Rizsporos ​hétköznapok 3. (Rizsporos hétköznapok 3.) 21 csillagozás

A női szexualitás története
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 3.

A ​Rizsporos hétköznapok-sorozat legújabb kötete a női mindennapok történetének egy újabb oldalát tárja az olvasó elé: az intimitás és a női lét egykori – és akár ma is annak számító – tabutémáit. Ezek között elsősorban olyan kérdéseket boncolgat, amelyek egykor – és ma is – főként a nők fürdőszobatitkainak számítottak: a hajmosás procedúráját vagy épp a szőrtelenítés módjait és történetét. De találkozhatunk olyan problémákkal és kihívásokkal is, amelyekre a régi idők férfijainak éppúgy megoldást kellett találniuk, mint az asszonyoknak. Így bepillantást nyerhetünk a toalett és a fürdés, a tisztálkodás történetébe is…

Másfelől a könyv lapjain olyan kérdések is bővebb kifejtésre kerülnek, amelyeket a korábbi kötetek, témájuknál fogva, csak érintőlegesen tárgyaltak. Például a női szexualitás átfogóbb története, vagy az ókori bordélyok titkaitól, a rejtélyes viktoriánus népbetegség, „a hisztéria” fogalmán át egészen Freud női testről és lélekről vallott gondolataiig. De olyan… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2021

>!
Álomgyár, Budapest, 2021
200 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635700141

Kedvencelte 2

Most olvassa 11

Várólistára tette 78

Kívánságlistára tette 182

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Dorina_S>!
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 3.

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 3. A női szexualitás története

Nem tudom mit írjak vagy mit mondjak erről a kötetről. Pár perce fejeztem be és szinte még mindig egyfolytában pörög az agyam az olvasottakon. Tudtam mellbevágó és őszinte lesz de arra, amit kaptam végképp nem számítottam. Nőként, aki a XXI. században él, és a XX. század végén született borzasztóan nehéz felfogni vagy inkább azonosulni a korábbi évezredek női sorsaival…pedig számos megoldatlan probléma van napjainkban is. Budai Lotti Rizsporos hétköznapok sorozatának harmadik kötete hiánypótló és nagyon, de nagyon hiányzott már egy ilyen értekezés a könyvpiacról. Úgy gondolom ezt minden nőnek el kellene olvasnia: nagymamáinknak, édesanyáinknak, és lányainknak is.

A Rizsporos hétköznapok harmadik része évezredeket megy vissza a történelemben, bemutatva különböző korszakokat, vallásokat, társadalmi berendezkedéseket, amelyek minden esetben meghatározóak voltak a női nemet tekintve. Már az őskortól kezdve, és persze a vallások is erősen rányomták a homo sapiensre a hatásaikat. Hiszen milyen körvonalak alapján jelenthették ki a férfiak azt, hogy a nőknek hol a helyük? Hogy milyenek, mit élveznek vagy éppen milyen természettel vannak megáldva? Milyen alapon követelhet az úgynevezett erősebb nem? Miért a nő a gyengébbik nem? Ezekről soha nem esett szó az iskolapadban emlékeim szerint, arról viszont igen, hogy Nagy Katalin milyen szabados életvitelt folytatott….bezzeg XIV. Lajos „Napkirály” jelzővel vonult be a történelembe.

Az írónő számos olyan témát is említ a könyvben, amelyekkel nemigen találkozhatunk a történelemkönyvek lapjain, ugyanakkor a mindennapi élet szerves részeit képezték a korábbi századokban és a női nemhez erősen hozzátartoztak: ilyen a menstruáció, az abortusz, a szüzesség és házasság viszonya és a prostitúció. Hogyan élték meg ezeket a korabeli elődeink? Mindazonáltal a címből adódóan a szexualitás témakörét is roppant alapossággal járta körbe. Olyan részletességgel, amivel én még soha életemben nem találkoztam.

A rengeteg illusztráció, festmények, képek, rajzok és persze hivatkozások, jegyzetek mind-mind azt támasztják alá mekkora kutatómunka áll emögött a kötet mögött. Lotti tudásáról már nem is beszélve, hiszen olyan témát tár fel az olvasók előtt, amelyekről az iskolában nemigen esett szó…pedig úgy gondolom az oktatási intézményeknek ez lenne a célja.

A Rizsporos hétköznapok harmadik kötete az elődökhöz hasonlóan csodás külsőt kapott a tartalmas belső mellé. A keménytáblás kivitel, és a csodálatos minőségű lapok csak emelik a kötet szépségét. A borító kifejező és figyelemfelkeltő. Egyszóval szemet gyönyörködtető külcsínben ragyog ez a roppant fontos mű.

Bővebben: https://doktorina.blogspot.com/2021/12/budai-lotti-rizs…

Berike>!
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 3.

