A ​néma város (Oni 2.) 15 csillagozás

Buglyó Gergely: Oni – A néma város

„Nyugodt ​szívvel kijelenthető, hogy végre ígéretes, olvasni érdemes, rendkívüli tehetséggel bíró új magyar ifjúsági szerző született.”
Böszörményi Gyula, az Álomfogó-regények szerzője
Áron és testvérei felvételt nyertek az Altare Tertium tagjai közé: vállalták a feladatot, hogy segítenek megóvni a Meratánok harmadik oltárát, amely utolsó kapocsként tartja össze a valóság szövedékét. Ehhez meg kell fékezniük az Arctalan Kóborlót, aki Anna lelkének mélyén lapul. De ha a Tertium tényleg nemes célért küzd, miért őriznek titkokat újdonsült tagjaik előtt? Miért nem fedik fel Annának a jóslatot, amelyből kiderülne, micsoda valójában a Kóborló?
Áronékat már nem éri meglepetésként, ha számító Virrasztókkal, eszelős Onikkal vagy más szörnyekkel kerülnek szembe, de csakhamar be kell látniuk: ha tényleg tudni akarják az igazat a Kóborlóról, akkor még a legendás Néma Város meglátogatásától sem riadhatnak vissza.
Az ötletekben és fordulatokban gazdag regény az Oni:… (tovább)

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Ciceró, Budapest, 2015
362 oldal · ISBN: 9789635399727
>!
Ciceró, Budapest, 2014
362 oldal · ISBN: 9789635398850

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Fekete Liliána · Wereczkey Anna · Balogh Ferenc · Fekete Áron · Fekete Nátán · Jaro · Nubius · Odynne · Türkiz


Kedvencelte 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 9

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Shanara>!
Buglyó Gergely: Oni – A néma város

„A regény hihetetlenül erősen indít, az első fejezettől teljesen padlót fogtam, még a hideg is kirázott az olvasása közben. (…) Amint túléltem az első fejezet okozta sokkhatást és ismét a főszereplők közelébe kerültem, rájöttem, hogy a cselekmény szinte ott folytatódik, ahol az első kötetben búcsút intettünk a főszereplőknek.”

„(…) a regény eseményei eléggé pörögnek, rengeteg kaland, érdekes helyszín, történelmi hivatkozás és történés szorult bele ebbe a kötetbe, amelyek mind fontos részei a mindent mozgató titoknak. Minden egyes alkalommal sikerült meghökkentem, amikor az összefüggések egy újabb részletére fény derült, mert az őrült iramban zajló kalandok folyamatosan elvonták a figyelmem, és így az információk közötti kapcsolatok, összefüggések meglepetésként értek.”

„(…) a regény továbbra is könnyen olvasható, a stílusa gördülékeny, a szerző pedig a kalandok leírása közben elrejtett információkkal észrevétlenül tanít, lényeges információkat ad át, a nyelvezete nem túl bonyolult, bár a sok egyedi kifejezés miatt oda kell figyelni a szövegre – ezek nem biztos, hogy elsőre teljesen érthetőek és megjegyezhetőek.”
„Minőségében semmivel sem marad el ez a kötet az előzménye mögött, talán valamivel kalandosabb és komolyabb, de ez nem válik a kárára. Nagyon kedveltem, ahogy a fantasy mellett (Barathrum leírása), némi cyberpunk színezetet is kap a történet (…).”
Bővebben: http://shanarablog.blogspot.hu/2014/07/buglyo-gergely-o…

diamondfox P>!
Buglyó Gergely: Oni – A néma város

"Gyorsan tudok válogatni a könyvtárban, ha akarok. Először három könyv, majd hirtelen megérkezik még kettő előjegyzés és voilá! Máris öt könyvem áll otthon és azt sem tudom, hogy hova kapjak, mert egyik hamarabb lejár, mint a másik – és természetesen van, hogy épp nincs kedve ahhoz az egyhez, amelyik szinte egy hét múlva lejár. Igen, én is elcsúsztam egy picit, ezért is vettem csak előrébb ezt a folytatást és most már pergetnem kell a harmadik részt is!

