicsit hiányoltam a részletezést, kidolgozást.
Arra viszont kíváncsi lennék, hogy a macska, hogy csinálta, hogy mindenhol ott volt?? :D Első könyves magyar írótól, szuper történelmi témával III. Amenemhat rejtélyének a polcomon a helye és remélhetőleg lesz lehetőség dedikáltatni is majd egyszer :)

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Buótyik_Dorina I>!

A sofőr vezette limuzin egyenesen a múzeumba vitte őket, a Tahrír térre. Fülledt hőség uralkodott a városban. Gracie az üveghez tapasztotta arcát, és nézte az embereket, akik csak úgy átballagtak a gyorsan haladó autók közt. Hatalmas, égbe nyúló, piszkos, omladozó, félig-meddig elkészült épületeket pillantott meg. Az utakon, járdákon eldobott ételmaradékok, amikből kóbor macskák és kutyák ettek; üres műanyag palackok és mindenféle szemét hevert. Mindig ámulattal nézte Kairó városát, de ez a látvány a szívéig hatolt.

13-14. oldal, 1. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Egyiptom · Gracie Simpson · Kairó
Buótyik_Dorina I>!

A macska megmozdította a fejét, mintha intene a lánynak, majd elegánsan odébb ballagott egy kisajtóhoz a sarokban, majd a mancsaival kinyitotta a kilincset.

9. oldal 1. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Oscar
Buótyik_Dorina I>!

– Barátocskám, ezt már nevezem! – mondta David, és füttyentett. – Kincset ugyan nem találtunk, de ez az évszázad sztorija, az aztán biztos. Ókori szabadulószoba!

74. oldal 5. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: David McCartney
VIlon>!

Ez az ügy egyre bonyolultabb. Nem tudom, fiúk, ti hogy vagytok vele, de szerintem ez egy rossz álom. És én fel akarok ébredni.

144. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Gracie Simpson
DarvasPetra IP>!

– Ó, III. Amenemhat, az élő isten, ki ragyog. Te, aki minden nap felkelsz s elűzöd a sötétséget és mindenre fényesség borul. Te vagy Ré fia.

DarvasPetra IP>!

Az északi palotát kívül fehérre meszelték, de belül élénk falfestmények díszítették, melyek állatokat, növényeket, isteneket és szerencsét hozó szimbólumokat ábrázoltak. A mozaikpadló hasonlóképp színes volt, a termek széleit pedig aranyozott protodór oszlopok tartották, melyek a szokásos korongszerű lábazaton álltak, négyzetes fejlemezzel ellátva, sokszög keresztmetszettel.

DarvasPetra IP>!

– Ebben az időszakban Amon-Ré volt a legfőbb isten. Minden fáraó tőle származtatta a nevét – kezdte a tárlatot.

DarvasPetra IP>!

Benyomta az íriszt, azután a fáraószoborhoz ment és megforgatta a szobor kezében lévő szkarabeuszbogarat. A kőbogár kettévált, és a falak réseiből élő ganajtúróbogarak merészkedtek elő – először csak néhány, majd egyre több.

Buótyik_Dorina I>!

Ebben a teremben is oszlopsorok húzódtak; itt aratást, vetést ábrázoló festmények díszítették a falakat. Louis a hátsó falat tapogatta, benyomott egy követ, mire megmozdult az egyik oszlop. A mögötte lévő keskeny rés újabb folyosóra nyílt.

74. oldal 5. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Louis Steel

Népszerű triviák

Buótyik_Dorina I>!

A könyv címadója III. Amenemhat, az egyiptomi Középbirodalom legjelentősebb uralkodója.

[hu.wikipedia.org]

Kapcsolódó könyvek: Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye

Kapcsolódó alkotók: Buótyik Dorina


A sorozat következő kötete

Gracie Simpson történetei sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Christelle Dabos: Bábel emlékezete
Irene Adler: Utolsó felvonás az Operában
Jennifer A. Nielsen: The Runaway King – A szökött király
John Flanagan: A lángoló híd
Estelle Brightmore: 13. napon
Kathy Reichs: Virals – Kincsvadászok
Rick Riordan: A vörös piramis
Fróna Zsófia: Fegyverek Háza
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
Robin LaFevers: Sötét diadal