A ​kegyencnő hálószobája (A borostyánszemű 1.) 74 csillagozás

Budai Lotti: A kegyencnő hálószobája

1645-ben ​Henrietta Mária angol királyné Franciaországon utazik keresztül, mikor menetét megtámadják, s elrabolják egyik legbecsesebb ékszerét. Ez az értékes nyakék évtizedekig mozgatja majd a háttérből a Combray család sorsának szálait: szerelmeseket segít révbe, bosszúvágyat ébreszt, s lesz, kinek vesztét okozza… S akinek sorsát végzetesen befolyásolja, az Louise de Morainville, a Borostyánszemű, akit a szerelem és a történelem hullámai éppen a kor legfelkavaróbb bűnügye, a mérgezési botrány idején sodornak a Napkirály udvarába.
A magyar irodalmi élet új tehetsége első regényével egy letehetetlenül izgalmas, korhű történetet ad a romantika, a kalandregények és a történelem kedvelőinek kezébe. A könyv ráadásul újdonsággal is szolgál: az olvasó színes, képeslap-szerű betétek segítségével ismerkedhet meg közelebbről a korabeli divattal, szokásokkal és egyéb érdekességekkel.
szerző fotója
Budai Lotti az ELTE jogi karán végzett, a jogtudományok mellett… (tovább)

>!
Geopen, Budapest, 2016
440 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155331770

Kedvencelte 8

Most olvassa 2

Várólistára tette 75

Kívánságlistára tette 76

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Niitaa P>!
Budai Lotti: A kegyencnő hálószobája

"(…)
Budai Lotti nagyon tehetséges író. Nagyon mesésen, könnyen olvashatóan fogalmaz, nem töltve az oldalakat felesleges szócséplésekkel. Ez nagyon becsülendő benne, hiszen így is azért nem egy rövid könyvről beszélünk. Miután engedtem, hogy beszippantson tényleg élveztem, s a könyv iránti szeretetem minden oldallal nőtt. Nem azt mondom, vannak benne részek, ahol kicsit ellaposodik, számomra ilyen volt, mikor Louise bekerül az udvarba, de ezek szerintem simán elnézhetőek.
Nagyon tetszett, hogy alapvetően történelmileg hiteles eseményekre építi fel a történetét, s ha utána keresünk a nevesebb embereknek, akkor azt láthatjuk, hogy igenis léteztek, tehát Lotti teljes mértékben a valóságból merített. Egyáltalán nem szenved első könyv szindrómában.
(…)
Vannak benne apróbb hibák, néhol nagyobb bakik is, például Phillippe körül, (hiszen egy ilyen ártalmatlan teremtés, mint Louise, aki a korának megfelelő neveltetést kapott nem hiszem, hogy minden ellenvetés nélkül elfogadta volna ezen ifjú személyiségét) de alapvetően jól építette fel az egész történetet. Reális karaktereket alkotott, bemutatta a kor és a népcsoport minden kis furcsa szokását, teletűzdelte a történetét érdekességekkel és történelmi tényekkel úgy, hogy az nem vált unalmassá.
(…)

S hogy kiknek ajánlom? Főként a történelmi romantikus műfaj kedvelőinek. Számukra igazi csemege lehet A kegyencnő hálószobája. Emellett Outlander rajongóknak is kötelező olvasmány. S mindenki más számára is, aki egy tehetséges magyar írónőtől szeretne olvasni egy igazán mozgalmas, kalandokban bővelkedő regényt."

A teljes értékelést itt érhetitek el: http://niitaabell.blogspot.hu/2017/10/budai-lotti-kegye…

KönyvMoly_1989>!
Budai Lotti: A kegyencnő hálószobája

Kellemes olvasmányélményt nyújtott a regény.
Sok történelmi információval tarkított, XVII.századi családregény, végig izgalmas, mozgalmas történet, rengeteg ármánnyal és bosszúval. Érdekes volt bepillantást nyerni a Napkirály udvarába, és igazán egyedivé tette a kötetet a sok képes kártya, a hátulján érdekességekkel.
A fél csillag levonás Louise karaktere miatt történt. Úgy éreztem, főleg a többi szereplővel összehasonlítva, hogy főhősnőnkbe nem szorult elég spiritusz. Nem volt benne elég kurázsi, remélem a második részre keresztülmegy némi személyiségfejlődésen. spoiler
Egyébként minden elismerésem Budai Lottinak, akinek ez volt az első, nyomtatásban megjelent regénye. Nagyon komoly háttérmunkát végezhetett, hiszen roppant igényes könyv került ki a kezei alól.

