13. legjobb életmód könyv a molyok értékelése alapján

Rizsporos ​hétköznapok (Rizsporos hétköznapok 1.) 337 csillagozás

Női divat- és hálószobatitkok a 18-19. századból
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok

Gondolta ​volna, hogy a 18. században a hölgyek legyezőjükkel küldtek titkos üzenetet hódolóiknak? Vagy hogy az első melltartók az 1800-as évek elején végső soron a francia forradalomnak köszönhetően jelentek meg? Hogy kétszáz évvel ezelőtt a fogkefék vaddisznósörtéből készültek, és hogy a bugyi mint ruhadarab majd ezer évig nem is létezett? A Rizsporos hétköznapok gyönyörű képekkel illusztrált lapjain ilyen és ehhez hasonló érdekességekkel találkozhat az olvasó, hisz ez a könyv – vagy inkább album – a divat- és testkultúra történeti gyűjteménye. De annál mégiscsak több: egy könyv, amely egyszerre szórakoztat és hozza közelebb, teszi átélhetőbbé az olvasó számára a történelmet. Azt a történelmet, amely kimaradt a tankönyvekből, a mindennapok történelmét. Koncentrálva ebben a kötetben elsősorban a 18-19. századi hölgyek budoár- és divattitkaira, hétköznapjaira, azokat a divat és a művészet szépségén, illetve a régi szokások báján keresztül bemutatva… És persze egy kis rizsporral… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

Álomgyár, Budapest, 2021
142 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786156013149
Álomgyár, Budapest, 2019
144 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786156013149

Linszyy P>!
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok Női divat- és hálószobatitkok a 18-19. századból

Ez nekem nagyon tetszett. Hiánypótló, ez a legjobb szó rá.
Sokszor láttam már ezt a könyvet, de hát elismerem, elég drága. Mivel nagy alapú, vastag papírra van nyomva és rettentő színes, ezért nem ez az, amit meggondolatlanul bedobsz a kosaradba. De nagyon megéri olvasni, már ha érdekel a történelem női szempontokból.

Szerintem Budai Lotti nagyon jól mutatja be, hogyan is éltek a nők ezekben a századokban. Nagyon szimpatikus volt nekem, hogy a könyv végén azt is leírja, hogy ez a gazdagabb rétegről szólt, de a következő részben az átlagember életét is bemutatja. Nagyon sokat lehet tanulni ebből a könyvből, és az ismeretterjesztő és történelmi könyvek egy jó példája lehet, mivel ez egyáltalán nem volt unalmas. Imádtam a képeket, sokszor eszembe jutott egy-egy kosztümös film is róluk.

Az egyetlen zavaró dolog, hogy néhányszor lemaradtak a képek hivatkozai, illetve ahhoz képest, mennyire kevés szöveget tartalmaz, sok elírás maradt benne. Ez nem a szerző hibája, de nagyon feltűnő a könyvben.

Már sikeresen megszereztem a következő részt is, és izgatottan várom a harmadik megjelenését. :)

Kriszta_89 P>!
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok

Nagyon-nagyon tetszett, pillanatok alatt beszippantott és csak faltam az oldalakat. Gyönyörűen illusztrált, fotókkal és festményekkel tarkított.
Megismerhetjük benne a 18. és 19. századi női divatot és egy kis betekintést kapva a 20. század elejébe is. Mindig is csodáltam ezeket a ruhákat, mondván mennyivel nőiesebbek és igényesebbek, mint a mostaniak. Ami igaz is szép- szép, de nem biztos, hogy tudnék hordani akár 6 alsószoknyát, vagy különböző fűzőket és abroncsokat. És itt is igaz az a mondás, hogy bizony a szépségért itt is megszenvedtek a nők rendesen, ha nem jobban, mint most.
Igazi korrajz, divattörténelem a javából, ami mögött hatalmas kutatómunka áll. Akit egy picit is érdekel a divat világa, a régi kor öltözködési szokásai annak bátran ajánlom.
Egyetlen hibát tudok felróni az pedig az oldalak tagolása, picit zavaró volt, hogy a bekezdések/mondatok így megvoltak törve és lapozgatnom kellet oda vissza egy párszor.

