A ​nyugati szerető (A szamuráj lánya 1.) 127 csillagozás

Budai Lotti: A nyugati szerető

Miya, ​Joritomo Aszuakura szamuráj lánya, éppen menyegzőjére készül a helyi tartományúr fiával, amikor a sors az útjába sodorja Antony Pearsont, a vonzó angol kereskedőt. A két fiatal egymásba szeret, ám titkos és szenvedélyes viszonyuk lelepleződik. Miya és Antony életét a lány vőlegénye menti meg, aki a történtek ellenére feleségül veszi a szamuráj lányát. Miya mélységes hálát érez férje iránt, akit azonban családjával együtt elsöpör egy politikai tisztogatás, amit az ország vezetője, a sógun rendelt el. Miya magára marad a háború szélére sodródott országban, s hamarosan a gésák egyszerre lenyűgöző és veszélyes világában találja magát. Miya végül bosszút esküszik férje gyilkosai és az ország vezetője, a sógun ellen, s harcában kész minden eszközt bevetni…

Budai Lotti – a hatalmas sikert aratott Ágyas és úrnő című sorozata után – új regényében a 19. századi Japán titokzatos világát tárja elénk, amelyben nyomon követhetjük Kelet és Nyugat találkozását egy rendkívüli fiatal… (tovább)

>!
Álomgyár, Budapest, 2019
458 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155875021
>!
Álomgyár, Budapest, 2018
458 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155875021
>!
Álomgyár, Budapest, 2018
458 oldal · ISBN: 9786155875038

Kedvencelte 24

Most olvassa 9

Várólistára tette 117

Kívánságlistára tette 85

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Niitaa P
Budai Lotti: A nyugati szerető

A teljes értékelés elérhető a blogom oldalán:
https://www.niitaabellvilaga.hu/2018/09/budai-lotti-nyu…

"Budai Lotti új alkotása egy izgalmas kalandra invitálja az olvasót. Messzi földre, idegen tájra repíti, ahol megismerhet egy teljesen új kultúrát. A kanapéról bebarangolhatjuk a 19. századi Japán utcákat, s betekintést nyerhetünk egy szigorú szabályokkal övezett, meglepő világba, ahol minden pillanatban történik valami, amit nem éri meg kihagyni. A nyugati szerető érdekfeszítő olvasmány, mely az olvasó bőre alá férkőzik. Ta-Mija története egyszerre gyönyörű és rettenetes, egyszerre tépi darabokra és erősíti meg az olvasó lelkét.
Mikor nekikezdtem, nem tudtam, mire számíthatok. Voltak elképzeléseim, de az írónő minden gondolatomat felülmúlta. Igazi mestermunka; olyan, ami minden tíz évben csak egyszer születik.
Egzotikus kaland egy ismeretlen vidéken, intrikával és szenvedéllyel fűszerezve.
Szívem szerint mindenkinek ajánlanám, de ehhez a könyvhöz meg kell érni. Történelmi romantikus kedvelőknek, kalandkeresők figyelmébe ajánlanám, akik tisztában vannak azzal, hogy az élet sokszor elvesz, de még többet ad. "

>!
vikcs P
Budai Lotti: A nyugati szerető

Budai Lotti tehetségét már az Ágyas és úrnő duológiájában felfedeztem, ám nem gondoltam volna, hogy Shirzan történetét le tudja körözni ez a Japánban játszódó könyv. Bevallom, picit tartottam is tőle, hiszen nem vagyok egy nagy rajongója ennek a világnak, ám kellemesen csalódtam. Lotti a 19. századi Japánt mutatja be nekünk, kapunk egy kis politikai nézetet is, ami tulajdonképpen a történet mozgatórugója, ehhez tudjuk kötni az eseményeket. Néhány dolgot pedig annyira érdekesnek találtam, hogy magam is rákerestem az interneten, és saját szememmel láthattam, hogy az írónő részletgazdagon megírt bekezdései igen sok időbe kerülő, alapos utánanézésbe került. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen újra egy fantasztikusan megírt, letehetetlen könyvet kaptunk!

