Édes ​lázadás (A szerelem rabszolgái 2.) 69 csillagozás

Budai Lotti: Édes lázadás Budai Lotti: Édes lázadás

Az Édes lázadásban folytatódnak a D'Avila család asszonyainak kalandjai és viszontagságai. A századfordulóhoz közeledve a Fehér Orom ültetvényt immár Veronica két örökbe fogadott lánya, Sofía és Rebecca vezeti, és a testvérekre hamarosan nehéz idők várnak: Kubát újra eléri a forradalom szele, amely végleg kisöpri a rabszolgaságot és a spanyol elnyomókat a szigetről. A két testvér azonban nagy árat fizet ezért: nemcsak a szerelem és a féltékenység, de a háború eseményei is közéjük állnak, árulások és ármányok sorát indítva útjára… És felfedve egy régi titkot, amely éppúgy megpecsételi sorsukat, mint az Öreg Morró réges-régi jóslata.

Budai Lotti az Édes ébredés folytatásaként most a 19. századi gyarmati Kuba egy újabb izgalmas időszakát és a d'Avila család következő generációjának kalandjait mutatja be.

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
Álomgyár, Budapest, 2020
520 oldal · ISBN: 9786156067098
>!
Álomgyár, Budapest, 2020
376 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156067081

Kedvencelte 7

Most olvassa 1

Várólistára tette 36

Kívánságlistára tette 49

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Szösszenet P>!
Budai Lotti: Édes lázadás

A folytatásban már Veronica 2 lánya kerül előtérbe, ők vezetik az ültetvényt. A testvéreknek életét nemcsak a személyes ellentétek nehezítik meg, hanem a háború is.
A jóslat és Blanca története dobta fel igazán a regényt, ez volt a könyv magja.

Mariann_ P>!
Budai Lotti: Édes lázadás

A történettel visszatértem Kubába.
A Fehér Oromban és környezetében mindig történik valami izgalmas.
Sok mindenre fény derül a két testvérrel kapcsolatban.
Kiderülnek az örökbefogadásukkal kapcsolatos eltitkolt dolgok.
Megtalálja-e a boldogságot a harcokkal teli időszakban a két lány?
Kiderül a könyvben, de megjegyezném, hogy Budai Lotti eddigi legjobb 2 könyvét olvastam.
A környezet, a cselekménye ,a stílusa, mind-mind elbűvölt.

Réka0128 P>!
Budai Lotti: Édes lázadás

„Jegyezd meg hát végre: minden ember, akit anya szült a világra, maga formálja a jövőjét, ahogyan rabságba is önmagát veti.”

Az első résszel nem voltam teljes mértékben kibékülve, de kíváncsi voltam hogyan folytatódik a d'Avilák története. Nem bántam meg, hogy adtam esélyt a folytatásnak, mert imádtam az elejétől a végéig. Az előző kötetben lassan és fokozatosan bontakozott ki a cselekmény, míg itt egy sokkal pörgősebb és eseménydúsabb történetet kapunk. Családi titkok, szerelem, forradalom és egy több generációt sújtó átok. Morró jóslata zseniális keretet adott a két könyvnek és meglepő befejezéssel szolgál a d'Avilák sorsát illetően.
A két főszereplőnk Rebecca és Ana, Veronica örökbefogadott lányai. Rebeccát hamar megkedveltem, bár néha voltak olyan döntései, amikkel nem tudtam teljes mértékben azonosulni. Veronicához hasonlóan ő is nagyon talpraesett és bátor nő. Ana szinte teljes mértékben Rebecca ellentéte, de a történet során rengeteget változik jelleme. Eleinte nem szimpatizáltam vele, de a végére közel került a szívemhez Rebeccával együtt. Örültem, hogy az előző kötetből is felbukkantak azért szereplők, mint például Sisco. :)
Nagyon szeretem, hogy Lotti regényei történelmileg hitelesek és szórakoztató formában ismerhetek meg olyan múltbéli eseményeket, amikről nem igazán hallottam. Remélem sok ilyen szuper könyvet olvashatok még az írónőtől. :)

2 hozzászólás
Dorina_S>!
Budai Lotti: Édes lázadás

Nehezen találom a szavakat erre a kötetre. Nagyon vártam már a folytatását az Édes ébredésnek, és meg kell mondanom előre féltem, hogy mi vár rám. Tudtam, hogy nem egy Disney mesét fogok kapni, de azt hiszem megkaptam ennek a sorozatnak is a méltó befejezését. Briliáns csavarokkal, húzásokkal, fordulatokkal teli történetet, amely odaszegezi az olvasót a könyv elé, és nem engedi, amíg a végére nem ér.