Baráth_Zsuzsanna P>!
Budai Lotti: A kegyencnő hálószobája

izsporos hétköznapok. Ez egy nagyon jó kis történelmi blog, amelyre nemrégiben figyeltem fel, és hamar állandó olvasója lettem, mert nagyon megtetszett a szerző, Budai Lotti nőiesen finom stílusa és a blog hiánypótló ismeretterjesztő tartalma, ezért amikor megláttam, hogy megjelenik az első könyve (amelyik mindjárt kettő, ami nem kis bátorságra vall mind az írónő, mind a kiadó szempontjából), nem haboztam sokáig, azonnal beszereztem. Nem kicsit voltam szkeptikus, egyáltalán nem voltam biztos benne, hogy kétszer 450 oldalon keresztül fenn tudja tartani az érdeklődésemet az írónő, ehhez képest egyetlen nap alatt felfaltam a könyveket, annyira rabul ejtett Louise de Morainville története, akinek nem hétköznapjai kalandjai eszméletlenül izgalmasra sikeredtek és annyira filmszerűek, mintha mi is ott élnénk a Napkirály intrikákkal teli udvarában. Csajosan romantikus történelmi regényhez van szerencsénk, amely megdöbbentően jól összeállt, ahhoz képest, hogy első kötetes szerzőhöz van szerencsénk. Budai Lotti rendkívül tehetségesen ír, a könyv(ek) nagyon jó(k), már készül a folytatás, az írónő és a sorozat sikerre van ítélve, az olvasók jól fognak szórakozni és rengeteg érdekességet megtudhatnak a korról, mi kell még? A blogot és a könyeket is érdemes elolvasni!
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2016/11/18/konyvkritika_b…

anesz P>!
Budai Lotti: A kegyencnő hálószobája

Már az első oldalakon lebilincselt a közvetlen stílusa, mintha csak egy beszélgetés közben mesélne, semmi felesleges pózolás vagy frazír. Maga a történet is hamar megfogott, bár nem éppen kedvencem XIV. Lajos és kora a sok kegyencnővel, intrikával és háborúval, de ez még viszonylag kevésbe kapott hangsúlyt. A Borostyánszemű mint hősnő viszont telitalálat: nagyon emberi esendőségével, naivitásával, de már kibontakozó erős, bátor személyiségével.
Amit még ki akarok emelni, az a kezdeti dilemma. Mi a helyes, mi az erkölcsös, mi a hasznos? A jó szereplők és a rossz szereplők itt nehezen elválaszthatók, mindenkinek van kifogásolható és jó döntése is. Még a főgonosz is sajnálatra méltó a legvégén is. Ez nagyon szimpatikus ábrázolás szerintem.
Ezek a képeslapos mellékletek pedig csúcsszuper ötletek! Így tényleg közel lett hozva számunkra a 17. század. Meg is jött a regény folytatása, úgyhogy hamarosan bele is vetem magamat.

