Szabó ​Lőrinc 4 csillagozás

Buda Attila: Szabó Lőrinc

Szabó Lőrinc lírájával sokak számára teremtette meg a ráismerés, kimondás és azonosulás lehetőségét. Gyermekverseivel műfajbeli példát alkotott. A kép azonban, mely róla az olvasói köztudatban él, kissé egyoldalú. Életművében legalább annyi mindent kimondott, mint amennyit elhallgatott. Magánéletének kérdéseit ezért mindmáig kutató kíváncsiság övezi. A biográfia szerzője jól tudja, hogy a híres emberek apró intimitásai iránt érdeklődők körében különösen a szexualitással kapcsolatos ismeretek az értékesek, éppen ezért nem kerüli meg az eddig homályban hagyott részleteket sem, munkája mégis messzemenően több ezek feltárásánál. „Életrajzi bevezetőjében” az esendő férfi drámáját rajzolja meg.

Róla szól: Szabó Lőrinc

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Élet-kép Elektra

>!
Elektra, Budapest, 2002
156 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639391212

Most olvassa 1

Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

BabusM>!
Buda Attila: Szabó Lőrinc

Ebben a sorozatban az egyik legjobban megírt életrajz. Kifejezetten azokra az ellentmondásos helyzetekre koncentrál, amelyek Szabó Lőrinc megítélését befolyásolhatják. Nagyon részletesen körbejárja ezeket, ill. forrásokat ad meg, hogy hol olvashatunk utána még részletesebben ezeknek az ügyeknek. És bár nagyon-nagyon próbál objektív lenni, azért csak ott marad egy kis felmentésre törekvő szándék (sőt, néha mintha irigyelné is Szabó Lőrincet, hogy ő mert úgy élni, ahogy neki jól esett), ezért a fél csillag levonás. De egyébként nagyon olvasmányos és érdekes volt.

>!
Elektra, Budapest, 2002
156 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639391212
Még1Fejezet>!
Buda Attila: Szabó Lőrinc

Szabó Lőrinc élete nem volt túl egyszerű.
De – amennyiben hiteles az életrajz – nem is volt igazán szimpatikus ember, még ha oly szimpatikusnak is tűnt egy-két verse alapján (tanuld már meg: a költő és a költemény nem ugyanaz!!)
Szóval botránkoztam, fejcsóváltam, értetlenkedtem és még kissé meg is bántam, hogy a kezembe vettem, mert érettségi előtt már csak azért rimánkodtam, nehogy Szabó Lőrincet kapjam, mert addigra már annyira ellenszenvessé vált… szegény Lőrinc, nem is érdemel ilyen gonosz kritikát… hiszen ő is csak (túl)élni próbált…
Na de azért…!!

Viszont Buda Attila szépen összeállította az életutat, és jól követhető az egyenletes kronológia szerint felépített mű.


Hasonló könyvek címkék alapján

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2.
Szabó Lőrinc: Harminchat év
Réz Pál – Domokos Mátyás (szerk.): Erőltetett menet
Ady Endre: Szeretném, ha szeretnének
Zsille Gábor (szerk.): Bella István-album
Borgos Anna – Szilágyi Judit: Nőírók és írónők
Farkas Zsolt: Kukorelly Endre
Pomogáts Béla (szerk.): Déry Tibor
Paku Imre: Juhász Gyula 1883–1937
Kabdebó Lóránt: Szabó Lőrinc „pere”