Hát én eddig Budai Lotti szinte összes könyvét olvastam, de ennyire összetettett, kidolgozottat, magával ragadót még nem. Azt hittem az első részt nem lehet überelni…hát tévedtem. Az is az egyik legtökéletesebb könyve volt az írónőnenk, de az Édes lázadás mindent lesöpört a padlóra. Nem gondoltam volna, hogy a Szamuráj lánya sorozatot sikerül letaszítani a trónról, de a Szerelem rabszolgáinak sikerült. És milyen találó ez a cím is….szerelem rabszolgái…mert ebben a történetben a szerelemmel nem mindig a boldogság jár együtt. A szereplők szenvednek a szerelem béklyóiban. A boldogtalan és boldog szerelem láncait magukkal cipelik, és a fájdalom, szenvedés állandó társuk ebben…de azért a boldogság is utat talál magának…széttépve a láncokat.

Lotti ismét egy igazi történelmi romantikust írt. Az írónő valahogy mindig a valóságát ragadja meg az akkori történelemnek, olyan mesterien, hogy azt csak nagyon kevesen tudják. Soha nem ír csöpögős, szerelmi sztorit, de éppen kellően hinti el benne a romantikát. Sokkal, de sokkal mélyebbre ás, mint amiket a törtéelemkönyvek lapjain olvashatunk. Pontos, valóságos események közé helyezi el a szereplőket, és emiatt is babonázzák meg az olvasót ennyire a történetei. Elszigelet országok életébe nyerhetünk bepillantást, és ott a hétköznapi emberek problémávai szembesülnünk. Az alapos kutatómunka itt is megmutatkozik, mivel mértani pontossággal szereplnek ezen események a regényben, ugyanakkor mégsem válik száraz dokumentumregénnyé a történet.
A történelmi tények mellett, a leíró részekben is egy zseni az írónő. Hiszen Kuba úgy jelenik meg, hogy szívem szerint azonnal odautaztam volna. Ugyanakkor ebben a részben több hangúly került a történelemre, mint a leíró részekre…de a metafórák amelyeket a kubai táj kifejezésére alkalmaz csodálatosak voltak.

Az Édes lázadásban, már Veronica két lánya a főszereplő, Rebecca és Ana. Nem is lehetnének jobban ellentétei egymásnak. Rebecca az erős, bátor nővér és Ana a gyenge, törékeny húg. Számos bonyodalom és probléma keresztüzébe cseppennek.
Hozzám mégis Rebecca került közelebb. Az élete egy váratlan idegen felbukkanásával és annak történetével darabjaira hullik és teljesen kifordul önmagából. Egész életében úgy érezte valami balszerencse követi, magányos..annak ellenére, hogy családban nőtt fel. Olyan dologkat tesz, amelyre csak a legnagyobb fájdalom készteti az embert, az elveszettség érzése, hogy ő sehova nem tartozik. Úgy érzi mindent elvettek tőle, és csak koloncként tekint magára. A sebhelye, amelyet egy végzetes éjszakán szerzett, szintén húga miatti önfeláldozáásra emlékezteti nap, min nap…és arra, hogy ő kevesebb. Becsapottnak érzi magát…de nem csak ő a hibás ebben. Szerelmi élete is kudarcba fullad, és a szerelem miatt követi el élete talán legnagyobb hibáját. De egyszerűen nem tudtam rá haragudni, teljesen megértettem miért tette amit tett. Lehet bosszúból én is azt tettem volna. Bár aztán ráébredt, hogy ezzel nemhogy elégtételt vett volna a sérelmein, hanem még nagyobb bonyodalmat csinált…eltaszítva magától az egyetlen személyt, aki biztos pont volt az életében. Rebecca ugyanakkor egy bátor, hazafias nő is egyszerre. Harcol a hazájáért, minden eszközzel amivel csak tud. Becsültem ezért, és hogy a botlását, és becsületét hazája szolgálatában hozta helyre. Az élet sok kínzása ellenére is megtalálta a szerelmet, és a boldogságot. Nekem az ő részei, jelenetei voltak a kedvenceim. Retentően drukkoltam neki, hogy élete egyenesbe jöjjön, egy szabad Kubában a szerelme oldalán. Rebecca testvére iránti szerete mindent legyőző szeretet, és feloldozza minden bűne alól.

