Édes ​ébredés (A szerelem rabszolgái 1.) 141 csillagozás

Budai Lotti: Édes ébredés

Budai Lotti India és Japán egzotikus tájai után egy újabb távoli vidék újabb izgalmas történelmi időszakát tárja az olvasó elé: a 19. századi Kuba világát. Rabszolgatartók és ültetvényesek, spanyolok és bennszülöttek, egyházi dogmák és boszorkányság.

Ez az egyszerre fülledt, izgalmas és feszültségekkel teli világ szolgál hátterül három rendkívüli nő történetének. A sorozat első részében megismerhetjük a fiatal Veronica d'Avilát, aki európai tanulmányait befejezve, hosszú évek után tér vissza családja cukornádültetvényére. A lányt hazatérve megrohamozzák nyomasztó gyermekkori emlékei, s nyomukba eredve egy sötét családi titokra bukkan…

Budai Lotti a hatalmas sikert aratott Ágyas úrnő-sorozata után most egy kiszámíthatatlan fordulatokban gazdag, szenvedélyekkel teli utazásra hívja az olvasóit a 19. századi mesés Kubába.

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Álomgyár, Budapest, 2021
378 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155929663
>!
Álomgyár, Budapest, 2019
378 oldal · ISBN: 9786155929670
>!
Álomgyár, Budapest, 2019
378 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155929663

Enciklopédia 4


Kedvencelte 14

Most olvassa 1

Várólistára tette 85

Kívánságlistára tette 72

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Szösszenet P>!
Budai Lotti: Édes ébredés

Már a helyszín miatt is érdekelt a könyv, kicsit azonban fenntartással vettem a kezembe, tartottam attól , amit a borító sugallt, hogy nyálcsorgatósra fog sikeredni, de kellemesen csalódtam. Veronica , aki szerethető karakter ,története által megismerkedhetünk a rabszolgákkal, ( pl. Sisco és Clara )akik sokkal többek egyszerű ültetvényes munkásoknál. A könyv második fele izgalmasabb volt számomra.

Niitaa P>!
Budai Lotti: Édes ébredés

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2019/09/budai-lotti-ede…

„(…)
Ez a könyv egy kicsit más, mint az eddigiek. Bár a szerző újfent egy, a múlt egzotikus világához nyúlt vissza, elhelyezve történetét térben és időben egyaránt, a fő cselekményszálnak a történelmi vonatkoztatása egy hajszálnyival kisebb mértékben van jelen. A mostani történetben nagyobb hangsúlyt kapnak a belső indíttatások, lélektani küzdelmek, melyek az emberek mindennapjait kísérik végig. Természetesen a háttérben folyton áramló erők is befolyásolják a cselekmény alakulását, mint a rabszolgák akkori helyzete, ám nem ez viszi el vállán a teljes könyvet. Sokkal inkább Veronica élete kerül középpontba, egy fiatal lányé, akinek abszolút nincsenek nagy vágyai, csak reális kérései, amelyek beteljesülése a legtöbb esetben nem rajta múlik. Ennek ellenére nem hátradőlve ül, hanem folytonosan fejlődve halad előre az úton.
Noha kétségkívül fontos szerepet tölt be a könyv lapjain a romantika, nem dominál annyira a szerepköre, hogy egyszerűen rá lehessen húzni a romantikus jelzőt, ezzel elintézve a fő bekategóriálást. Nem, ennél több van benne. A szerző által leírt sorok sokkal inkább bájt tartalmaznak. Nem a hangzatos és egyben látványos szerelmi megnyilvánulásokra van építve a történet. A könyv lapjain megjelenik a személyiségfejlődés, a belső fény keresése, hiszen Veronica még oly keveset látott a világból! Nem csoda hát, hogy több oldalról nézve is tapasztalatlannak mondható! Emellett pedig ott bujkál a lapok között az eltemetett titkok egész örvénye, amelyek akkor kapják el az olvasót, mikor az a legkevésbé számít rá. A történet során nem kerül sor igazi nyomozásra, így nem egy családtörténet felderítése a cél, hanem maga az élet által gerjesztett szituációk azok, amik felszínre engedik a fekete szörnyeket. Ó, és milyen dolgok lapulnak a mélyben! Olvasás közben magam is beleszédültem a váratlan fordulatokba. Nem tudtam előre kiszámítani, mi fog következni. De fel sem merült bennem, hogy annyira ötletelnem kellene, mivel a szerző olyan összhangban adta át a történetet, hogy inkább olvastam, mint spekuláltam. S itt érződött a legjobban, hogy Budai Lotti már nem tapasztalatlan szerző: ha mégis gyanú merült volna fel bennem, rögvest elhallgattatta. Az ő megoldásai nem tartoznak a gyakorta használt elemek közé, tehát nem jönnek szembe minden második olvasmányban. Meglepett, sokszor és mélyen.
(…)”

