Mit ​üzen a lelked? 25 csillagozás

Önelfogadás, önszeretet, öngyógyítás a gyakorlatban
Buda László: Mit üzen a lelked?

A ​Mit üzen a lelked? bizonyos mértékig folytatása és elmélyítése Dr. Buda László nagy sikerű Mit üzen a tested? című művének, ám a szerző vizsgálódásának fókuszát most a testi jelzésekről a lelki életre helyezi át.

Ez a könyv elsősorban az önmagunkhoz való viszonyról szól. Egyrészt arról, hogy miért és miként távolodunk el saját magunktól, hogyan válunk önkritikussá, utáljuk meg magunkat, hogyan szabotáljuk, betegítjük és pusztítjuk saját lényünket – és hogyan próbáljuk mindezt elrejteni saját tudatunk elől. Másrészt pedig arról, hogy miképp találhatunk vissza az önmagunkkal kapcsolatos igazi együttérzéshez, az egészséges önelfogadáshoz és önszeretethez. Ez utóbbiak ugyanis olyan készségek, amelyek rendkívül jelentős befolyással bírnak nemcsak az egészségi állapotunkra, de az életben való boldogulásunk minden területére, az általános közérzetünktől kezdve az érzelmi kapcsolatainkon át a szakmai utunk alakulásáig.

A szerző a tőle megszokott arányérzékkel és finom… (tovább)

>!
Kulcslyuk, Budapest, 2016
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155281365

Enciklopédia 23


Kedvencelte 1

Most olvassa 9

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 24


Kiemelt értékelések

>!
Chöpp 
Buda László: Mit üzen a lelked?

Buda László: Mit üzen a lelked? Önelfogadás, önszeretet, öngyógyítás a gyakorlatban

Nagyon élvezhető és hasznos kötet az önelfogadás, önszeretet és öngyógyítás felé forduló olvasók számára. Megerősített és segítséget nyújtott. A másik könyvét is el fogom olvasni, ha sikerül hozzájutnom.

>!
Katan
Buda László: Mit üzen a lelked?

Buda László: Mit üzen a lelked? Önelfogadás, önszeretet, öngyógyítás a gyakorlatban

Amindenit.
Nagyon megfogott az az alázat, humor és emberség, ami Buda Lászlót jellemzi. Nem csak orvos, Figyelő Ember. A könyvből empátia és valódi segíteni akarás árad. Minden mondata üzenet, lecke önmagunkról, iránytű önmagunkhoz. Ezt a könyvet mindenkinek el kellene olvasnia, alkalmaznia, és ha ez nem lenne elég, az író által jegyzett szomatodráma játékokat is remek lehetőségnek érzem a gyógyulásra, előre lépésre, megrekedések feloldására.

1 hozzászólás
>!
Dénes_Gabriella P
Buda László: Mit üzen a lelked?

Buda László: Mit üzen a lelked? Önelfogadás, önszeretet, öngyógyítás a gyakorlatban

Számomra két pozitívuma volt ennek a könyvnek.
1.) Az mondja, hogy a test-lélek-szellem egységét kell tekinteni, gyógyítani minden egyes betegség esetén. (És hát akkor minden jóllétkor is, nemde?) Igen, ezt én is így gondolom sokéves tapasztalattal a hátam mögött. (Nem, nem segítőként.)
2.) Azt is mondja valahol, hogy egyik terápiás módszer sem ér semmit, ha a páciens nem hajlandó tenni saját maga érdekében. (Ezt alátámaszthatom számos példával.)
Na jó, plusz egyedik lehet maga a szomatodráma.

A kifogás: lektori/korrektori: hol naggyal írja a személyes, birtokos, visszaható névmást (szerencsére ez van kevesebbszer!), hol pedig kicsivel. Bakker, a névmások kisbetűsek. Pont.
Plusz egyéb nagybetűzések, mintha attól lenne baromira fontos, amit ír, mert valami tök fölösleges nagy kezdőbetűvel van írva benne. Öhö.
Módszertani/megfontolásbeli kifogás: Sehol egy árva vak hangot nem ejt a családállításról. Én azt a módszert ismerem köbö. tíz éve. Messziről fölismerem, kiszagolom azt, amikor valaki onnan átvett elveket mond. (Igen, tudom, igazából nincs spanyolviasz, mindent mondott már valaki valahol valamikor. DE vannak olyan nézetbeli megfogalmazások, amelyekre az ember ráismer, mert más módszernek nem sajátja.) Ezt egyáltalán nem tartom jó húzásnak. (Kizárnám, hogy nem ismeri a módszert, lévén hogy van egy tisztázóvideója, amelyben kifejti, mi a különbség a pszichodráma, a családállítás és a szomatodráma között.)