Rebbencs>!
Budai Lotti: A kegyencnő hálószobája

Örömömre szolgált felfedezni, hogy Budai Lotti már karrierje elején is igényes, szépen összeszedett és megkomponált történeteket adott ki kezei közül. Már régóta érdekelt az első sorozata, hiszen főszereplője a későbbiekben megismert Louise, akinek Shirzan történeteit már olvastam, csakhogy időközben megkoptak az emlékeim, így jó volt megismernem őt még a korai időszakában, életében – és így valószínűleg újra is fogom olvasni az Ágyas és úrnő köteteket.
Egy kicsit ódzkodtam is ettől a könyvtől, még amikor decemberben kivettem a könyvtárból akkor beleolvastam és váratlanul sok lett nekem az első oldalakon felbukkanó nagy információ tömeg, így húztam-halasztottam ameddig lehet az olvasását, de ezt már nem is értem, hogy miért kellett. Ugyanis figyelmesebb olvasással elértem, hogy mindent megértettem és egy csodálatos, lebilincselő történet bomlott ki a szemem előtt. A sok információ pedig mind azt erősíti, hogy Lotti egy rendkívül figyelmes, hihetetlenül művelt és igényes írónő, aki minden egyes apró részletre kellően odafigyel, ezért minden mozzanatát a könyvnek történelem hűen alakít meg.
És mindezek tetejében pedig egy nagyon csavaros, több korszakon átívelő történetet olvashattam, ami regény szempontjából is tökéletesen megállja a helyét, mert izgalmas, csavaros, még ha nem lenne ennyire alapos a kutatómunka, akkor is egy végtelenül lebilincselő könyv lenne, így csak még inkább különleges! Minden egyes fejezet új oldalát mutatta a történetnek és nem lehetett kiszámítani, mi történtik. Mert hát Budai Lotti már itt sem volt túl kegyes a karaktereihez, nagyon sok mindent bevállalt azért, hogy még kiszámíthatatlanabbá és szívszorítóbbá tegye a regényét.
Mindezek ellenére a fél csillag levonás azért járt, mert az udvarban folyó kegyencnők neveit, kapcsolatait, ármánykodásait egyszerűen képtelen voltam egy idő után nyomon követni. Amúgy sem tudom kiolvasni se ezeket a francia neveket, így hát kellően elveszítettem a fonalat, de igazából annyira nem is ez a lényeg a könyvben, így ezeket a részeket egy idő után alig bírtam olvasni, mert nem is értettem és aztán már nem is volt olyan fontos.
Ettől függetlenül csoda ez a könyv, Budai Lotti csodákat alkot, nagy kedvenc az írónő, mert rendkívüli tehetség, aki megérdemli, hogy minél több és több olvasóra találjanak a könyvei! :) <3

Vackor6 P>!
Budai Lotti: A kegyencnő hálószobája

Első regénynek lendületes, jól szerkesztett. De
egyúttal sajnos még elég kiszámítható a cselekmény, és egyszerűek mind a karakterek, mind a párbeszédek. Ha valami tragédia történik, azt az írónő gyorsan és jóindulatúan balzsamozza egy gyors megoldással, vagy feloldással. Nem hagyja, hogy a tragédiának éle legyen. Ami néha nem is baj.
Viszont a főhősnő karakterfejlődése elég jól sikerült. Kicsit darabos és hiányoznak belőle a színek, de mindezek ellenére ígéretes és izgatottan várom a folytatást, amit rögtön kézbe is veszek.

Paulina_Sándorné P>!
Budai Lotti: A kegyencnő hálószobája

Ennyi intrika egy rakáson! Kicsit soknak éreztem, bár valószínűleg így volt a valóságban is ebben a korszakban. Nagyszerű képet kaptam a korszakról, a francia udvarról. A nevekkel néha hadilábon álltam. Anne-Marie húzása nem volt szimpatikus számomra, csúnyán átvágta Sauvage-t. Valahol megértem a bosszúját, bár túlzásba vitte, Louise-t már nem kellett volna bántania. Louise személyisége nekem tetszett, bár hamar lepottyant a rózsaszín felhőről, ügyesen fel kellett nőnie. De szerintem nagyon ügyesen a talpára érkezett és a legjobbat hozta ki magából.

Aysa P>!
Budai Lotti: A kegyencnő hálószobája

Először is nagyon szépen köszönöm, @Tímea_Bernadett_Lőrinczn… hogy pont ezt a könyvet választottad ki a számomra a Nyári ajándékozás keretein belül :D

Nem olvastam még az írónőtől és szerintem ennél jobb könyvvel nem kezdhettem volna. Ha jól tudom ez az első regénye, de ez egyáltalán nem érződik a regényen.
Végig korhű tudott maradni, látszott, hogy komolyabb kutatás van a háttérben, ettől pedig hitelesnek éreztem, ami nagyon is fontos egy történelmi regénynél. Tény, hogy nem tudtam mindent erről a korszakról, de olvasás közben olyan érzésem volt, mintha köztük járnék.
Nem érettem eleinte, hogy akkor most kiről is fog szólni ez a regény?!
Hiszen a könyv egy bizonyos részéig még meg sem született a főszereplőnk :D
Persze ezzel nagyobb rálátásnunk lehetett az ő történetére, annak előzményeire. Volt időm beleélni magam a korszakba, láthattam hová, milyen környezetbe születik meg.
Az egész könyv tehát nagyobb időszakokat ölel fel, mint egyetlen generáció élete, nem mindig rohanó tempóban, de éppen eléggé, hogy fordulatos legyen és vigye előre az olvasót.
Külön egyediségként kiemelném, hogy kis fotókat rejtettek a lapok közé, amelyen az adott részhez kötődő érdekességeket tüntették fel.

