A ​párizsi gésa (A szamuráj lánya 2.) 130 csillagozás

Budai Lotti: A párizsi gésa

Miután ​hazájából menekülnie kell, Miya Párizsban talál új otthonra, ahol hamarosan a város legkeresettebb és legvagyonosabb prostituáltja lesz. Múltja azonban kísérteni kezdi: fenyegető üzeneteket kap és élete is veszélybe kerül. Végzete végül újra Japán partjai felé vezeti. Mikor megérkezik, árulás vádjával börtönbe vetik és kivégzés vár rá. Egykori szövetségese csak egy kegyetlen alku árán menti meg életét, s Miyára újabb megpróbáltatások várnak a háború sújtotta országban. Kalandjai során a császári udvar misztikus és veszélyes világával is megismerkedik, s életében végre újra felbukkan a szerelem.

Budai Lotti – a hatalmas sikert aratott Ágyas és úrnő című sorozata után – új regényében a 19. századi Japán titokzatos világát tárja elénk, amelyben nyomon követhetjük Kelet és Nyugat találkozását egy rendkívüli fiatal lány szívszorító kalandjain keresztül. Az írónőtől megszokott módon a könyvben ezúttal is szórakoztató formában elegyedik egymással a romantika, a szenvedély… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

>!
Álomgyár, Budapest, 2019
420 oldal · ISBN: 9786155875052
>!
Álomgyár, Budapest, 2019
348 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155875045

Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Aszakura Ta-Mija · Szaigo Takamori


Kedvencelte 13

Most olvassa 6

Várólistára tette 61

Kívánságlistára tette 59

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

klara_matravolgyi>!
Budai Lotti: A párizsi gésa

A párizsi gésa egy fordulatos és letehetetlen történet, amely betekintést nyújt a 19. századi forrongó és megújulás szélén álló Japán történelmébe.

Ez nem egy tündérmese: itt nem menekülnek meg utolsó pillanatban a szereplők a veszélytől és a haláltól, ez egy veszélyes világ és időszak volt, és az eseményeken keresztül láthatjuk annak mindennapi realitását. Mindez az információ lírai szépségű sorokkal tárul elénk, Lotti ugyanis egy fantasztikus mesélő, életre kelti a lapokat. Érződik mekkora kutatómunka előzte meg a könyv megírását, emiatt Lotti neve számomra garancia a minőségre és hitelességre.

7 hozzászólás
cicus61 P>!
Budai Lotti: A párizsi gésa

Hát ebben a részben is jól kijár a rúd szegény Miyára. Bőven elég volt az első részben is, amit ki kellett állnia, de most is bőven kijutott neki. Folytatódnak a kalandok, van a történetben jó, szép és rossz is kellő mennyiségben. Néha kicsit túl soknak találtam a véletleneket, amik vagy segítették, vagy hátráltatták, de ezért olvasunk könyvet, itt minden egy kicsit túl sok, hogy pörögjön a történet. Nekem már egy kicsit sok volt ez a rész,de azért tetszett. Jó lett nagyon a vége

ap358 P>!
Budai Lotti: A párizsi gésa

Az írónő ebben a részben sem kíméli a főszereplőjét. Számítottam rá, hogy Mijának nem lesz könnyű boldogulnia, de nem gondoltam volna, hogy a sors újra és újra ugyanarra az útra tereli. A párizsi kalandok utáni izgatottságom hamar lelohadt, és kívántam, hogy Mija minél hamarabb visszakerüljön a hazájába, és rendezhesse a dolgait. Csodálatos, ahogy sodródik a történet, Mija újabb és újabb helyekre, társaságokba csöppen bele, és minden egyes rész valahol előmozdítja a célját.
Váratlanul köszönt rá a szerencse, kissé keserűen, kissé komoran, de legalább már felfelé ível. A cselekmény pörgős, és mellette hozza a szokásos gyönyörű és informális írásmódot.
Egyedül a A Krizantém Trón árnyékában (annak is a végén) éreztem úgy, hogy kissé sok véletlen játszott össze Mija érdekében.
Az írónő fantasztikusan játszik az érzelmekkel is, volt pillanat, amikor Anthonyt meggyűlöltem, amiért annyira emberien reagált. Megértettem, mégis, tudva, Mija miket élt át miatta, dühös voltam.
A befejezés… tökéletes.

Anarchia_Könyvblog>!
Budai Lotti: A párizsi gésa

A történet alappillére a főszereplőnk személyiségére épül. Hiszen az egész mű során ez sugárzik leginkább az olvasó felé, s ez ad választ a miértekre is.

