A ​barna tehén fia 27 csillagozás

Büky Dorottya – Feldmár András: A barna tehén fia

A kötet egy székelyföldi népmese elolvasása után kialakult játék a gondolatokkal. Gyakorlatokkal tarkított, amelyek vezetik az olvasót, hogy elmélyülhessen egy-egy témában, és főként önmagában. „A belső mozgatóerő lényege az, hogy odataláljunk, ahol azt érezzük, hogy nem vagyunk egyedül, hogy van egy valóságos együttlét. Ha elveszítjük a kapcsolatunkat ezzel az érzéssel, akkor nagyon egyedül vagyunk, és ez depresszióba visz.”

>!
Jaffa, Budapest, 2010
190 oldal · ISBN: 9789639971356 · Illusztrálta: Büky Dorottya

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

cseri P>!
Büky Dorottya – Feldmár András: A barna tehén fia

Kezdjük azzal, hogy nekem fura, hogy öt éve jelent meg a könyv, amit az ember azért nem gondol egy olyan fergetegegesen nagy időnek, de már az a honlap, amire hivatkoznak, hogy fenn vannak rajta a könyvben említett feladatok, nincs sehol. Mondjuk amúgy is fizetősek voltak, úgyhogy ilyen szempontból végül is mindegy. No persze, minden üzlet, a pszichoterápia pedig drága dolog. Abszolút olvasható a könyv feladatok nélkül is, de azért…
Amúgy tetszett. Szeretem, amikor az emberek szövegekről beszélgetnek. Ebben mondjuk van néhány meredek dolog, és én Feldmárról eddig még csak hallottam, hát most már van egy kis fogalmam róla, hogy igazából milyen. Hogy hiteles tudna-e lenni nekem, azt nem tudom. Büky Dorottyával már találkoztam, amit a börtönben csinálnak, az nem annyira függ össze ezzel a könyvvel, de szuper. (http://hvg.hu/kultura/20130926_Fegyencmesek_a_bortonbol)

Buzánszky_Vírus_Dávid>!
Büky Dorottya – Feldmár András: A barna tehén fia

Nagyon csípem én Andrást, meg hát Dóra is tett hozzá épp eleget a könyvhöz. Rég olvastam már ilyesmit, úgyhogy most különösen jól esett.
Ettől függetlenül még mindig azt mondom, hogy aki olvasta Feldmár András a Tudatállapotok szivárványa c. könyvét, az ezeket a bőrlehúzós könyveket már nem kell kézbe vegye. Azt viszont nagy kár kihagyni!

Emmus>!
Büky Dorottya – Feldmár András: A barna tehén fia

A könyv címe végett sokáig halogattam az olvasást, kár volt.
Nem egy átlagos könyvhöz volt szerencsém, kezdve attól, hogy minden fejezethez tartozik egy mese, ezzel nem is volt semmi baj, de nem tetszett a történet. Ilyenkor csak arra gondoltam, hogy Feldmár András sem tartozik az átlagos pszichoterapeuták közé és ez megmutatkozik a könyvében is. Nem beszélve arról, hogy a könyvben szó esik sámánokról, táltosokról és mindezek nem állnak hozzám közel.
Mindezt, ha figyelmen kívül hagyom a könyv ötcsillagos. Amit gondol az irigységről, mohóságról, szeretetről és mindarról ami hétköznapjaink része csodálatos, szíven talált és nagyon egyetértek vele.

hattori>!
Büky Dorottya – Feldmár András: A barna tehén fia

Vegyes érzelmekkel tettem le a könyvet, vannak magvas mondatok benne, azokat ki kell mazsolázni. (ha lesz kis időm, ígérem, idézgetek is majd)
Felemás volt a tetszésindexe, először tetszett, aztán nem, aztán volt, amelyik pár oldal nagyon, aztán meg ami nem.
Kezdődik ott, hogy nekem nem tetszett benne a mese, mert olyan össze-vissza cselekménye volt. És akkor ezt elkezdték magyarázni. Hogy tulajdonképpen ez mennyire szimbolikus, meg jó. Voltak fejtegetések, amik annyira „cihó”-sak voltak, mesterkéltek, hogy a hajam égnek állt, és voltak benne nagyon jól megfogalmazott, épp kellően kibontott dolgok: például a leválásról, férfi-női szerepekről. Eszmefuttatások, amiket annak ellenére nem bírtam értelmezni, hogy 3 évig tanultam hasonlót. És odaböffentett trágárságok, ami azt hivatott jelezni, hogy ez mennyire egyértelműen az, ami – de nekem valahogy oda-nem-illőnek tűnt.
Ami még a nem-tetsző kategória volt, Geréb Ágnessel való egyértelmű állásfoglalás – ami az övé, és le is írhatja, de az fura, hogy szerinte kutya kötelessége a pszichológus társadalomnak az ő nézetét vallani, mert ez meg ez történt… ez szerintem csúnya csúsztatás, a doktornőt nem az otthonszülésről vallott nézetei miatt ítélték el, hanem törvényszegésért.
Nem igazán voltam oda az illusztrációkért sem, de hát én nem nagyon értek az elvont művészethez, és belátom, egy Holstein fríz igazolványképével tényleg nehéz lett volna ezt a könyvet eladni. A barnatehen.com oldalt megnéztem, a gyakorlatok egy része jópofa, egy részét meg csak a fizetős csoportokban lehet megtudni. Amennyit azokért kérnek, annyira nem vágyom olyan mély önismeretre.
Összességében: könyv gondolatokból, amelyek egy része gyökeret vert nálam, de nagyobb részét elsodorja majd a szél.

ofi>!
Büky Dorottya – Feldmár András: A barna tehén fia

Lehet, hogy FA jó terapeuta, de én egy könyvtől többet várok. Legyen megszerkesztve, ne csak úgy odadobva egyébként persze nem rossz gondolatok. Olvastam én már sok pszichológiával foglalkozó könyvet, olvastam már Feldmártól is kettőt, lehet, hogy emiatt, de nekem nem adott semmi újat.