Nem gondoltam volna, hogy ennyire le fog kötni a korabeli politika és hatalmi viszonyok problémái, de nagyon is érdekelt, és végig izgultam, hogy mi fog történni a következő oldalakon. Kiszámíthatatlan, fordulatos és lenyűgöző történet, nem tud elszakadni tőle az ember. A japán kultúra annyi érdekes és annyi oldalát ismerhettük meg, hogy még többet szeretnénk belőle.

Ta-Mija egy nagyon szerethető karakter, története során együttérzés és tisztelet ébredt fel bennem iránta, hiszen megnyilvánul benne, milyen is volt akkoriban egy lány élete. Értékelte a családját, tiszteletben tartotta a szabályokat, de közben jószívű maradt, aki mindig segíteni akart. Majd' megszakadt érte a szívem, hogy annyi borzalmas dolgot kellett átélnie, de végig kellett haladnia ezen az úton, hogy meglássa, az istenek miért vezérelték őt át a sok fájdalmon keresztül végső céljáig.

Bővebben a blogomon: http://konyvmaniablog.blogspot.com/2018/09/eloolvasas-b…

>!
ZsúésKrisz_Olvas
Budai Lotti: A nyugati szerető

Ez valami fenséges volt!
Nem is értem hol voltam én eddig, hogy nem olvastam még az írónőtől!? spoiler
Elkezded olvasni és csak azt veszed észre, hogy nem is vagy jelen. Elutazol, messzi vidékekre repülsz az írónő fantáziájának szárnyain.
Imádtam… Mija-t, Toni-szant, a légkört, az izgalmakat, a Mijáért hullott könnyeimet. Azt hogy néha felugrottam a fotelből és a kezemben lévő könyvre kiáltottam: „Fuss Toni-szan, fuss!!”
Kevés az olyan könyv, ami ennyi féle érzelmet hordoz önmagában, és mind átadni képes. Köszönet érte!
Alig várom, hogy elolvashassam a többi könyvét is!

>!
Anarchia_Könyvblog
Budai Lotti: A nyugati szerető

Budai Lotti nevével már többször találkoztam, ám amikor olvastam arról milyen témában fog egy újabb sorozatot megalkotni, akkor lettem biztos abban, hogy eme kötetet nekem is el kell olvasnom. A japán világ megismerése az elmúlt időszakban valahogy kiemelt lett számomra, így a gésák életébe már volt szerencsém bepillantani Arthur Golden: Egy gésa emlékiratai és Mineko Iwasaki – Rande Brown: A gésák gésája című könyveikben. (..) A mű befejeztével is azt éreztem, hogy ez az élmény még sokáig bennem fog élni. Izgatottan kezdtem neki pár nappal ezelőtt az olvasásnak, s gondolni sem mertem volna, hogy ennyi csavart fog az írónő belevinni. Budai Lotti szemet kápráztató módon írta meg ezt a regényt, s olyan érzelmeket vitt bele, melyek száz százalékig elvarázsoltak.

Az ajánló teljes formájában itt érhető el: https://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/11/26/budai-…

>!
BarbyMalik0112 P
Budai Lotti: A nyugati szerető

Budai Lotti egy rendkívül tehetséges hazai írónő, igazi kincs. Történeteit átjárja a különös gonddal felépített, sok háttérmunkát igénylő, mozgalmas cselekmény, de mindemellett megjelenik a lélektaniság eleme is. Kiszélesíti az olvasója perspektíváját, megismerteti más kultúrákkal.

A nyugati szerető még inkább letaglózott, még jobban a szívembe zártam, mint az eddigieket. Egy fiatal, ám harcos szívű lány kicsit sem könnyű életútját mutatja be, a sok megpróbáltatást, ami őt éri, de mindezt túléli, hiszen egy szamuráj szíve dobog benne.

Egy rettentően fordulatos, érzelmekben gazdag történet, ami az idei év egyik kedvencemmé lépett elő.

Nagyon ajánlom azoknak az embereknek, akik szeretik a keleti kultúrát, vagy akik szeretnének megismerkedni vele, itt a tökéletes alkalom. Valamint azoknak a könyvmolyoknak, akik egy letehetetlen, izgalmas és szívet rendítő történetre vágynak, hiszen mindez megvan Budai Lotti regényeiben.

