6. legjobb életmód könyv a molyok értékelése alapján

Rizsporos ​hétköznapok 2. (Rizsporos hétköznapok 2.) 197 csillagozás

Női életutak és mindennapok a történelemben
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 2.

A ​Rizsporos hétköznapok előző részében a 18-19. századi dámák budoárjait és szalonjait jártuk be, divat- és sminktitkaik után kutatva. Ez az album bizonyos értelemben az érem másik oldalának is tekinthető, hiszen lapjain a divatos ruhákon túli világ tárul elénk. Megtudhatjuk belőle, hogy a régi korok asszonyai miként birkóztak meg az életük során felmerülő kihívásokkal, hogy a modern kor vívmányai előtt miféle praktikákat ötlöttek ki mindennapjaik kisebb-nagyobb problémáira.

Bepillanthatunk abba, hogy modern higiénés eszközök híján miként oldották meg azokat a bizonyos „nehéz napokat”, hogyan pelenkázták újszülöttjeiket, de megtudhatjuk azt is, miként zajlott a középkorban egy nagymosás.
Másrészt a női lét örömeit és nehézségeit is kitárgyaljuk ebben a gazdagon illusztrált kiadványban. A szerelem, jegyesség, gyermekszülés és házasság témája is napirendre kerül, de olyan érdekességeket is érintünk, miként viszonyultak egykor a „szingliség”-hez vagy épp a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
Álomgyár, Budapest, 2020
172 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155763113

Enciklopédia 17

Szereplők népszerűség szerint

Samuel Richardson


Kedvencelte 14

Most olvassa 15

Várólistára tette 87

Kívánságlistára tette 184

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Linszyy P>!
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 2.

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 2. Női életutak és mindennapok a történelemben

Nekem ez a rész is tetszett. Nagyon szépen végigvezetett az átlag női életutakon, sok érdekességet és szomorú dolgot kiemelve. Megértem, hogy bizonyos témák annyira összetettek, hogy még egy külön könyvért kiáltanak, de ha többet kapunk a tabutémákból, akkor még jobban szerettem volna ezt a részt.

Mert engem leginkább azok a részek érdekeltek, ahol a gyermekvárás, -születés volt a téma, vagy a menstruáció, nagyon fontos volt a könyv legvégén az erőszak, mint kulturális örökség, de mindenféle praktikák is izgalmasak voltak, mint például a fogamzásgátlás módszerei.

Nagyon szerettem azokat a részeket is, amik azt kutatták, hogyan vált alapvetővé például a lányoknak rózsaszín, fiúknak kék gondolatmenet, vagy honnan jött egy-egy ma is használt kifejezés. Nagyon tetszett, hogy az írónő szarkasztikusan mutat be totál hülye gondolatmeneteket a női testről, ami úgy tűnik, kifogott a legnagyobb koponyákon is. :D

Hiba viszont ebben a könyvben is volt bőven, nem nagyon értem, hogy a korrektor mit csinált a szöveggel, ha ennyi minden benne maradt. Mindenesetre nagyon várom a harmadik részt, talán az lesz nekem a legizgalmasabb. :)
https://www.youtube.com/watch…

Porcsinrózsa>!
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 2.

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 2. Női életutak és mindennapok a történelemben

Ismét nagyon átgondoltan felépített, igényesen írt és szerkesztett kötetet vehettem a kezembe, csakúgy, mint az első könyvnél.
Élveztem ezt a kor – és kultúrtörténeti beszámolót az utolsó szóig. Érzékenyen érintett, hisz a nők helyzetét ábrázolta, a társadalomban elfoglalt helyüket taglalta, a megbecsülésükről, avagy éppen a mellőzöttségükről írt, minden korok férfiuralmú társadalmában.
Döbbenetes, hogy a nők az egész történelem folyamán az alantasabb munkákra voltak kárhoztatva, megszégyenítő bérekkel, a férfiak büszkesége és tekintélyféltése miatt.
A női lét nagyon sok területét érintő, színes, érdekes olvasnivalót kaptam, tele furcsaságokkal, új információkkal.
A gazdag tartalomhoz igényes forma járul, hisz a kötet tele van színes képekkel, festményekkel, érdekes szerkezetek rajzaival. Az ókortól napjainkig hatalmas ívet fog át, viszonylag rövid terjedelembe sűrítve a mondanivalót, így izgalmas időutazásban lehet részünk. Kiváló hiánypótló munka, köszönet és elismerés érte Budai Lottinak.

hofeherke11 P>!
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 2.