A történet másik hősnője Ana. Ana sokkal törékenyebb nővérénél, és finomabb lelkületű. Megkapott az élettől mindent, amint Rebeccától az elvett. És a kötet elején nem volt éppen a szívem csücske. Soha nem szerettem a nebáncsvirágokat, akikért mindig fel kell magát áldoznia valaknek, akik minden megkapnak mert ők gyengék. Szerintem a XIX.századvégi Kubában senki nem lehetett gyenge, egy nő meg különösen. Főleg, ha ennek a valakinek az édesanjya Veronica D'Avila. Ugyanakkor Anának hirtelen kell felnőnie, szembenézni számos fájdalommal és keserűséggel, hazugsággal, ármánnyal, árulással. Az szúrta hátba, akit a legjobban szeretett…és megbocsátani soha nem egyszerű, annk kiváltképpen nem, akit a világon mindennél jobban szeretünk. és ekkor kötöttünk örök barátságot, na meg egyre inkább kibonatkozott erős jellem miatt.Ana az akaratgyenge nőből erős fiatalasszonnyá válik, aki maga irányítja Fehér Ormot, és szervezi a munkát az ültetvényen. Számos olyan helyzetben tesz tanúbizonyságát erejéről, amelyben korábban rongybabként esett volna össze. Szerelmi élete házas létére sivárabb nem is lehetne, hiába ment hozzá ahhoz a férfihoz, akibe mérhetetlenül szerelmes volt…akit gyerekkorunkban magasztalunk, nem biztos hogy felnőttkorunban is ugyanolyan. Ana viszont megtalálja a szerelmet, ahogy Rebecca is. Nem éppen egyszerű úton, dehát a szerelem soha nem egyszerű, kiváltképpen egy forradalmi helyzetben.
Viszont sokáig nem tart a nővérek boldogásga, megtépázza őket az élet. A két főszereplő mellett, rengeteg mellékszereplő tűnik fel a lapokon, sokuk már az első részben is szerepelt. Nosztalgikus volt újraolvasni róluk, és azért a könyneim is kicsodult egyik-másik karakter esetében.

Ennél a regénynél nagyon erősen dominál a történelmi jelző. Kuba szabadságért vívott harca fejezetről fejezetre bontakozik ki, és izgultam végig mi is lesz ennek a vége. A politika ebben is porondon van: a sok ármány, és érdek..tökéletesen visszaadták a kor hangulatát, egy feszültséggel teli Kubát, amely nem adja fel a harcot.
Budai Lotti ebben a kötetben emléket állít azon nőknek, aki női mivoltuk ellenére nem féltek fegyvert ragadni a szabadságért, a hazájukért. A harctéren, és a hátországban egyaránt. Úgy segítették az országukat, ahogyan csak tudták.

A történetet nagyon szép keretbe foglalja a múlt, a D'Avila család elődjeinek a története, és az ősi jóslat, az ősi átok…amelyre fény derült.

A borító ismét szemet gyönyörködtető lett, kifejezi mindazt amit a könyv belül rejteget. A sorozat két kötete külsőre is tökéletesen illik egymáshoz. Mestermunka ez is, mint Budai Lotti többi regényének borítója.

Az írónő e kétrészes története nem más, mint családi drámák, fájdalmas szerelmek a forradalmak viharában. A kubai nép hősies küzedelme a szabadságért, a rabszolgaság eltörlésért és a demokráciáért.