Bővebb értékelés a blogomon » https://barbyesakonyvek.blogspot.com/2019/03/budai-lott…

>!
Dorina_S 
Budai Lotti: A nyugati szerető

Bevallom nagyon, sőt izgatottan vártam az írónő legújabb regényét. Az előző sorozatával is egyik gyenge pontomat célozta meg (ami India), de ezzel az elevenembe talált. Nagyon szeretem Ázsiát, a különböző országait, kultúráit, hogy teljesen más, mint Európa, mint, mi magyarok. Ez a szerelem legelőször az „Egy gésa emlékiratai” film kapcsán lángolt fel, amikor megnéztem teljesen szerelembe estem a japán kultúra iránt, utána jött Arthur Golden azonos című könyve, amit szinte „felfaltam”, olyan gyorsan olvastam. Persze, sokkal jobb volt, mint a film, de utóbbi is feltette a pontot az „i”-re. Azóta számos cikket, tanulmányt olvastam a gésák és kéjhölgyek, szamurájok, és Japán csodálatos világáról. E fenti okok miatt vártam, annyira is ezt a regényt, és nagy elvárásokat támasztottam vele szemben. Míg Shirzan története egy teljesen ismeretlen oldalát mutatta be számomra az egzotikus Indiának, addig Japán XIX. századi történetével nagyon is tisztában voltam. Az írónő ismét tanúbizonyságot tett alapos kutatómunkájáról, hiszen annyira pontosan jelenítette meg mindennapi Japán életét, hogy szinte éreztem a szaké illatú levegőt, miközben olvastam. Az akkori nyelvezet, kifejezések alapos megjelenítése, a lábjegyzetek mind-mind hozzájárultak a kor hangulatának megjelenítéséhez. Nem tudok mást mondani, minthogy egy mestermunka, egy zseniálisan, kellő részletességgel kidolgozott regény, felépítve rétegről-rétegre, kibontva minden virágának bimbóját, és teret enged minden hajtásának. Csodálatos, szívbe markoló történet szerelemről, szenvedélyről, fájdalomról, szenvedésről, újrakezdésről, reményről és a JAPÁNRÓL. A nagybetűs Japánról, mert érződött, szinte átütötte a lapokat a szigetország kultúrája, szokásai, és történelmi eseményei. A legprofibb, hogy nem száraz tényként látjuk ezeket viszont, hanem a szereplők, az őket ért boldog-szomorú események által.

A történet középpontjában egy bátor, akaraterős, és hihetetlenül erős lány, Mija Aszakura áll. Mija egy szamuráj lánya, aki boldogan él családja körében birtokukon, talán bátyja az, akivel nem idilli a kapcsolata. A lány tudja, hogy teljesítenie kell kötelességét, férjhez kell mennie Nabesima Hórihoz. A híres Nabesima család szolgálatában áll az Aszakura família, így ez nagy megtiszteltetés számukra. Mija nem olyan, mint azt a szamuráj családok lányaitól elvárná az ember, inkább harcol a szamuráj fiúkkal, mint, hogy a samiszen pengetésével töltse az idejét. Apja szeme fénye, így enged a különc hóbortoknak, de ennek egyszer csak vége szakad, amikor megismeri a nyugati férfit, Anthony Pearsont. Az angol fiú a nyugatiakkal hajózott Japánba, hogy kereskedhessen az itt élőkkel. Itt kell kiemelnem megint csak az írónő tehetségét, precízen festette le az akkori közhangulatot, a gaidzsinok iránti gyűlöletet. Nem is jöhettek volna ellentétesebb világból, de a karma- ahogy ez sokszor felmerül a regényben- nem így gondolta. E két fiatalnak összefonódik a sorsa, de nem tart sokáig az idill….számos balszerencsés helyzet, fordulat hatására útjaik elválnak egymástól, és Mija kénytelen hozzámenni vőlegényéhez. Számos probléma, feszültség keletkezik már a regény első harmadában is. Mija japán neveltetésének köszönhetően vívódik saját gondolataival, ostorozza magát vágyai miatt. Bátor és gyenge egyszerre. Ilyen főhősnőt megalkotni nem lehetett egyszerű feladat, és igazából úgy éreztem el is törpült mellette mindenki. Egy férfi karakter sem méltó hozzá, mert ő egy igazi kincs, ahogy a neve is jelenti. Okos, művelt, rendkívül intelligens, kötelességtudó nő, később asszony. Számos csapást kell elviselnie, és ha nem annak születik, akinek, minden bizonnyal már elején nem éli túl a megpróbáltatásokat.

