Édes ​ébredés (A szerelem rabszolgái 1.) 57 csillagozás

Budai Lotti: Édes ébredés

Budai Lotti India és Japán egzotikus tájai után egy újabb távoli vidék újabb izgalmas történelmi időszakát tárja az olvasó elé: a 19. századi Kuba világát. Rabszolgatartók és ültetvényesek, spanyolok és bennszülöttek, egyházi dogmák és boszorkányság.

Ez az egyszerre fülledt, izgalmas és feszültségekkel teli világ szolgál hátterül három rendkívüli nő történetének. A sorozat első részében megismerhetjük a fiatal Veronica d'Avilát, aki európai tanulmányait befejezve, hosszú évek után tér vissza családja cukornádültetvényére. A lányt hazatérve megrohamozzák nyomasztó gyermekkori emlékei, s nyomukba eredve egy sötét családi titokra bukkan…

Budai Lotti a hatalmas sikert aratott Ágyas úrnő-sorozata után most egy kiszámíthatatlan fordulatokban gazdag, szenvedélyekkel teli utazásra hívja az olvasóit a 19. századi mesés Kubába.

>!
Álomgyár, Budapest, 2019
378 oldal · ISBN: 9786155929670
>!
Álomgyár, Budapest, 2019
378 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155929663

Enciklopédia 4


Kedvencelte 9

Most olvassa 2

Várólistára tette 69

Kívánságlistára tette 80

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Nokedli28>!
Budai Lotti: Édes ébredés

„Van az úgy, hogy az ember megérzi, hogy követnie kell valamit. Vagy épp valakit.”

Először a gyönyörű borító fogott meg, majd elolvastam a fülszöveget és meg is győzött Budai Lotti, hogy ezt a történetet érdemes elolvasni. Első könyvem volt az írónőtől és egy újabb pozitív élménnyel gazdagodtam. Engem is elvarázsolt Kuba szépsége és a fordulatos kötet egyből magával ragadott, hogy felfedezzem Veronicával együtt Fehér Orom titkait. A koncepció jól ki lett találva és hatalmas piros pont, hogy a d'Avila család több generációjáról szól a könyv. Veronica jelleme és személyisége is nagyon szimpatikus volt, bár néha elkövetett naiv hibákat, amiket egy 17 éves lánynak nem is igazán lehet felróni. Viszont számomra sokszor kiszámítható volt a cselekmény, csak egyszer-kétszer lepődtem meg igazán. Lehet azért van, mert már tapasztalt olvasó lévén könnyen olvasok a sorok között.Tetszett a könyv és örülök, hogy adtam neki egy esélyt és alig várom, hogy a második részt is elolvashassam.

Pandalány P>!
Budai Lotti: Édes ébredés

Érzelmekkel teli utazás a múltba
Messzire utaztam. Első állomásom Spanyolország volt, ahol megismerkedtem Veronicával, történetünk főszereplőjével. Egy elképesztően izgalmas, fordulatokban bővelkedő történet részese lehettem, ezért nehéz spoilermentesen írnom róla. Az Édes ébredés egy olyan történelmi regény, ami egy fiatal lány szemén keresztül mutatja be a 19. századi Kubában zajló szabadságharc előszelét és a rabszolgatartás körülményeit.
Testközelből ismerhetjük meg a földbirtokosok és rabszolgák közötti kapcsolati rendszert, a férfiak és nők társadalmi viszonyait. Láthatjuk a cukornád ültetvényeken zajló munkálatok mindennapjait, miközben a történet középpontjában egy család és annak birtoka áll.
Úgy szeretem, amikor egy író ennyire érdekesen és szépérzékkel megáldva tud írni. Egy percig sem unatkoztam olvasás közben. A leírások által pedig magam elé tudtam képzelni a birtokot, teljesen kizökkentett a valóságból. Lotti kiválóan egyensúlyoz a cselekmény és a leírások aránya között, mindebbe beleszőve Veronica karakterfejlődését.
Bővebben itt: http://pandalanyolvas.blogspot.com/2019/09/budai-lotti-…