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 2. Női életutak és mindennapok a történelemben

Ismét egy nagyon informatív könyvet olvashattam Budai Lottitól a női sorsokról. Ez a rész tetszett a legjobban a sorozatból, mert a női életutakról és a mindennapokról volt szó benne az elmúlt évszázadokban. Látható, hogy a nők helyzete sosem volt egyszerű, hol emiatt, hol amiatt, minden korban több szerepben is helyt kellett állniuk és óriási társadalmi nyomás nehezedett rájuk (van, ami nem változik…). Borzasztó érdekes volt, olvasmányos, a képeket is szívesen nézegettem.
Nagyon remélem, hogy lesz folytatása a sorozatnak, mert bőven lennének még témák, amiket be lehetne mutatni.

Csoszi>!
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 2.

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 2. Női életutak és mindennapok a történelemben

Jobban tetszett, mint az első rész. Sok-sok érdekességet, újdonságot tudtam meg. A könyv öt fejezetre tagolódik, melyek a nők életútját mutatják be egészen a 20. századig. Ezek a kislány, a feleség, az anya, a háziasszony, valamint a dolgozó nő. Megfogalmazza a velük szemben elvárt erényeket, követelményeket. Számos véleményt olvashatunk továbbá a nőkről férfi gondolkodóktól, íróktól, filozófusoktól, amelyek alsóbbrendűnek, gyengébbnek, ösztönlényeknek tekintik a nőket. Felháborítók a kiszolgáltatottságról, egyenlőtlen bérezésről, nemi erőszakról szóló részek. Kicsit hiányérzetem volt, mert jobbára csak nyugat-európai példákat hozott spoiler.

Baráth_Zsuzsanna P>!
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 2.

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 2. Női életutak és mindennapok a történelemben

Ezúttal a női élet szakaszaira bontva ismerkedhetünk meg a történelem eddig nem igazán közismert adataival. A képek mint mindig, gyönyörűek, a rövid leírások lényegre törőek, és kellőképpen realisztikusak. Talán egy jobb szerkesztés ráfért volna a könyvre, de amúgy hozta a sorozat szokásos színvonalát.

FSzK P>!
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 2.

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 2. Női életutak és mindennapok a történelemben

A könyvet letéve hálát adok, hogy most élek.
Korrekt társadalomtörténeti munka, sok sok tudományos forrással – érződik, hogy az írónő rengeteg energiát fordított kutatásra.
Mégis kicsit szomorú vagyok, mert szörnyű volt olvasni azt a sok nyomorúságot, amelyekkel nőelődeinknek szembesülnie kellett. Nekem off túl sok újdonságot nem mondott, de egymás után végigvenni őket elég sötét és tömény volt.
Ez alól az anyás fejezet volt a kivétel, ott még én is találtam új dolgokat (pelenkatörténet), az a rész tetszett a legjobban az egész kötetben!

Dorina_S>!
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 2.

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 2. Női életutak és mindennapok a történelemben

Budai Lotti történelmi romantikus regényei nagy kedvenceim. Mind egytől egyik nagyon erős írások, egy nem mindennapi női főhőssel, aki korántsem találja magát rózsaszín habos-babos felhőn, hanem igenis számtalanszor az élet igazságtalan oldalán süt rá a francia, japán vagy a kubai nap. A regényei mellett a másik kiemelkedő alkotása a Rizsporos hétköznapok sorozat kötetei, ahol leginkább azon témákat és eseményeket mutatja be, amelyek a történelemkönyvek lapjairól hiányoznak.