Kis_Andrea>!
Budai Lotti: Édes ébredés

Nem vártam túl sokat ettől a könyvtől, ám nagyon kellemes csalódásban volt részem az olvasása közben. A kötet első fele elég lagymatagra sikerült. De aztán hamarosan belendültek az események, és jó kis szövevényes, kalandos, nem szirupos történet kerekedett ki belőle. A írásmód is jól olvasható, gördülékeny volt. A szereplők is szerethetőek. Talán ha kicsit rövidebb fejezetekre lett volna osztva, nekem az jobban tetszett volna, de ez már tényleg csak kukacoskodás a részemről. :-) Szóval ez az első regényem az írónőtől, de már több kötete is sorakozik a polcomon, amiket úgy tűnik nagy örömmel fogok olvasni. :-)

ZsúésKrisz_Olvas>!
Budai Lotti: Édes ébredés

Ez a könyv egyenesen felülmúlta a várakozásaimat.
Csordultig van izgalommal, reménnyel és szenvedéllyel. Már maga a helyszín és a korszak megalapoz egy feszült, robbanásra kész hangulatot. Egyszerűen nem is értem, hogyan fért el ennyi minden 378 oldalon, ráadásul anélkül, hogy bármilyen hiányérzetem támadt volna. Amit pedig legfőképpen ki kell emelnem, az Veronica karaktere. Lenyűgöző személyiséget alkotott ismételten az írónő. Imádom a karaktereit. Egyszerre hétköznapi, mégis több, mint átlagos. Erős, céltudatos és rendíthetetlen. Epekedve várom a folytatást.

Pandalány P>!
Budai Lotti: Édes ébredés

Érzelmekkel teli utazás a múltba
Messzire utaztam. Első állomásom Spanyolország volt, ahol megismerkedtem Veronicával, történetünk főszereplőjével. Egy elképesztően izgalmas, fordulatokban bővelkedő történet részese lehettem, ezért nehéz spoilermentesen írnom róla. Az Édes ébredés egy olyan történelmi regény, ami egy fiatal lány szemén keresztül mutatja be a 19. századi Kubában zajló szabadságharc előszelét és a rabszolgatartás körülményeit.
Testközelből ismerhetjük meg a földbirtokosok és rabszolgák közötti kapcsolati rendszert, a férfiak és nők társadalmi viszonyait. Láthatjuk a cukornád ültetvényeken zajló munkálatok mindennapjait, miközben a történet középpontjában egy család és annak birtoka áll.
Úgy szeretem, amikor egy író ennyire érdekesen és szépérzékkel megáldva tud írni. Egy percig sem unatkoztam olvasás közben. A leírások által pedig magam elé tudtam képzelni a birtokot, teljesen kizökkentett a valóságból. Lotti kiválóan egyensúlyoz a cselekmény és a leírások aránya között, mindebbe beleszőve Veronica karakterfejlődését.
Bővebben itt: http://pandalanyolvas.blogspot.com/2019/09/budai-lotti-…