Aki akarja, persze, nyugodtan olvassa el, talán ráismer olyan gátakra magában, olyan tévutakra, amelyek nem megfelelő irányba vezetnek. A magam részéről mégis inkább a csoportfoglalkozás vagy magánterápia híve vagyok.

2 hozzászólás
>!
Wanita
Buda László: Mit üzen a lelked?

Buda László: Mit üzen a lelked? Önelfogadás, önszeretet, öngyógyítás a gyakorlatban

Bekucorogni egy meleg pléd alá, miközben kint esik a hó, vagy eső, vagy egyszerűen csak hideg van, vagy amikor betelik a pohár már ettől az egész mindenségtől ami ránk zúdul, vagy már önmagunk dühéből, tehetetlenségéből lesz elegünk és olvasgani ezt a könyvet, nem is olyan rossz ötlet. Főleg ha belső vívódásokkal is sikerült megspékelni ezt az igazán hidegre sikeredett telet.
Buda László második könyvében (az első: https://moly.hu/konyvek/buda-laszlo-mit-uzen-a-tested) az önelfogadásról, az önmagunkra figyelésről ír nagyon emberien, befogadhatóan és megnyugtatóan, némi spiriualitással megfűszerezve vagy elhomályosítva (kinek-kinek ízlése és felfogása szerint). Nehéz összefoglalni a könyv tartalmát, mert a szerző holisztikus megközelítése inkább hagyott bennem egyfajta összképet, érzéseket, mint egy elemeznivaló pszichológiai gondolatrendszert. És ez nem is baj, mert a könyv utóhatása számomra mindenképpen pozitív. A szerző, aki pszichiáter, pszichoterapeuta, a szomatodráma megalkotója, nem elsősorban gondolatok megvitatására hívja az olvasót, nem elméleteket, kutatások eredményeit, cseles vagy kevésbé cseles kísérletek értelmezését nyújtja át az olvasónak, inkább bemutat egy olyan elfogadó és önmagunk megismerését előmozdítő szemléletet, amely szerintem tökéletesen beleillik az önsegítő műfajtól elvárható magasabb hatásfokú könyvek sorába. Engem tényleg sikerült visszavezetnie ahhoz a lelkiállapotomhoz, amelyben kiegyensúlyozott és önelfogadó tudok lenni, és átgondoltam belső harcaimat úgy, hogy nem tuszmákolta belém, miről hogyan és mit gondoljak. És mivel érte el mindezt? Egy régi jól bevált recepttel, az önelfogadás, a humanista szemlélet, a szabadság felcsillantása, a semmit nem erőszakolunk ami lényünktől idegen filozófiájával, az önmagunkra való odafigyelés érzelmi rávezetésével. Mindezt olyan finoman, emberien és jól megírva tálalta, hogy megvettem, befogadtam és most megköszönöm a szerzőnek, mert ritkán olvasok olyan önsegítő könyvet, mely segít tényleg önmagamba merülni és észrevétlenül az érzéseimet is jó irányba terelni. Hogy ez nem csupán egy könyvolvasásig tartó hatás, azt onnan gondolom, hogy kicsit visszataláltam egy korábbi, de jó ideje elvesztett kiegyensúlyozottabb állapotomhoz.
Na de félre a lelkizést, ennyi dícsérő szó után jöjjön a levont másfél csillag magyarázata. A szerző nem titkolva vegyíti, házasítja, egyként kezeli a pszichológiát a spiritualitással, melynek én nem vagyok nagy rajongója, még akkor sem amikor ilyen jó arányérzékkel kezelik mint ebben a könyvben történt. A spiritulásis gondolatokat mindig lefordítottam magamnak egy számomra befogadhatóbb, érthetőbb és hétköznapibb jelentésre és így már egészen jól elvoltam vele. Valamiért azt gondolom, hogy amit el lehet mondani máshogy, érthetőbben, azt felesleges egy izgalmasnak és megismerhetőnek nem, csupán érezhetőnek feltüntetett fogalomrendszerrel kifejezni. Nekem erre ott van az irodalom, a költészet, a művészet. De ha tényleg kifejezhető, leírható és elmondható egy lelki jelenség, akkor már kicsit hatásvadásznak érzem, titkolózónak, hogy megfoghatatlan fogalmakkal operáljon egy szakember. Persze nem Buda Lászlót kívánom hatásvadásznak nevezni, nem is tartom annak, a könyv végén pontosan elmondja miért is vegyít spirituális gondolatokat a pszichológiába. Szerencsére ebben a könyvben még ezt is befogadtam, mert nem vitte el a szerző olyan éteri magasságokba a spirituális gondolkodást, ami már tényleg csak fantáziajátéknak felelne meg.
Összefoglalva: ez egy nagyon humánus könyv, elsősorban magukkal hadakozó olvasóknak, és némi spiritualitást még elfogadó vagy kezelni tudó lelki békére és egy kis nyugalomra vágyó embereknek, na és persze önbizalomhiányosoknak, hiszen az önelfogadás ebben az esetben tényleg életmentő lehet.