A Rizsporos hétköznapok első része igazi divattörténeti csemege, amely gyönyörű külső-belső megjelenésével szinte elénk tárja a divat és az öltözködés történetét. A második rész, a Női életutak és mindennapok a történelemben viszont már egy sokkal súlyosabb, a történelemkönyvek lapjairól hiányzó részleteket, ismereteket tár az olvasó elé. Jelen eseteben a nőtörténelem velejét, magát a nő helyzetét a történelemben. És nemcsak királynők, királynék, hercegnők, nemesasszonyok életét…hanem az egyszerű, hétköznapi nő élete elevenedik meg a lapokon az ókortól egészen a XX. század közepéig. Illusztrációban itt sincs hiány.

Bepillantást nyerhetünk a születéstől kezdődő különbségtételbe. Persze nem voltam felkészületlen, de Lotti olyan mélyen merült el a témában, hogy az alapos kutatómunka átüt a lapokon, és átütött a szívemen és lelkemen is. A kutatást a rengeteg jegyzet is alátámasztja. Erről a témáról nem lehet hasraütésszerűen írni…és az írónő nem is tette ezt. Utánajárt a témáknak, és lubickolt benne. Imádtam a szarkasztikus írásmódját, mert ezt máshogyan nem lehetett volna megírni.

A kötet megmutatta a női mindennapokat a különböző korokban a hétköznapi nők bőrébe bújva. Az utolsó fejezetben kitekintést mutat az írónő korunk női problémáira is, hiszen nem szűntek meg a különbségek, a különbségtétel… csak csökkent és nagy mértékben átalakult.

Azt hiszem a Rizsporos hétköznapok sorozatot minden nőnek el kellene olvasnia. Megismerni, hogy honnan indultunk és hova jutottunk. Nekem egy élmény volt, és alig várom a napokban érkező harmadik részt az írónő tollából.

Bővebben: https://doktorina.blogspot.com/2021/11/budai-lotti-rizs…

puporka_bianka>!
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 2.

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 2. Női életutak és mindennapok a történelemben

Ne csábítsanak senkit se a régi korok szépséges ruhakölteményei vagy romantikus képzetei, mert a múltban nagyon nem volt könnyű nőnek lenni, még ha egy tehetősebb családba is született, akkor sem.
Jól felépített, szinte minden témára kitérő olvasmány a nőtörténelemről. Sok újdonságot, érdekességet rejt. Az különösen tetszett, hogy már a megszületés kezdetétől bemutatja a „gyengébbik nem” életet és, hogy mindenféle társadalmi osztályban élőt megemlít. Kedvenc témáim azok voltak mikor a tanulással, műveltséggel, olvasással foglalkoztak, és az a rész ami azt meséli el, hogy nők kezdtek el írni nőknek könyveket és, hogy ez mekkora felháborodással járt a férfiak körében(is). De érdekes volt a menstruációról vagy a ruhamosásról szóló fejezet is.
Rettentően fontosnak gondolom, hogy ilyen típusú könyveket is forgassunk, és habár már sokkal könnyebb és szabadabb az életünk nőként a 21. században, mégis még mindig vannak hátrányok amikkel folyamatosan szembesülnünk kell. Ezek ellen kellene sokat olvasni nőknek és férfiaknak egyaránt, például Budai Lotti sorozatát.

BarbyMalik0112 P>!
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 2.