2 hozzászólás
BarbyMalik0112 P>!
Budai Lotti: Édes lázadás

Budai Lotti rendkívüli szerző a történelmi romantikus zsánerben. Minden regényével egzotikus tájakra és izgalmas évtizedekbe kalauzol el bennünket. A szerelem rabszolgái Kuba mesés vidékét mutatja be nekünk egy olyan időszakban, amikor a szabadság nem velünk született jog volt, hanem kiváltsága a társadalom egyes rétegeinek.
Az első kötethez hasonlóan az Édes lázadás is kemény, mély témákat jár körül. Ilyen a már említett szabadság kérdése, ehhez kapcsolódik egy politikai vonal, valamint ugyanebből a szóból kiindulva egy más értelmezési keretekben mozgó szabadságfogalmat is bemutat az írónő, mely a szerelem szabadsága, vagyis milyen az, amikor a rabszolgaság nem társadalmi státusz, hanem az ember foglya a saját érzelmeinek. A regény felteszi a kérdést: Van ebből felszabadulás? Valamint meg lehet a múltak béklyóitól szabadulni?
Összetett regény, mely gondolkodásra késztet, tanít és valósággal rabul ejt.

Bővebb értékelés a blogon » https://barbyesakonyvek.blogspot.com/2020/07/budai-lott…

Titina>!
Budai Lotti: Édes lázadás

Mivel az első rész után kezembe is vettem, így nem vesződtem azzal, hogy elolvassam a könyv fülszövegét. Így amint belekezdtem a történetbe meg is lepődtem. Meggyőződésem volt, hogy ez Veronica történetét meséli majd tovább, de nem így volt.
Ana és Rebecca története szerintem sokkal jobb volt. Nagyon mozgalmas a könyv, bár az elején ez a spoiler kicsit sok volt nekem, féltem majd itt is az lesz, mint az első részben és elviszi az egész történetet ebbe az irányba, de szerencsére, ez nem így történt. És a vége te jó ég! Egyáltalán nem számítottam ilyen fordulatokra. Egyébként én még kíváncsi lettem volna egy-két dologra, de hát vége lett…

Bookláány>!
Budai Lotti: Édes lázadás

Egyértelműen jobban tetszett az első résznél. Sokkal több volt benne az izgalom ,habár meglepett hogy ekkorát ugrottunk az időben. Főleg úgy hogy egymás után olvastam a két részt.Azért fél pontot levontam Rebeca idegösszeroppanása miatt,az kicsit szappanoperásra sikeredett és nem sok értelme volt annak amit csinált. Ott el is pártoltam tőle ,pedig a karaktere közelebb állt hozzám mint Anáé.Viszont a jóslat és Blanka története nagyon szépen keretbe foglalta az egészet.Volt egy kis figyelmetlenség az írónő részéről ami nekem zavaró volt:hogy spoiler.

nagydianagloria>!
Budai Lotti: Édes lázadás

Rebecca és Ana története nekem sokkal jobban tetszett, mint az első részben Veronicáé. A történet nagyon pörgős volt, tele volt fordulatokkal. Ezt a részt szívesen olvastam volna még tovább is! Rebecca, nekem szimpatikus volt, attól eltekintve is, hogy milyen húzásai voltak. A szereplők nagy változáson mennek keresztül a történetben. Tetszett, hogy a vége a jóslattal fejeződött be.

Gyöngyi0309>!
Budai Lotti: Édes lázadás

Hasonlóan könnyed, olvasmányos történet volt, mint az előző. Rebecca eleinte nagyon szimpatikus volt, a testvére meg idegesítő. Aztán ahogy haladt a cselekmény ez változott, és nekem a végéig így is maradt. Nem nagyon értettem a lányok ragaszkodását ugyanahhoz a férfihez, pláne, hogy eleinte senki sem látott át rajta. Rebeccának biztosan nem volt könnyű helyzete, mert amit megtudott felnőtt fejjel, az más színben láttatta az egész addigi életét, de szerintem így sincs mentség a tetteire, pláne, hogy az egészről nem Ana tehetett.
Nagyon tetszett a történelmi vonal, megint eszembe jutott, hogy mennyire sok népnek volt hányattatott sorsa a történelem folyamán, Kubában is borzasztó mészárlás volt ebben az időszakban.
Nagyon szappanoperás a könyv, illetve nekem egy picit túl tökéletes, keretes volt. Blanca vonala tetszett a leginkább, nagyon meglepett az ő szála, az megadta a sejtelmességet.
Budai Lotti írásmódja megkapó, könnyed, de mégis érdekfeszítő, fenn tudja tartani a figyelmet. Fogok még olvasni tőle.