Amin én teljesen meglepődtem az Nabesima Hóri karaktere volt. Sajnálom, hogy nem kaptam belőle többet. Szamuráj létére nem azt tette, amit az országa, a kultúrája, a neveltetése, a vallása megkövetelt volna, hanem, amit a lelke diktált. Egy talpig becsületes, tiszta lelkű férfi, és sajnálom, hogy nem ő lett Mija lelkének másik fele, nagyon drukkoltam nekik, hogy alakuljon ki a szerelem kettejük között. Ahogy az Ő történetszálát lezárta az írónő, azon sírtam. Potyogtak a könnyeim, azon a bizonyos véráztatta jeleneten, fájdalmas volt, szívszaggató, és brutálisan nehéz. Nekem ő volt az egyik kedvenc szereplőm. Anthony, az angol nemes sem volt számomra közömbös. Sármjával, külsejével, igéző szemeivel engem is rabul ejtett volna. Teljesen megértettem a fiatal lányt is, hogy belehabarodott ebbe a különös férfiba, akihez hasonló azelőtt még az „Istenek Földjére” sem tette be a lábát. Szerelmük, azonban annak ellenére, hogy fájdalmas, szívszaggatóan gyötrelmes, keserves és kínzó…de mégis gyönyörű. A férfiban is azonnal fellángol a szerelem a bátor harcos nő iránt. Csodálatos érzelmekben forranak össze, de az istenek mást terveztek a lány számára. Számos csavar, valamint a történetvezetés is páratlan volt az ő szerelmi szálukat tekintve. Lotti mesterien tudja összetörni az olvasói reményeit a szerelemes főhősök tekintetében. Én nem is mertem reménykedni a boldog végben, kiindulva a Shirzanból. Számtalanszor csuktam be a szemem azt kívánva, hogy találjanak vissza egymáshoz, és félve nyitottam ki, hogy mi fog még következni.

Mija egy igazi harcos, egy igazi szamuráj, aki minden tisztelet megérdemel. A regény második felében azt hittem feladja, és egyszerűen nem akartam elhinni, hogy a sok kudarc, fájdalom, szenvedés után csak rosszabb és rosszabb napok kelnek fel számára. Mintha a remény is elveszett volna, eltűnt…úgy éreztem ez nem lehet, ennyire nem lehet igazságtalan az élet azzal, aki csak boldog akart lenni, aki csak meg akarta tapasztalni a szerelmet, hogy milyen szeretve lenni. Amikor már majdnem feladtam a reményt, akkor sütött ki a nap, és emelkedett fel Mija is a sötétség bugyraiból. Nem mondom, hogy tökéletes helyre, de az első nagy fordulat után valahogy éreztem, hogy ez lesz a végzete, hogy ott fog kikötni, ahol végül kikötött. Miután elfogadta sorsát, és nem adta fel csak még inkább tiszteltem az erejéért, azért a hihetetlen akaraterejéről, ami nem tudom egy valóságos, hús-vér embernek létezhet-e….mindenesetre a lány példája nekünk olvasóknak is utat mutat, miszerint akármilyen sötétség is vesz bennünket körül, előbb utóbb elűzi a fény, feladni, pedig nem szabad soha, mert mindig van megoldás. Nem mindig a legjobb, de átmenetileg a megfelelő is megteszi.

A történelmi és mindennapi Japán életének bemutatása mellett, szót kell ejteni a bordélyvilágról is, amely nekem újdonság volt. Egyrészt nem is tudtam, hogy ez ennyire szerteágazó, hierarchikus világ. Leginkább csak a gésák jutnak az emberek eszébe, ha japán örömlányokról hall, pedig ez nagy tévedés. Tisztában voltam a gésák helyzetével, társadalmi helyükkel, neveltetésükkel….de a többi szinttel nemigen. És ez az, ami az egyik nagyszerű dolog Lotti regényeiben. A szórakoztatás mellett, számos új információt is csepegtet az olvasó számára.