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 2. Női életutak és mindennapok a történelemben

A Rizsporos hétköznapok albumsorozatban Budai Lotti egy egészen újfajta módon közelít meg fontos, női témákat. Egyrészt olyan oldalról világítja meg a múlt eseményeit, amelyre eddig nem volt még rálátásunk. Másfelől pedig egy összművészeti munkát jelenít meg, melynek szerves eleme a képzőművészet, fotográfia, az irodalom, a filozófia, ám egyik sem megy a többi rovására, sokkal inkább nagyszerűen kiegészítik egymást az albumban. Amit nem lehet elmondani szavakkal, arra ott vannak a vizuális elemek, ám a leírás nagyban segít tájékozódnunk a térben és időben.
Meghökkentő, de szívet-lelket gyönyörködtető alkotás!
Ezennel Budai Lotti az abroncsos szoknyák és hatalmas hajkoronák mögé pillantva bemutatja az olvasóinak az egyes korok nehézségeit női szemszögből: Milyen megkülönböztetések érték a múlt nőit? Hogyan élték a mindennapjaikat az elmúlt évszázadban az asszonyok, lányok? Milyen hatások érzékelhetőek a mai napig is? Ezekre a kérdésekre mind választ kaphatunk a könyvből, mely elgondolkodtat és színesíti az olvasmányélményeinket.

Bővebb értékelés a blogon » https://barbyesakonyvek.blogspot.com/2021/07/budai-lott…

jeszan P>!
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 2.

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 2. Női életutak és mindennapok a történelemben

Információból most sem volt hiány, ahogy a képi illusztrációkból sem. Újabb izgalmas kötet, ami szórakoztatva tanít.


Népszerű idézetek

danlin>!

A 19. század utolsó harmadáig nem létezett olyan, hogy „gyerekeknek való szín”. Pontosabban, ha létezett, akkor az a fehér volt: első éveikben a gyerekek praktikus, fehér színű ingeket viseltek, csak az 1880-as évektől kezdték az illemtankönyvek, a nevelési tanácsadók és a divatcégek meghatározni a gyermekekhez illő színeket. Ezek azonban a legkülönfélébb pasztellszíneket jelentették, köztük a kékkel és a rózsaszínnel. Ám történetileg a kék (mint Szűz Mária és így a szüzesség színe) alapvetően lányokhoz kötődött, s a rózsaszín (mint a férfiasa erős vörös, „kisfiús” árnyalata) inkább a fiúkhoz.

23. oldal

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 2. Női életutak és mindennapok a történelemben

Kapcsolódó szócikkek: színek
Lexen>!

Akár írásban, akár író-olvasó találkozókon gyakran kérdezik tőlem, mint a régi korok divatjának rajongójától és elhivatott kutatójától: melyik történelmi korban élnék szívesen? A kérdezők számára gyakran meglepő módon az a válaszom, hogy szívem szerint egyikben sem. A másik kérdés vagy inkább megjegyzés, amit gyakran hallok, hogy „bezzeg régen minden jobb volt…”, amikor a nők még nőiesen öltözködtek, amikor még voltak úriemberek, amikor a „nőket még tisztelték”, és „bárcsak ma is…” Ez egy tiszteletben tartható vélemény, ugyanakkor a nők történelme nem csak divattörténet. Ha valami csoda folytán visszautazhatnánk az időben, és belebújhatnánk egy ezer, ötszáz, de akár csak százötven évvel ezelőtt élt nő bőrébe, nagy valószínűséggel fejvesztve rohannánk vissza a jelenünkbe.

7. oldal

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 2. Női életutak és mindennapok a történelemben

5 hozzászólás
Lexen>!

„Egy falu kovácsa, akinek volt egy példánya Richardson könyvéből, nyári estéken, üllőjére állva olvasott fel hangosan a regényből, estéről estére népes és figyelmes hallgatóságot gyűjtve maga köré… Végül, amikor a szerencsés fordulat egymás karjaiba sodorta a főhőst és a főhősnőt, hogy boldogan éljenek, amíg meg nem halnak, a helyiek olyan boldogok voltak, hogy hangos üdvrivalgásban törtek ki, megszerezték a helyi templom kulcsait, és megkongatták a harangokat.”

60. oldal

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 2. Női életutak és mindennapok a történelemben

Kapcsolódó szócikkek: Samuel Richardson
kormoci_edit P>!

Már az antikvitás filozófusai is időt és energiát szenteltek annak megokolására, hogy a nőket miért is kell kizárni az oktatásból.