Niitaa P>!
Budai Lotti: Édes ébredés

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2019/09/budai-lotti-ede…

"(…)
Ez a könyv egy kicsit más, mint az eddigiek. Bár a szerző újfent egy, a múlt egzotikus világához nyúlt vissza, elhelyezve történetét térben és időben egyaránt, a fő cselekményszálnak a történelmi vonatkoztatása egy hajszálnyival kisebb mértékben van jelen. A mostani történetben nagyobb hangsúlyt kapnak a belső indíttatások, lélektani küzdelmek, melyek az emberek mindennapjait kísérik végig. Természetesen a háttérben folyton áramló erők is befolyásolják a cselekmény alakulását, mint a rabszolgák akkori helyzete, ám nem ez viszi el vállán a teljes könyvet. Sokkal inkább Veronica élete kerül középpontba, egy fiatal lányé, akinek abszolút nincsenek nagy vágyai, csak reális kérései, amelyek beteljesülése a legtöbb esetben nem rajta múlik. Ennek ellenére nem hátradőlve ül, hanem folytonosan fejlődve halad előre az úton.
Noha kétségkívül fontos szerepet tölt be a könyv lapjain a romantika, nem dominál annyira a szerepköre, hogy egyszerűen rá lehessen húzni a romantikus jelzőt, ezzel elintézve a fő bekategóriálást. Nem, ennél több van benne. A szerző által leírt sorok sokkal inkább bájt tartalmaznak. Nem a hangzatos és egyben látványos szerelmi megnyilvánulásokra van építve a történet. A könyv lapjain megjelenik a személyiségfejlődés, a belső fény keresése, hiszen Veronica még oly keveset látott a világból! Nem csoda hát, hogy több oldalról nézve is tapasztalatlannak mondható! Emellett pedig ott bujkál a lapok között az eltemetett titkok egész örvénye, amelyek akkor kapják el az olvasót, mikor az a legkevésbé számít rá. A történet során nem kerül sor igazi nyomozásra, így nem egy családtörténet felderítése a cél, hanem maga az élet által gerjesztett szituációk azok, amik felszínre engedik a fekete szörnyeket. Ó, és milyen dolgok lapulnak a mélyben! Olvasás közben magam is beleszédültem a váratlan fordulatokba. Nem tudtam előre kiszámítani, mi fog következni. De fel sem merült bennem, hogy annyira ötletelnem kellene, mivel a szerző olyan összhangban adta át a történetet, hogy inkább olvastam, mint spekuláltam. S itt érződött a legjobban, hogy Budai Lotti már nem tapasztalatlan szerző: ha mégis gyanú merült volna fel bennem, rögvest elhallgattatta. Az ő megoldásai nem tartoznak a gyakorta használt elemek közé, tehát nem jönnek szembe minden második olvasmányban. Meglepett, sokszor és mélyen.
(…)"

ZsúésKrisz_Olvas>!
Budai Lotti: Édes ébredés

Ez a könyv egyenesen felülmúlta a várakozásaimat.
Csordultig van izgalommal, reménnyel és szenvedéllyel. Már maga a helyszín és a korszak megalapoz egy feszült, robbanásra kész hangulatot. Egyszerűen nem is értem, hogyan fért el ennyi minden 378 oldalon, ráadásul anélkül, hogy bármilyen hiányérzetem támadt volna. Amit pedig legfőképpen ki kell emelnem, az Veronica karaktere. Lenyűgöző személyiséget alkotott ismételten az írónő. Imádom a karaktereit. Egyszerre hétköznapi, mégis több, mint átlagos. Erős, céltudatos és rendíthetetlen. Epekedve várom a folytatást.

BarbyMalik0112 P>!
Budai Lotti: Édes ébredés

Az Édes ébredés a titkok könyve. Az elhallgatott szavaké, történeteké, amelyek a legváratlanabb pillanatban látnak napvilágot. Budai Lotti legújabb története a szívünkig elér! Empátiát ébreszt bennünk, megmutatja mi az igazi rabszolgaság, az érzés, amikor a szerelem sem a te döntésed. Mély, fájdalmas, de szelíd vallomása egy megtört léleknek. Eleven, valóságos história, amely nem hagyja nyugodni az olvasót, míg a végére nem ér.