>!
lilaköd P
Buda László: Mit üzen a lelked?

Buda László: Mit üzen a lelked? Önelfogadás, önszeretet, öngyógyítás a gyakorlatban

Érthetően az önutálattól egészen az önszeretetig.
Ráébreszt hogyan lettem ilyen, és segít kiszabadulni az önszabotázs ördögi köréből.
Új gondolatokkal gazdagodtam.

>!
brendax
Buda László: Mit üzen a lelked?

Buda László: Mit üzen a lelked? Önelfogadás, önszeretet, öngyógyítás a gyakorlatban

Receptre írnám fel mindenkinek, aki beteg :)
Nem olyan mint a többi lila ködös ezo öngyógyító könyv.
Személyes hangvételű, nagyon jó stílusú bölcs sorok, tele szeretettel.

>!
Sajtos_Pogácsa
Buda László: Mit üzen a lelked?

Buda László: Mit üzen a lelked? Önelfogadás, önszeretet, öngyógyítás a gyakorlatban

Nagyon szeretem az ilyen típusú önsegítő könyveket. Pont annyi spiritualitás van benne, amennyinek kell lennie benne. Hasznos, építő olvasmány, kíváncsi lettem a szerző másik könyvére, és a kötet végén található ajánlott olvasmányokra is.


Népszerű idézetek

>!
Chöpp 

Az egész világ változik meg, ahogy belül feloldódik valami.

36. oldal, Önutálat

Buda László: Mit üzen a lelked? Önelfogadás, önszeretet, öngyógyítás a gyakorlatban

Kapcsolódó szócikkek: változás
3 hozzászólás
>!
Chöpp 

    Érdemes ugyanakkor megfontolni, hogy néha nem feltétlenül az a normális, ha valaki jól be tud illeszkedni egy beteg társadalomba. Ahogy mondani szokták: „A legnagyobb korlát, ahogy egy kor lát.” Vannak helyzetek, ahol érdemes mérlegelni, hogy mennyire veszem át a társadalmi értékrendet, az uralkodó gondolkodásmódot és az elterjedt szokásokat. Oscar Wilde így sarkítja ki ezt: „Ha az emberek egyetértenek velem, mindig az az érzésem, hogy valami rosszat mondtam…”

275-276. oldal Önszeretet

Buda László: Mit üzen a lelked? Önelfogadás, önszeretet, öngyógyítás a gyakorlatban

Kapcsolódó szócikkek: Oscar Wilde
>!
Chöpp 

    A shenpa az az élethelyzet, amikor valaki vagy valami megnyom rajtunk egy gombot, amitől mintha automatikusan regresszióba kerülnénk, kényszert érzünk, hogy destruktív, alacsony színvonalú választ adjunk. Ez aztán nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a jelentéktelennek induló konfliktushelyzetek akár komoly drámákba forduljanak.
    Ha ilyen helyzetbe kerülünk, az első nagy kérdés, hogy egyáltalán felismerjük-e. Ha nem, akkor automatikusan reagálunk, bosszankodunk, szenvedünk, hibáztatjuk a másikat és igyekszünk igazolni saját viselkedésünket. Fel sem merül, hogy ez rólunk szólna.
    Ha észrevesszük, hogy valami elkapott, megpróbálhatjuk visszafogni az automatikus reakciókat, és benyelni, elfojtani az abból származó feszültséget.