Egy fordulatokkal teli, fenomenális és magával ragadó történet! Az írónő olyan elemekkel tűzdeli meg a művet, aminek következtében az olvasó a székhez szögeződik és sakkban tartja őt a további oldalakkal kapcsolatban.

Ajánlom a történelmi romantikusok szerelmeseinek, mert számukra kötelező olvasmány!

Teljes értékelés: https://anarchiakonyvblog.blog.hu/2019/09/10/budai_lott…

Niitaa P>!
Budai Lotti: A párizsi gésa

A teljes értékelés elérhető a blogomon:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2019/07/budai-lotti-par…

"S ezennel véget ért A szamuráj lánya sorozat. Csupán két részből áll, mégis gazdag élményt nyújt az olvasónak. Ta-Mija története kalandok sorát foglalja magába, fájó tapasztalatokat adva a lánynak, miközben megismerhetjük a 19. századi Japán kultúrának alapjait és ezen titokzatos világ működési mechanizmusát. Betekintést nyerhetünk a régmúlt idők Párizsának szalonjaiba, ahol kellemes társalgást folytathatunk parázsló témákról, miközben az aktuális divatra is vethetünk egy pillantást. Bámulatos bemutatása a történelem egy apró szeletének, odafigyelve a legapróbb részletekig mindenre. Az országok belpolitikája, az egymáshoz fűződő selyemsúlyú kapcsolatok és a mögöttes érzelmek és értekezések mind izgalmas helyszínül szolgáltak a történetnek. A szerző oly finoman illesztette be az elképzeléseit a régmúlt idők eseményeibe, hogy szinte az olvasó elhiszi: Ta-Mija valóban létezett. Tényleg volt egy ilyen talpraesett lány, aki szívét követve bátor tetteket hajtott végre.
A párizsi gésa méltó folytatásnak, befejezésnek minősül. Az összeszedettsége vitathatatlan. A felvázolt kalandokat a meglepetés erejével vegyített fordulatok tarkítják. Rég elfeledett szereplők térnek vissza, új szövetségesek és ellenségek tűnnek fel, miközben a politikai helyzet pattanásig feszül. S eközben az olvasó boldogan elveszik a történelem és az írói képzelőerő mélységeiben, végignézve, miként virrad meg az új kor hajnala."

BarbyMalik0112 P>!
Budai Lotti: A párizsi gésa

Budai Lotti egy igazán tehetséges, fiatal írónő, aki erre a pályára született. Gyönyörűen, a kornak megfelelően formálja a szavakat, rendkívül széles szókincsével garantáltan leveszi az olvasót a lábáról, és mindezt pehelykönnyedséggel. Mindig el tud varázsolni.

A párizsi gésa tökéletes útitárs az egzotikumok világába! Méltó, szívszorító befejezése A szamuráj lánya sorozatnak!

Teljesen elnyerte a szívemet ez a könyv. Minden egyes betűje helyt talált magának a lényemben, és alig várom már, mit hoz az Édes ébredés és Kuba vidéke.

Bővebb értékelés a blogomon: https://barbyesakonyvek.blogspot.com/2019/04/budai-lott…

Baráth_Zsuzsanna P>!
Budai Lotti: A párizsi gésa

Csajos, egzotikus romantikus történelmi kalandregény? Budai Lotti. A fiatal szerző rekordidő alatt írta be magát a szakmába és az olvasók szívébe, nem véletlenül, könyvről könyvre magasabb szinten műveli a minőségi lektűrt, öröm olvasni az alkotásait és figyelni a fejlődését. A védjegye lett az, hogy egzotikus vidékre viszi el olvasóit (India után most Japán van műsoron, októberben pedig irány Kuba, már nagyon kíváncsian várom), és miközben tökéletesen szórakoztató kalandregényt prezentál számunkra, nagyon alaposan utánajár a történelmi háttérnek és szinte észrevétlenül rengeteg ismeretet ad át nekünk a korszakról. A főhős mindig egy erős nő, aki hihetetlen kalandokba keveredik, nagyon megtapossa az élet, hogy aztán megedződjön a lelke és legyőzzön minden akadályt, amely a kellőképpen bonyolult szerelemi kapcsolata előtt áll. Nincs mindig szirupos vég, de azért nem zokogjuk szét a párnánkat, nem üli meg a gyomrot a történet, de eljut a lelkünkig. Most sem csalódtam Lottiban, hozta a tőle elvárható szintet, ezúttal azonban egy picit összecsapta a történet végét, de ettől függetlenül az utolsó oldalig izgultam azon, hogy mi lesz Mija és Anthony sorsa. Történelemrajongóként nagyon örültem, hogy egy nagyon izgalmas korszakba tehettünk időutazást: a Meidzsi-korszak kezdetébe Japánba, amikor a fiatal császár felszámolta a sógunátust (vagyis a saját kezébe kaparintotta a hatalmat) és megnyitotta az országot az európaiak előtt. Ezúttal is olyan helyszíneken kalandozunk, ahová eddig nem nagyon tehettük be a lábunkat, bepillantást nyerhetünk a krizantém trón és a császári palota titkaiba, természetesen ismét a női budoárokban keverik a kártyákat az okos asszonyok, akik csendben a háttérből irányítják a macsó férfiakat. Vagyis a szokásos minőség, a megszokott izgalmakkal, avagy történelem csajosra hangolva, mint mindig.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2019/06/21/konyvkritika_…