Nélküle kevesebb lennék. Épített, formált az út során, amit közösen jártunk be. Éppen ezért fantasztikus és kihagyhatatlan olvasmány mindenki számára, akik egy lélegzetelállító, lélekig hatoló regényre vágynak, amely akaratlanul is az olvasókhoz, hozzánk tesz valamit.

Bővebb értékelés a blogon » https://barbyesakonyvek.blogspot.com/2019/09/budai-lott…

2 hozzászólás
Mariann_ P>!
Budai Lotti: Édes ébredés

Nagyon tetszett a könyv, kikapcsolódásnak tökéletesen alkalmas, 1 nap alatt elolvastam.
Nevezhetjük családregénynek, de akár történelminek is.
Egy fiatal lány szemszögéből láthatjuk az eseményeket, aki Spanyolországból hazatérve a 19. századi Kubát mutatja meg nekünk.
Rabszolgatartás van ekkor még az országban.
Súlyos családi titkok kerülnek felszínre, ugyanakkor egy ártatlan apácák körében felnőtt „kislány ” nővé érésének is tanúja lehetünk.
Ajánlom annak aki egy kicsit el szeretne repülni innen könyv segítségével.

Dorina_S>!
Budai Lotti: Édes ébredés

Megpróbáltam bevárni a folytatás megjelensét, de sajnos nem bírtam ki. Szerencsére már nem kell sokat várni rá. Nagyon sok véleményt hallottam Lotti eme regényéről, csupa-csupa jót és már annyira fúrta a kíváncsiság az oldalamat, hogy a kezembe vettem. Sok értékelésben és véleményben azt olvastam ez az írónő legkiforrottabb regénye, és nem is cáfolnám ezt meg. Rengeteg csavar, bonyodalom, titok, ármány, gonoszság és maga a történelem jelenik meg a lapokon.

Még a bemutatón sikerült beszereznem, és a borító egyből magával ragadott. Annyira tökéletes, annyira szép, annyira szemet gyönyörködtető. A helyszín pedig Kuba, a szívem csücske. A Dirty Dancing második része óta imádom, és persze a bakancslistámon szerepel. Lotti olyan festőien jelenítette meg ezt a csodás szigetet, hogy szinte éreztem a lágy kubai szellőt, és láttam magam előtt a végtelen cukornádültetvényeket, a gyönyörűen csillogó tengert. Az írónőnek zseniális érzéke van a leíró részekhez..szinte vibrál és átüt a táj, a természet a lapokon. Így az olvasó percek alatt olyannyira bele tudja élni magát a történetbe, hogy elszaakdni tőle kész fizikai fájdalmat okoz.

A fülszöveg alapján egy „szokásos” Budai Lotti történelmi romantikusra számítottam, de az írónőnek sikerült megtévesztenie….azt hittem egy kicsit rózsaszín ködben úszó történelmi romantikust olvasok…legalábbis a könyv egy részéig így éreztem..aztán jött a kijózanító arcul csapás, hogy egy Budai Lotti regény soha nem rózsaszín ködben úszó lányregény.

Számomra ennek a regénynek számos komoly mondanivalója van. Egyrészt nevezhetnénk ezt a kötet a Titkok ébredésének is. Megmutatja, mit is képesek okozni a hazugságok, a titkok. Hogyan nyomorítják meg az emberek életét. A másik sarkalatos kérdés, pedig a rabszolgaság. Arról, hogy az ember kinek, milyen bőrszínnel szüetik nem tehet és emiatt különbséget tenni számomra mélyen elítélendő. Hiszen milyen elvek alapján teszünk egymás között különbséget. Mélységesen felháborít és rendkívül bosszant, hogy sokszor még a XXI.században is előfordul ilyen. Lotti tökéletesen árnyalta a rabszolgaság kérdéskörét, annak minden problémájával és borzalmával együtt. Az alapos kutatómunka minden fejezeten meglátszik, hiszen ebben a témában elengedhetetlen. Lotti ezt is mesterien ugrotta meg.