adrykacska>!
Budai Lotti: Édes lázadás

Összességében Budai Lotti legjobb munkáját olvashattam, ami összetett, misztikus és telis-tele van a ma asszonyai számára elrejtett értékekkel. A szerelem rabszolgái egyes részei önállóan is olvashatóak, de a katarzist csak is a két rész adja meg. A Fehér Oromban és a csatamezőn játszódó eseményekbe oda tudtam magam képzelni, egyike voltam az ott élőknek. A szemem előtt vált Ana érett felnőtt nővé és Rebecca harcos amazonná, aki megtalálta helyét a világban. A leírtak után kiknek is ajánlom Budai Lotti legújabb könyvét? Elsősorban a romantika és a kaland szerelmeseinek, ha nem félsz szembenézni a hibáiddal, akkor az Édes lázadás neked szól. Becsukva a könyvet még hosszú órákon keresztül gondolkodásra sarkall az írónő szavai. Egy jó könyv, soha nem tűnik el nyomtalanul az olvasója elméjéből.
http://adrykacska.blogspot.com/2020/05/budai-lotti-edes…


Népszerű idézetek

BarbyMalik0112 P>!

[…] a múlt terhei és bűnei még a láncnál is szorosabb rabságban tarthatják a lelket. Ezeket lerázni csakis a szeretet és a megbocsátás erejével lehet.

371. oldal

ZsúésKrisz_Olvas>!

A harag olyan, mintha az ember mellkasán egy kígyó súlyos teste tekeregne, de, ha valami képes kihúzni ennek a kígyónak a méregfogát, akkor az a megértés. Ana már értette, mi vitte Rebeccát tettére, és ezzel a bestia ártalmatlanná vált.

297. oldal

Piratgirl26 P>!

– Azt mondják – szólt halkan –, az ellenségtől kapott sebesülés nyoma többet ér bármely kitüntetésnél.

92. oldal

esztert91>!

Fehér Orom harangja már hónapok óta némán és mozdulatlanul függött a birtok őrtornyának legfelső emeletén.

192. oldal

Piratgirl26 P>!

[…] – Egyet jól véss az eszedbe: szenvedélyt lehet üvegcsébe zárni, de szerelmet nem. Ezt sose felejtsd el!

136. oldal

whisperingwithwolves>!

– Fehér Orom nem eladó – mondta végül Rebecca. – Ami pedig az ön személyét illeti, Mr. Harris, szívesebben kerülnék meghittebb kapcsolatba egy meztelen csigával, mint önnel, már ne vegye zokon. Vagy tudja, mit? Vegye csak!

whisperingwithwolves>!

– És mégis miért tennék ilyet, Rebecca? Te mindig jó voltál hozzám. Miért utasítanálak el, ha segítséget kérsz? Különben is, nálam jobban senki sem tudja, hogy mennyire megérdemelsz egy kis boldogságot. Ugyanakkor, arra kell intselek, hogy vigyázz!

whisperingwithwolves>!

– Ugyanaz az ember viselkedhet egészen máshogy, gyermekkori játszótársként és hites férjként.

whisperingwithwolves>!

– Úgy van! Hiszen most hazaviheti a saját fészkébe azt a jóképű jenkit. Biztos ráfér az istápolgatás a nagy ijedtség után. Na, mi az, talán nem erre vágyott? – tett hozzá Bania, majd Anára kacsintott.

Piratgirl26 P>!

– És ahogyan a legtöbb szólás-mondás, úgy ez is ostoba közhely csupán.

42. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Fábián Janka: A szabadság szerelmesei
Fábián Janka: Cholera-napló
R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök
Fábián Janka: Koszorúfonat
Bauer Barbara: A leggazdagabb árva
Fábián Janka: Árvízi napló
Fábián Janka: Emma évszázada
Kristin Hannah: Téli kert
B. Czakó Andrea: Hervadhatatlan
Krencz Nóra: Szilánk