BarbyMalik0112 P>!
Budai Lotti: Édes ébredés

Az Édes ébredés a titkok könyve. Az elhallgatott szavaké, történeteké, amelyek a legváratlanabb pillanatban látnak napvilágot. Budai Lotti legújabb története a szívünkig elér! Empátiát ébreszt bennünk, megmutatja mi az igazi rabszolgaság, az érzés, amikor a szerelem sem a te döntésed. Mély, fájdalmas, de szelíd vallomása egy megtört léleknek. Eleven, valóságos história, amely nem hagyja nyugodni az olvasót, míg a végére nem ér.

Nélküle kevesebb lennék. Épített, formált az út során, amit közösen jártunk be. Éppen ezért fantasztikus és kihagyhatatlan olvasmány mindenki számára, akik egy lélegzetelállító, lélekig hatoló regényre vágynak, amely akaratlanul is az olvasókhoz, hozzánk tesz valamit.

Bővebb értékelés a blogon » https://barbyesakonyvek.blogspot.com/2019/09/budai-lott…

2 hozzászólás
Bookláány>!
Budai Lotti: Édes ébredés

Három elolvasott Budai Lotti sorozat után tudtam hogy ebben sem fogok csalódni.
Megint kaptunk egy fiatal naív lányt aki a megpróbáltatások hatására erős,bátor nővé változott a szemünk előtt.Kaptunk sok izgalmat,habár a kalandfaktor most alacsonyabb volt mint az eddigi kötetekben.
Kaptunk egy kis 19. századi Kubai életérzést mindezt egy csodaszép borítójú könyvbe csomagolva.
Azért nem vagyok tökéletesen elégedett ,mert voltak hibái a kötetnek.
Lehet azért mert már sok könyvét olvastam az írónőnek a cselekmény sokszor kiszámítható volt és abban is biztos voltam hogy nem azt a boldog befejezést kapjuk a végére,amit elvárnánk,de ugye még nincs vége a történetnek:).
Fernandóval kapcsolatban:spoiler

2 hozzászólás
Mariann_ P>!
Budai Lotti: Édes ébredés

Nagyon tetszett a könyv, kikapcsolódásnak tökéletesen alkalmas, 1 nap alatt elolvastam.
Nevezhetjük családregénynek, de akár történelminek is.
Egy fiatal lány szemszögéből láthatjuk az eseményeket, aki Spanyolországból hazatérve a 19. századi Kubát mutatja meg nekünk.
Rabszolgatartás van ekkor még az országban.
Súlyos családi titkok kerülnek felszínre, ugyanakkor egy ártatlan apácák körében felnőtt „kislány ” nővé érésének is tanúja lehetünk.
Ajánlom annak aki egy kicsit el szeretne repülni innen könyv segítségével.

Titina>!
Budai Lotti: Édes ébredés

A második kötet a sorban amit az írónőtől olvastam, de úgy érzem a A nyugati szeretőt jobban a szívembe zártam.
Persze nem volt rossz a történet, de kicsit valljuk be szappanoperásra sikeredett. Veronica története ezért nem varázsolt el annyira, ettől függetlenül nagyon gyorsan lehetett vele haladni. A szereplőket talán nem igazán kedveltem, vagy annyira nem kerültek hozzá közelebb, persze Veronica karaktere azért mégis pozitív volt számomra.
Fordulatokban azért nem volt hiány, kikapcsolódásnak tökéletes volt.

Dorina_S>!
Budai Lotti: Édes ébredés

Megpróbáltam bevárni a folytatás megjelensét, de sajnos nem bírtam ki. Szerencsére már nem kell sokat várni rá. Nagyon sok véleményt hallottam Lotti eme regényéről, csupa-csupa jót és már annyira fúrta a kíváncsiság az oldalamat, hogy a kezembe vettem. Sok értékelésben és véleményben azt olvastam ez az írónő legkiforrottabb regénye, és nem is cáfolnám ezt meg. Rengeteg csavar, bonyodalom, titok, ármány, gonoszság és maga a történelem jelenik meg a lapokon.