A történet középpontjában pedig egy fiatal, ártatlan lány áll. Veronica d'Avila álmokkal telve érkezik haza a spanyol iskolából, de nem olyan fogadtatást kap, ami ebben az esetben elvárható lenne a szüleitől. Kezdetben nem értettem ezt a családot, és nagyon sajnáltam Veronicát, akin napról napra jobban eluralkodik a szeretetéhség. Hiszen zsenge gyermekkorától nevelekedett idegen földön és hazatérve úgy fogadják, mintha nem szívesen látnák idehaza. Borzasztó lehet ilyen helyzetben élni a napjait. A lány a regény előrehaladtával azonban fokozatosan fejlődik, nyílik ki mint egy gyönyörű rózsa. Karaktere olyan helyzetekbe kerül, amelyből éles eszével mindig kivágja magát. Ugyanakkor az az érzelmi sivárság amiben élnie kell fokozatosan pusztíja is a lelkét. Nincs olvasó, aki ne érezne együtt ezzel a szegény lánnyal. Megszoktam már, hogy Lotti mindig megkínozza a hősnőit…nem a „boldogan életek míg meg nem haltak” megoldások híve, és nem is a Disney mesék csöpögős jelenetei tűnnek fel a regényeiben, de amennyi szenvedés elé szegény Veronicát állította az már nekem is embertelen volt. A fiatal lány egyik bonyodalomból esett a másikba. Minta tényleg elátkozták volna, minden rossz megtörtént vele. Mire kicsit fellélegeztem, hogy jön végre egy kis boldogság az életében..hát nagyon pofára kellett esnem..mert megszokhattam volna, hogy Budai Lottinál nem minden arany, ami fényleik. Az úgynevezett boldogság a legroszabb pokolnak bizonyult.

Az írónő sokféleképpen mutatta be ebben a kötetben az emberi gonoszságot. Bemutatta a szülők részéről…és talán ez volt a legfájdalmasabb. Hogy akinek feltétel nélkül kellene szeretni, fel-és kihasznál a saját céljaira. Becsap, hazudik hogy elérje a célját..nem riadva vissza semmilyen eszköztől.
A másik a szerelem gonoszsága: hogy a másik nem magunkért, hanem a valaminkért szeret és ezért a legbrutálisabb bűnökre is képes, hogy megszerezze. Lottinak ismét sikerült egy velejéig romlott mégis jóképű és modoros férfi karakter alkotni. Aki kívűlről maga a tökély volt, belül viszont rohadt volt és lelketlen.
A harmadik pedig maga az emberiség gonoszsága, a rabszolgaság. Hogy egy másik népcsoportot állatként kezelünk, mert azt hirdetjük mi felsőbb rendűek vagyunk..mindezt az egyik legkatolikusabb ország segítségével. Kicsit visszataszító.
Ugyanakkor a sok hitványság ellenére a „romantikus” jelző is szerephez jutott, mégha csak rövod időre is…de akkor fellélegeztem, hogy mindenkinek van remény és esély, hogy megtalálja a boldogságot. Hogy mihez kezd vele az már más kérdés.

Az Előszó és az Utószó gyönyörű keretbe foglalja ezt a részt, az üzeni senki sem az akinek muttaja magát..sokkal mélyebbre kell ásni ha valóságot akarjuk látni.

Budai Lotti regénye ismét erős nőkről, sorsfordító szerelmekről, emberi gyarlóságról, gonoszásgról, velejéig beteges emberekről szólt…de éppen ettől válik hihetővé és emerivé. Hogy nem vonom kétségbe, mert nem egy csöpögős cukormázba áztatott römanitkus történet, hanem történelmi annak minden valóságával együtt.