Niki_Salamon P>!
Budai Lotti: A párizsi gésa

Ezzel a kötettel megint ugyanaz a problémám, mint az első részével: az eleje nem nagyon kötött le, és az is, hogy valahogy előre tudható volt, hogy spoiler Persze, kellett a boldog vég, nem ez a gond, mégis olvastam volna azt, hogy másvalaki mellett találja meg azt Mija. Személy szerint Szaigó nekem nagyon szimpatikus volt, őt kezdettől fogva kedveltem, vele nagyon eltudtam volna képzelni Miját. :) spoiler.Főleg azok után, hogy még neki állt feljebb, hogy Mija mire kényszeredett. Ezt az írónő nagyon jól megfogalmazta abban a bizonyos részben, magamban mantráztam, hogy ez az Ta-Mija, mond meg neki a magadét!
Viszont itt is volt valami, amivel Lotti megdöbbentett és amire nem számítottam: Kaszumi. Ott eleredtek a könnyeim, a végén pedig már bőgtem rendesen, amikor odafutott hozzá spoiler
Miközben olvastam, azt éreztem ez 3* lesz, de tekintve, hogy a második fele megint nagyon jó lett, megadom 4*-ot.

Pandaland P>!
Budai Lotti: A párizsi gésa

Fura érzés, hogy amennyire imádtam az első részét, most annyira nem merném ezt teljesmértékben kijelenteni, mert egyszerre éreztem azt, hogy újra egy zseniális történetet olvashatok az írónőnek hála, de ugyanakkor azt is, hogy ez picit sok volt számomra.

Nem kérdés, hogy fordulatokban és érzelmekben gazdag történettel ajándékozza meg az olvasóit az írónő, aminek köszönhetően a 19. századi megújulás szélén álló Japánba invitál meg minket. Most is nagyon szerettem, ahogyan a történelem megelevenedik előttem, neki köszönhetően bejárhattam egy számomra ismeretlen vidéket és megismerkedhettem egy igazán különleges kultúrával is. Még mindig képes Budai Lotti elvarázsolni a csodálatos és érzéki írásaival, ahogyan az életre keltett szereplőivel is. Most is bőven akadt új arc a történt során, de még se éreztem azt, hogy bármelyik is felesleges lett volna. Tökéletesen simultak bele az események leforgásába, illetve nekik köszönhetően még inkább bepillantást engedett az adott korban élő emberek viselkedésébe, hitébe és gondolkodásába is, nem is beszélve arról, hogy remekül invitált meg az adott kor „rendjébe” is, hogy mi jellemezte akkoriban Japánt.

Meglepődtem, amikor kiderült, hogy mennyi évet ugrottunk az első résznek a végéhez képest, de szerencsére nem hagyott hiányérzetett bennem a történet ilyen téren, mert tökéletesen elmesélte azt, hogy mi is történt Párizsban a főszereplővel, vagyis Mijával. Most is általa ismerhetjük meg nem csak Párizst, hanem a Japánban zajló eseményeket is, de ezt nem bántam, mert gyönyörű mesélő Lotti. De ez a mese nem tündérmese, sokkal inkább meglepetésekkel, cselszövésekkel, emberi romlottsággal és kegyetlenséggel teli mese, amiben fontos szerepet kap a sors szeszélyes keze. Nagyon tetszett, hogy mekkora szerepet tulajdonítanak a sorsnak és miként képesek megbirkózni mindazzal a próbatétellel, amivel szembe kellett nézniük a szereplőknek. Tetszett az, ahogyan az események láncolatára olykor visszapillantottak, hogy miből mi következett és úgy érezték, hogy ez mind így volt elrendeltetve. Biztos vagyok benne, hogy nem mindig könnyű elfogadni a sors akaratát vagy meglátni azt, hogy mi miért is történik velünk.