Most, hogy túl is estem a saját drámámon, rá is térnék a történetre. Az események ott folytatódnak, ahol az előző rész végén abbahagytuk: a Fekete testvérek, Anna és Feri Barathumban maradtak, előbbiek, hogy edzenek és tanuljanak a saját fajtájukról; Anna nyilván azért, mert ott a másik, Feri meg… meg Feri. (…)"

Bővebben: https://hogyacsudaba.blogspot.com/2018/05/buglyo-gergel…

ppayter>!
Buglyó Gergely: Oni – A néma város

"A rövid bevezető után gyakorlatilag ott folytatódik a történet, ahol az előző abbamaradt, Áron és a többiek (ha olvastad az első részt, úgyis tudod, hogy kikről van szó, ha nem, akkor nem akarok lelőni poénokat) Barathrumban, az alvilágban épp kiképzésben részesülnek, hogy méltó tagjai legyenek az Altare Tertium társaságának. A közelharc, a furcsa elemi mágia és a mágikus világra vonatkozó alapismeretek egyaránt fontosak, persze nem csak az ifjú karaktereknek, hanem az olvasónak is. Az első fejezet gyorstalpalója után viszont felülünk a hullámvasútra, a rendszeresen váratlan kanyarokat vevő száguldás pedig csak az utolsó oldalakon ér véget, addig nem lehet és nem is érdemes kiszállni.

[…] A néma város lendületes regény, folyamatos feszültséggel és akcióval, időnként előre nem látható csavarokkal, hullámhegyekkel és nagy zuhanásokkal: igazi szórakoztatóirodalom, ahol az akció és humor mellett kényelmesen elfér a mélység és mondanivaló. Persze a célközönség még mindig a tizenpár évesek, akiknek inkább újdonság ez az egész – már nem a küzdelem félelmetes szörnyekkel, meg az utazás az alvilág egyre idegenebb bugyraiba, hanem a csapatjáték, az interakció ellentétes neműekkel, a felnőttként gondolkodás, a valódi felelősségvállalás és hasonlók. Az idősebbek meg nosztalgikus hangulatban merenghetnek, hogy bizony milyen ismerős egy-egy jelenet abból az időből, amikor megmentettük a világot én és… Majd meglátjátok."


Bővebben: http://kultnaplo.blogspot.com/2014/05/buglyo-gergely-ne…

Profundus_Librum>!
Buglyó Gergely: Oni – A néma város

Nem tagadom, kicsit bajban vagyok A néma város kapcsán. Nem tudom, hogy vethetnék olyat a szerző szemére, amit nagyjából minden más könyvnél pozitívumként emelnék ki. A könyv ugyanis stílusában semmit nem változott – Feri for president! –, minőségre szintúgy nem – lehet még jobb is lett, de hogy még mozgalmasabb az talán bizonyos is –, de nekem kevésbé tetszett, mint az első rész. És ennek egyetlen oka van csupán. Na, szóval, a kalandok túl nagy része (egy jelenetet leszámítva a egész könyv) játszódik ebben a rideg, változatlan, mégis folyton változó, rémálomszerű fantasy/sci-fi/horror másvilágon. Semmi baj ezzel, de az első részben a Földön, Magyarországon, valami poros kisvárosban voltunk végig. Az osztályteremben, a kocsmában, a buliban. Ettől a regény, hiába voltak benne szörnyek és varázslatok, valahogy egyszerűnek, ismerősnek, földhözragadtnak – és hazainak – tűnt. Én pedig ezt szerettem. A „valóságosságnak” ez a röpke illúziója eltűnt most és időközben a szerző is profi író lett. Ami nagyon jó dolog. Csak most nem igazán örülök neki. :)

Bővebben a blogon:
http://profunduslibrum.blogspot.hu/2015/01/buglyo-gerge…

Varga_Szandi>!
Buglyó Gergely: Oni – A néma város

Annyira vártam, hogy vége legyen!
Bocsánatot kérek mindenkitől, akinek ez a rész tetszett, de szerintem csak nyomokban tartalmazott érdekes részeket. Igazából nem is túl sokat. Végig azon kattogott szinte az agyam, hogy inkább mást csinálok, mert majdnem lefejeltem az asztalt olvasás közben, annyira elkalandoztak róla a gondolataim. Semmi sem fogott meg. Se a szereplők, se a történések, semmi.
Még mindig érdekesnek tartom a világelképzelést, de valahogy egyre kevésbé találok benne szerethetőt magamnak. :-/

Leonine>!
Buglyó Gergely: Oni – A néma város

A cselekmények közötti átvezetés sokkal finomabbá és gördülékenyebbé vált az első részhez képest, a magyarázatok és lezárások sokkal logikusabbak, ráadásul a rejtélyekre sem kapunk olyan könnyen választ, mint az első részben. Az író megtanulta kicsit jobban elnyújtani az egyes szálakat, és ez kifejezetten jót tett a könyvnek, sokkal jobban fenntartja az érdeklődést és a kíváncsiságot.