A főhősökön kívül, itt is számos mellékszereplő volt….ki rövidebb, ki hosszabb ideig. A jin és jang összhangjának megfelelően voltak rosszak, jók, de mindegyik hozzátette azt, amitől ennyire jó lesz egy regény. Talán Rokuró, Naoszuke és Josinobu voltak a legmeghatározóbbak. Az ő életükről szívesen olvastam volna még többet. Különösen Mija bátyjáról, nem tudom miért, de valahogy többnek éreztem őt, mint amit mutatott.
A külsőségeket tekintve a borító is szemkápráztató, a gyönyörű szamuráj-lány, később Oiran, a legyező, és háttérben a Fudzsi….mind csak emeli a regény fényét.

Összefoglalva egy nem mindennapi történelmi romantikus az elsőtől az utolsó betűig. Budai Lotti neve is garancia arra, hogy egy egzotikus, lebilincselő és szívbemarkoló, lelket összetörő és felemelő történetet kap, aki a kezébe veszi az általa megírt könyvet. Az egymillió csillag is kevés lenne kifejezni, hogy mennyire is szerettem ezt a kötetet, és hogy mennyire várom a folytatást.

2 hozzászólás
>!
adrykacska
Budai Lotti: A nyugati szerető

Budai Lotti könyveit képtelenség nem szeretni, hiszen a szerző könyvről könyvre látványosan fejlődik. A nyugati szerető Lotti ötödik könyve, amiben egy újabb arcát mutatta meg nekünk. Ezzel a sorozatával talán a lehető legmagasabbra tette azt a bizonyos lécet, magával szemben. A következő története még ennél is ütősebb lesz? Meddig lehet ezt még fokozni?
A teljes értékelés a linkre kattintva elolvasható: http://adrykacska.blogspot.com/2019/03/budai-lotti-nyug…

7 hozzászólás
>!
cicus61 P
Budai Lotti: A nyugati szerető

Nagyon jó kis könyv ez. Leszámítva a túl sok japán információt, leírást, kevesebb jobb lett volna. A történet egyébként nagyon tetszett, szeretem a régi japán életről szóló könyveket és ez nagyon jól meg volt írva. Néha nagyon durva volt, borzasztó lehetett akkoriban nőnek lenni, hiszen szinte emberszámba sem vették őket. A szereplőket nagyon bírtam, Myja egy nagyon erős nő, ami persze egy szamuráj lányától nem meglepő. Ritka lehetett egy olyan férfi, mint a férje volt, aki annyira szerette, hogy megbocsátott neki. Kemény élete volt szegény lánynak. Kíváncsian várom a folytatást.

>!
Baráth_Zsuzsanna P
Budai Lotti: A nyugati szerető

Karma. Itt, a racionális Nyugaton nem nagyon hiszünk benne, Keleten azonban annál inkább része a világképnek. Valóban elrendeltetett a sorsunk vagy saját magunk alakítjuk? Izgalmas kérdés, amely elsőre furcsán hat egy romantikus történelmi regényben, de mégis megvan a helye a történetben. A titokzatos Japánba látogatunk el most ugyanis Budai Lotti segítségével (a mesés India után ez sem volt utolsó helyszínválasztás az írónőtől), ezen belül egy nagyon érdekes időszakban járunk, akkor, amikor az ország hosszú elszigeteltség után megnyitja kapuit az idegenek előtt. Naná, hogy a legendás szamurájok nem maradhattak ki a sztoriból, a főszereplő, Mija, ilyen családból származik, és természetesen beleszeret egy európai férfiba, amellyel olyan események indulnak el, amelyek az edói bordélyházakon keresztül döntő szerepet játszanak az ország nagypolitikájában. Budai Lotti könyvről könyvre fejlődik, egyre fordulatosabbak a történetek, egyre elmélyültebbek a karakterek, rengeteg történelmi ismeretet ad át nekünk szerző a korszakról, miközben romantikában és kalandokban sincs hiány. A saját műfajában kiemelkedő minőséget képvisel Budai Lotti, akiben most sem csalódunk, ismét egy letehetetlen könyvvel ajándékozott meg bennünket, és egy újabb erős női karakterrel, akit nagyon megtapos az élet, mégsem adja fel, talpra tud állni a legreménytelenebb helyzetekben is, amelyekből mindig kirángatja egy nem várt fordulat és miközben folyamatosan fejlődik a jelleme, öles léptekkel halad a végzete felé, hogy beteljesítse a karmáját. Adunk az erotikának és az egzotikumnak is, hiszen ki ne szeretné tudni, milyen is volt az élet egy japán bordélyházban, hogyan tanulták meg a szerelem művészetét az oiranok (mai fogalmaink szerint ők voltak a kor luxusprostituáltjai, akik annyiban különböztek a gésáktól, hogy testi életet is éltek az ügyfeleikkel, nem csak lelkit), amely hatalmas hatalom a nők kezében, egy olyan macsó korban, amelyben a férfiak nem osztottak nekik lapot. Mija él is ezzel a lehetőséggel, hogy bosszút álljon azon, aki tönkretette az ő és családja életét, azonban addig még nagyon sok minden történik, és ez még csak a kezdet, hiszen jövő tavasszal érkezik a folytatás, amelyben tovább bonyolódnak a sors karmikus szálai. Lenyűgöző romantikus történelmi tabló a 19. századi Japánról, amelyet kár lenne kihagyni az életünkből.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2018/10/25/konyvkritika_…