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 3. A női szexualitás története

Nagyon nehéz megfogalmazni a gondolataimat erről a könyvről. Most fejeztem be, még kavarognak bennem a gondolatok. Milyen is nőként élni ma? Milyen volt száz vagy ezer évvel ezelőtt? Mi változott? Változott valami? Milyen szerepet játszottunk a történelem színpadán?
A könyv igazából három fő témakört jár körül, a fő fejezetek aztán többféle dologra térnek ki. Csupa olyan téma, ami fontos, bennünket, nőket érint, de az iskolai tanulmányainkból (pl. történelem) teljesen kimaradt.
Ismeretterjesztő könyv, de egy pillanatig sem száraz vagy unalmas. Ajánlom mindenkinek szeretettel

Kisördög>!
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 3.

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 3. A női szexualitás története

A három Rizsporos kötet közül szerintem ez volt a legjobb. Az, hogy miért? Talán az évek folyamán egy blogíróból valódi íróvá érett Budai Lotti, aki megtanult érdekesen ismeretet terjeszteni. Talán a téma pikánssága is ok – az, hogy miért tekintjük annak, részletesen tárgyalja a könyv. A három fejezet egy-egy főtéma köré fókuszál, de egyik altémába sem merül el túl sokáig, csak annyira, amíg az érdeklődés szempontjából szükséges. Kellemes, könnyed ismeretterjesztő kötet, nem pedig egy száraz szakirodalom. Bár aki szereti a történelmet, sok dologgal már tisztában lehetett, de sok, annyira nem ismert érdekességgel is találkozhatunk (pl.őskori pornográf szobrok), és egy kis orvosi kitekintést is kapunk a női testről.
Külön dicséretet érdemel az illusztrálás, adott egy plusz könnyedséget az olvasásnak.
Plusz pont az utószóért is. Lilith történetéről még eddig nem hallottam, de felpiszkálta az érdeklődésemet.

Orsolya_Némethi>!
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 3.

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 3. A női szexualitás története

Minden tudatos nőnek kötelező olvasmány! Regeteg újdonságot mutatott ez a könyv, nem túlzás, ha azt mondom: Megváltoztatta az életem. Köszönöm.

OkinaanikO>!
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 3.

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 3. A női szexualitás története

Nagyon nehéz erről a könyvről véleményt írni, nem pedig egy másik könyvet :)
Összességében a csodálat és a düh az ami keveredik bennem.
Dühös azért vagyok, mert a vicces stílus ellenére, tényleg ott tomból bennem a kérdés: hova is jutottak a nők szabadság terén az elmúlt kb. 2000 évben? Kb. sehova…. (írom ezt most amikor Szilágyi Liliána színt vallott, és már megjelentek a kétkedők, akik az „apának” hisznek, meg hogy a lánynak kell bizonyítani, és egyébként is az anyjuk miért tűrte ilyen sokáig. Hát tessék szépen elolvasni a könyvet és legalább a felszínt végre megkapargathatnák… Csak ki tudja mi derülne ki azoknak az életéről, akik megkapargatják.)
Csodálatos!!!!
Kicsit a düh és elnyomás érzését háttérbe szorítva – mint egy „rendes nő” – azt kell, hogy mondjam, ezt a trilógiát kötelezővé kéne tenni, legkésőbb általános iskola 8. osztályában.
Ilyen szépen, érzékletesen, alaposan és persze nem kevés öniróniával és humorral nyúlni ehhez a témához, nem kis feladat. Pont amikor épp összeomlottam volna a tragikus valóságon, akkor jött egy kis humor, ami lenyugtatta, „háborgó idegeimet” és az „agyamba vándorolt méhemet”. A felépítés is tökéletes, és egy-egy témával pont kellő mennyiségben foglalkozott, olyan értelemben, hogy ebbe a könyvbe, ebbe a felépítésbe sajnos nem fért volna bele több. -De a végén lévő irodalom jegyzék segít elindulni, ha valaki tovább akar olvasni. –

Összességében a három kötetről:
Nagyon szépen felépített! Az első rész a „beetetés” :) Gyönyörű ruhák, érdekes kis titkok a viseletekről, kiegészítőkről. Light-os és a legvékonyabb könyv. Végeredmény: Hol a következő?
Második rész: okééé, ez már nem a könnyed és látványos rész. Kicsit mélyebb, több a történelem, figyelemfelkeltő.
Harmadik rész: Semmi könnyed, semmi divatos… Kiábrándító valóság…. Reményt keltő befejezés.
Legalább mi nők tartsunk össze!

(Első találkozásom Budai Lotti írásaival, bár már láttam más „ponyvának” tűnő könyveivel, de egyiket sem olvastam. Igazából érdekel is, mert a stílusa egy nehéz témában is sziporkázó, másrészt, úgy érzem, ez az Ő igazi terepe, vagy legalábbis ebben biztos, hogy nagyon jó az írónő!)
Köszönöm a könyveket, minden szempontból CSODÁLATOSSAK!!!

Hegedűs_Réka>!
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 3.

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 3. A női szexualitás története

Mostmár végérvényesen beleszerettem Budai Lottinak ebbe az ismeretterjesztő „trilógiájába”, ami, ha jól sejtem további kötetekkel fog majd bővülni. Mert úgy tűnik Lottinak bőven van még mondanivalója és a NŐ, mint téma abszolút kifogyhatatlan.