Gabor_Pruzsina>!
Büky Dorottya – Feldmár András: A barna tehén fia

Jó könyv. Gondolkodtató.. bár nekem jól jött a guugli olvasás közben.. ;)

kiskatakiskata>!
Büky Dorottya – Feldmár András: A barna tehén fia

Nem tudom lepontozás nélkül hagyni a kötetben található gyakorlatok online fizetős voltát:(
A könyv egyébként sokkal jobbat érdemelne.

Sziszikee>!
Büky Dorottya – Feldmár András: A barna tehén fia

Érdekes könyv, eddig még nem találkoztam hasonlóval. A meséket elemezni nem is szokás, hiszen azok tele vannak képtelenebbnél képtelenebb dolgokkal. A történetet még nem hallottam, mindenesetre tanulságos volt. A szerzők hozzászólásaiban eléggé megosztott a véleményem. Valamikor úgy éreztem gazdagabb lettem értékes gondolatokkal, máshol viszont nagyon eltért a tárgytól. A gyakorlatok ötletesek voltak, és kiegészítik a könyvet.

Régi_Hédi>!
Büky Dorottya – Feldmár András: A barna tehén fia

Hát igen… Feldmár tud valamit. Nem is keveset. Szerintem. És le is tudja írni. És nagyjából meg is győz mindarról, amit ír. Mindemellett olvasható, élvezetes. Aki szeret önmagában utazgatni, nosza rajta…
A mese bizarr. De ahogy egyre jobban belemászunk, egyre inkább értelmet nyernek benne a dolgok… Egy csomó érdekes információ a számok jelentőségéről, és mindenről, amit nem rossz tudni, ahhoz, hogy legalább magam értsem valamennyire, és ezáltal komfortosabb legyen az életem…

Naneth>!
Büky Dorottya – Feldmár András: A barna tehén fia

Mindenkinek ajánlani tudom, nekem nagyon sokat adott, és még belelépett a kedvenc könyv kategóriába is :)


Népszerű idézetek

lorem>!

Pedig egy gyereknek a házasság megléténél sokkal fontosabb, hogy szeretetteli közegben nőjön föl. Ha nincs erős, érezhető szeretet a családban, ha a gyerek nem érzi a szeretetet, jobb, ha a család inkább szétmegy.

62. oldal

pali>!

A szkepticizmus azért kell, hogy ne legyünk biztosak semmiben. Mert mi, emberek akkor bántjuk egymást, ha biztosak vagyunk valamiben.

56. oldal

lorem>!

Sok gyerek egy életen át nem tudja kiheverni, hogy a szülei nem hisznek neki, amikor valamilyen őt ért sérelemről beszámol.

63. oldal

Emmus>!

Ha az ember el kezd szeretni, akkor lehet, hogy vissza szeretik.

52. oldal

lorem>!

Kell szeretni a vihart, a konfliktusokat, mert egy kapcsolat az ilyen.

97. oldal

lorem>!

Az nagyon fáj, ha valaki rájön, hogy negyven évig nem volt egyetlen olyan ember sem, aki komolyan figyelt volna rá. Ha nem akarja tudomásul venni, hogy milyen óriási a vesztesége, akkor tovább veszít. Akkor átsétál azokon, akik kellenének neki, inkább azt hiszi, hogy a világ olyan, hogy azok az emberek akik őrá figyelni tudnának, nincsenek is, nem is léteznek. Ha elhiszi, hogy vannak ilyen emberek, akkor meg kell siratni, hogy eddig nem találkozott velük, és el kell indulnia, megkeresni azt vagy azokat, akikre szüksége van, akik rá figyelnek, nem a szerepeire, a maszkjaira.

103. oldal

Régi_Hédi>!

A stressztől, félelemtől adrenalin spriccel a vérbe, amit ha megszokik az ember, lehet olyan, mint a kokain. Az emberek szeretnek szenvedni, szenvedésfüggők. Talán ez az oka, hogy nem hagyják abba.

175. oldal

lorem>!

Az emberek életében az alkalmak, a lehetőségek nagyjából egyformák, csak vannak, akik ezekre nemet mondanak, és vannak, akik igent.

86. oldal

kmaria>!

Minél erősebb az érzelem, annál nehezebb gondolkodni. A gondolkodás mutatja meg a különböző lehetőségeket, ha nem tudunk gondolkodni, automatikusan cselekszünk. A gondolkodás a szabadság titka. Ha az érzelmek elborítanak, elhatalmasodik rajtunk az érzés, hogy nincs mit tenni, nincs választásunk. Ezért fontos, hogy mielőtt cselekszünk, megálljunk.

175. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Antalfai Márta: A női lélek útja mondákban és mesékben
Marie-Louise von Franz: Női mesealakok
Wil Huygen – Rien Poortvliet: A manók
Kóka Rozália (szerk.): Egy asszony két vétkecskéje
Kriza János: Székely népmesék
Bereczki Gábor (szerk.): Az aranyfonó lányok
Bari Károly: Az erdő anyja
Ballér Piroska (szerk.): Hegyek, manók, tündérek
A bambuszgyűjtő öregember meséi
Sárosi Károly – Jódal Rózsa (szerk.): Vasfia sárkány