Amire nem számítottam, hogy új kedvenc szereplőt fogok avatni, pedig így lett. Nagyon megszerettem a melegszívű, okos és bölcs katonát, vagyis Szaigó-szamat. Fantasztikus férfit ismerhettem meg általa, akit a hibáival együtt is képes voltam szeretni és nagyon tetszett az, ahogyan bánt Mijával, mindennek ellenére is és képes volt sokszor hallgatni a józan eszére, talán olykor a szívére is vele kapcsolatban.

Mija pedig továbbra is megannyi fájdalommal és démonnal kísért nő, akiben a remény lángja soha nem alszik ki és ezért csodálom. Csodálom azért, hogy a legsötétebb pillanatokban is képes remélni, vagy éppen a bátorságáért és azért, hogy mennyi mindenre képes a szívéért és mindennek ellenére is képes volt talpon maradni és segíteni akár másokon. Mesterien ábrázolta az írónő Mija érzéseit, a reményt, szeretet és a szerelmet, vagy éppen azt, amikor üresség járta át. Ugyanakkor pont vele kapcsolatban éreztem azt, hogy picit sok, mert annyi minden történt vele, hogy az szerintem a legtöbb embert régen megtörte volna teljesen, de ő mégis mindig képes volt talpra állni. S kicsit úgy érzem, hogy egy fokkal kevesebb dolog jobb lett volna, viszont ennek ellenére is imádom a történetet, még ha nem is teljesen tudom megérteni, hogy volt azok után képes ennyire könnyedén megbocsájtani a szeretett férfinak. Anthony viselkedése eléggé meghökkentett és én a helyében lehet felképeltem volna mindazért, ahogyan reagált mindarra, ami Mijával történt az elmúlt évek alatt.

adrykacska>!
Budai Lotti: A párizsi gésa

A szamuráj lánya sorozatot széles körben ajánlom, de elsősorban azoknak a figyelmét hívnám fel rá, akik szeretik a japán kultúrát és a gésák különleges világát, és nem utolsó sorban a romantikus történelmi kalandregények szerelmesei se hagyják ki ezt a kincset a repertoárjukból. A könyv borítója bájos és megkapó.
http://adrykacska.blogspot.com/2019/06/budai-lotti-pari…


Népszerű idézetek

janee>!

– A halál néha a könnyebbik út. Élni néha nagyobb bátorságot követel, mint meghalni.

316. oldal

Dorina_S>!

– Ostoba az az asszony, aki férfiaktól várja a boldogságot.

283. oldal

8 hozzászólás
BarbyMalik0112 P>!

A múlt hiába múlt, sajnos akkor is beárnyékolhatja a jövőt…

282. oldal

BarbyMalik0112 P>!

Boldogság. Ostoba és megfoghatatlan fogalom, mégis minden ember a földtekén ezt üldözi.

94. oldal

Dorina_S>!

Tudod, Mija, a hatalom annál részegítőbb, minél közelebb kerül hozzá az ember.

61. oldal

Dorina_S>!

A tudás olyan páncél, mely megvéd a rossz sugallatoktól.

226. oldal

BarbyMalik0112 P>!

Amikor az ember minden porcikája a jövő egy adott pillanata után vágyakozik, ezerszer is elképzeli, miként fog beteljesülni végre az álma.

266. oldal

BarbyMalik0112 P>!

– Különös érzéke van hozzá, hogy megfesse az emberi lélek szomorúságát, barátom – mondta Mija, a vásznon az ecsetvonások nyomán szinte életre kelő tekintetét vizsgálva.

31. oldal

janee>!

„Rakka eda ni kaerazu…” – … A lehulló virágszirom soha nem térhet vissza ágára…

282. oldal

Dorina_S>!

– Háború idején a patkányok is vérszomjasabbak, de attól csak patkányok maradnak.

214. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Aszakura Ta-Mija

Hasonló könyvek címkék alapján

Böszörményi Gyula: Nász és téboly
Juliet Grey: A fényűzés napjai
Judith McNaught: Whitney, kedvesem
Jennifer Ashley: Lord Mackenzie tébolya
Juliette Benzoni: A szökevény
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Egység
R. Kelényi Angelika: A párizsi nő
Emily Hart: Az Örökség
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
R. Kelényi Angelika: A lánynevelde 1.