Szösszenet P>!
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok

Ez a kötet egy csoda. Hezitáltam, hogy megvegyem a sorozatot, és milyen jól döntöttem a vásárlás mellett. Budai Lotti elkápráztatott a rengeteg új információval, amely az 1800-as évek divattörténetébe avat be. Voltak ismert információk, ám nagyon sok új ismeretet adott át a szerző.
A csodálatos illusztrációk elvarázsoltak, viszont voltak amiktől elborzadtam. A mai civilizációban a megszokott és természetesnek vélt tárgyak megkönnyítik az életünk.
Ami nagyon megragadott az a legyező használatával kódolt üzenetek voltak. Mennyire más volt, mint most mondjuk egy smile.
Minden nőnek ajánlom ezt a nagyon színvonalasan megírt és szerkesztett kötetet.

Jagika P>!
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok

Nem igazán vonz a divattörténet témája, de ez a könyv érdekes volt. Tetszett a sok szép képanyag, az albumszerűség – épp ezért jó lett volna a hibákra jobban figyelni…

Süntüske I>!
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok

Már a honlap és a Facebook-oldal rövidke bejegyzéseiből is kitűnt az írónő antik kosztümök és kiegészítők iránti rajongása, és rengeteg kutatómunkája. A könyv szép megkoronázása a blogolással töltött éveknek, összefoglalja és kronológiába rendezi a posztokat, átfogó betekintést adva az 1700-as – 1920-as évek öltözködési szokásaiba.
A Rizsporos hétköznapok olyan igényes kiadvány, aminek már csupán a nézegetésében el lehet veszni: nagy alakú, fényes lapú, telis-tele gyönyörű ruhakölteményekről készült fényképekkel, korabeli grafikákkal, híres festményekkel. A szöveget hozzáolvasva pedig egyáltalán nem száraz ismertetőket kap az olvasó, hanem számtalan, olvasmányosan megfogalmazott érdekességet.

Álomgyár, Budapest, 2019
144 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786156013149
blueviolet>!
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok

A csodaszép borító hasonlóan tetszetős belsőt rejt, igazi élmény lapozgatni a könyvet. Őszintén sajnálom, hogy az igényesség a szövegre már nem terjed ki, ugyanis pofátlanul sok benne az elgépelés. Tényleg ennyire nem számít ma már, hogy milyen minőségű munkát ad ki az ember a kezéből?
Minden más szempontból nagyon tetszett a könyv: a felépítés, a képek, a sok érdekes és hasznos információ. Megállapítottam, hogy a 19. század végi ruhák passzolnak hozzám a leginkább, kár, hogy nem hordhatok ilyeneket.

Baráth_Zsuzsanna P>!
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok

Hölgyeim, lássuk be, vannak pillanatok, amikor irigyeljük ükanyáinkat. Például azért, mert voltak idők, amikor még volt rá minden reggel két órájuk, hogy elkészítsék a toalettjüket (vagyis felöltözzenek), miközben nekünk a napi rohanásban csak néhány percünk akad e célra, és persze szobalány sem áll rendelkezésünkre hozzá, mint egykoron. Mert szép dolog modern nőnek lenni, de azért ki ne ábrándozna el időnként azon, hogy milyen jó lenne visszamenni az időben, és belesni régi korok asszonyainak budoárjaiba, elmerülni a ruhák és a rizsporok világában. Budai Lottinak köszönhetően ezt most megtehetjük, és nem is csalódunk várakozásainkban, hiszen nemcsak gyönyörű kivitelű, hanem nagyon informatív és szórakoztató könyvhöz van szerencsénk. Mivel jómagam évekkel azelőtt akkor figyeltem fel a szerzőre, amikor elkezdtem olvasni Rizsporos hétköznapok című blogját, mely tevékenységemmel azóta sem hagytam fel, nagyon vártam már, hogy megjelenjen ez a kötet. Budai Lotti ugyanis elképesztően magas minőségben tudja művelni a történelmi bulvár műfaját, jobbnál jobb regényeket ír, amelyek mindig egzotikus környezetben játszódnak, miközben a már említett blogból rengeteg kis nőies titokra derül fény, olyan remek stílusban, hogy még én, aki racionális közgazdász lévén közel sem vagyok divatbolond, sem tudok ráunni. Mert igenis tudni akarom, hogy milyen volt a krinolin, ami egy meglehetősen kényelmetlen alsó ruhadarab volt, viszont rendkívül előkelő külsőt biztosított ükanyáinknak, hogy aztán mint minden más, kimenjen a divatból, és átadja a helyét egy újabbnak. Az is kiderül, hogy az első divatdiktátor egy férfi volt, és az sem kerül véka alá, hogy a mai értelemben vett alsónemű egészen a 19. századig nem létezett, na és persze a hírhedt fűzőről is sok mindent megtudhatunk. Miközben végigsuhanunk a 18-19. századon, egy nagyon csajos szempontból nézve a történelmet, ámulunk-bámulunk a gyönyörű képeken, amelyek egy régen letűnt korba visznek vissza bennünket, kellőképpen ledöbbenhetünk azon, milyen sokat kellett szenvedniük a nőknek nem is olyan régen, hogy divatosak legyenek. Abszolút hercegnőknek érezhetjük magunkat eközben, hiszen a kötet az arisztokrácia világába repít el bennünket, nem a hétköznapi hölgyek öltözködési szokásait ismerhetjük meg (az majd a folytatásban érkezik, ha minden jól megy), ami tényleg olyan volt, mint amit a filmeken láttuk, csak most már azt is tudjuk, hogy mennyi idő, energia, és nem utolsó sorban pénz kellett ahhoz, hogy a hölgyek hozni tudják a tőlük elvárt külsőségeket. Vigyázat, viharsebesen bele lehet veszni a könyvbe, célszerű olyan helyen és időben kézbe venni, amikor nem zavar bennünket senki, mert garantáltan nem fogunk tudni másra koncentrálni, amíg szomorú sóhaj kíséretében be nem zárjuk.
A teljes kritika itt olvasható:

Kis_Andrea>!
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok

Nagyon szép könyv, és informatív is, de nem fekszi meg az ember gyomrát. Sikerült belőle sok új ismeretet felcsipegetni a délutáni kávézásaim során. :-) Örülök, hogy a polcomon tudhatom, mert biztosan gyakran fogom kézbe venni, ha elbizonytalanodom, hogy egy-egy kosztümös regény olvasása közben milyen ruhakölteményeket képzeljek a szereplőkre. :-)

Porcsinrózsa >!
Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok

Hiánypótló műnek gondolom ezt a nagyon igényes kivitelezésű kötetet. Öröm volt kézbe venni, olvasni. Nem csupán a sok csodálatos, színes illusztráció miatt. A rövid terjedelem mellett Budai Lotti alapos áttekintést ad a korok társadalmi, gazdasági, politikai változásairól, azokról a folyamatokról, melyek indokolták , magukkal hozták a divat változásait is. E mellett bemutatja a különböző társadalmi rétegek igényeit, lehetőségeit a divat vonatkozásában. Van a könyvnek egy leheletnyi pikáns vonulata is, amely során érinti a korabeli, közérdeklődésre számot tartó beszédtémákat. Ám ehhez is igen diszkréten nyúl. Nagy ívű, komoly korrajz adja a hátteret, miközben kirajzolódik előttünk az évszázadok asszonyainak, leányainak hiúsága, tetszési vágya. Elképesztő, mennyi gyötrelmet, kínt és fizikai súlyt voltak képesek cipelni, elviselni, csak azért, hogy szépek legyenek.
Bizony, igaz a közmondás, miszerint a szépségért szenvedni kell. Olvasásra, nézegetésre is szívesen ajánlom. Ismeretbővítő,szórakoztató olvasmány, mely esztétikai élményben is gazdagít.

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok

Hm. Nagyon vegyesek az érzéseim. Mivel történelmi romantika rajongó vagyok, ezért a képekbe mondhatni beleszerettem, a képeken kívüli szöveges résztől viszont nem dobtam hanyatt magam. Volt benne korrajz, kis ismertetés, rengeteg gyönyörű ruhaköltemény, de például a hálószobatitkokról, amit az alcím is ígér, alig esett szó. (Vagy csak én siklottam el felette?) Emellett engem rettenetesen frusztrált a tucatnyi francia kifejezés, még úgy is, hogy általában a magyar jelentés követte.
Divat iránt rajongóknak tökéletes ajándék lehet, de én nem adnék ki érte 5000 Ft-ot.

Sippancs P>!