Gyöngyi0309 P>!
Budai Lotti: Édes ébredés

Első olvasásom volt az írónőtől. Tetszett a történet, de nekem nagyon vontatott volt az eleje. Nagyon pörgött, egyre derültek ki a titkok, de nem tudom megmagyarázni miért nekem valahogy mégis hiányérzetem van. Nehéz magyarként olyan regényt írni, ami másik országban játszódik, akkor is, ha rengeteg kutatómunka van mögötte. Talán ez volt a probléma, nem tudom. Vagy az, hogy picit le voltak egyszerűsítve a kegyetlenkedések, mind a család, mind a rabszolgák esetén. Clara és Filo szerelme viszont jó húzás volt. Veronica nagyon peches, a legvégét nem értettem. Kíváncsi leszek a folytatásra, illetve biztosan más könyveit is olvasom majd Budai Lottinak, akkor, ha habkönnyű szappanoperára vágyom.

Réka0128 P>!
Budai Lotti: Édes ébredés

Ennyire még sose voltam bajba értékeléssel…

Nagy reményekkel álltam neki Lotti új könyvének, mert A szamuráj lánya két kötetét nagyon szerettem. A könyv kicsit több mint feléig teljesen magával ragadott Veronica története, kíváncsian vártam mit tartogat a titkokkal teli ház ahová hazaérkezett. Majd ugrottunk 3 évet előre és hirtelen olyan sok lett a dráma és a váratlan fordulat, hogy valahogy elveszett az a varázs, amit addig éreztem. A könyv utolsó fejezete és az utószó viszont szintén megfogott. A jóslat és az utószó szépen keretbe foglalta a történetet.
Verocina karakterét már a kezdetektől megszerettem. Nagyon tetszett, ahogy a lány szépen lassan felfedezte a birtokot és kapcsolatot teremtett az ültetvényen dolgozó rabszolgákkal. Caridad, Sisco, Clara és Filo is nagyon szerethetőek voltak.
Igazán érdekes volt betekintést nyerni az ültetvényesek, rabszolgatartók és rabszolgák akkori világába. Kíváncsian várom a folytatást, mert az a pici negatívum, amit éreztem egyáltalán nem vette el a kedvem Lotti regényeitől. :)

josageszter >!
Budai Lotti: Édes ébredés

Sajnos nekem ez a konyv nem. Olvastam és unatkoztam rajta. Erezhető a rengeteg utánajárás, hogy hiteles legyen a kor, de valami hianyzott. Nekem unalmas es vontatott volt nagyon, egyedul a 8. Fejezet volt jó. A karakterek is unalmasak voltak. Egy jo kis szappanoperát el tudnek belőle képzelni, vagy ha valaki más írná meg, talán jó lenne.


Népszerű idézetek

Niitaa P>!

– Az életemért és a sorsomért egyedül én vagyok a felelős (…)

BarbyMalik0112 P>!

Most választhatok: vagy a kezembe veszem az irányítást, és harcolok azért, ami az enyém, és az emberekért, akiket rám bízott a gondviselés, és akiknek végre elhozhatom a szabadságot… Vagy megfutamodom és elrejtőzöm az oltalmad alatt, akár egy menekülő, riadt egér… Nos, én az előbbit választom. Mert ez a dolgom. Ezt kell tennem.

Pandalány P>!

Úgy érzem, itt az ideje, hogy a saját lábamra álljak.

BarbyMalik0112 P>!

– (…) Látod, hány emberért, hány szerencsétlen sorstársunkért kell harcolnunk?

Niitaa P>!

– Az égre lányom… Mondom én, hogy nem tudsz még eleget az életről. Szerelem, vágy, birtoklás… Soha ne kívánd egy férfitól, hogy ezeket elválassza egymástól.

Niitaa P>!

Van az úgy, hogy az ember megérzi, hogy követnie kell valamit. Vagy épp valakit.

Niitaa P>!

– A kíváncsiság és a tudásvágy dicséretes… – mosolygott Veronica. – Főleg, ha egy életen át elkíséri az embert.


A sorozat következő kötete

A szerelem rabszolgái sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Audrey D. Milland: Scarlett – Ahonnan a szél fújt
Julia Quinn: Wyndham elveszett hercege
R. Kelényi Angelika: Mennyei bűnök
Margit Sandemo: Hóvihar
Leila Meacham: Somerset
Jo Baker: Longbourn árnyékában
Lucinda Riley: A hét nővér
Christina Dodd: Szenvedélyes bosszú
Julia Quinn: A vikomt, aki engem szeretett