Még a bemutatón sikerült beszereznem, és a borító egyből magával ragadott. Annyira tökéletes, annyira szép, annyira szemet gyönyörködtető. A helyszín pedig Kuba, a szívem csücske. A Dirty Dancing második része óta imádom, és persze a bakancslistámon szerepel. Lotti olyan festőien jelenítette meg ezt a csodás szigetet, hogy szinte éreztem a lágy kubai szellőt, és láttam magam előtt a végtelen cukornádültetvényeket, a gyönyörűen csillogó tengert. Az írónőnek zseniális érzéke van a leíró részekhez..szinte vibrál és átüt a táj, a természet a lapokon. Így az olvasó percek alatt olyannyira bele tudja élni magát a történetbe, hogy elszaakdni tőle kész fizikai fájdalmat okoz.

A fülszöveg alapján egy „szokásos” Budai Lotti történelmi romantikusra számítottam, de az írónőnek sikerült megtévesztenie….azt hittem egy kicsit rózsaszín ködben úszó történelmi romantikust olvasok…legalábbis a könyv egy részéig így éreztem..aztán jött a kijózanító arcul csapás, hogy egy Budai Lotti regény soha nem rózsaszín ködben úszó lányregény.

Számomra ennek a regénynek számos komoly mondanivalója van. Egyrészt nevezhetnénk ezt a kötet a Titkok ébredésének is. Megmutatja, mit is képesek okozni a hazugságok, a titkok. Hogyan nyomorítják meg az emberek életét. A másik sarkalatos kérdés, pedig a rabszolgaság. Arról, hogy az ember kinek, milyen bőrszínnel szüetik nem tehet és emiatt különbséget tenni számomra mélyen elítélendő. Hiszen milyen elvek alapján teszünk egymás között különbséget. Mélységesen felháborít és rendkívül bosszant, hogy sokszor még a XXI.században is előfordul ilyen. Lotti tökéletesen árnyalta a rabszolgaság kérdéskörét, annak minden problémájával és borzalmával együtt. Az alapos kutatómunka minden fejezeten meglátszik, hiszen ebben a témában elengedhetetlen. Lotti ezt is mesterien ugrotta meg.

A történet középpontjában pedig egy fiatal, ártatlan lány áll. Veronica d'Avila álmokkal telve érkezik haza a spanyol iskolából, de nem olyan fogadtatást kap, ami ebben az esetben elvárható lenne a szüleitől. Kezdetben nem értettem ezt a családot, és nagyon sajnáltam Veronicát, akin napról napra jobban eluralkodik a szeretetéhség. Hiszen zsenge gyermekkorától nevelekedett idegen földön és hazatérve úgy fogadják, mintha nem szívesen látnák idehaza. Borzasztó lehet ilyen helyzetben élni a napjait. A lány a regény előrehaladtával azonban fokozatosan fejlődik, nyílik ki mint egy gyönyörű rózsa. Karaktere olyan helyzetekbe kerül, amelyből éles eszével mindig kivágja magát. Ugyanakkor az az érzelmi sivárság amiben élnie kell fokozatosan pusztíja is a lelkét. Nincs olvasó, aki ne érezne együtt ezzel a szegény lánnyal. Megszoktam már, hogy Lotti mindig megkínozza a hősnőit…nem a „boldogan életek míg meg nem haltak” megoldások híve, és nem is a Disney mesék csöpögős jelenetei tűnnek fel a regényeiben, de amennyi szenvedés elé szegény Veronicát állította az már nekem is embertelen volt. A fiatal lány egyik bonyodalomból esett a másikba. Minta tényleg elátkozták volna, minden rossz megtörtént vele. Mire kicsit fellélegeztem, hogy jön végre egy kis boldogság az életében..hát nagyon pofára kellett esnem..mert megszokhattam volna, hogy Budai Lottinál nem minden arany, ami fényleik. Az úgynevezett boldogság a legroszabb pokolnak bizonyult.