Karácsonyra kértem meg a családtól ezt a kötetet ajándékba – mert a legelsőt még könyvtárból kölcsönöztem ki, majd elolvasás után rögtön éreztem, hogy ennek bizony a polcomon a helye, nincs mese – , majd a fa alatt Szenteste belelapozva kicsit elpirultam mennyire pikáns témákat boncolgat. Jobban belegondolva, nincs ebben semmi pikáns. A nőiségről, a női szexualitásról szól, a sok-sok tabu témáról, amely belengi ezt a szegmensét a női létnek a történelem hosszú évezredei alatt. Mert vannak kérdések, amelyekre még most – a 21. században – sem kaptunk tiszta és egyértelmű válaszokat. Helyenként elképesztő milyen ismeretek/nézetek uralkodtak évezredeken át a női szaporítószervekkel, meg úgy általában a női szexualitással kapcsolatban. S mindez hogyan fonódik össze az orvostudománnyal, a vallással vagy éppen a társadalmi kérdésekkel. A prostitúció, a házasságtörés, a megbélyegzés és a sok-sok kettős mérce, ami mindezek megítélést végigkísérte. Na és vannak azok a témakörök, amelyek teljesen természetes velejárói a női létnek, nevezetesen a menstruáció, a vágyak, a szüzesség elvesztése, az orgazmus, a teherbe esés vagy éppen a fogamzásgátlás, amelyek helyenként még mindig falakba ütköznek egyes társadalmi párbeszédek kapcsán. Hát akkor képzeljük el, hogyan zajlottak ezek a párbeszédek a prüdériájáról ismert viktoriánus korban vagy éppen a középkorban. Egyáltalán lehet-e párbeszédnek nevezni az erről való egyoldalú kinyilatkoztatásokat?

Elképesztő milyen részletes a tényanyag, amellyel Lotti dolgozott. Több részletet kifotóztam olvasás közben, és megosztottam ismerősökkel, mert annyira izgalmas az érvelés. Persze nagyszerű képanyaggal, forrásjegyzékkel és idézetgyűjteménnyel alátámasztva. Bátor a szerző, mert olyan témához nyúlt, ami még a ma is felszíthatja a kedélyeket. Érzi ezt ő maga is, ezért a kiszólások. És éppen ezért működnek ezek a kötetek, mert egy pillanatig nem száraz tankönyvszerű ismeretátadásról van szó – bár ez a küldetése is igen fontos, mert nőként ezekről a dolgokról igenis érdemes tudnunk – , sokkal inkább egy olyan gondolatmenet, amelyet a szerző az olvasóval együtt folytat és mondanom sem kell, nagyon könnyű rákapcsolódni.

Lényeg a lényeg: ha érkezik új Rizsporos hétköznapok kötet, én gondolkodás nélkül jelentkezem majd rá. Mert jól esik ez a közös gondolkodás.

Mónika_K>!
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 3.

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 3. A női szexualitás története

Valójában a könyv majdnem felét kitevő első, „Így élvezek ők” című fejezettel vagyok elégedetlen. A szerző arra vállalkozik, hogy egy ritkán tárgyalt témát, a szexualitás történetét mutassa be. Bár végig arról beszél, hogy nem szabadna, hogy a szex vagy éppen az orgazmus tabutéma legyen, mégis úgy éreztem, hogy ő maga sem tud komolyan írni a témáról. Az eredmény: egy csomó olyan kiszólás, megjegyzés, amelyek nem ismeretterjesztő könyvbe, hanem nagyjából a női magazinokba (vagy még inkább azok online megfelelőibe) kívánkoznak. Az ötlet és a témaválasztás nagyszerű, a megvalósítás pocsék…

A könyv második fele már egy kicsivel kevésbé intim témákról szól, a szerző zavara is megszűnt, és az előző két kötetből már ismert, érdekes stílusban mutatja be a különböző korok szokásait. Valószínűleg lehetne sokkal részletesebben is írni ezekről a dolgokról, de így is bőven találhatunk érdekességeket a könyvben.


Népszerű idézetek

OkinaanikO>!

Úgyhogy kedves női olvasóimhoz ezen az úton fordulok a kéréssel: soha többé ne kurvázzuk egymást! Még azon az alapon sem, hogy „nem úgy értjük”.

130. oldal

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 3. A női szexualitás története

OkinaanikO>!

Mindezek fényében megfontolásra javasolnék egy érdekes gondolatkísérletet, az 1970-es évek feminista mozgalmának egy legjelentősebb vezetője, Gloria Steinemet idézve: _„Ha a férfiak teherbe tudnának esni, az abortuszhoz való jog szent lenne.” _

151. oldal

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 3. A női szexualitás története


Hasonló könyvek címkék alapján

Szécsi Noémi – Géra Eleonóra: A budapesti úrinő magánélete
Gyáni Gábor: A nő élete – történelmi perspektívában
Csapó Ida (szerk.): Feminista almanach 2005
Kéri Katalin: Holdarcú, karcsú ciprusok
Falvai Róbert: A Hunyadiak asszonyai
Ian Graham: Kurtizánok
Vajda Zoltán József: Nők a pokolban
Takáts Sándor: Régi magyar nagyasszonyok
Pető Andrea: Elmondani az elmondhatatlant