261-262. oldal Önelfogadás

Buda László: Mit üzen a lelked? Önelfogadás, önszeretet, öngyógyítás a gyakorlatban

Kapcsolódó szócikkek: shenpa
>!
Chöpp 

Befelé figyelni nem feltétlenül kifizetődő egy külsőségekre épülő társadalomban…

98. oldal Az "Elkülönült Lélek"

Buda László: Mit üzen a lelked? Önelfogadás, önszeretet, öngyógyítás a gyakorlatban

>!
Chöpp 

Friedrich Nietzsche úgy vélekedett, hogy a legsúlyosabb csapás akkor zúdul majd az emberiségre, ha eltűnik minden álmodozó. Így fogalmazott: „Minden költő álmodozó, minden zenész álmodozó, minden misztikus álmodozó. Valójában a kreativitás az álmodozás mellékterméke.”

235. oldal Amire szükségünk lehet az úton

Buda László: Mit üzen a lelked? Önelfogadás, önszeretet, öngyógyítás a gyakorlatban

Kapcsolódó szócikkek: álmodozás · Friedrich Nietzsche · kreativitás
>!
vargajudit P

„Papa, rájöttem, mi az élet értelme! eláruljam neked?” – fordult felém a nagyobbik lányom egy átlagos hétköznap este. „Persze – mondtam –, nagyon kíváncsi vagyok, mire jöttél rá…” Érződött a nappaliban, hogy nagy horderejű bejelentésre készül. „Figyelj! Az élet értelme az élés!”

209. oldal

Buda László: Mit üzen a lelked? Önelfogadás, önszeretet, öngyógyítás a gyakorlatban

>!
Chöpp 

Ahogy a régi mondás int: „Mielőtt elkezdenéd azt hinni, hogy megvilágosodtál, próbálj egy hosszú hétvégét eltölteni anyádéknál…”

178. oldal, Az Egóval való azonosulás lazítása

Buda László: Mit üzen a lelked? Önelfogadás, önszeretet, öngyógyítás a gyakorlatban

Kapcsolódó szócikkek: megvilágosodás
>!
Chöpp 

Ahogy Weöres Sándor írja:

"A nagy fordulat egy ember életében:
»nekem mi jut?« helyett: »mi fakad belőlem?«
S ez elég ahhoz, hogy bentről-fakadó
fényes legyen és folyton tisztuló.

129. oldal, A "Felsőbb Lélek

Buda László: Mit üzen a lelked? Önelfogadás, önszeretet, öngyógyítás a gyakorlatban

>!
Chöpp 

Ahogy Picasso mondta: „Minden gyerek művésznek születik. A probléma művésznek maradni, miközben felnövünk.”

170. oldal, Az Egóval való azonosulás lazítása

Buda László: Mit üzen a lelked? Önelfogadás, önszeretet, öngyógyítás a gyakorlatban

Kapcsolódó szócikkek: Pablo Picasso
>!
Chöpp 

    Mindent egybevetve, az Egó építése, hizlalása és díszítése egy darabig jól áll az embernek,de az élet második felében, harmadik harmadában már érdemesebb inkább az egyszerűsödés, a lebontás, az elengedés felé venni az irányt. Ahogy A.H.Almaas mondta magáról: „Régebben roppant feszülten és boldogtalanul próbáltam Valaki lenni. Most már beérem azzal, hogy egy derűs Senki legyek.”

178. oldal Az Egóval való azonosulás lazítása

Buda László: Mit üzen a lelked? Önelfogadás, önszeretet, öngyógyítás a gyakorlatban


Hasonló könyvek címkék alapján

Lukács Liza: Az éhes lélek gyógyítása
Gelsei Bernadett: A hűtlen, a megcsalt és a szerető
Judith Herman: Trauma és gyógyulás
Susan Forward: Mérgező szülők
Popper Péter: Lélekrágcsálók
Megan Kaye – Diane McIntosh – Jonathan Horowitz: Stressz: A feszültségoldás pszichológiája
Szondy Máté – Szabó-Bartha Anett: Démonaink
Susan Forward – Donna Frazier: Érzelmi zsarolás
John Teasdale – Mark Williams – Zindel Segal: Tudatos jelenlét a gyakorlatban
Oliver Burkeman: Túladagolt boldogság