A túl sok szereplő miatt viszont továbbra is kicsit nehezen tudtam követni a történetet, és időnként nagyon kellett összpontosítanom, hogy ne kavarodjak bele a szálakba, de összességében úgy gondolom, hogy nagyon jó irányba halad ez az egész, kíváncsian várom a befejező részt!

jaspi>!
Buglyó Gergely: Oni – A néma város

Nekem kifejezetten tetszett a „Szürke vér” ezért nagyon kíváncsian vártam a második rész megjelenését. A második rész érezhetően kiforrottabb, mint a bevezető kötet, de jelentősen különbözik is tőle. A képzeletbeli dunántúli kisvárosban játszódó első rész leginkább urban fantasynek nevezhető. A második részből ez a szál szinte teljesen hiányzik. Ebben a kötetben majdnem végig a titokzatos alvilágban kóborolnak, és csak ritkán jut eszükbe a felvilág.
Összességében egy kellően izgalmas és lendületes regényt kapunk sok mágiával, remek humorral és egy csipetnyi romantikával. Szerintem remek nyári olvasmány lehet ez a kötet az ifjúsági irodalom kedvelőinek és a fantasyra nyitott felnőtteknek egyaránt.

WriterBen>!
Buglyó Gergely: Oni – A néma város

Szerencsére volt lehetőségem az első rész után egyből belekezdeni a másodikba. A Szürke vér végén bekövetkező tempó és enyhe stílusváltás után A néma várossal folytatódott Áronék története.

Az olvasó már a könyv elején rájöhet, hogy komorabb regénnyel van dolga, hiszen a nyitófejezet brutálisra sikeredett. Tetszett, ahogy Gergő kilépett az előző könyv komfortzónájából. Persze a régi pozitívumok át lettek ültetve, továbbra is jók a karakterek. A történet izgalmas, sőt akciódúsabb az előző rész cselekményéhez képest. Kicsit váratlanul ért, hogy ez a rész végig Barathrum-ban játszódik, de így is élvezetes volt olvasni. Ezzel szemben volt néhány gondom a regénnyel. Gergő karaktereinek a történet feszessége és tempója miatt nincs idejük reflektálni az őket érő eseményekre. Hiányoltam azt a feloldódást, amit egy párbeszéd adhat. Tehát míg az első részben ez jelen volt és működött, addig itt a sok akció nem hagyott időt arra, hogy a karakterek megbeszéljék és feldolgozzák a történteket. Na, most ez nem lenne baj, ha a szereplők alakulásában látható lenne az ív, ami ide vezet, de enélkül olyan mintha a karakterfejlődésben lenne egy kisebb ugrás. Persze egy szó sem érheti a ház elejét, hiszen még mindig egy minőségi darabról beszélünk.

Természetesen Gergő kompenzálja az olvasóit egy nagy adag érzelmi töltettel, feszes történettel és jó sok izgalommal, amik miatt én tűkön ülve várom a befejező részt. Szomorú belegondolni, hogy hamarosan el kell válnunk a regényben szereplő kis csapattól, melynek tagjai talán a harmadik epizód végére fognak a leginkább szívünkhöz nőni.

Toncsi>!
Buglyó Gergely: Oni – A néma város

Nagyon sokáig tologattam a polcomon a könyvet, mielőtt nekifogtam volna az olvasásnak, és a végére kicsit csalódott vagyok. Be kell vallanom, hogy az első részt nem olvastam (ez a könyv véletlenül került csak hozzám), és itt emelnék ki egy pozitívumot: néhány oldal után egészen képbe kerül az ember, hogy ki kicsoda (vagy micsoda), és hogyan működik ez a világ. Viszont ezen túl el vagyok veszve. Ugyanis egyszerűen nem tudott berántani a regény (talán csak az utolsó harmadában egy rövid pillanatra), végig kívülállóként olvastam, nem tudtam azonosulni gyakorlatilag semmivel és senkivel. A szereplők jelleme egy fontosabb tulajdonság köré épül, gyakorlatilag ez határozza meg a karaktert, a szerző látszólag nem is nagyon törekedett árnyalt jellemábrázolásra, karakterfejlődésre. Ez nem is lenne akkora probléma, hiszen mindenki elkülöníthető, azonosítható, és az adott tulajdonságok mentén hiteles szereplő, szóval akár ez még pozitívum is lehet. A világ viszont sehogy nem áll össze. Szívesen olvastam volna azokról a jelenségekről többet, amit a csapat (újdonságként) tapasztal, úgy talán megfoghatóbb lett volna a világ. A másik problémám maga a történet volt, nem éreztem a tétjét, súlyát a cselekménynek, amikor pedig mégis, akkor gyakorlatilag faék egyszerűséggel oldódtak meg a dolgok spoiler, egyszóval hiába izgultam volna azon, hogy mi fog történni, egyszerűen tudtam, hogy mire fog kifutni. És éppen az egyértelműség miatt voltak benne logikátlan dramaturgiai lépések spoiler, ráadásul a harmadik részre előrevetített jövőkép sem tudott olyan csábító lenni, hogy megszerezzem a 3. könyvet. Mindazonáltal azt gondolom, hogy minden hibája ellenére látókört szélesíteni, magyar fantasy-t olvasni kiváló alapanyag az a regény.