Igaz, hogy most ismertem meg az írónő első könyvét, de biztosan nem ez volt tőle az utolsó. Alig várom, hogy a második részt is magamnál tudhassam. :D

6 hozzászólás
Pöfivonat>!
Budai Lotti: A kegyencnő hálószobája

Kellemes meglepetést okozott Budai Lotti regénye. Olvasmányos, szórakoztató és fordulatos történelmi regény, úgyhogy mindenképpen el kell olvasnom a folytatást. :)

kritta>!
Budai Lotti: A kegyencnő hálószobája

Budai Lotti regénye új és üde színfolt a történelmi regények palettáján. Sikerült elérnie, hogy epedve várjam a következő részt is.

Részletesen: https://konyvlelo.blogspot.hu/2017/08/budai-lotti-kegye…


Népszerű idézetek

KönyvMoly_1989>!

Önnek túl élénk a képzelőereje, kedvesem. Vagy csak túl sok regényt olvas. De az biztos, hogy soha nem volt még szerelmes, ha ennyire lebecsüli az érzelmek erejét.

118. oldal

KönyvMoly_1989>!

– Igen, egyik kedvenc olvasmányom. Bár édesapám szerint nem éppen gyereklánynak való könyv.
– S mi kivetnivalót talált benne az édesapja?
– Szerinte arra tanítja a fiatal hölgyeket, hogy soha nem bízhatnak egy férfi szavában.
– Hát, pedig szerintem ez éppen olyan lecke, amelyet minden lánynak meg kellene tanulnia.

110. oldal

KönyvMoly_1989>!

A féltékenység gyakran sarkallja őrült tettekre az embert…

261. oldal

KönyvMoly_1989>!

Mint bármely tizenhét éves szerelmes lány, ő is könnyedén ki tudta zárni a realitást, ha romantikus álmairól volt szó, s csak azokat a dolgokat észrevenni, amelyek az ő boldogságát szolgálják.

139. oldal

Arabella>!

– … Hogy lehet valaki ilyesmire képes, csak azért, hogy pénzhez jusson?
– Pénzhez, hatalomhoz,szerelemhez… meglepődne, gyermekem, ha tudná, mi mindenre képesek az emberek ezért a három dologért…

210. oldal

szvandaaa>!

Drága gyermek vagy, Anne-Marie, de minden apa tudja, hogy a lány olyan virág, akit azért nevel a kertjében, hogy aztán más otthonát díszítse.

Melanibvb>!

– Csak hát fárasztóak az itteni emberek, az az igazság. Mind folyton csak fecsegnek, de nem mondanak semmit.

232. oldal

Molu P>!

Az uralkodók élete a nyilvánosság előtt zajlott, felkeléstől lefekvésig, sőt még éjszaka is őrködött valaki az ágyuk mellett, a földön aludva.

231. oldal

janee P>!

… biztos, hogy soha nem volt még szerelmes, ha ennyire lebecsüli az érzelmek erejét. A legnagyszerűbb és leghősiesebb tettekre ragadtatja az embert, de pusztítani is képes…

118. oldal

janee P>!

… "ezzel a megfázással úgy fogok kinézni, mint egy leszart sárgarépa.”

301. oldal


A sorozat következő kötete

A borostyánszemű sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Simone van der Vlugt: Delfti kék
María Dueñas: Öltések közt az idő
Orczy Emma: A Vörös Pimpernel
Bányai D. Ilona: A vér jogán
Alexandre Dumas: A három testőr
Örsi Ferenc: A Tenkes kapitánya
Szepes Mária: A Vörös Oroszlán
Mikszáth Kálmán: A két koldusdiák
Somogyváry Gyula: A Rajna ködbe vész
Móra Ferenc: Rab ember fiai