A 19. század hölgye jól nevelt, de lehetőleg nem túl okos, csöndes, de ha kell, szórakoztató. Atyjának szófogadó, illemtudó leánya, férjének visszafogott, de megbízható támasza, gyermekeinek kötelességtudó anyja. Azaz a polgári értékrend, a hagyományok és a házi tűzhely őrzője… Ami pedig a küllemét illeti: alakja törékeny, arca kissé mélabús, romantikus hajlamú, akárha a lovagregények toronyba zárt hercegkisasszonyát idézné.

Kolett18>!

Minden könyv egy ablak. Egyes ablakok utópisztikus, mások fantáziavilágokra nyílnak. Vannak, amelyeken kitekintve egy napsütötte tengerpartot látunk, a peremükön átlépve pedig egy szerelmes történet szereplőjévé válhatunk… És persze ott vannak a történelmi regények, amelyek oldalait forgatva az olvasó királyi udvarok pompája vagy épp háborúk viszontagságai között találja magát kopogó cipellőjű udvarhölgyként vagy kardot forgató elszánt katonaként.

kormoci_edit P>!

Ettől kezdve csak a fantázia szabott határt annak, hogy mivel díszítették a hajkoronát: tollakkal, virágokkal, szalagokkal, gyümölcsös kosarakkal és madárfészekkel…
A forradalom előtti években a francia udvar dámái már egész állatkerteket, komplett pásztorjelenetet vagy fregattokat cipeltek fejükön, és ez nem túlzás!

nusilamb>!

Az arcbőr fehérítéséhez a 18. századot megelőzően elsősorban fehér ólom, azaz ólom-szulfát hozzáadásával készült púdert használtak. Az ólom-szulfát azonban erősen mérgező hatású anyag, ami hajhullást, fejfájást, mentális zavarokat és végső esetben halált okozhat. Történelmi források alapján valószínű, hogy I. Erzsébet, angol királynő – aki szintén ilyen alapú sminket használt – maga is komoly ólommérgezésben szenvedett.

kormoci_edit P>!

A szecessziós stílus egyik alapeleme a hajlékony, gyakran önmagába visszatérő vonal, amit „beszélő” vonalnak is neveztek.

Sippancs P>!

A 18. században ugyanis az előkelő körökben kialakult az úgynevezett „legyezőnyelv”. Pierre Duvelleroy, párizsi legyezőkészítő fennmaradt „szótára” szerint a hölgyek az alábbi üzeneteket juttathatták el szívük választottjának legyezőik segítségével:
Ujjheggyel érinteni az összecsukott legyezőt: „Beszélnünk kell.”
Jobb kézzel az arc előtt tartani a kinyitott legyezőt: „Kövess!”
Jobb kézzel elhúzni arcunk előtt a nyitott legyezőt: „Szeretlek!”
Végighúzni kezünk a csukott legyezőn: „Gyűlöllek!”
Jobb kézzel a jobb archoz érinteni a csukott legyezőt: „Igen.”
Jobb kézzel a bal archoz érinteni a csukott legyezőt: „Nem.”
Leejteni a legyezőt: „Legyünk inkább csak barátok.”

Kapcsolódó szócikkek: legyező
Basset>!

I. Erzsébet idején a hölgyek hajuk kitépésével érték el a magasabb homlok látszatát. (Ezt a trendet egyébként maga a királynő vezette be, akinek súlyos ólommérgezéstől hullott ki a haja.)

Szűcs_Lantos_Nikoletta>!

De még egy tökéletesen hű férjtől is elvárták, hogy alkalomadtán kedvesen bókoljon hölgyismerőseinek, ahogyan egy, a házastársi hűséghez ragaszkodó hölgy is értékelhette a finom, ártatlan flörtölést.

BarbyMalik0112 P>!

A szó szerint felduzzasztott divat, mint egy önmagába roskadó építmény omlott össze, hogy helyén a 19. század elejére megszülessen annak tökéletes ellentéte […].

Kapcsolódó szócikkek: divat
Sippancs P>!

A krinolin ezzel szemben szép pályafutást tudhat maga mögött: egy szászországi szövőüzem tizenkét éves fennállása alatt majd tízmillió krinolint szállított le, és ezekhez annyi acélhuzalt használt fel, amennyivel tizenháromszor körbe lehetne keríteni az egyenlítőt!

Budai Lotti: Rizsporos hétköznapok 2. Női életutak és mindennapok a történelemben

Rizsporos hétköznapok sorozat · Összehasonlítás