Az írónő sokféleképpen mutatta be ebben a kötetben az emberi gonoszságot. Bemutatta a szülők részéről…és talán ez volt a legfájdalmasabb. Hogy akinek feltétel nélkül kellene szeretni, fel-és kihasznál a saját céljaira. Becsap, hazudik hogy elérje a célját..nem riadva vissza semmilyen eszköztől.
A másik a szerelem gonoszsága: hogy a másik nem magunkért, hanem a valaminkért szeret és ezért a legbrutálisabb bűnökre is képes, hogy megszerezze. Lottinak ismét sikerült egy velejéig romlott mégis jóképű és modoros férfi karakter alkotni. Aki kívűlről maga a tökély volt, belül viszont rohadt volt és lelketlen.
A harmadik pedig maga az emberiség gonoszsága, a rabszolgaság. Hogy egy másik népcsoportot állatként kezelünk, mert azt hirdetjük mi felsőbb rendűek vagyunk..mindezt az egyik legkatolikusabb ország segítségével. Kicsit visszataszító.
Ugyanakkor a sok hitványság ellenére a „romantikus” jelző is szerephez jutott, mégha csak rövod időre is…de akkor fellélegeztem, hogy mindenkinek van remény és esély, hogy megtalálja a boldogságot. Hogy mihez kezd vele az már más kérdés.

Az Előszó és az Utószó gyönyörű keretbe foglalja ezt a részt, az üzeni senki sem az akinek muttaja magát..sokkal mélyebbre kell ásni ha valóságot akarjuk látni.

Budai Lotti regénye ismét erős nőkről, sorsfordító szerelmekről, emberi gyarlóságról, gonoszásgról, velejéig beteges emberekről szólt…de éppen ettől válik hihetővé és emerivé. Hogy nem vonom kétségbe, mert nem egy csöpögős cukormázba áztatott römanitkus történet, hanem történelmi annak minden valóságával együtt.


Népszerű idézetek

Niitaa P>!

– Az életemért és a sorsomért egyedül én vagyok a felelős […]

BarbyMalik0112 P>!

Most választhatok: vagy a kezembe veszem az irányítást, és harcolok azért, ami az enyém, és az emberekért, akiket rám bízott a gondviselés, és akiknek végre elhozhatom a szabadságot… Vagy megfutamodom és elrejtőzöm az oltalmad alatt, akár egy menekülő, riadt egér… Nos, én az előbbit választom. Mert ez a dolgom. Ezt kell tennem.

Pandalány P>!

Úgy érzem, itt az ideje, hogy a saját lábamra álljak.

BarbyMalik0112 P>!

– […] Látod, hány emberért, hány szerencsétlen sorstársunkért kell harcolnunk?

Niitaa P>!

– Az égre lányom… Mondom én, hogy nem tudsz még eleget az életről. Szerelem, vágy, birtoklás… Soha ne kívánd egy férfitól, hogy ezeket elválassza egymástól.

Niitaa P>!

Van az úgy, hogy az ember megérzi, hogy követnie kell valamit. Vagy épp valakit.

Niitaa P>!

Jól vigyázz, mert akitől békét vársz, csak viszályt hoz. Kitől gyógyírt remélsz, az méreggel öl. S kinek dolga, hogy összekössön… A végén majd szétszaggat.


A sorozat következő kötete

A szerelem rabszolgái sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Helen Bryan: A háború jegyesei
Krencz Nóra: Szilánk
R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök
Bakóczy Sára: Crescence
Bauer Barbara: A leggazdagabb árva
Fábián Janka: Árvízi napló
Fábián Janka: Az Anna-bál szerelmesei
Fábián Janka: Cholera-napló
Mörk Leonóra: Asszonyom, édes úrnőm
B. Czakó Andrea: Hervadhatatlan