28. oldal

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 2. Női életutak és mindennapok a történelemben

kormoci_edit P>!

A felvilágosodás az ész diadala volt, az első lépés az egyenlőség és a szabadság felé. Arról azonban kevés szó esik, hogy ezek a gondolkodók az emberiség felét „kihagyták a buliból”.

32. oldal

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 2. Női életutak és mindennapok a történelemben

Rune>!

Ha valami csoda folytán visszautazhatnánk az időben, és belebújhatnánk egy ezer, ötszáz, de akár csak százötven évvel ezelőtt élt nő bőrébe, nagy valószínűséggel fejvesztve rohannánk vissza a jelenünkbe.

7. oldal

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 2. Női életutak és mindennapok a történelemben

Kapcsolódó szócikkek: időutazás
Lexen>!

A Prava Naturalia című, az emberi testről és lélekről szóló értekezésgyűjteményében írja [Arisztotelész], hogy egy menstruáló nő pillantásától egy tiszta tükör is »vérsötétté változik, akár egy felhő«. Méghozzá a női testben keringő, és a szemen átsuhanó menstruációs vértől.

45. oldal

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 2. Női életutak és mindennapok a történelemben

kormoci_edit P>!

Az első babakocsit, vagyis a leginkább ahhoz hasonló alkalmatosságot, William Kent, Devonshire hercege készítette el gyermekei számára 1733-ban. A gondos édesapa maga tervezte meg a kagylóformájú, pónikkal húzható, bájos járművet.

109. oldal

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 2. Női életutak és mindennapok a történelemben

Lizi90>!

„Miért kell a nőket a házasság kényszerébe hajszolni? Egy intézménybe, amely választás kérdése kellene, hogy legyen. És ha egy fiatal nőnek nincs elég vagyona, hogy fenntartsa azokat a körülményeket, amelyek közt nevelkedett, tényleg nincs más választása, mint megházasodni?”

Ezek a keserű szavak egy bizonyos Mary Delany – született Granville – tollát hagyták el még az 1700-as évek első felében.

59. oldal, A feleség - Ó, az a szerelem! (Álomgyár, 2020)

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 2. Női életutak és mindennapok a történelemben

Lexen>!

Galilei 1610-ben felfedez a Jupiter négy holdjából hármat, Newton 1678-ban leírja a tömegvonzás törvényét, Watt 1765-ben bemutatja az első munkát végző gőzgépet. Férfi tudósok, filozófusok, orvosok, megfigyelnek, mérnek, számítanak, felfedeznek, mindenhez tudományos alapon közelítenek, de ha a női testről, szexualitásról van szó… Akkor visszatérünk egy kuruzsló szintjére kóborló méhekkel, a heréket imitáló petefészkekkel, tyúkokkal, tojásokkal és mindenféle rejtélyes kipárolgásokkal, gőzökkel és gázokkal, amik oly kiszámíthatatlanná és gyöngévé teszik a szegény nőket.

52. oldal

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 2. Női életutak és mindennapok a történelemben

Kapcsolódó szócikkek: 1610 · 1678 · 1765 · biológia · emberi test · fizika · Galileo Galilei · gőzgép · James Watt · nők · Sir Isaac Newton

A sorozat következő kötete

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 3. A női szexualitás története

Rizsporos hétköznapok sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Krász Lilla: Magánélet a Habsburgok korában
Gyurgyák János – Környei Anikó – Saly Noémi (szerk.): Élet a régi Magyarországon
Bíró Ferencné – Csorba Csaba: Az ókori görögök és rómaiak élete
Hanák Péter (szerk.): Hogyan éltek elődeink?
Hidasi Judit: Na és, hogy tetszik Japán?
Németh György: Ókori gyermekjátékok
Louis Frédéric: Japán hétköznapjai a szamurájok korában (1185-1603)
Kamilla Akhmin: Hajhosszabbítás A-Z-ig
Nagy Kati – Horváth Dezső – Kemény György: Nálatok esznek-e állatok?
Varga Judit: Dekor.álom