NewL P>!
Buglyó Gergely: Oni – A néma város

Az első része jobban tetszett, bár ez jobban meg volt írva. Ötletek, kivitelezés jó, de engem valahogyan nem tudott megfogni.


Népszerű idézetek

ppayter>!

Ha Vaszilij Kozlov sejtette volna, milyen rémálom vár rá az üveg nélküli ablakok másik oldalán, bizonyára önként jelentkezett volna, hogy a csendes afgán falu helyett a délen zajló tűzharcokban teljesíthessen szolgálatot.

(első mondat)

Leonine>!

Amikor végül befejezték, még Nátánból is felszakadt egy megkönnyebbült sóhaj, pedig a családunkban ő volt a szócséplés bajnoka.
– Szokj csak hozzá – böktem oldalba. – Ha jogásznak készülsz, nem alhatsz el a tárgyalás közepén.
– Ott emberek fognak tárgyalni – mondta. – Az Onik meg elméletileg örökké élnek, úgyhogy elég ráérősen intéznek mindent.

64. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fekete Áron · Fekete Nátán
Leonine>!

Beleszagoltam a teába: a zavaros lötty a maszatos kancsóban úgy illatozott, akár egy eperfa. Határozottan csábítóbbnak tűnt a hasonló küllemű kotyvalékokhoz képest, amiket Türkiz Ucsida-szan alakjában készített. Töltöttem egy csészébe, és kis híján bele is kortyoltam, amikor Anna kérdése megállított.
Can sa tea? Ez az, amit a selyemhernyó ürülékéből főznek?

76. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fekete Áron · Wereczkey Anna
Leonine>!

– De miért tűri meg őt a Tertium? – kérdeztem.
– Odynne tudása már sokszor segített a bajban – felelte Lili. – Legalábbis Türkiz ezt mondta. Egyszer például megmentette Jaro életét egy főzettel, azóta pedig tápoldatokat készít neki, hogy a növényei úgy nőjenek, mint a felvilágban.
– Mármint Jarónak? – hümmögtem értetlenül. – De ő Fa fázisú Oni, úgy növeszti a növényeit, ahogy akarja.
– Attól még örül az oldatoknak.

79. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Fekete Áron · Fekete Liliána · Jaro · Odynne · Türkiz
Leonine>!

– Jó kis csapatunk van, nem?
– Dehogynem. A legendás Fekete-testvérek, a Szürkevérű harcosok! A legendás Anna, akiről a prófécia szól! És a legendás Feri, aki… Várjunk csak! Feri nem legendás. Feri a csapat béna tagja.

173. oldal

Leonine>!

– Szép darab, ugye? Akkor került elő, amikor Nubius összepakolt a dolgozószobájában.
– Neked adta ajándékba? – álmélkodott a húgom.
– Igen – mondta Türkiz büszkén. – Bocsánatot kért, amiért megcsúszott vele egy kicsit: a századik születésnapomon akarta átadni.
– De hát az tizenhat éve volt, nem? – szólt közbe Anna.
– A férfiaknál ez már csak így megy.

355. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Nubius · Türkiz · Wereczkey Anna

A sorozat következő kötete

Oni sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Helena Silence: Ezüsthíd
Böszörményi Gyula: Gergő és a táltosviadal
Lilian H. AgiVega: Az elveszett tündérfalu
Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye
A. M. Aranth: Acorenu – Kiválasztva
Szakács Eszter: A Szelek Tornya
Kleinheincz Csilla: Ólomerdő
Böszörményi Gyula: 9… 8… 7…
Rick Riordan: Neptunus fia
Dan Wells: Nem akarlak megölni