>!
Niki_Salamon P
Budai Lotti: A nyugati szerető

Első könyvem az írónőtől. Napok óta tologattam, nem igazán volt hangulatom hozzá, mégis mivel beraktam egy-két kihívásba muszáj volt elővennem. Jól is tettem. Igaz, az első 20 oldal után elment a kedvem újra, de persze, ne adjuk fel ilyen könnyen, mondván még bármi lehet, nagyon az elején járok, ráadásul rám nem is jellemző, hogy hamar félrerakok valamit. Ahogy haladtam már azért egy-két fokkal jobb volt a helyzet, kicsit kezdte az érdeklődésem felkelteni, ámbár elég kiszámítható események történtek egészen kb a 160. oldalig. Ott számomra elindult valami, ami után pörögtek az oldalak. Ahogy olvastam, akaratlanul is az Egy gésa emlékiratai című könyv/ film jutott eszembe és ez segített olvasás közben vizualizálni, pontosan magam előtt láttam, milyen lehet az a közeg. Igen tudom, egyik gésa másik örömlány,de mégis mennyi hasonlóság van köztük.
Mija…hát úgy látszik mostanában csak az erős nőkről szóló regények jutnak a kezeim közé. Szegény lánynak kijutott a rosszból, hiába akarta feladni többször is, a sors mindig közbeszólt. Tökéletesen megalkotott karakter volt és ami külön öröm volt számomra, hogy a vége és az életének alakulása meglepetésként ért. Kíváncsi vagyok a folytatásra.
Kedvencem a nevelője volt, istenem de meg kedvelte azt a bölcs öregasszonyt. És Hórit is, olyan szépek voltak együtt.
Örömmel vettem a lábjegyzeteket is, és hogy valós személyek is megjelentek a könyvben, mindig jó látni, ha az író kutatómunkát végez és ezekből mi is tanulunk valami újat.

5 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
vikcs P

Minden nő megérdemli, hogy legalább egyszer átélje az igazi, mindent elsöprő szerelem beteljesülését.

>!
Niitaa P

„Au va vakare no hadzsimé.” Azaz „Minden találkozás egy elválás kezdete.”

>!
vikcs P

Van az a fájdalom, amire szükségünk van az életben.

>!
vikcs P

Mert vannak bűnök, amelyeket nem elkövetni, nagyobb vétek, mint engedni a csábításuknak..

>!
Niitaa P

Miért ne segítsen az ember, ha egyszer megteheti?

>!
Niitaa P

Szomorú, ha egy férfi életében nincs asszony…

>!
Niitaa P

– Nincs olyan veszély, amit ne vállalnék azért, hogy együtt lehessünk.

>!
Niitaa P

Keresd meg magadban az oirant, a nőt, a csodálat tárgyát. És válj eggyé vele, mielőtt kilépsz a kapun. Hisz ő te magad vagy.


A sorozat következő kötete

A szamuráj lánya sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a magyar udvarhölgy
Lisa Kleypas: Érzéketlen aranyifjú
Julia Quinn: Wyndham elveszett hercege
Margit Sandemo: Örvényben
Kerstin Gier: Zafírkék
R. Kelényi Angelika: A grófnő árnyékában
Fábián Janka: Koszorúfonat
Tomor Anita: Most már együtt álmodunk
Audrey D. Milland: Scarlett – Ahonnan a szél fújt